Connect with us

Prémium cikkek

Rebuildelj okosan – Panthers FA-kitekintő

A Carolina Panthers offseason tevékenysége az egyik legizgalmasabb része lesz az előttünk álló holtszezonnak, hiszen egy abszolút NFL-szűz rezsim készül újjávarázsolni a Ron Rivera alatt ellaposodott franchise-t – és pont ezért teljesen kiszámíthatatlan, mire készülnek.

A magam részéről én mindig pozitívan tekintek az új ideológiák bevezetésére egy franchise életébe, így a Panthers terveinek is állva tapsolok, de persze láthattuk a Browns esetében, hogy ezek nem mindig sülnek el jól. Viszont aki nem mer kockáztatni, és megelégszik a középszerrel, azt gyökeresen irtanám ki a foci körforgásából. A Panthers előtt három utat látok csapatépítésre:

  1. Tapasztalt veteránokkal való kezdés
  2. Saját szabadügynökökre építés
  3. Egy teljesen új magra való építkezés

Az első esethez leginkább a Raiders példája jut eszembe, amikor Jon Gruden visszatért. Tucatszámra igazolta le a tapasztalt, 30-as éveihez közeledő vagy már benne lévő szabadügynököket rövid távú szerződéssel, akik még a “régi iskola” alapján nevelkedtek, és akiket a legkönnyebben trenírozhat 10 évnyi szünet után. A második eset szintén biztonsági lépés, és, spoiler alert, de az elsőhöz szorosan kapcsolódó. A Panthersnek ugyanis rengeteg öreg szabadügynöke van, akiknek az öltözőben is fontos szerepük van, és megkönnyíthetik Rhule számára az akklimatizációt.

Mindkettőben van realitás, és vélhetően lesznek ezekre törekvések, de én mégis a harmadik opciót tartom valószínűnek. Ez akkor vált számomra biztossá, amikor Greg Olsentől megvált a franchise – úgy tűnik akiből már nem látják, hogy a pályán hasznos a csapat számára, annak nincs maradása.

Egy totális rebuildnek lehetünk szemtanúi

Ez első sorban a salary cap növelésén látszódhat, hiszen nincs elég tőke egy ekkora volumenű újjáépítéshez – sem dollárban (Jarius Wright friss kivágásával ~38 millióra ugrott a cap space), sem draftpickben (7, és nem várható kompenzációs pick). Ezen nagyon könnyen segíthetnek, de természetesen áldozatokat kell hozni érte.

A legnagyobb beszédtémát kétségtelenül Cam Newton sorsa adja. A korábbi MVP szerződése jövőre lejár, vagyis most tudják utoljára elcserélni (hacsak nem kap taget jövőre), és ezzel kapcsolatban természetesen megy a ködösítés. David Tepper, a franchise tulajdonosa elmondta, hogy az irányító felépülésétől függ a sorsa, míg Matt Rhule, a frissen kinevezett vezetőedző a Combine nyilatkozatok során arról beszélt, hogy szeretné Newtont edzeni – így tegyetek igazságot. Márciusra várják az orvosi felmérőjét, amit vélhetően más general managerek is árgus szemekkel figyelnek majd.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Nehéz ebben az össze-visszaságban igazságot tenni, de a felszabaduló pénz és a minimum második napos ellenérték túlságosan csábító. Ám nem csak Newtonból lehet draftpicket kicsikarni, hanem Graham Ganóból is. Sérülés miatt nem állt csapata rendelkezésére 2019-ben, a helyére beugró Joey Slye pedig kiválóan helyettesítette, meg is kapta az ERFA tenderét, amivel a 32 éves kollégája feleslegessé vált. Tekintve, hogy nem egy csapat szenved a rúgóival, Gano piaca is megnőhet. Ideális esetben egy 6. kört is leakaszthat érte a Panthers, de a cut egyelőre reálisabb forgatókönyvnek tűnik.

A mai NFL-ben óriási luxus egy egydimenziós nose tackle-ért 10+ millió dollárt fizetni, így Dontari Poe szolgálataira sem tartanék igényt. 30 éves lesz mire kezdődik az alapszakasz, potenciál már nincs benne, ellenben innentől csak romolhat a teljesítménye. Arról nem is beszélve, hogy egyre több mock draftban gondolják, hogy Derrick Brown lesz a Panthers választottja, aki olcsóbb és jobb pótlása lehet Poe-nak. Mike Davis egy alulértékelt futó, de McCaffrey mögött nincs szükség egy 3 milliót kereső RB-re. A két guard kivágása nem létszükség, cserének ár/érték arányban elférnek a rosteren, de mivel elenyésző snap countot kapnak, így az általuk felszabadult 3 milliót is el lehet költeni jobb opcióra.

Ezzel feltornázható ~73 millióra a cap space, amiből már könnyebb építkezni. Ha ránézünk a szabadügynökökre, szükség is lehet rá.

A legújabb információk szerint egyébként a kiváló guardot, Trai Turnert elcserélné a Panthers, vele plusz 3,3 milliót spórolna a gárda.

Mi lesz a védelemmel?

Nincs irigylésre méltó helyzetben Phil Snow, a csapat új DC-je, hiszen Luke Kuechly visszavonult, hat kezdőjátékos is szabadügynök lesz a védelemből, és három rotációs játékos is új szerződésre vár. Tekintve, hogy könnyen QB nélkül maradhat a csapat, nehéz elképzelni, hogy még kvázi a védelméről is lemondana. Pedig ez lenne a helyes lépés.

Szinte a komplett védőfal szabadügynök lesz, Poe kivágásával csak Kawann Short és Brian Burns maradna hírmondónak a kezdőből, de a secondary is megsínyli a márciust azzal, hogy két (három) kezdő szerződése is lejár. Mégsem gondolom, hogy akkora vész lenne a front office-ban, hiszen ezen játékosok közül kevés pótolhatatlan. Vagy inkább az a helyes, hogy ezeket a játékosokat úgyis pótolni kéne, így legalább szívfájdalom nélkül építheti saját képére Snow a védelmet. McCoy, Love, Addison és Irvin a kora miatt, Butler a játéka miatt nem igazán számíthat pénzesőre, utóbbit vélhetően meg sem próbálják megtartani. Ez persze adott esetben öt lyuk a rosteren, szóval számíthatunk itt kisebb mókolásra, főleg azért, mert a védőfal kiemelten fontos az új szakember szisztémájában.

Boston kvázi az utcáról tért haza, miután senki nem akart neki szerződést adni, és egyedüliként a védelem minden snapjén pályán volt 2019-ben, akinek két évnyi tengődés után most elég nagy lehet a piaca A legfogósabb kérdés Bradberry megítélése. Nem kiemelkedő, de nem is rossz játékos ő, a védelem számára mindenképp érték lenne, ha sikerülne megtartani. Igen ám, csak a szegényes CB-piac miatt az értéke hatalmasra nőhet, és kérdés, hogy a Panthers szeretne-e ebbe a licitháborúba belemenni egy pusztán jó játékosért. Két további CB jövője is levegőben lóg, Cockrell a nickel package-ekben vált hasznos elemmé, míg Elliott kvázi az elsőszámú tartalék volt.

Az offense-ből “csak” két kezdő lesz szabadügynök, Hogant nyugodt szívvel fogják elengedni, totálisan félrement ez az igazolás, míg Kyle Allen ERFA tendere szinte borítékolható. Williams helyzete kicsit hasonlít Bradberryhez, hiszen egy nem kiemelkedő játékos, akinek nagy lehet a piaca, csak az összegekben különböznek. Na meg persze attól függ, hogy tackle-ként vagy guardként tekintenek rá a csapatok, a Panthers talán utóbbiként, míg mások előbbiként, és nem kérdés, melyikkel kereshet több lóvét. Van Roten már nem mai bútordarab, az utóbbi két szezonban kezdőként kapott lehetőséget, és különösebb panasz nem lehetett rá.

Egy új remény

Akkor vágjunk is bele a Panthers újjáépítésébe! A bevezetőben felvázoltam három opciót, amelyből én a legutolsót fogom alkalmazni. Tepper ugyanis úgy tűnik, hogy a potenciálra hajt, nem az azonnali sikerekre, ami az igazolásokon és majd a drafton is látszódni fog.

Igen, jól látod, abból a hosszú listából csak ennyi játékos kapna szerződést. Nem feltétlen azért mert én ezt látnám helyesnek, hanem mert olyan piaca lehet egyes játékosoknak, amibe a Panthers nem menne bele. Tre Bostont vagy Mario Addisont szerintem biztos megpróbálják újraigazolni, de előbbit a liga fele, utóbbit Ron Rivera édesgetheti magához. Ám mielőtt örülnétek, Bradberry sem azért kapna taget, hogy leláncolják a tárgyalások kedvéért, hiszen a draft pickekre most nagyobb szüksége van Marty Hurney general managernek, mint bármikor. A Williams vs Van Roten csatát utóbbi nyeri, megérdemelne egy két éves szerződést ezzel az átlaggal, és ő vélhetően hajlana is a maradásra.

Hogy miért is nem gondolom, hogy tömeges újraigazolások lesznek? Rhule és Snow két programot is felhúztak a semmiből, és mindkettő azzal kezdődött, hogy jobbára freshman játékosokkal dolgoztak, akiket a saját elképzeléseikhez formáltak. Természetesen ehhez idő kell, de azt a jelek szerint megkapják, így nincs értelme veszettül ragaszkodni minden szabadügynökhöz csak azért, hogy létszámban meglegyenek legalább – helyette inkább szét kellene nézni a piacon. Mint írtam, valószínűleg potenciált fog keresni a csapat az azonnali produktivitás helyett, így nem feltétlen kell széttarolni a piacot. Ugyanakkor eddig nem igazán jellemezte Marty Hurney-t az, hogy bankot robbantott volna szabadügynökökért, ez talán Tepper céltudatosságával megváltozik.

Többször is írtam, hogy a Panthers vélhetően keresi a további draftpickeket, erre itt van két csere is? Igen, ellentmondásosnak tűnhet, de mindkettő low risk, high reward lehet a csapat esetében. Reddick épp Snow alatt hozta ki magából az állatot még a Temple-nél, ám profi karrierje messze nem hozza eddig az elvártakat, és a Cardinals kezdőjéből is kiszorult. Még azelőtt kellene megszerezni, hogy döntenének az ötödik éves opciójáról. Hurst esetében a Jaguars és a Patriots érdeklődéséről lehetett olvasni, de a Panthersnek is be kellene próbálkoznia a mentális problémákkal küzdő tight endért. Pláne azért, mert Rhule rendszerébe kellenek a big body arcok a blokkolásokhoz.

Nagyon tudnám díjazni, ha agresszíven próbálkoznának egy sztárigazolásra, főleg a pass rushereknél. Ngakoue vagy Barrett ideális célpont lehetne, de reálisabbnak gondolom, hogy egy Fowler kaliberű név landolhat náluk, aki a Ramsnél felélesztette a már eltemetett karrierjét. Mivel Snow védelmi sémája megköveteli az erős védőfalat, ezért egy nagy igazolásnál nem kéne megállni, és valamelyik top DT-re is rástartolnék. Hargrave talán az egyetlen elérhető opció, és még úgy sem lenne felesleges, ha netán tényleg Derrick Brown kerül a draftról Charlotte-ba. Kawann Short brutális szerződése ugyanis nincs egyenes arányban a teljesítményével, és jövőre könnyen a kivágás sorsára juthat, amivel további milliók szabadíthatók fel, de mi előre gondolkodunk! Jenkins szintén kimerítené a kis kockázat – nagy nyereség kombinációt, ezzel a rutin már meg is lenne a D-Line-ban.

A defense-nél maradva, a cornerback az a poszt, ami minden csapatnál need, hiszen senkinek nincs elég CB-je, így a Panthersnek sem. Az életkorokat és képességeket tekintve Darby lehet számukra a megoldás, aki a kórlapja miatt csak egy 1 éves szerződésre számíthat. Hasonló a helyzet Joseph-fel is, aki csak beugró volt a Raiders védelmében, viszont a lehetőség érzésem szerint még ott van benne hogy egy jó játékos váljon belőle – most még olcsón megszerezhető.

Végezetül Treadwell talán kisebb magyarázatra szorul, de a képlet nagyon egyszerű. Rhule rendszerébe sok elkapó kell, az meg a Panthersnek nincs, a piac borzasztó, a draftról meg jobb esetben csak egy normális WR-t tudnak majd hozni. Talán a Rhule-Brady duó a Vikings bustjára is jó hatással lesz.

Összegzés

Vannak még bőven nyitott kérdések a Panthersnél, de a draft alighanem több választ adhat ezekre, mint a free agency – az irányítókérdés minden bizonnyal előbbinél dőlhet el. Mivel nem kell sietnie a csapatépítéssel Rhule-nak, bőven beleférhet még egy év akár Kyle Allennel is, ha cserébe a drafton inkább BPA alapon kívánnak építkezni. Amire még látok esélyt, az egy kiöregedett OT igazolás, hogy Little-nek legyen egy mentora, illetve egy futót is leakaszthatnak még, pláne ha a WR-hiány miatt McCaffrey elkapóként áll majd fel.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!