Connect with us

Prémium cikkek

A szinten tartás kevés a boldogsághoz – Packers FA-Értékelő

A Packers kitekintőjében talán túl nagy álmokat szövögettem a csapatot illetően, hiszen nem a kívánt ütemben haladtak a hiányosságok megoldásai. Persze ott van még a draft és a további szabadügynökök leigazolása, de egyelőre nem látni előrelépést – anélkül pedig nem lesz bajnoki cím.

Vigyázni a pénzre

Hogy felszabadítson a capben, a Packers meglépte azt, amit mindenki várt, és kivágta Jimmy Grahamet, 8 milliót spórolva ezzel. Ami viszont meglepő volt, hogy Lane Taylor még a rosteren van, de sok idő van még az alapszakasz kezdetéig, így ez változhat. Mielőtt ezt a közel 31 millió dollárt rászabadították volna a piacra, a saját háza táján nézett szét Brian Gutekunst.

Szerencsére annyiban teljesült a jóslatom, hogy nagyon kevés játékost igazoltak vissza. Blake Martinez és Kyler Fackrell a Giantsben, Bryan Bulaga a Chargersben, Dan Vitale a Patriotsban folytatja, a kivágott Graham azóta aláírt a Bearshez, míg Tramon Williams és Geronimo Allison egyelőre csapat nélkül várja a nyarat. Utóbbi kettő visszaigazolására még látok is esélyt a nyár folyamán, ha továbbra is csapat nélkül várnák az edzőtábor időszakot.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A fenti névsorból leginkább Martinez és Bulaga azok, akiket mindenképp pótolni kellett, hiszen két kezdőről beszélünk. Az mindenképp jó pont, hogy nem kívánt Gutekunst engedni az igényeiből Martinez szerződésével kapcsolatban (pletykák szerint ez 8 milliós átlag volt), így inkább elengedte. Bulaga már fájóbb lehet, hiszen ő a linebackerrel ellentétben ligaszinten is jó játékosnak mondható, de úgy tűnik nem felejti el a vezetőség azt, hogy a tavalyi évet leszámítva a sérülések alaposan megnehezítették a dolgát.

A szinten tartás itt kevés

Nem költötte tehát szét magát Gutekunst a saját játékosai között, hiszen csak Mason Crosby és Marcedes Lewis kapott új szerződést (plusz a hat ERFA-tenderes játékos), de a szabadügynökök között sem. Össz-vissz két új arccal bővült az öltöző, igaz azok égető hiányposztra érkeztek.

Crosby kapcsán kifejtettem, hogy én kockáztatnék, és inkább más posztokra szánnám azt az összeget, amit kapna, ugyanis elég jó pénzre számíthatott a piacot látva – és meg is kapta. Hogy így döntött a board, érthető, elfogadható, és a szerződés felépítését látva én is megbékélek kicsit. Tele van ösztönzővel és meccsenkénti bónusszal, és már jövőre kivágható, ha netán visszaesés lenne nála tapasztalható. Lewis visszahozatala is érthető, de kicsit soknak érzem a pénzét, hiszen 36 éves, és tele volt a piac fiatal blokkoló TE-vel. Egyelőre az ő szerződésük részlete nem ismert, de ha kevesebbet kapnak Lewisnál, akkor azt a B-t átírnám C-re.

Két játékos pótlása volt fontos, mindkét posztra érkezett új igazolás. Kirksey érzésem szerint semmivel sem jobb játékos Martineznél, de olcsóbb volt, és kellett egy veterán igazolás ebbe a semmilyen LB-sorba. Mike Pettine rezsimje alatt érkezett a Brownshoz a draftról, így az ismertség jó pont lehet. Csakhogy Kirksey évek óta kopik, sérülések miatt alig tudott játszani, Martinez legalább mindig a csapat rendelkezésére állt. Mivel ez egy 1+1 éves szerződés, kicsit megmenti a helyzetet, de tartok tőle, hogy előrelépés nem történt ezzel az igazolással. Mint ahogy Wagnerrel sem történt előrelépés, de nincs annyi különbség közte és Bulaga között, mint amennyit a két játékos fizetése mutat. $3,5 millió a garantált tartalom a szerződésében, ez pazar üzlet volt, csak maradjon egészséges.

Mivel mindkét játékost kivágta előző csapata, így a jövő évi kompenzációs pickeknél egyikük sem fog beleszámítani az algoritmusba, így extra draftcetlikkel gazdagodhat a Packers. De ez még kevés a Lombardi-trófeához.

Mik a további tervek?

Maradtak még hiányosságok a rosteren, elkapó égetően kellene, és én Kinget is upgrade-elném egy CB-vel. Persze nem kell azt gondolnunk, hogy a Packers a babérjain ül, hiszen Emmanuel Sanders kapcsán is az érdeklődők között voltak, illetve ott van még a draft is, ami remek lehetőséget nyújt erre a két posztra. A piacról már csak a zavarosban halászás marad, de a kisebb needek feltöltésére, mint a rotációs edge rusher vagy egy nose tackle, remek lehetőségek vannak a veterán játékosok közül. A borzasztó futás elleni védelem miatt utóbbi kiemelten fontos lenne, és nagyot csalódnék, ha ide nem érkezne erősítés.

Gutekunst megmutatta, hogy nem vak, és képes az elődjével szemben drasztikus összegeket vagy lépéseket tenni azért, hogy befoltozza a keret hiányosságait. Talán a Jimmy Graham okozta traumából kiindulva nem szívesen menne bele licitháborúba olyanért, akinek a beválási esélye bizonytalanságra ad okot. Valamint ne felejtsük el, hogy a jövőre is gondolni kell, és akadnak éhes szájak a rostren. Kenny Clark már korábban jelezte az igényeit, de David Bakhtiari, Corey Linsley, Aaron Jones és Kevin King kontraktusa is már csak a 2020-as szezonra érvényes. Jones új szerződésének tárgyalásáról már olvasni lehetett kósza pletykákat, szóval lehet erre tartogatja anyagi forrásait Gutekunst.


Jobb csapat lett a Packers? Nem. Rosszabb csapat lett a Packers? Hmm, nem. Azt mondják a nálam okosabbak, hogy csapatot a draftról kell építeni, míg a free agency a kozmetikázásra van. Az mindenképp pozitívum, hogy sok franchise-zal ellentétben nem osztottak ki irreálisan nagy pénzeket, de nem ettől az ablaktól lesz a Packers SB-favorit – pedig ez a cél.

Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

15 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fetyke
Fetyke
2020-03-23 14:22

Korrekt értékelés, korrekt FA a sajtfejűeknél. Egyedül Bulaga elengedésével és Wagner szerződtetésével kapcsolatban nem értek egyet. Évi 10 millióért Bulaga is ajándék lett volna. Olcsó húsnak híg a leve, Rodgersnek pedig most már különösen fontos, hogy jó fal legyen előtte. Remélem ezt még megbánják Green Bayben. :)

Gáspár Bollók
Gáspár Bollók
Reply to  Fetyke
2020-03-23 14:42

Én jobban félek Kirskey sérülékenységétől. Wagner nálunk jobb lesz, mint Detroitban (Bulágánál nem jobb, de talán egészségesebb marad).

Fetyke
Fetyke
Reply to  Gáspár Bollók
2020-03-23 17:12

Azt nem teljesen értem, hogy Wagner mitől lenne jobb nálatok, mint amilyen a Lionsban volt. És Wagner egészségére sem fogadnék nagy tételben. Nem tűnik szignifikánsan egészségesebbnek Bulagánál. Egészen pontosan Bulaga nem olyan sérülékeny, mint ahogyan azt ti gondoljátok róla.

Gáspár Bollók
Gáspár Bollók
Reply to  Fetyke
2020-03-23 17:22

Nálunk minden támadófal ember jobb, mint máshol :D sima optimizmus
Wagner a karrier átlagban évente 2 meccsel játszott többet, mint Bulaga

Fetyke
Fetyke
Reply to  Gáspár Bollók
2020-03-23 18:16

Ez igaz, de ebben benne van, hogy Bulaga 2017-ben csak 5 meccset játszott. A többi szezont majdnem végig tudta nyomni Bulaga is az elmúlt 5 évben.
És nagy különbség, hogy Bulaga évi 8 meccset játszott eddig a tundrán, míg Wagner fedett csarnokban, műfüvön nyomta.

Gáspár Bollók
Gáspár Bollók
Reply to  Fetyke
2020-03-23 22:27

Miért vennénk ki 2017-et Bulágánál? (főleg, ha bent hagyjuk 2013-at, amikor egyáltalán nem játszott). A pff-en 2012. óta van snap számláló. Ha megnézzük az átlagokat (amiben Wagner első éve is benne van, amikor csak a snapek 12%-án volt fent, míg Bulaga első éve nem), akkor Bulaga ezen idő alatt a snapek 61%-án, Wagner a 75%-án volt pályán. Az ár-érték arány meg azért fontos, mert Packers nem lubickol a pénzben. Majd ha meglátjuk, hogy a spórolt pénzt mire költi a csapat, és mennyire válik be Wagner, akkor lehet mérleget vonni efelett a lépés felett. Eddig nem tűnik rossznak.

Ádám Váradi
Ádám Váradi
2020-03-23 19:20

Josh Jackson miért lett safety, az Iowa-n még nagyon jó és magasan jegyzett corner volt? Ma láttam, hogy S pozícióban játszik

LG
LG
Reply to  Ádám Váradi
2020-03-23 19:43

Én nem lepődtem meg, már kb egy éve rebesgetik. Talán az első évében volt pár leszedett labdája, de sajnos eddig semmi extra a srác. Reméljük beválik. De ha jól emlékszem King pont az ellenkező utat járta be (S – > CB) :)

Zoltan Horvath Dr.
Zoltan Horvath Dr.
2020-03-24 16:24

Nem nagyon értek ehhez én. Egy kérdésem van csak: Martinezzel mi volt a gond???!!! Full megbízható szerelőgép. 26 éves, nincs csillagászati fizuja, nincs üvegvből, nem balhés ésatöbbiésatöbbiésatöbbi… 😭 …ha fizut akarunk felszabadítani akkor meg kellene győzni a 12-est, hogy döntse el mit akar: gyűrűt vagy pénzt! …pénze sok van, gyűrűje 1. …lehet ez így is marad! 🤕🤕🤕

Gáspár Bollók
Gáspár Bollók
Reply to  Zoltan Horvath Dr.
2020-03-24 16:43

Martinez évek óta inkonzisztens. Hol futás, hol passz ellen jobb, de együtt a kettő még nem volt. Rengeteg tackle-t csinál, ami a rendszerből is fakad, de sokat túl későn, nagy yard veszteségen. Tavaly a pff-nél 58,7 volt a grade-je.

Zoltan Horvath Dr.
Zoltan Horvath Dr.
Reply to  Gáspár Bollók
2020-03-24 22:47

Értem én ezt. Csak nem szeretem a statisztikákat. Statisztikai alapon a mezőny 80%-a minden évben mehetne a levesbe. …vagy az ellenkezője: Rodgers top statisztikus, de pályafutása eleje óta úgy érzem azért nem dob meg egy-egy rizikósabb matchupot mert a statisztika fontosabb…

Gáspár Bollók
Gáspár Bollók
Reply to  Zoltan Horvath Dr.
2020-03-26 13:28

Direkt nem statisztikát írtam (a pff sokkal több dolgot néz), mert ligaelit a tackle-ök számában, ami egy statisztika, de rengeteget túl nagy yardvesztesség mellett tesz meg. 8 misit ajánlottak neki, de ő 10-et akart. Ezt máshol kapta meg.
Amúgy a számokat nem lehet megkerülni, mert úgy nem lehet csapatot építeni, hogy csak azt nézik mennyire jófej a játékos, mert akkor lehet, hogy én lennék az irányító, nem ARod.

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x