Connect with us

Prémium cikkek

A szabadügynökpiac nyertesei és vesztesei

Most, hogy a legjobb szabadügynök többsége elkelt, ideje megnézni, kik lettek a 2020-as FA legnagyobb nyertesei és vesztesei. Hosszú lesz a lista.

 

Nyertesek

 

  • Ryan Tannehill, QB

 

Tannehill jött, látott és nagyon gazdag lett. Az előző idényben kiválóan játszó QB megúszta a franchise taget, kapott egy brutálisan jó struktúrájú szerződést (4 év, 118 millió dollár) évi 29,5 millió dolláros fizetéssel. Erre aligha gondolt bárki is tavaly, amikor a Titans cserének megszerezte Marcus Mariota mögé.

 

  • Cornerek

 

Két corner (Byron Jones és Darius Slay) is 15+ millió dollárt kapott, megdöntve ezzel Xavien Howard korábbi rekordját, de nem panaszkodhat James Bradberry ($14,5M) és Trae Waynes ($14M) sem. Szép teljesítmény ez ahhoz képest, hogy a felsoroltak közül egyedül Slay tekinthető top 10-es CB-nek, de utoljára ő is három éve hozta a szintet.

 

  • Volt Pats LB-k

 

Kyle Van Noy a Dolphins játékosa lett évi 12,75 millió dolláros fizetéssel, Jamie Collins pedig 10 milliós átlagért írt alá a Lionshöz. Ahhoz képest, hogy a tavalyi szezont mindketten legjobb esetben is átlagos kategóriába tartozó játékosként kezdték meg, ez igazán parádés.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

  • Veterán irányítók

 

Tom Brady és Philip Rivers is új csapatot talált magának, ráadásul magas fizetéssel (25 millió dollár/év), az igényeiknek megfelelő szerződéssel, illetve komoly PO-esélyekkel. Illetve ezáltal a semleges szurkolók is nyertek, üdítő a változás!

 

  • Középszerű támadófalemberek

 

Andrus Peat öt évre 57,5 millió-, Halapoulivaati Vaitai négy évre 45 millió-, George Fant és Ereck Flowers három évre 30 millió- dollárt kapott, ami egész egyszerűen hihetetlen. Egyikük sem ér még csak évi 8 milliót se, de ha figyelembe vesszük, hogy Graham Glasgow vagy Bryan Bulaga csak 10-11 millióba fájt új csapatának, a fenti négyesért még a 6 millió dolláros éves fizetés is sok lett volna.

 

 

  • Austin Hooper, TE

 

Bejött a számítása, a liga legjobban kereső tight endje lett (legalábbis azok közül, akiknek hosszú távú szerződése van). Négy év alatt 42,5 millió dollárt vihet haza, ráadásul mindezt egy egész korrekt csapatban teszi.

 

  • Teddy Bridgewater, QB

 

Bridgewater az új Nick Foles. Volt pár korrekt mérkőzése tavaly a Saintsben, és hiába nem csinált semmi különöset, ez is elég volt a Panthersnek arra, hogy három évre 63 millió dollárért leigazolja. Ráadásul két évig kvázi kivághatatlan, vagyis 42 millió dollárral lett gazdagabb egyetlen aláírással.

 

  • Veterán irányítókat leigazoló csapatok

 

Ha Brady és Rivers jól járt, akkor természetesen a Bucs és a Colts is. Előbbi hirtelen az NFL egyik legizgalmasabb csapata lett, ahová önként jelentkeznek a szabadügynökök, utóbbi pedig a csoport egyértelmű favoritjává lépett elő.

 

  • Arizona Cardinals

 

A csapat már akkor is ide kerül, ha valamilyen picket beáldozva sikerül rásóznia valakire David Johnsont. Erre nemcsak, hogy megszabadult a formán kívüli futótól, de szinte minimális ráfordítással megszerezte mellé a liga egyik top 3-as elkapóját, DeAndre Hopkinst. Ez az elmúlt évek legnagyobb lehúzása, szerintem Arizonában még mindig nem hiszik el, hogy ezt sikerült összehozni.

 

 

  • Calais Campbell, DL

 

Campbell sem panaszkodhat, az egész piac egyik legnagyobb nyertese. Egyrészt 33 éves kora ellenére nem kellett lemondania a 15 millió dolláros fizetéséről, másrészt ezért a pénzért nem a Jaguarsban, hanem a Super Bowl esélyes Ravensben játszhat. Sőt, ha jövőre elküldi a Ravens, akkor tulajdonképp egy évre 20 millió dollárt kapott a csapattól és írhat alá egy újabb contenderhez.

 

Vesztesek

 

  • Jadeveon Clowney, Edge

 

Clowney úgy várhatta az FA-t, hogy mint a legjobb védő, lazán 20-22 milliós fizetéssel fogják bombázni. Ezzel szemben 18 millió dollár körüli a legjobb ajánlata, mindezt úgy, hogy Barrett, Dupree, Judon és Ygakoue franchise taget kapott, tehát még konkurenciája sincs.

 

  • New York Jets

 

A Jets nagyon meg akarta erősíteni a támadófalat, de nem nagyon sikerült korrekt játékost szerezni, a középszert viszont borzasztóan megfizette a csapat. Alex Lewis (3 év, $18,6M), George Fant, (3 év, $30M), Conner McGovern (3 év, $27M), Greg Van Roten és Josh Andrews érkezett/maradt – nem egy veretes névsor.

 

  • Carolina Panthers

 

Luke Kuechly visszavonult, Cam Newtont nem sikerült elcserélni, 48 millió dollárnyi halott pénzt könyvelt el idén a gárda, nem érkezett minőségi erősítés, ráadásul Teddy Bridgewatert is túlfizette a csapat. Főleg az utóbbi miatt került ide a gárda, érthetetlen, miért jobb Bridgewater minimum két évre 42 millióért, mint Cam Newton egy évre 20-ért.

 

  • New England Patriots

 

Tom Brady nem akart maradni, új irányítót sem sikerült szerezni, a támadósor semmit nem javult és még pénz sincs erősítésre (1,4 millió dollárnyi cap space). Kíváncsian várjuk, mit talál ki erre Bill Belichick, hosszú évek óta ugyanis most először nem a Patriots a csoport favoritja.

 

 

  • Jameis Winston, QB

 

Voltak olyan hangok, hogy Winston akár kezdő lehet valahol, ezzel szemben szinte senki nem érdeklődött iránta. Beszédes, hogy a Raiders inkább Marcus Mariotát igazolta le, a Bears pedig cserélt Nick Folesért, miközben ő is elérhető volt. Kezdőnek szinte biztos, hogy senki nem viszi el, örülhet, ha csereként korrekt fizetést kap majd.

 

  • Chris Harris, CB

 

Harris már 30 éves, de kategóriákkal jobb, mint Byron Jones, Bradberry vagy Waynes, ennek ellenére csak évi 8,5 millióért írt alá a Chargershez, ami még csak nem is PO-contender. Nehéz elképzelni, miért volt ez így jó a tavaly top fizetést akaró védőnek.

 

  • Melvin Gordon, RB

 

14 milliós fizetést akart, visszadobta tavaly a Chargers 10 milliós ajánlatát, ráadásul még holdoutolt is. A vége egy kétéves, évi 8 milliós szerződés lett és még örülhet, hogy John Elwaynek megint bekattant valami, mert nagyon úgy nézett ki, hogy Todd Gurley-hez hasonlóan ő sem kap 6 milliónál többet.

 

  • Tennessee Titans

 

A Titans elért mindent, amit akart: hosszú távon megtartotta Ryan Tannehillt egy rendkívül előnytelen szerződéssel és franchise taget tett a futó Derrick Henryre. Ezt nevezik vereséggel felérő győzelemnek. A csapat 19-re húzott lapot, ennél már csak az lenne rosszabb, ha Henry még kapna egy rekordfizetést.

 

 

  • Houston Texans

 

Bill O’Brien ezt is elintézte. DeShaun Watson előtt nem lett jobb a támadófal, nem sikerült megerősíteni a védelmet, viszont szerzett egy drága és pocsékul teljesítő futót a liga egyik All-Pro elkapójáért. Ha semmit nem csinál egész tavasszal, az is sokkal jobb lett volna.

 

  • Chicago Bears

 

A támadósort nem sikerült megerősíteni, de az amúgy is brutál védelemre azért így is sikerült 10 milliókat elkölteni. Ez még amúgy nem is lenne akkora baj, Mitch Trubiskyvel a kezdőben tényleg inkább a védelmet kell erősíteni, de akkor miért cseréltek Nick Folesért, aki tavaly megmutatta, hogy egy nem Eagles szintű támadófal és skill player szett nélkül teljesen életképtelen? Miért áldozott be picket a csapat egy sokat kereső, csereszintű játékosra, amikor ott volt a piacon Jameis Winston, aki még 30 INT-vel együtt is több értelmes dologra képes, mint Trubisky és Foles együtt? Parádé.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!