Connect with us

Prémium cikkek

Amari Cooper szerződése olyan, mintha egy ötödikes rakta volna össze

Amari Cooper a liga második legjobban fizetett elkapója lett, miután a Cowboystól kapott egy 5 éves, 100 millió dolláros szerződést. Tekintve, hogy például a Falcons mennyire speciális szerződést kötött Julio Jonesszal, vagy hogy milyen apró finomságok vannak akár Ryan Tannehill új kontrakusában, azt hihetnénk, hogy itt is van valami csavar – pedig nem. Amari Cooper szerződése olyan egyszerű, mintha egy ötödikes rakta volna össze házi feladatként.

 

 

Cooper egyértelműen a liga legjobb elkapói közé tartozik, óriási szerepe volt abban, hogy a Cowboys legalább a rájátszás közelébe jutott az elmúlt két évben. 25 meccsen 1900+ yardot és 14 TD-t szerzett a csapatban, Dak Prescott kedvenc és legveszélyesebb célpontja, a megtartása prioritás volt. Ennek fényében az sem lett volna meglepő, ha rekordfizetést kap valami brutális garantált tartalommal – ezzel szemben egy 2+1+1+1 éves szerződése van, a csapat pedig szinte bármikor azt tehet vele, amit csak akar. Egy sztártól nem ezt várnánk.

 

A szerződés

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Maga a szerződés annyira egyszerű (legalábbis az eddigi információk alapján), hogy elsőre szinte hihetetlen:

 

 

Cooper mindössze 10 millió dollárnyi aláírás pénzt kapott, amit szépen le is osztott öt évre a csapat. Ehhez jött még a teljesen garantált 2020-as és 2021-es alapfizetés, ami összesen 40 millió dollárt tesz ki. Ezek messze nem rekordösszegek.

 

Továbbá a 2022-es alapfizetése sérülés esetére garantált, illetve teljesen garantált lesz a 2022-es ligaév kezdete után. Tehát nincs semmi trükk, nem hozta előrébb a dátumot egy évvel a csapat, ahogy tette azt a Titans Tannehillel – ergo ez egy sima 2 éves, 40 milliós szerződés, már amennyiben Cooper nem sérül meg.

 

A maradék három évben semmi izgalmas nincs: fixen 20 milliós alapfizetés, semmilyen roster vagy egyéb bónusz. Magyarán a csapat 2022-től kezdve minden szezonban eldöntheti, hogy ér-e neki Cooper évi 20 milliót, és ha nem, akkor gyakorlatilag bármikor megszabadulhat tőle – a táblázat jobboldalán látható, hogy hogyan.

 

Kivágni két évig nem lehet, utána viszont bármikor 10+ millió dollárokat spórolva. Cserélni viszont bármikor el lehet, ráadásul komoly pénzeket felszabadítva, ami hihetetlenül csapatbarát (papíron akár holnap is elcserélhetné a csapat Coopert és az eredeti cap-számához képest spórolna a Dallas, de 10 milliót már kifizetett neki, így ez nyilván nettó veszteség lenne, ezért is van áthúzva az a rész).

 

Mi a helyzet a többiekkel?

 

Cooper papíron és a valóságban is a liga második legjobban kereső elkapója, de ilyen satnya szerződést egy top játékos szerintem még nem kapott:

 

 

A capnövekedés ellenére még mindig kvázi minden téren Julio Jones viszi a prímet, Cooper nemhogy tőle, de a többiektől is le van maradva:

 

  • Az aláírási bónusza nagyon kevés, csak Mike Evans és DeAndre Hopkins kapott kevesebbet, de ők korábban írtak alá, vagy más ódon voltak kompenzálva.
  • A teljesen garantált tartalma csak a 3. legmagasabb, Jones több mint másfélszer annyit kapott.
  • Az első évében 20 milliót kereshet, ami nagyon kevés – ennél kevesebbet csak Mike Evans vihetett haza a legjobban keresők közül.
  • Az első két- és három évében már javít, de itt egy jó nagy DE! A többiekkel ellentétben Coopert az új szerződése második éve után simán ki lehet vágni – így hiába kereshet három év alatt 60 milliót, ha ebből 20 millióért kvázi All-Pro szinten kell játszania.
  • A teljes garantált tartalma sem sok, a 60 millió dollár kevesebb, mint amit Jones, Michael Thomas és Odell Beckham kapott.
  • A szerződése első három évének átlagfizetése pedig még úgy sem lett nagyobb Julio Jonesénál, hogy ő egy teljesen új kontraktust kapott, nem pedig egy már meglévő kétéves szerződést hosszabbított meg.

 

 

Összességében Cooper egy végtelenül csapatbarát szerződést írt alá, ami után az ügynökét illene kivágni. A piac legjobb elkapójának, akire még taget sem tettek és bárhová aláírhatott, ez nagyon sovány. Szinte semmi biztosítékot nem kapott egy formahanyatlás esetére, ráadásul akkor is megvan kötve a keze, ha esetleg szintet lépne a játéka: idén a legtöbb top játékos próbált 3 éves szerződést aláírni, hogy így az új tévés szerződések és növekvő cap függvényében még egyszer leakassza a nagy pénz. Ezzel szemben Cooper lekötötte magát 5 évre egy olyan szerződéssel, amelynek értelmében simán kivághatják, ha gyengén játszik, miközben nincs a kezében semmi arra az esetre, ha javul a játéka vagy drasztikusan nő a cap (az új CBA alapján kvázi lehetetlen holdoutolni).

 

Értékelés

  • Cowboys: A+
  • Amari Cooper: C

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!