Connect with us

Prémium cikkek

Van némi fény az alagút végén – Broncos FA-kitekintő

A Broncos végre úgy zárta az évet, hogy hosszú idő után először a szurkolók elkezdhetnek reménykedni abban, hogy ha minden jól sikerült az offseason alatt, akkor a csapat a következő évben a rájátszásért lehet harcban. Persze hosszú út áll a csapat előtt és sok a teendő. Nagyon sok.

 

 

A csapatnak az overthecap.com oldal szerint közel 62 millió dollár áll rendelkezésre a szabadügynök piacon és minden bizonnyal ez az összeg közel a másfélszeresére nőhet, miután a csapat kivágja a ballasztot. Már-már szokás szerint nem is lehet mással kezdeni az egészet, mint az irányítókérdéssel. Az eldőlni látszik, hogy Drew Lockban van annyi lehetőség, hogy a Denver valós franchise irányítóként számoljon vele hosszú távon, ez pedig egyetlen dolgot jelenthet. Joe Flaccónak nincs maradása Coloradóban. A veterán irányító nem igazán a mentor típus és ha jól emlékszem ezt ő maga ki is jelentette. Ebben az esetben pedig nincs arra szükség, hogy a hatalmas fizetésével a csapatnál maradjon. Mivel a több mint 20 millió dolláros bérét aligha fogja bárki átvenni, az egyetlen út, ha a csapat kivágja. Így jókora dead money marad sapkában, de 10 milliót spórolnak is a lépéssel.

 

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Úgy gondolom rajta kívül még egy problémás pont van a meglévő szerződésű játékosoknál, mégpedig Ronald Leary helyzete. Az egykor kiváló right guard nagy reményekkel érkezett, de Denverben nem tudott kibontakozni és sérüléseit se tudta elhagyni. Kivágásával 8.5 millió dollár szabadulna fel, de ez azt is jelentené, hogy újabb lyukat ütne saját magán a csapat. Mindenesetre ez túl nagy összeg egy olyan játékosért, aki nem igazán bevethető. A másik két játékos, aki szerintem a kivágás sorsára juthat, Todd Davis linebacker (nála a csapatnak opciója van, amivel szerintem nem fog élni) és Jeff Heuerman tight end. Egyikükért se lenne különösebben kár és kettőjükön együtt 9 milliót spórolna a csapat. Heuerman nem rég kapott új szerződést, de egyrészt ez már akkor is érthetetlen volt, másrészt idén sérülése miatt keveset játszott és bebizonyosodott, hogy abszolút nélkülözhető. Más játékosok kivágásával már nem igazán szabadíthat fel jelentős mennyiségű pénzt a gárda, így tehát körülbelül 90 millió dollárra hízhat az elkölthető pénz.

 

Fontosabb Szabadügynökök

 

Szükség is van azonban minden centre, mert rengeteg lyuk van a keretben, illetve továbbiak szakadhatnak, ha a front office nem tevékenykedik ügyesen a piac nyitása előtt. Egyelőre teljes rejtély miben mesterkedhet a gárda, mert az utóbbi nyolc évben a fizetési sapkáért és a szerződésekért elsődlegesen felelős Mike Sullivant Rich Hurtado váltotta, így nehéz megítélni ez milyen hatással lesz az offseasonre.

 

Mindenesetre bárki is áll az ottani team élén azzal kell kezdenie, hogy Chris Harris ügyét rendbe teszi. A liga egyik legjobb cornerével ugyanis nem állapodott meg a csapat és már valószínűtlen, hogy ez sikerülhet a piac nyitása előtt. Ez azért rettenetesen fájó pont, mert a tapasztalt corner nem csak az egyik legjobb játékos a rosteren, de rajta kívül nem igazán van kezdő szintű CB jelenleg a keretben. Ez pedig azt jelenti, hogy hiába takarít meg elengedésével rengeteg pénz a gárda, ezt pótolniuk kell haladéktalanul.

 

 

Harris azonban csak hab a tortán. Rajta kívül több meghatározó védőjátékos szerződése is lejár. A legegyszerűbb Justin Simmons helyzete, akit idén All-Proba választottak és olyan mértékű fejlődést mutatott, hogy nem engedheti el a gárda. Jelenleg egy franchise tag tűnik a legvalószínűbbnek, ami kicsit több mint 11 millió dollár a safetyk esetében, de ha mégis sikerül megállapodni, akkor sem jön ki sokkal olcsóbban a gárda. A védőfalból kettő meghatározó játékost veszíthet el a csapat és valószínűleg választaniuk kell Shelby Harris és Derek Wolfe között. Az én meglátásom szerint minden indok a fiatalabb, egye jobb és sikerre éhesebb Harris mellett szól, azért nem lennék meglepve ha Broncos mégis Wolfe-ot favorizálná ha ő maradna a csapatnál.

 

Nincs egyszerűbb helyzetben a támadófallal sem a vezetőség, mert a már említett Leary-helyzet mellett lejár Connor McGovern és Elijah Wilkinson szerződése is. McGovern az egész szezonban kezdő volt center poszton és többé-kevésbé helyt is állt, szétnézve a piacon pedig láthatjuk, hogy nem is sok opció van a csapat előtt. Wilkinson esete annyival könnyebb, hogy ő nem volt végig kezdő és ráadásul RFA lesz, ami azt jelenti, hogy jóval könnyebben megtarthatják, ha akarják. Mindezek mellett nem lehet szó nélkül hagyni Bolles esetét sem. A csapat bal oldali tackle-je leginkább a rengeteg büntetésével vétette észre magát, de ha nem él az opciójával a gárda, akkor előbb-utóbb megint left tackle után kell nézni. Lock beállásával egyébként sokat javult a fiatal támadófalember teljesítménye, de koránt sem eleget ahhoz, hogy franchise szinten ő lehessen a jövő embere. Amennyiben egyikükkel sem hosszasítanak, akkor megint jókora bevásárlást kell rendezni a támadófalember piacon is.

 

 

Mielőtt rátérnék az érkezőkre érdemes még pár szót ejteni Will Paksról és Mike Purcellről is, akik meghatározó játékosok lettek a szezon végére. Parks egyszerre érkezett Simmonsszal és felemás az eddig mutatott teljesítménye, Purcell pedig veteránként tudott sokat segíteni a csapaton. Utóbbi ráadásul RFA, így érdemes lehet még egy évben gondolkozni vele kapcsolatban. Parks helyzete pedig nagyban függ szerintem Simmons sorsától, mert két safetyt aligha akar majd pótolni a csapat.

 

Hiányposztok

 

Így végül elérkezünk oda, hogy mik a hiányposztok a csapatnál. Meglepő lehet, de a támadósorban van talán kevesebb foltoznivaló, bár a támadófalat konkrétan ismét helyre kellene tenni. Lock személye miatt egyelőre az irányítóhelyzettel nem kell foglalkozó (bár még sokat kell mutatnia, hogy ténylegesen lehessen számolni vele), a futók rendben vannak és van egy kezdő elkapó és egy kezdő tight end is. A mélység mögöttük az, ami igazán aggasztó lehet. Sutton után ugyanis senki sem említhető egyelőre kezdőként, így ide érkeznie kell valakinek. Én nagyobb esélyt látok erre a drafton, de az elérhető szabadügynökök közül egy Robby Anderson lehet minőségi javulás, mert slotból is veszélyes és fiatal elkapó. Ilyen Cobb és Amendola féle kiöregedő elkapás utáni játékosokat már nem szívesen látnék a csapatnál.

 

A támadófalra teljes ráncfelvarrás kell és nem lesz elég ez az offseason. Egyedül Risner helyzete biztos, a többi mind kérdőjel. Bolles hosszútávon nem megoldás, de egyelőre nem lehet megszabadulni tőle. James mindig sérült, Leary vagy cut vagy sérült és akkor ott a center poszt, ahol McGovern helytáll, de semmi több. Érkezőket mindig nehéz jósolni, Brandon Schreff neve merülhet fel, de ez feltételezi Leary távozását és nem tudom, mennyivel van előrébb vele a csapat.

 

 

Áttérve a védőoldalra láthatjuk, hogy nem egyszerűbb a helyzet. Harris távozása esetén konkrétan nincs kezdő szintű corner a csapatban, pontosabban van, csak sérülés miatt sose lép pályára. A No Fly Zone után 4-5 évvel ez egészen elkeserítő. A probléma az, hogy a piacról sem gazán lehet potens cornert akasztani. Aki szóba jöhet az Ronald Darby, de mivel körülbelül ebben ki is fújt a kérdés, neki húzós ára lesz.

 

A safety sor Simmons megtartásával és Kareem Jackson jelenlétével megoldottnak tekinthető, ide maximum mélységbe jöhet játékos. Az inside linebacker sor viszont megint üres. Todd David öreg és/vagy kivágás sorsára juthat, Jewell nem váltotta meg a világot, így az egetlen pozitívum, hogy Alexander Johnson hihetetlen pozitív meglepetést produkált. Egy ember azonban kevés és tetézi a problémát, hogy a piacon se lesz kint jobb játékos. És akkor végül a védőfal és a pass rush. Chubb visszatérésével az edge duó adott a csapatban és Harris helye is biztosnak tűnik középen, ha elfogadja a csapat ajánlatát. Ellenben Wolfe esetleges távozása miatt ott is nyílik egy lyuk, amit a fiatal Walker még nem biztos, hogy be tud tömni.

 

Összességében hiába van pénz a csapatnál és hiába tűnik hosszú idő után megoldottnak az irányítókérdés, hosszú és nehéz offseasonje lesz Elwayéknek és teljesen biztos, hogy ennyi mindent nem lehet megoldani egy év alatt. Mindenesetre egy okos építkezés elindulhat az alapokon és talán a rájátszás sincs már messze.

 

[/ppp_patron_only]

 

11 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Leonidasz007
Leonidasz007
2020-02-10 08:12

Mcgovern mellett a CB az excel hibája :D Bocs utolag is

d zoli
d zoli
Reply to  Leonidasz007
2020-02-10 08:18

Jó. De V. Lookup most akkor szabadügynök e vagy sem?

acsdav2
acsdav2
2020-02-10 13:27

Azért ezt Elway (megint) nem csinálta jól a QB-val. Flacco-nak minek strukturálta úgy a szerződését, hogy abban legyen aláírási bónusz? Most benyelnek 13,6M halott pénzt.

Danika
Danika
2020-02-10 18:45

Köszi Patrik (minden denveri szurkoló nevében), hogy ismét te kezded a sort.
Pár helyen picit máshogyan látom. Wolfet személyesen hamarabb megtartanám, mint Chris Harrist, mintha neki a Fangio védelmi rendszere nem feküdne és lehet így kár lenne marasztalni vagy inkább rá áldozni a taget Justin Simmons helyett, akivel már nyitás előtt meg kell egyezni és így akár Chris Harris elégedetlensége eseténel is lehetne cserélni egy olyan helyre, ahol játszani akarna. Ebben az esetben mi lehetne az ellenérték? Bollesnak egy utolsó esélyt még adnék. McGovern egyértelmű hosszabítás, de Chester cikke nyomán ha már megfizetem, inkább átmozgatnám Guardba, tavaly év közepéig ott játszott és nem is rosszul és Centerbe keresnék inkább egy új játékost.
Szerencsére idén jól áll Broncos draft cetlikkel az 5 db Top 100-es cetlivel, így meprobálhatnak egy cserét a 7-8. helyre Okudáért, ha csúszik vagy ami számomra jobban tetszene Isiah Simmonsért, aki személyes kedvencem lett főleg az NCAA döntő után, és eltolnám a WR picket későbbre.ebben az elkapó heavy draft classban. Illetve egy ismételt le trade se lenne rossz ötlet, hogy a nagyobb elkapó hiánnyal rendelkező Eagles/Patriots/ Green Bay behúzza a class 3. legjobb WR-jét. Mit gondolsz a két trade közül, melyik tűnik valószínűbbnek?

Leonidasz007
Leonidasz007
Reply to  Danika
2020-02-10 19:52

Harris tagelése és elcserélése szerintem nem jó ötlet. Sztem nem lenne nagy ellenérték. Év közben is volt róla szó és biztos próbálkozott is a csapat, de nem gondolom hogy erős picket kaphatnánk érte. 2. Kör vége-3. Eleje így hirtelen, de most még annyira se lenne surgos senkinek. Szezon kozben legalabb egy win now csapatot meg lehetett volna kopasztani. Simmons en szemely szerint azert tagelnem m ez egy nagyon kiugro ev volt az esetében és még ha akarok is hinni benne, akkor sem biztos hogy mernék adni egy hosszu tavu magas atlagu fizetest. A safetykkel vigyazni kell, raadasul Fangio rendszerebe lehet nem is kellene nagyon elit.

Trade otletekkel kapcsolatban Okudah nagyon tetszene, o tenyleg premium corner, de nem sok eselyt latok ra hogy kicsuszik a top5bol, oda becserelni meg rémesen draga lenne. Simmonsert szinten licitalni kellene sztem. Akkor mar sokkal elkepzelhetobb ismet egy letrade, attol fughoen ki maradna bent ha a helyunkon maradunk. Ha nincs kihagyhatatlan prospect akkor mennék le picit.

Danika
Danika
Reply to  Leonidasz007
2020-02-10 20:44

Való igaz, a Harrises cserehatáridős mizériát el is felejtettem. A feltrade a Top 5-be tényleg egy fél draft feláldozásba kerülne. Gyors kalkulálással 1/5 feltrade a Lionssal számolva(szerintem felmegy a Miami Tuaért) kb. így nézne ki Denver adja: I/15; II/46; III/77 és IV/115 Lions Adja: I/5. Köszönöm a gyors választ.

Antal Kiss
Antal Kiss
2020-02-10 20:16

ez a sok patreonos cikk rávett,hogy ne olvassa az oldalt,semmi értelme

snookerista
snookerista
Reply to  Antal Kiss
2020-02-11 01:02

900 ftot nem hiszem nem tudsz rászánni. Olyan mint ha vennél egy havi online újságot sok-sok cikkel. Plusz magyarul ilyen szinvonalon nem nagyon olvashatsz mástól. Gyakran olyan statokat használnak fel amihez PFF előfizetés kéne , ugyhogy örülj inkább hogy egy ebéd áráért 1 honapig szinvonalasnál szinvonalasabb cikkeket olvashatatsz.

Antal Kiss
Antal Kiss
Reply to  snookerista
2020-02-11 04:53

nem veszek ilyen újságokat, és akkor sem ér annyit,plusz rárakja a tax-ot.

Debreceni József
Debreceni József
2020-02-11 05:21

Kíváncsi vagyok hogy Elway meddig maradhat, ha nem válik be Lock. Szerintem ez a legnagyobb kérdés idén🙂

Márton Farkas
Márton Farkas
2020-02-11 11:07

Oh aaz összes ilyen FA cikk támogatásos :( mondjuk megértem semmi sincs ingyen, érthető hogy egyre több cikk ilyen. De attól még kár :(

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x