Connect with us

Szabadügynök

Rebuildelj okosan – Panthers FA-kitekintő

A Carolina Panthers offseason tevékenysége az egyik legizgalmasabb része lesz az előttünk álló holtszezonnak, hiszen egy abszolút NFL-szűz rezsim készül újjávarázsolni a Ron Rivera alatt ellaposodott franchise-t – és pont ezért teljesen kiszámíthatatlan, mire készülnek.

A magam részéről én mindig pozitívan tekintek az új ideológiák bevezetésére egy franchise életébe, így a Panthers terveinek is állva tapsolok, de persze láthattuk a Browns esetében, hogy ezek nem mindig sülnek el jól. Viszont aki nem mer kockáztatni, és megelégszik a középszerrel, azt gyökeresen irtanám ki a foci körforgásából. A Panthers előtt három utat látok csapatépítésre:

  1. Tapasztalt veteránokkal való kezdés
  2. Saját szabadügynökökre építés
  3. Egy teljesen új magra való építkezés

Az első esethez leginkább a Raiders példája jut eszembe, amikor Jon Gruden visszatért. Tucatszámra igazolta le a tapasztalt, 30-as éveihez közeledő vagy már benne lévő szabadügynököket rövid távú szerződéssel, akik még a “régi iskola” alapján nevelkedtek, és akiket a legkönnyebben trenírozhat 10 évnyi szünet után. A második eset szintén biztonsági lépés, és, spoiler alert, de az elsőhöz szorosan kapcsolódó. A Panthersnek ugyanis rengeteg öreg szabadügynöke van, akiknek az öltözőben is fontos szerepük van, és megkönnyíthetik Rhule számára az akklimatizációt.

Mindkettőben van realitás, és vélhetően lesznek ezekre törekvések, de én mégis a harmadik opciót tartom valószínűnek. Ez akkor vált számomra biztossá, amikor Greg Olsentől megvált a franchise – úgy tűnik akiből már nem látják, hogy a pályán hasznos a csapat számára, annak nincs maradása.

Egy totális rebuildnek lehetünk szemtanúi

Ez első sorban a salary cap növelésén látszódhat, hiszen nincs elég tőke egy ekkora volumenű újjáépítéshez – sem dollárban (Jarius Wright friss kivágásával ~38 millióra ugrott a cap space), sem draftpickben (7, és nem várható kompenzációs pick). Ezen nagyon könnyen segíthetnek, de természetesen áldozatokat kell hozni érte.

A legnagyobb beszédtémát kétségtelenül Cam Newton sorsa adja. A korábbi MVP szerződése jövőre lejár, vagyis most tudják utoljára elcserélni (hacsak nem kap taget jövőre), és ezzel kapcsolatban természetesen megy a ködösítés. David Tepper, a franchise tulajdonosa elmondta, hogy az irányító felépülésétől függ a sorsa, míg Matt Rhule, a frissen kinevezett vezetőedző a Combine nyilatkozatok során arról beszélt, hogy szeretné Newtont edzeni – így tegyetek igazságot. Márciusra várják az orvosi felmérőjét, amit vélhetően más general managerek is árgus szemekkel figyelnek majd.

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások