Connect with us

Prémium cikkek

Mo’ Money Mo’ Problems – Cowboys FA-kitekintő

Sok pénze van a Cowboysnak, de még több megoldatlan feladattal kell szembenéznie a 2020-as szabadügynök piacon, hiszen olyan játékosok válnak szabaddá, akik oszlopos tagját képezték a franchise utóbbi éveinek. A problémákat erősíti, hogy ezek a játékosok mind-mind prémium poszton szerepelnek, tehát óriási pénzeket kell megmozgatni, hogy egy-egy sztárt vissza lehessen igazolni. Mindenki pedig nem fog tudni maradni, lesznek vezéráldozatok, amiket még a bő cap space ellenére sem lehet Dallasban tartani.

Cap space

Első ránézésre elég kecsegtető helyzetnek tűnik, amit a Cowboys magáénak tudhat a szabadügynök piac nyitása előtt, hiszen a $77 milliós cap space-ük (az overthecap.com adatait alapul véve) rendkívül magas ligaszinten, az ötödik legjobb helyet foglalják el valamennyi csapatot figyelembe véve. A helyzet azonban árnyaltabbá válik, ha megnézzük, milyen feladatok állnak a csapat előtt, de erről majd kicsit később. Tehát a plafon elég magasa van, amit tovább lehet nyújtani, ha megnézzük, hogy melyek azok a játékosok, akik ár/érték arányát tekintve létszám felettinek tekinthetők.

A lista pedig nem túl hosszú, de pont egy olyan játékost foglal magába, aki már-már a csapat örökös tagja, az öltöző egyik legmeghatározóbb alakja, egy olyan oszlopos eleme a Dallas 2010-es éveinek, aki bár statisztikailag nem nyújtott kiemelkedőt, de élt-halt a csapatért. Ő pedig Tyrone Crawford, aki könnyen lehet, hogy a saját akarata ellenére fog távozni Dallasból, mert az $1,1 millió dead capet tekintve a $8 milliós spórolás igencsak kecsegető. És ne felejtsük el, a franchise történetében voltak korábban is olyan játékosok, akikről nem gondoltuk volna, hogy el esznek bocsájtva, elég csak az egyik legemblematikusabb példára gondolni, DeMarcus Ware-re. Tehát a kényes helyzetek eldöntését kész meghozni a front office, ezért lehet számítani arra, hogy a költségkeret nőni fog még.

Szabadügynökök és hiányposztok

Prio #1

A rendelkezésre álló pénz mennyisége pontosan ugyanannyira nem kevés, mint amennyi fontos és kritikus poszton szereplő játékosa válik free agenté a csapatnak. A lista ligaszerte az egyik legkomolyabb, a franchise irányítójától kezdve a legjobb elkapón át, a csapat 2019-es legjobb paszsiettetőjén keresztül egészen az NFL egyik legjobb cornerbackjéig terjed. Gyakorlatilag nincs olyan prémium poszt, ahova nem kél el némi segítség így vagy úgy. Természetesen az elsődleges prioritást Dak Prescott szerződésének kell élveznie, aki sokak szerint a legfontosabb szabadügynök 2020-ban, de még a kétkedők között is simán top5-ös. A csapatot tekintve pedig fontos, hogy egy stabil irányítót tudhasson magáénak, és ez jelenleg nem lehet más, mint Prescott, még akkor is, ha erős az FA-piac irányítókat tekintve, mindent egybevéve mégis neki van a legstabilabb helyzete és a legmagasabb plafonja a vetélytársai között.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A kiemelt FA-kategória következő tagja Amari Cooper, akinek a megtartása még nehezebb lesz, mint Prescotté, hiszen az irányító óriási nagy szeletet fog kapni a csapat fizetési sapkájának tortájából, így okosan kell gazdálkodni a megmaradó összegekkel. Ahhoz viszont nem fér sok kétség, hogy Coop a liga egyik legjobb képességű és legstabilabb elkapója, aki bizonyította, hogy nem csak egy támadórendszerben tud bőven átlag feletti teljesítményt hozni. Ez pedig nagy kincs, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy ő volt a fókuszpontja a passzjátéknak, még akkor is, ha Gallup kiemelkedő évet hozott. Azt azért érdemes leszögezni, hogy Gallup Cooper nélkül nem lett volna olyan, amilyen, ami persze fordítva is igaz, de a két elkapót mérlegre téve egyértelműen a veterán felé billen a mérleg nyelve, és az is könnyen kijelenthető, hogy a fiatal elkapó – egyelőre – nem tudna olyan szerepet magára vállalni, mint Oaklandből érkező társa.

A prio #1-es listán még két további és egyben egyértelmű alakot lehet felsorolni, Bryon Jonest és Robert Quinnt, ezzel pedig ki is pipált tovább két prémium posztot a Cowboys a szabadügynökei között. A lista már csak egy tackle-lel lenne teljes, de ezzel ne is riogassunk senkit. Tehát Jones és Quinn is ott van a potenciális távozók között, és bár más polcon, de mindegyikük magas színvonalat képvisel. Jones az idei FA-class egyik top cornerbackje, aki a poszton az egyik legmagasabb fizetésre áhítozik, és valószínűleg meg is fogja kapni valahol a top fizetést. Quinn pedig egy, a legszebb évein túl lévő, de még mindig hasznos pass rusher, aki bizonyította tavaly, hogy tud kiemelkedőt hozni és kitűnni egy csapatból, mint legeredményesebb szélső passzsiettető. A helyzet faramucisága pedig az, hogy ebből a négyesből egy biztosan, kettő pedig jó eséllyel nem fog maradni, hiába alkották a korábbi évben, években a csapat gerincét.

Prio #2

Ebben a kategóriában már nem olyan fontos posztok és emberek foglalnak helyet, mint az előzőben, de még itt is érheti komoly veszteség a csapatot, ha hosszabb távon gondolkodunk. A fenti táblázatot nézve ide Collins, Cobb, Witten és Lee került be, akik közül egyetlen játékos sem pótolhatatlan, de mindegyikőjük komoly szerepet töltött be a csapat életében a tavalyi szezonban. És ezeket a szerepköröket nem lesz egyszerű pótolni, főleg annak tekintetében, hogy a piacon meg lesz kötve a keze Joneséknak. Így pedig a nagyon hasznos Cobb mellett a két klublegenda, Witten és Lee távozása is esélyes, amit szintén nem lesz könnyű befogadnia a Cowboys-szurkolók gyomrának. Így hát érdemes lesz megnézni, hogy ebből a négyesből valóban ki megy és ki marad, mert a maradók/távozók aránya jó eséllyel az utóbbi irányba fog elmozdulni, ami heves érzelmeket fejthet ki.

Prio #3

A legalacsonyabb polcon is vannak játékosok, akik korábban fontos szerepet játszottak, gondoljunk csak a korábban full time kezdő Heath-re vagy a 2019-ben nagyon jól beszálló Bennettre. Azt nehéz lenne állítani, hogy az ő jelenlétük nem pótolható egy-egy olcsóbb FA-igazolással, de ezen szinten már nagy befolyással bír a draft is, főleg a középső-hátsó körökben történő zavarosban halászás, ahol könnyen lehet minőségi rotációs embereket találni. Így következhet be az is, hogy a csapatnak 2005 után új long snappert kell majd keresnie.

Potenciális érkezők és maradók

Ahogy fentebb is szó volt róla, egyértelműen Prescott visszaigazolása a front office legfontosabb feladata, és ha kell, akkor tényleg le kell tenni neki a top fizetést. Jelenleg olyan hírek terjengenek, hogy tavaly ősz óta nem tárgyalt a csapat vezetése és Prescott ügynöke, ami nem jelent jót, de egy esetleges franchise taggel ki lehet tolni a megegyezés határidejét, bár ez se biztos, hogy a legkézenfekvőbb megoldás. A csapat és az irányító szemszögéből is a mielőbbi hosszútávú szerződés megkötése kell, hogy legyen a cél, amit ha sikerül tető alá hozni, akkor – ha csak egy rövid időre is, de – Prescott lesz a legjobban fizetett irányító az NFL-ben. “Könnyen” összejöhet neki egy ötéves, $180 milliós szerződés, de nem is ez lehet a legfontosabb, sokkal inkább a garantált tartalom, amit az irányító menedzsere biztos, hogy 70% fölé szeretne tornászni.

Prescott mellett Cooper is az egyik, ha nem a legjobban fizetett játékos akar lenni a posztján, amit jogosan vár el az elmúlt 1-1,5 évben nyújtott teljesítménye alapján. Úgy gondolom, hogy a csapat szempontjából is fontos, hogy meglegyen az offense tengelye, hiszen láthattuk tavaly, hogy ha a kulcsjátékosok egészségesek és egy modern, a képességeiket kiaknázó rendszer van köréjük téve, akkor a Cowboys támadóegysége a liga legjobbja lehet. Ezért pedig megéri megfizetni a magas árat. Ezzel pedig Cooper válhat nagyon gazdaggá egy igazán top fizetéssel.

Már hosszú évek óta megoldatlan poszt a tight endé, hiszen sem a fiatalokkal (Jarwin, Schultz), sem pedig a visszatérő nagy öreggel (Witten) nem megy úgy a játék, mint a romós években. Ahhoz, hogy legyen egy potens támadósor, ezt a pozíciót is gatyába kell rázni, és a még mindig csak 26 éves Ebron pedig kapóra jöhet azzal, hogy nem tér vissza a Coltsba. Számára pedig kecsegtető lehet egy kreatív offenzív koordinátor, egy top irányító és egy potens támadófal. Jó eséllyel kopogtathatnak nála és ügynökénél Jonesék egy évi $8 milliós ajánlattal, amivel közel lenne a legjobban fizetettek pénzéhez.

Minden nagy sztárt nem fog tudni visszaigazolni a csapat, ennek lehet az áldozata Byron Jones is, akit ha nem tagel a gárda, akkor máshol óriási pénzt fog leakasztani – és ez a legvalószínűbb szcenárió. Pótlására pedig kelleni fog FA-piacról és a draftról is ember, mert Awuzie és Lewis ketten kevesek lesznek minőségi kezdőnek, főleg úgy, hogy Anthony Brown is jó eséllyel távozni fog. Waynes pedig olcsó megoldást jelenthet, főleg annak tekintetében, hogy nem nagyon tudott konzisztens maradni eddigi karrierje során. A potenciál viszont megvan benne, McCarthy pedig jól ismeri a Green Bay-i éveiből. Alacsony fizetésért, rövidtávra jó megoldás lehet, hogy a kezdeti problémákat át tudja vészelni a csapat.

Bár Maliek Collins sose tudta megmutatni a profik között, milyen potenciál rejlik benne, mégis távozni fog, mert a Cowboysnak rá se lesz elegendő pénze, hiába tűnik soknak a jelenlegi cap space. Őt pedig, ha nem is olyan minőségben, de Jefferson fogja tudni pótolni, még ha nem is olyan szexi célpont, mint Harrison, Suh, Pierce vagy Hargrave. Persze nekik az alkupozíciójuk is teljesen más lesz, mint Jeffersonnak, de olcsó erősítésként megfelelő lehet a rotációba. Hasonlóan lehet gondolkodni Thompsonról is, aki stabil középszinten dolgozott a csapatban, olcsón vissza lehet hozni, hogy egy-egy csomagba berotálva alkalmazza az edzői stáb. Persze ezzel még nem lesz megoldva a safety pozíció, de aprópénzért visszahozni egy tapasztalt embert sose árthat.

A pénzkeret pedig nagyon más ember leigazolását nem engedi meg, becsúszhat egy-egy kisebb név még a fenti listán kívülről, de a nagynevű sztárok nagymértékben megkötik a vezetőség kezét, hiába van jelenleg rengeteg rendelkezésre álló forrás, a sok pénz most sok problémával is jár.

Hogyan tovább a drafton?

Azzal, hogy a fenti játékosokat sikerül megtartania/megszereznie a vezetésnek, a munka fele lesz csak elvégezve, hiszen számos óriási lyuk tátong még a rosteren, melyeket nagyon hamar be kell foltozni. A draft korai köreiben a védelemnek kell prioritást élveznie és várhatóan korán fog érkezni cornerback, edge rusher és safety is.

Az elkapóposzton is mélyíteni kell valamelyik későbbi pickkel, illetve Lee távozásával kelleni fog linebacker is, tekintve, hogy LVE nehezen tud egészséges maradni. A védőfal belső része is ráncfelvarrásra szorul, de gyakorlatilag nincs annyi pickje a csapatnak, hogy minden posztra erősíteni tudjon. Ezeken felül a special team minden “fontos” pozíciójára (K, P, LS) ráfér a fejlesztés, tehát borzasztóan nagy feladat előtt áll a front office, hogy ennek a csapatnak esélye legyen, hogy playoffba juthasson 2020-ban.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!