Connect with us

Prémium cikkek

Most vagy jövőre? – Dolphins FA-kitekintő

Nagyon érdekes helyzetben van a Dolphins – a csapatnak van a legtöbb költőpénze és legtöbb magas cetlije idén, az erkölcsi diadal (ami öt győztes meccsben manifesztálódott) ugyanakkor azt eredményezte, hogy a csapat kicsúszott a top 2-ből a 2020-as drafton. Egy felmozgás rengeteg pickbe kerülne, így óriási kérdés, hogy most vagy csak jövőre indul be igazán a rebuild. 

 

 

 

A Dolphins 88 millió dollár cap space-szel rendelkezik, ami a legtöbb a ligában. Tekintve, hogy kicsit is tehetséges játékosból csak elvétve akad a rosteren, ez nem meglepő, ennek ellenére messze nem ez a felső határ.

 

A tavalyi kiárusítás nem volt teljes, a sérülékeny, már a kezdőből is kiszoruló Reshad Jones még mindig a rosteren van és most először lehet komoly pénzeket felszabadítva (7,5 millió dollár) elküldeni. Az esetében már anyagilag lényegtelen, hogy csere vagy cut után távozik, egyedül az biztos, hogy nem lesz a csapat tagja 2020-ban (már tavaly is megpróbálták elcserélni, de a nagy fizetése miatt senkinek nem kellett). Az egykor szebb napokat is látott safetyn kívül még Albert Wilson rúdja is kifelé áll: az elkapó két év alatt csak 20 meccsen játszott, mindössze hétszer volt kezdő, összesen 742 yardot és öt TD-t szerzett, miközben 9,5 milliót lehetne rajta spórolni.

 

Két lépéssel máris 105 millió dollár cap space-e lenne a csapatnak, ami alapvetően egy hasznos dolog, a kérdés csupán az, hogy mit kezdjen az összeggel a Dolphins.

 

A legfontosabb szabadügynökök

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Az már biztos, hogy a saját FA-kra nem kell sokat költeni. Mindenki, aki kicsit is jó, szerződés alatt áll, a többiek között pedig nagyítóval kell keresni a minőséget. Így nem meglepő, hogy a csapat legfontosabb FA-ja a punter Matt Haack, aki már három éve a csapat játékosa és hozta az elmúlt évek szintjét. Rajta kívül még a guard Evan Boehm, az Edge Vince Biegel és a safety Adrian Colbert érdemel említést:

 

  • Boehm liga egyik legrosszabb guardja, még csak gondolkozni sem szabad rajta.
  • Biegel tavaly a csapat legjobb pass rusher(szerűség)e volt – nem egy nagy szám, de legalább fiatal (25 éves) és a rendszerbe is illik.
  • Colbert egy korrekt másodvonalas safety, egészségesen kezdő volt, de ez a Dolphins esetében nem sokat mond.

 

 

A kevés fontos FA-t a csapat egy brutálisan lyukas kerettel kompenzálja. Az irányító természetesen a legégetőbb need, hisz Ryan Fitzpatrick csak beugró, Josh Rosen pedig egyelőre bust. A támadófalban egyedül a centerposzt van rendben, a fal többi része konkrétan a legrosszabb a ligában. Egy futó is kellene, egy jó WR2 szintén, a mélységről nem is beszélve.

 

A védelem egy fokkal talán jobban néz ki: a védőfal közepe és a safetysor megüt egy korrekt szintet (nem kiemelkedő, de nem is tragikus), a linebacker-sor is rendben van papíron, illetve Xavien Howard személyében top corenere is van a csapatnak (persze ezekre a posztokra is bőven ráfér az erősítés, de a többi pozícióhoz képest még vállalható). Egy jó CB2 a minimum, illetve legalább két jó pass rusher kellene, plusz ugye egy punter.

 

Potenciális érkezők/maradók

 

Most jön a nehéz része a dolognak. Tuáért felmenni egy raklapnyi picket beáldozva nem biztos, hogy jó ötlet, ugyanakkor 100 millión sem lehet csak úgy ülni, illetve ha jól sikerül az idei draft (ami nyilván cél), akkor könnyen lehet egy annyira jó csapat Miamiban, ami jövőre is megnehezíti a franchise-irányító megszerzését. Ellenben a csapatnak jövőre is két első köröse lesz, illetve ott van még Josh Rosen is, akit csak ki kellene próbálni egy nem teljesen hulladék kerettel is, így a Dolphins helyében egy köztes út lenne talán az ideális: idei rebuild, de jövő évi QB-draft.

 

Természetesen akár Rosen, akár Fitzpatrick, akár egy 2021-es újonc a csapat irányítója, az első és legfontosabb a támadófal rendbetétele. Az első potenciális jelölt Jack Conklin, az idei piac legjobb tackle-je. Rekordfizetést fog kapni, de fiatal, tehetséges és All-Pro szintű játékos, futáshoz és passzhoz is jól blokkolt – akkor is megéri a nagy pénzt, ha RT-nek szánja a csapat. Mellé pedig jól mutatna a G Joe Thuney (vagy Brandon Scherff), aki szintén nem lenne olcsó, de cserébe fiatal és passzblokkolásban abszolút elit. Akár idén, akár jövőre akar nagyot dobbantani a csapat, ez a két játékos évekig meghatározó lesz (már amennyiben náluk opció a liga egyik leggyengébb csapata).

 

A saját FA-k közül Biegelt és Haacket is vissza lehet hozni, előbbit a rotációba, utóbbit nyilván a kezdőbe. A piacról pedig még két kisebb név, az elkapó Breshad Perriman és az Edge Kyler Fackrell érkezhetne. Egyikük sem sztár, de Perriman végre megmutatta, mit tud, második számú elkapónak jó lehet, Fackrell pedig 2018-ban 10,5 sacket gyűjtött szituációs játékosként, kezdőként hozhat egy korrekt szintet.

 

 

Ezzel persze nem lenne sokkal beljebb a csapat, de egy év alatt nem is lehet bajnokcsapatot építeni. Az első körben viszont így érkezhetne egy kiváló OT, egy CB és egy Edge játékos is, a két másodikkal és egy harmadikkal pedig egy iOL, még egy Edge vagy WR, illetve egy RB. Ha a választott játékosoknak csak a fele beválik, már sokkal előrébb jár a gárda: le lehet tesztelni Josh Rosent, aki ha nem válik be, jövőre a két első kört beáldozva érkezhet az új franchise QB, ráadásul egy tehetségektől hemzsegő csapatba. Természetesen az FA-forgatókönyv akkor is legit lehet, ha már most QB-t húz a csapat egy felcserélés után, de ez nyilván pár top prospect beáldozásával járna.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!