Connect with us

Prémium cikkek

A szabadügynökpiac nyertesei és vesztesei

Most, hogy a legjobb szabadügynök többsége elkelt, ideje megnézni, kik lettek a 2020-as FA legnagyobb nyertesei és vesztesei. Hosszú lesz a lista.

 

Nyertesek

 

 • Ryan Tannehill, QB

 

Tannehill jött, látott és nagyon gazdag lett. Az előző idényben kiválóan játszó QB megúszta a franchise taget, kapott egy brutálisan jó struktúrájú szerződést (4 év, 118 millió dollár) évi 29,5 millió dolláros fizetéssel. Erre aligha gondolt bárki is tavaly, amikor a Titans cserének megszerezte Marcus Mariota mögé.

 

 • Cornerek

 

Két corner (Byron Jones és Darius Slay) is 15+ millió dollárt kapott, megdöntve ezzel Xavien Howard korábbi rekordját, de nem panaszkodhat James Bradberry ($14,5M) és Trae Waynes ($14M) sem. Szép teljesítmény ez ahhoz képest, hogy a felsoroltak közül egyedül Slay tekinthető top 10-es CB-nek, de utoljára ő is három éve hozta a szintet.

 

 • Volt Pats LB-k

 

Kyle Van Noy a Dolphins játékosa lett évi 12,75 millió dolláros fizetéssel, Jamie Collins pedig 10 milliós átlagért írt alá a Lionshöz. Ahhoz képest, hogy a tavalyi szezont mindketten legjobb esetben is átlagos kategóriába tartozó játékosként kezdték meg, ez igazán parádés.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

 • Veterán irányítók

 

Tom Brady és Philip Rivers is új csapatot talált magának, ráadásul magas fizetéssel (25 millió dollár/év), az igényeiknek megfelelő szerződéssel, illetve komoly PO-esélyekkel. Illetve ezáltal a semleges szurkolók is nyertek, üdítő a változás!

 

 • Középszerű támadófalemberek

 

Andrus Peat öt évre 57,5 millió-, Halapoulivaati Vaitai négy évre 45 millió-, George Fant és Ereck Flowers három évre 30 millió- dollárt kapott, ami egész egyszerűen hihetetlen. Egyikük sem ér még csak évi 8 milliót se, de ha figyelembe vesszük, hogy Graham Glasgow vagy Bryan Bulaga csak 10-11 millióba fájt új csapatának, a fenti négyesért még a 6 millió dolláros éves fizetés is sok lett volna.

 

 

 • Austin Hooper, TE

 

Bejött a számítása, a liga legjobban kereső tight endje lett (legalábbis azok közül, akiknek hosszú távú szerződése van). Négy év alatt 42,5 millió dollárt vihet haza, ráadásul mindezt egy egész korrekt csapatban teszi.

 

 • Teddy Bridgewater, QB

 

Bridgewater az új Nick Foles. Volt pár korrekt mérkőzése tavaly a Saintsben, és hiába nem csinált semmi különöset, ez is elég volt a Panthersnek arra, hogy három évre 63 millió dollárért leigazolja. Ráadásul két évig kvázi kivághatatlan, vagyis 42 millió dollárral lett gazdagabb egyetlen aláírással.

 

 • Veterán irányítókat leigazoló csapatok

 

Ha Brady és Rivers jól járt, akkor természetesen a Bucs és a Colts is. Előbbi hirtelen az NFL egyik legizgalmasabb csapata lett, ahová önként jelentkeznek a szabadügynökök, utóbbi pedig a csoport egyértelmű favoritjává lépett elő.

 

 • Arizona Cardinals

 

A csapat már akkor is ide kerül, ha valamilyen picket beáldozva sikerül rásóznia valakire David Johnsont. Erre nemcsak, hogy megszabadult a formán kívüli futótól, de szinte minimális ráfordítással megszerezte mellé a liga egyik top 3-as elkapóját, DeAndre Hopkinst. Ez az elmúlt évek legnagyobb lehúzása, szerintem Arizonában még mindig nem hiszik el, hogy ezt sikerült összehozni.

 

 

 • Calais Campbell, DL

 

Campbell sem panaszkodhat, az egész piac egyik legnagyobb nyertese. Egyrészt 33 éves kora ellenére nem kellett lemondania a 15 millió dolláros fizetéséről, másrészt ezért a pénzért nem a Jaguarsban, hanem a Super Bowl esélyes Ravensben játszhat. Sőt, ha jövőre elküldi a Ravens, akkor tulajdonképp egy évre 20 millió dollárt kapott a csapattól és írhat alá egy újabb contenderhez.

 

Vesztesek

 

 • Jadeveon Clowney, Edge

 

Clowney úgy várhatta az FA-t, hogy mint a legjobb védő, lazán 20-22 milliós fizetéssel fogják bombázni. Ezzel szemben 18 millió dollár körüli a legjobb ajánlata, mindezt úgy, hogy Barrett, Dupree, Judon és Ygakoue franchise taget kapott, tehát még konkurenciája sincs.

 

 • New York Jets

 

A Jets nagyon meg akarta erősíteni a támadófalat, de nem nagyon sikerült korrekt játékost szerezni, a középszert viszont borzasztóan megfizette a csapat. Alex Lewis (3 év, $18,6M), George Fant, (3 év, $30M), Conner McGovern (3 év, $27M), Greg Van Roten és Josh Andrews érkezett/maradt – nem egy veretes névsor.

 

 • Carolina Panthers

 

Luke Kuechly visszavonult, Cam Newtont nem sikerült elcserélni, 48 millió dollárnyi halott pénzt könyvelt el idén a gárda, nem érkezett minőségi erősítés, ráadásul Teddy Bridgewatert is túlfizette a csapat. Főleg az utóbbi miatt került ide a gárda, érthetetlen, miért jobb Bridgewater minimum két évre 42 millióért, mint Cam Newton egy évre 20-ért.

 

 • New England Patriots

 

Tom Brady nem akart maradni, új irányítót sem sikerült szerezni, a támadósor semmit nem javult és még pénz sincs erősítésre (1,4 millió dollárnyi cap space). Kíváncsian várjuk, mit talál ki erre Bill Belichick, hosszú évek óta ugyanis most először nem a Patriots a csoport favoritja.

 

 

 • Jameis Winston, QB

 

Voltak olyan hangok, hogy Winston akár kezdő lehet valahol, ezzel szemben szinte senki nem érdeklődött iránta. Beszédes, hogy a Raiders inkább Marcus Mariotát igazolta le, a Bears pedig cserélt Nick Folesért, miközben ő is elérhető volt. Kezdőnek szinte biztos, hogy senki nem viszi el, örülhet, ha csereként korrekt fizetést kap majd.

 

 • Chris Harris, CB

 

Harris már 30 éves, de kategóriákkal jobb, mint Byron Jones, Bradberry vagy Waynes, ennek ellenére csak évi 8,5 millióért írt alá a Chargershez, ami még csak nem is PO-contender. Nehéz elképzelni, miért volt ez így jó a tavaly top fizetést akaró védőnek.

 

 • Melvin Gordon, RB

 

14 milliós fizetést akart, visszadobta tavaly a Chargers 10 milliós ajánlatát, ráadásul még holdoutolt is. A vége egy kétéves, évi 8 milliós szerződés lett és még örülhet, hogy John Elwaynek megint bekattant valami, mert nagyon úgy nézett ki, hogy Todd Gurley-hez hasonlóan ő sem kap 6 milliónál többet.

 

 • Tennessee Titans

 

A Titans elért mindent, amit akart: hosszú távon megtartotta Ryan Tannehillt egy rendkívül előnytelen szerződéssel és franchise taget tett a futó Derrick Henryre. Ezt nevezik vereséggel felérő győzelemnek. A csapat 19-re húzott lapot, ennél már csak az lenne rosszabb, ha Henry még kapna egy rekordfizetést.

 

 

 • Houston Texans

 

Bill O’Brien ezt is elintézte. DeShaun Watson előtt nem lett jobb a támadófal, nem sikerült megerősíteni a védelmet, viszont szerzett egy drága és pocsékul teljesítő futót a liga egyik All-Pro elkapójáért. Ha semmit nem csinál egész tavasszal, az is sokkal jobb lett volna.

 

 • Chicago Bears

 

A támadósort nem sikerült megerősíteni, de az amúgy is brutál védelemre azért így is sikerült 10 milliókat elkölteni. Ez még amúgy nem is lenne akkora baj, Mitch Trubiskyvel a kezdőben tényleg inkább a védelmet kell erősíteni, de akkor miért cseréltek Nick Folesért, aki tavaly megmutatta, hogy egy nem Eagles szintű támadófal és skill player szett nélkül teljesen életképtelen? Miért áldozott be picket a csapat egy sokat kereső, csereszintű játékosra, amikor ott volt a piacon Jameis Winston, aki még 30 INT-vel együtt is több értelmes dologra képes, mint Trubisky és Foles együtt? Parádé.

[/ppp_patron_only]

28 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
28 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
demonsss
demonsss
2020-03-28 12:13

Èn megértem a PATRONÁLÁS cuccot , mert kemèny munka van benne , de lècci tegyètek vissza a kis lakatot , ami jelzi h fizetős cikk

Erik
Erik
Reply to  demonsss
2020-03-28 12:33

A rövid híreken vagy azok fordításán kivül már gyakorlatilag minden fizetős. (Ezt nem kritikaként írom, csak tényként, hiszen dolgozni kell vele, ezért érthető, ha pénzt akarnak látni érte).

ahanem
ahanem
Reply to  Erik
2020-03-28 23:44

elvégre ezek nem 5 perces fordítások hanem kemény órák munkái vannak benne, szerintem te sem szeretnél ingyen dolgozni, még akkor is, ha a srácok itt sokáig azt csinálták

Erik
Erik
Reply to  ahanem
2020-03-30 22:05

Atyavilág……Egyáltalán elolvastad, amit írtam? Remélem nem vagy funkcionális analfabéta.
Éppen azt írtam, hogy érthető, ha pénzt akarnak látni érte. Ennyi. Az meg tény, hogy a rövid híreken kivül szinte minden fizetős. Ez nem kritika és nem bántás, amivel a lakat felvetésre reagáltam. Nem hiszem, hogy ezzel bárkit is megbántottam volna, nyilván rajtad kívül…..

Arnold Patsenegger
Arnold Patsenegger
2020-03-28 12:22

Nem feltétlenül tartom vesztesenek a Patriotsot… Persze ha szigoruan csak a távozókat és az érkezőket nézzük akkor teljesen jogos… Szerintem meg csak bekövetkezett az elkerülhetetlen és új korszak kezdődik a Pats történetében… ez ezzel jár , + nem kevés halott pénzzel kellett most számolni illetve és a a capsapce teljesen lekorlátozta az FA piacon a lehetőségeket.

Na meg, milyen irányítót kellett volna szerezni… olyan akire reálisan hosszútávon lehetne építeni nem volt senki, maximum Mariota vagy Winston korábbi bustok… jól tette BB,hogy nem valami rizikós FA igazolással lutrizott és cseszte volna el a következő pár évet.

12 draftpick van jelenleg a tarsolyban… A támadósort lehet majd a draftról erősíteni, a védelem meg a LB sor leszámítva teljesen rendben van… + BB a draft után szokott nagyon jól a feleslegessé vált a játékosok között kukázni.

Sestertius
Sestertius
Reply to  Arnold Patsenegger
2020-03-28 22:50

Nem akarok kötekedni, de egy offseason alatt SB contenderből PO ért küzdő csapattá válást (sztem ez is erős túlzás.. ez a keret mondjuk top10 es pickre prognosztizált)
Nyugodtan tekinthetjük annak, hogy a FA vesztese :)
Nem sikerült Bradyt megtartani, komplett Lb sor kuka, a OL szintén, Wr sor finoman szólva is lyukas.. Te továbbra sincs.. nem akarok nagy szavakat használni, de ez a keret (a sec kivételével) inkább top5 pick várományos.. ami teszem hozzá nem is biztos, hogy baj (mármint ha inkább hagyják a szezont a lefolyóban, és igyekeznek egy top picken Qb t szerezni) remélem h Lawtence azért nem jön össze :D
Persze lehet h befigyel BB zsenije.. de azért ez most nem így néz ki

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  Sestertius
2020-03-28 23:04

Az Oline miért kuka? Szinte semmi változás nincs a kezdőben jelen állás szerint, sőt ha Andrews visszatér erősebbek lesznek mint tavaly, mínusz Scar mester (a többit adom)

ahanem
ahanem
Reply to  Vicgeordie
2020-03-28 23:44

mert a produktivitás 90%a visszavonult

Sestertius
Sestertius
Reply to  Vicgeordie
2020-03-29 10:37

Mert idén annyira acélos volt a fal…

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  Sestertius
2020-03-29 11:47

A PFF szerint TOP10-es volt úgy, hogy a kezdő center kihagyta az egész, a kezdő LT a fél szezont és a másik három kezdőből is egyedül Thuney játszhatott minden meccsen…

Sestertius
Sestertius
Reply to  Vicgeordie
2020-03-29 14:40

Én vagyok a hülye, hogy leállok egy petsz hívővel vitatkozni.. ok, elit volt az OL.. elit a skill sor… csak Brady kukacoskodik, hogy szeretné nem szétveretni magát, valamint olyanoknak dobálni, akik nem droppolnak csak minden negyedik labdát :D

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  Sestertius
2020-03-29 15:46

Egyrészt ne forgasd ki a szavaimat: egy szóval nem írtam hogy elit az Ofal, csak azt hogy nem kuka. A kettő nagyon nem ugyanaz.

Másrészt egy szót nem mondtam az elkapókról, sőt, ha figyeltél, egyet is értettem azzal, amit az LB sorról és a WR-ekről írtál.

Szóval te nem vitatkozol, hanem leírtad a véleményed bármiféle érv nélkül (mert az hogy szted kuka a fal, nem érv), majd bedurciztál azon, hogy valaki (részben) nem ért egyet ezzel és ezt igyekezett tényekkel alátámasztani…

Arnold Patsenegger
Arnold Patsenegger
Reply to  Sestertius
2020-03-29 04:19

Az offseasonből csak az FA ment le ugye… És az látszik ,hogy a Patriots keretet jobban ismerem mint Te. (Ez biztosan visszafelé is igaz ha a Ravensről lenne szó)

Az O fal teljesen rendben van/lesz ha Andrews visszatért.
WR ( annyira nem tragikus mint elsőre kinéz) : Sanu szezon közben jött, és le is sérült. N’keal Harry lesérült aztán a szezon végrfelé csazlakozott. Myers szerintem egész tehetséges még fejlődni fog. És MÉG ott van Edelman is.
TE na az tényleg nincs.
RB a régiek -elmegy kategória.

A védelemben a fal az 90%ban szinte ugyan az.
LB sor még ott van HT aki még egy közepesnél kicsit jobb szintet képvisel. És a fiatal tehetség Bentley! aki lehet hogy tavaly háttérbe szorult Van noy és Collins mögött de az első évi kezdése alapján nagy potenciál van benne. max draftról jöhet valaki.
a Sec teljesen egyben maradt.

Itt az egyetlen nagy kérdés az irányító poszt. A többire ott a draft. Oké Brady elment ez fáj, de ott max 1-2 év maradt a tankban + nem is akart maradni, a Pats abból a szempontból jól járt,hogy már tudja milyen irányba kell menni. Nem mondom hogy idén irány a SB de azért tavaly nagyon sok minden fel lett téve egy lapra és sok minden mellé is ment és sok minden el is romlott. Még nagyon korai itt Top 5-10 es pickre esélyes csaptnak kikiáltani. A Patriots mostanában nem az FA-n szokott SB esélyes csapatot épiteni(mi sem bizonyítja jobban mint az elmúlt évek rengeteg kompenzációs pickje)… hanem a draft, a csere és a sok kukázás illetve a többi csapatnak a draft után feleslegessé váló “gyöngyszemekből”. Nem akarom nyújtani, de ha jól figyel az ember és ismeri BB mentalitását akkor elég egyértelműen látszik,hogy jó lépéseket tett BB és milyen irányba halad a csapat (szerintem jó irányba egyébként).

Tudom a többi csapat szurkolója már a halál faszára kiván minket… de azért az elmúlt 20 évben BB építette a csapatot és nem Brady(ami nem kisebbiti az érdemeit).

katonadani
Reply to  Arnold Patsenegger
2020-03-29 08:08

annyiban vitatkoznék, hogy az elkapókat szerintem baromira túlértékeled, illetve sokan túlértékelik a Pats-szurkolók közül. Sanu sosem volt egy nagy szám, Harryn látszott első évében, amitől lehetett tartani prospectként, hogy nem tud elszakadni. Ez pedig óriási probléma, így nagyon nehéz megélni az NFL-ben, mert sosem vagy üresen igazából. Edelman még oké, de azért ő is kopik már. Myers meg oké, hogy tehetséges, de ő sem jobb egy 4. számúnál igazából. Ez továbbra is az egyik legrosszabb WR-corp a ligában.

(Illetve még annyi, hogy a védőfal maradt, de azért az sem volt egy nagy szám igazából, egyénileg semmiképp, szóval a front7 azért még elég problémás)

Arnold Patsenegger
Arnold Patsenegger
Reply to  katonadani
2020-03-29 09:21

Az biztos ,hogy a tavalyi teljesítménye az elkapóknak mindenféle képpen a liga második felébe sorolja őket. Idén jobbat várok tőlük mert azért csak nem leszünk a sérülésekkel ennyire pechesek. Ha lehoznak egy közepes szintet már jobbak vagyunk. Viszont ha így maradnak akkor teljesen igazad van.

Védőfal meg soha nem volt elit, de szerintem nem is kell, ha a secondray az. (amúgy is elég nehéz mindkettőből elit szintet fentartani, vagy egyáltá összerakni.)

Gáspár Bollók
Gáspár Bollók
Reply to  Arnold Patsenegger
2020-03-29 17:35

A cikk csak az FA piaci eseményeket értékelte. Ez cik nem az egész offseasont vizsgálja és nem is a hosszú távú eshetőségeket.

Arnold Patsenegger
Arnold Patsenegger
Reply to  Gáspár Bollók
2020-03-29 22:29

Olvasd végig ha akarod a teljes beszélgetést, csak egy párbeszédet látsz amiben kitérünk több eshetőségre, illetve bizonyos döntéseket azzal támasztunk alá ,hogy mi lehet a döntés hátterében (pl hosszú távon.) De azért köszi hogy szóltál.👍

Gáspár Bollók
Gáspár Bollók
Reply to  Arnold Patsenegger
2020-03-30 17:05

Rosszat nyomtam, nem neked szántam a választ (amúgy elolvastam)

magyar_newton
magyar_newton
Reply to  Arnold Patsenegger
2020-03-29 01:41

Ez a cikk a nyertes játékosokról szól, nem csapatokról. A Patriots csak úgy került ide, hogy két linebackerét is igen jól megfizették most.

A csapattal kapcsolatban én sem gondolom, hogy a Pats vesztese lenne a free agency-nek. Ennek a FA-nak úgy futott neki a csapat, hogy (részben – nem kis részben – a korábbi évekbeli cap tologatás miatt) választania kell, mert nem tudja megtartani az irányítóját és a többi szabadügynökét is. Sőt, többet nem tud, mint amennyit igen. Belichick Thuney-t és McCourthy-t választotta. Ő biztos tudja, hogy miért, ez is simán védhető verzió, ahogy az is az lett volna, ha Brady-t akarták volna megtartani.

Az más kérdés, hogy a Patriots leszálló ágban van, de ez nem az idei FA miatt van így, hanem ezen a vágányon vannak már jó másfél éve. Tulajdonképpen viccesen hangzik, de már leszálló ágban voltak, amikor az utolsó SB-t megnyerték. :) Az még egy erős, NFL elit csapat volt, de már nem volt olyan jó, mint a korábbi pár évben. A leszálló ág follytatódott, most kb. ott tart, ahol kb. 15 csapat, hogy lehet esetleg playoff is, de lehet negatív szezon is. Középcsapat lett. Szerintem egyébként nem ez a legalja, mert nagyon idős a roster, nem jöttek be az elmúlt 2-3 év draftjai, nincs elég fiatal. (Winovich-on, 1-2 OL-n és a secondary-n kívül nem tudok 30 év alatti játékost mondani a keretből, akire csettinteni lehetne, mint ígéretes játékos, neadjisten még bizonyított is.) Emiatt vagy valami nagyon nagyot kell durrantani a draftokon a következő 1-2 évben, vagy egyszerűen nem lesz elég utánpótlás, hogy a Brady mellett szintén kiöregedő gerinc játékosokat – előbb Edelman, Hightower, Cannon, Chung, White, a McCourthy-k, stb., de már Gilmore is 30, stb. – hasonló minőséggel tudja pótolni. Nyilván pótolni fogja mindet, de ha picit gyengébbel sikerül, a csapat kevésbé lesz jó. Szóval én 2-3 éves átépítést várok, aminek nem most lesz a legmélyebb pontja. Szerintem.

Arnold Patsenegger
Arnold Patsenegger
Reply to  magyar_newton
2020-03-29 03:30

Vesztesek:
-New England Patriots
(a tartalmát nem írom le mert az fizetős részen van) Nem tudom meddig olvastad a cikket.

A végéhez annyit ,hogy Én is olyan 2 éves projektet várok és idén sok volt a halott pénz, de ha minden jól megy jövőre már sokkal több lehetősége lesz a Patsnek.

Evergreen
Evergreen
Reply to  Arnold Patsenegger
2020-03-29 16:43

A Pats egyértelmű vesztes – mondom ezt Pats drukkerként. Sajnos nem csupán emiatt az FA miatt, hanem BB, mint GM kimondottan gyenge elmúlt 2-3 szezonja miatt. Az O-t teljesen félre menedzselte, évek “munkája” van abban, hogy ennyire elfogyott onnan a tehetség. Kezdve Amendola érthetetlen elengedésével, folytatva az évek óta várható Gronk visszavonulás esetére nem létező tervről, és a minősíthetetlenül gyenge draftokról. Az előző 3 db első körös pickből pl. van egy átlag futó, Michel és egy egyelőre totál bust wr Harry. Emellett az évenkénti ablakon kidobott 2. körös érthetetlen db pickek. Sok volt az elpazarolt pénz is (pl. a tök felesleges Bennett trade, ami közel 6 millióba fájt, vagy az AB szerződés), miközben a csak és kizárólag az ST-ben bevethető játékosokat rendre túlfizeti. Így jutottunk el oda, hogy se pénz, se erős keret.
Lehet, hogy sok pick van idén, de egyrészt azok nagy része hátsóbb körös, másrészt Bill draftjai alapján ebben bízni…
Maximálisan megértem Bradyt, hogy annyira nem forszírozta a maradást. Ez a csapat nagyon messze van a kontendertől. Véleményem szerint idén max a csoport második helyéért küzdhet. Ha egyáltalán lesz szezon :(

Kopi3.14
Kopi3.14
2020-03-29 13:59

Azért ráklábat mint komolyan szoba jöhető QB1 opciót emlegetni bármelyik csapatnál is a közröhej dilettantizmus szintje. Az a gyerek maximum backup lehet valahol, reménykedve, hogy sosem lát pályát többet az életében.

28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x