Connect with us

Prémium cikkek

Tényleg változott Mike Brown? – Bengals FA-értékelő

Rengeteg pénz állt a Bengals rendelkezésére, de ezt eddig sosem a piacon használták ki. Mike Brown, a csapat elnöke lenyilatkozta, hogy na, majd idén minden más lesz, és igaza lett. Tényleg más lett, de összességében csalódott vagyok.

Ami a változás pozitív oldala

A Bengals elég sok olyan játékossal rendelkezett, akit nyugodt szívvel kivághatott volna, ám az általam jósoltak közül senki nem távozott. Helyette Cordy Glenn, John Miller és BW Webb szerződését bontották fel, amiből talán az első kettő a meglepőbb. A cincinatti támadófal nem az erősségéről volt híres, és nem tudom mennyire okos döntés még rosszabbá tenni ezekkel a kivágásokkal. Tény, egyik játékos sem tartozik a posztja krémjébe, de kezdő szintet még mindig megütnek, főleg az új igazolásokat nézve. Érdekesség, hogy Webb és Miller kivágásával a Bengals tavalyi FA-classából már csak Bobby Hart maradt a rosteren, de az sem egy sikertörténet.

Akin a legtöbbet lehetne spórolni, az még mindig a rosteren van, név szerint Andy Dalton. Egyelőre nem talált cserepartnert a Bengals, pedig nincs az egekben az ára, ráadásul csökken a QB-ra váró franchise-ok száma. Azt sem tartom kizártnak, hogy akkor inkább a rosteren marad, hátha az őszi trade deadline-ig valaki azonnali QB-segítségre szorul, és mivel még mindig van bőven pénzük, belefér hogy kivárnak a végéig. Aztán ilyenkor szokott az lenni, hogy a publikálás másnapján kivágják…

És akkor jöjjön az, amiben jó irányba mozdult el a Bengals: nem ragaszkodott a saját játékosaihoz.

Egyelőre az biztos, hogy Darqueze Dennard (Jaguars), Clayton Fejedelem (Dolphins) és Andrew Billings (Browns) nem tér vissza, hiszen más csapatokhoz igazoltak. Tyler Eifert ha nem vonul vissza, akkor az ő újraigazolására még lehet esély, de a többiekről vélhetően lemondott a vezetőség.

A rest kétszer fárad

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

AJ Green franchise tagje számomra meglepő volt. Persze nem baj, ha Joe Burrow kapni fog egy Green szintű elkapót, de ez a kicsivel több, mint 17 millió kicsit sok érte. A fenti lépésekkel azt érték el, hogy a fennmaradó összeget szinte teljes egészében a piacra fordították, de nem feltétlen úgy, ahogy az szerintem ideális lett volna. Elkövette ugyanis azt a hibát Brown, hogy túl sokat várt. Sorra fogytak el a nagyobb nevű játékosok, a Bengals pedig az utolsó csapatok között volt, amely végre bejelentett egy igazolást, és ez néhány szerződésen nagyon meglátszott.

Az egyetlen, mondhatni prémium igazolás DJ Reader. Várható volt, hogy rekordfizetést fog kapni a Texans ex-nose tackle-je, de vele együtt a Dunlap-Atkins-Reader-Hubbard védőfal nagyon pofásan néz ki. Más kérdés, hogy az az összeg, amennyiért Billings aláírt a Brownshoz, megtartottam volna, de nem kérdés, hogy ez egy upgrade, ami egy 1/1-es csapatnak nagyon fontos. Szintén nagy húzás volt Mackensie Alexander megszerzése, aki Dennard helyét veheti át a slotban, jóval olcsóbban, és szintbeli visszaesés nélkül. Eddig hibátlan, de innentől jön a fekete leves.

Su’a-Filo leigazolása szükséges lépés volt Miller kivágását követően, de egyiket sem igazán értem. Miller egy átlagos szintet tudott hozni karrierje során, Su’a-Filo viszont kezdőként eddig katasztrófa volt, ráadásul 3 évre szerződtetni… És ezen az sem görbít sokat, hogy mindössze 1 millió garantáltat tartalmaz a szerződésre, tippre jövőre őt is kivágják. Ahogy Trae Waynes szerződése sem feltétlen pozitív impulzusokat vált ki belőlem. Steve Palazzolo, a PFF vezető elemzője van mindig kiakadva azon, ha a GM-ek bepucsítanak a piacnak, és képesek rossz igazolásokra csak azért, mert a piac ezt diktálja, és abszolút osztom a véleményét. Brown pedig megtette ezt most Waynes esetében, akit annyiból védenék, hogy ha Bradberry is kaphatott 15 milliót, akkor ő is 14-et – de ettől egyik sem jó döntés. Egy előnye lehet ennek az igazolásnak, és ez döntött a C és a B értékelés között, hogy így talán megszabadulnak Kirkpatricktól.

(Említés szintjén bele lehet írni Mike Thomast is, aki Zac Taylorral együtt dolgozott a Ramsnél, de nem látom hogy fontos szerepe lenne a csapatban.)

Örülünk, Vincent?

A legnagyobb kritika az LB-sor hanyagolása nálam, hiszen nem kelt el horror áron egyik linebacker sem a piacról, a Bengals mégsem tudta egyiket sem megszerezni, mint ahogy a nagyobb nevek többségére is igaz ez. Egy kósza pletykát lehetett hallani, miszerint a Bengals is azon franchise-ok között volt, amelyekkel Bill O’Brien tárgyalt DeAndre Hopkinsról, de végül ez sem jött össze. A Miller < Su’a-Filo és a Glenn < Hart relációt meg nem igazán értem egy olyan csapatnál, amelynek létfontosságú lenne most egy normális támadófalat összeácsolnia.

Vannak még anyagi tartalékok, de nem szabad elfelejteni, hogy akad néhány játékos, akinek az új szerződésén is el lehet gondolkodni. William Jackson, Joe Mixon, AJ Green és Shawn Williams is szabadügynök lesz jövő márciusban a kezdők közül, illetve John Ross jövő éve is az ötödik éves opciójától függ.


Amennyivel jobb lett a védőfal és a secondary, annyival gyengült a támadófal, és nincs annyi draftpickje a Bengalsnak, hogy minden hiányosságára onnan találjon minőségi megoldást. Egy 1/1-es csapat tud a legtöbbet és a leglátványosabbat fejlődni, de ezen inkább Joe Burrow lendíthet, nem a fent vázolt lépések.

Értékelés: C+

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!