Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Chase Young

Az elmúlt négy draft során minden évben választottak passzsiettetőt az első 5 pick valamelyikén. A játékosok ráadásul mind egytől egyik be is váltak. Joey Bosa, Myles Garrett, Bradley Chubb és Nick Bosa az NFL legjobb edge rusherei között vannak. Leírni is félelmetes, de Chase Young talán mindegyiküknél jobb prospect!

Mindenki előtt

A legtöbb top pass rusher úgy érkezett meg a ligába, hogy utolsó egyetemi évükben már sztárnak számítottak, emiatt kiemelt figyelmet kaptak a támadófal részéről és nem tudták hozni a korábbi sack számaikat. Mind a 4 már említett játékos megmutta korábban, hogy félelmetes játékosok lehetnek, így csökkent a produktivitásuk utolsó évükre (Chubb esetében stagnált, 10-10 sackkel fejezte be az utolsó 2 szezonját). Azonban Youngnál ez nem így esett. Azok után, hogy a védőtársa, az azóta már a defensive rookie of the year címet is elhódító Nick Bosa elhagyta az Ohio State-et, Young a 2018-as 10.5 sackje után tavaly 16.5-öt ért el és juthatott rá bármilyen figyelem, nem tudták kordában tartani.

A vírus kissé Young offseasonját is összekuszálta, ugyanis nem vett részt a combine gyakorlatokon. Állítása szerint nem egy combine atléta szeretne lenni. Így a pro dayen került volna sor a pályán való gyakorlatok bemutatására, de ezeket a körülmények már nem teszik lehetővé. A fogadóirodáknál ugyanakkor combine előtt lehetett fogadni rá, hogy 4.65 másodperc alatt teljesíti-e a 40 yardos tesztet. Az utóbbi években ez csak Myles Garrettnek sikerült az elsőként kivitt edge rusherek közül (4.64 mp). Igazából nem oszt, nem szoroz, hogy Youngnak nincs hivatalos ideje, mindenki tudja, hogy egy szörnyeteg.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Szálkás alkat, mégis tökéletes az izomzata a poszthoz. Egy gramm felesleg nincs rajta, hiába majd 120 kiló, ez csupa izom. A játéka erőteljes, képes olyan mértékű ütést mérni a támadófalemberre, hogy kibillentse egyensúlyából és nehéz teljes mértékben ráerőltetni az akaratát a falembernek.

A legnagyobb fegyvere ugyanakkor nem is az erő, hanem a robbanékonyság. A combine-on is ezért volt várható egy kiemelkedő idő. A passzsiettők esetében igazán nem is a 40 yard vagy 10 yardos idő a fontos, hanem hogy az első 1-2 lépést milyen gyorsan tudja végrehajtani. Ebben pedig Young korszakos tehetség lehet. Úgy robban ki a snap pillanatában, hogy bármilyen elkapó is megirigyelné. Egyszerűen nincs ideje reagálni rá a tackle-nek, mert már az első lépéssel megveri őket Young. Mire pedig felvennék vele szemben a pozíciót, ő már túl gyors és túl jó szögben tud megérkezni a falember mellé.

Ha sikerül is elsőre felvenni a pozíciót a tackle-nek, nem lehet még nyugodt az irányító. A kézhasználata elképesztő, bármikor ki tudja billenteni a támadófalemert és kiszabadítani a kezét, ami után már szabad is előtte az út, hogy a vállát a tackle-ön túlra dolgozza és eljusson az irányítóig.

Itt egy tökéletes játék, amiből ugyan nem ő érte el a sacket, de kevesebb mint másfél másodperc alatt hatással tudott lenni a játékra annak ellenére, hogy nem befelé verte meg a támadófalembert, hanem körbefutotta és ekkora sebességkülönbségnél lehetetlen őt egy kézzel megtartani. A próbálkozást könnyű szerrel veri le magáról és készteti kimozgásra az irányítót.

Az Ohio State remek terep volt a korábbi 5 csillagosként toborzott defensive end számára. A természeti adottságait tökéletesen fejlesztette tovább. Akárcsak a Bosa testvérek (szintén korábbbi Ohio State játékosok), elit pass rush repertoárral rendelkezik. A repertoárjában ott a speed rushes with rip/dip, bull rush, speed to power, chops, long-arm vagy a club and swim move is, melyből utóbbi látható a videón.

Azonban a posztján nem csak a passsiettetés az egyetlen feladat. Young a futás elleni védekezésben is ki tudja venni a részét. Magas football IQ-val rendelkezik. Ha azt kérik tőle tökéletesen képes tartani a containt és jó döntéseket hoz, amikor a közelébe ér a futó. Az átlagon felüli játék olvasáshoz pedig ha ilyen testi adottságok társulnak, képes könyörtelenül levadászni a futókat is.

A játék itt egyértelműen az ő irányába volt hívva és a futó a tackle belső vállán kellett volna elfusson a B-lyukon, Youngot azonban nem tudták kivenni a játékból (újfent a kézhasználatra hívnám fel a figyelmet), így reagálnia kellett a running backnek. Az már csak hab a tortán, hogy ezek után még egy látványos tackle-t is össze tudott hozni.

Gyengeségek

Jószerivel nincs is. Egy teljesen prototípus passsiettető egészségügyi red flag vagy látható limitáltság nélkül.

Szőrszál hasogatás, de talán azt a fajta dominanciát, amit képes a pályán nyújtani nem hozza mindig konzisztensen. Persze 50-60 snap alatt nem is lehet mindig ugyan olyan jól elkapni a snapet és 100%-osan kirobbani a line of scrimmage-ből, de talán időnként hosszabban veszik el ez a fajta faktort a játékából.

Egy másik eset, hogy leginkább sebességből és technikából oldja meg a pass rush feladatait. Erőből van, hogy le tudja őt dominálni a tackle és ki tudja tolni a lyukból futásnál. Hasonló eset, hogy ha pass szituációknál képes felvenni őt a falember, az NFL OT-ket nem biztos, hogy képes lesz erőből betolni.

Másod ízből, amikor az első támadása nem volt sikeres, és elveszti a lendületét, nehezen talál új támadási pontot.

2019-ben két meccses eltiltást kapott, amiért kölcsönt fogadott el egy “családi baráttól”. Az kölcsönt elmodása szerint azért fogadta el, hogy haza tudjon repülni a barátnőjéhez. Nagy port nem kavart az eset és vélhetően egyik scout lapjáról sem került le emaitt Young. De sokaknál talán még csak széljegyzetbe sem került az ügy.

Összegzés

Hiába lesz Joe Burrow a draft 1/1-es választottja, a 2020-as class legjobb játékosa Chase Young és még csak nem is kicsit. Sokszor mondják, hogy az újdonság varázsa feledteti a régi emlékeket. Ez annyit teszi, hogy hajlamosak az emberek túlértékelni a friss élményeket. Azonban nem ez a faktor a döntő amikor azt állítják, hogy Young az utóbbi évek legnagyobb passzsiettető tehetsége. Képességei alapján nemcsak a Pro Bowl elvárás már újonc évében, de talán egy All-Pro tagság sem ördögtől való gondolat. A Washington Redskins bár tavaly választott irányítót és Tua Tagovailoa elgondolkodtató lehetne a számukra, szerintem egyszerűen nem lehet bent hagyni egy olyan játékost, mint Young.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!