Connect with us

Prémium cikkek

Tom Brady nélkül mit érek én? – Patriots FA-értékelő

Véget ért egy korszak, Tom Brady 20 év után elhagyta a New England Patriotsot. Bill Belichick eddig is jól elboldogult, amikor Brady valamilyen okból kifolyólag nem tudott pályára lépni, de 2008 óta most először kell úgy terveznie, hogy egy egész szezont franchise irányító nélkül kell végigtolni. Emberes feladat, a csapat pénzügyi helyzete pedig még erre is rátett egy lapáttal.

 

 

A Patriots a szezon végén ~35 millió dollárnyi cap space-szel rendelkezett, ami tekintve, hogy Tom Brady mellett több klasszis játékosok szerződése is lejárt, közel sem volt ideális. Arra számítottam, hogy Bill Belichick fiatalításba kezd és olyan játékosok, mint Mohamed Sanu vagy Dont’a Hightower elküldésével teremti meg a pénzügyi alapot egy komoly FA-tevékenységhez. Nem így lett.

 

Az öreg mester egyedül az utóbbi időben formán kívüli Stephen Gostkowskinak köszönte meg az eddigi szolgálatait, illetve elcserélte a safety Duron Harmont, így a várt 63 millió dollárnyi cap space helyett csak 42 millióval gazdálkodhatott a csapat. Ez nem kevés, de ránézve a lejáró szerződésű játékosokra, messze nem volt elég.

 

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A legfontosabb játékos természetesen Tom Brady volt. Ő nem akart New Englandben maradni, Bill Belichick se nagyon küzdött érte, egyszerűen megfáradt a kapcsolat. Nem is feltétlenül baj ez, szerintem mindkét félre ráfért már a váltás, még ha ezzel nem is ért egyet minden szurkoló.

 

Távozott továbbá a csapat két legjobb linebackere, Kyle Van Noy és Jamie Collins is. Ez némileg meglepő, hisz Belichick nagyon szereti a sokoldalú LB-ket, és mindketten jobbak és strapabíróbbak, mint Hightower, ráadásul nem is lett olyan brutális a fizetésük új csapatukban. A többi távozóért már nem olyan nagy kár.

 

Ben Watson visszavonult, de már tavaly sem volt tényező. Danny Shelton hasznos futás elleni iDL, de ilyenből rengeteg van, ahogy Ted Karras szintű belső támadófalembert sem nehéz szerezni. Elandon Roberts elengedése már kissé váratlan volt, pláne Van Noy és Collins távozásának fényében – a négy legtöbbet játszó linbackeréből hármat is elveszített a csapat. Rajtuk kívül még két fontosabb távozót kell megemlíteni, az elkapó Phillip Dorsettet és a safety/special teamer Nate Ebnert – kiegészítő játékosok, nem fognak hiányozni.

 

A legfontosabb érkezők/maradók

 

A Patriots nehéz helyzetét mutatja, hogy a Brady-Van Noy-Collins trió mellett is volt top kvalitású szabadügynöke. A safety Devin McCourtyval még sikerült a szezon előtt hosszabbítani két szezonra évi 11,5 millió dollárért. Egy win now üzemmódban lévő csapatnak ez A+-os lépés lenne, de a Patriots jelenleg nem ilyen, így ez ront az üzlet megítélésén.

 

Joe Thuney franchise tagelése már jobban néz ki, fiatal és elit szintű guard, nagy szükség van rá a támadófalban. Csak azért nem A+ a szerződés értékelése, mert a tag értéke 14,7 millió dollár, és az aktuális piaci trendek alapján hosszú távon ennél olcsóbban megtartható lett volna (ha sikerül hosszú távon megegyezni, akkor ez A+, ha viszont csak egy évre tervez vele Belichick, akkor utólag B-re módosul).

 

 

A Thuney-DMC duó megtartása el is vitte a cap nagyját, illetve még Brady után is keletkezett 6,5 millió dollárnyi extra halott pénz. Ennek fényében érthetetlen, hogy miért adott évi 2,65 milliós fizetést a csapat Matthew Slaternek, amikor hozzá hasonló ST-játékost pár százezerért lehet találni vagy draftolni. A DT Beau Allen megszerzése vagy a G Jermaine Eluemunor tenderelése sem tűnik tökéletes lépésnek – természetesen kell a mélység a védő- és a támadófalba is, de ilyen szintű játékosokra 2-3 millió dollárokat elkölteni túlzásnak tűnik. A csapatnak öt pickje van a top 125-ben, illetve van még hét darab 6-7. körös cetlije – ezek pont jók arra, hogy mélységgel lássák el az adott csapatrészeket.

 

A fenti lépéseken némileg kozmetikáz Adrian Phillips és Brian Hoyer megszerzése. Phillips képességei alapján egy legalább 8 milliót érő safety, óriási fogás volt – már ha sikerül egészségesnek maradnia. Hoyer leigazolása is tetszik, ennyi pénzért egy ennyire rutinos QB-t sehol nem lehet találni, ráadásul tökéletesen ismeri a franchise-t, belőle könnyedén lehet egy Matt Cassel 2.0.

 

Összegzés

 

A Patriotsnak nagyjából bezárt a bazár – szó szerint. A csapat 700 ezer dollárnyi cap space-szel rendelkezik, ezen nagyon nehezen lehet annyit javítani, hogy top játékosok érkezzenek a piacról. Természetesen benne van a pakliban Thuney elcserélése, illetve még mindig ki lehet vágni Sanut (az érte küldött 2. kör már soha nem fog megtérülni, akár a rosteren marad, akár nem) és Hightowert, de ezzel csak újabb hiányposztokat generálna a gárda. Nem mintha ne lenne az a forgatókönyv, ami mellett ne érné meg az áldozat – Jameis Winston vagy Cam Newton leigazolása például megérhet egy misét, még ha egyikük sem feltétlenül Belichick-kompatibilis.

 

A rengeteg hiányposzt közül tehát csak a guard- és a safety posztokat sikerült rendbe tenni, minden másra maradt a draft. Az első körben nem lenne meglepő egy irányító, a három harmadik körös cetlit pedig el lehet lőni elkapóra, linebackerre és pass rusherre. Érdekes lesz látni, hogy sakkozik Belichick, hisz a védelem még mindig top 10 közeli lehet alsó hangon, a támadófal sem rossz, egy jobb irányítóval még mindig ott lehetne a tűz közelében a csapat.

 

Ha Brady maradt volna, vagy érkezne egy irányító, akkor akár egy A-/B+ értékelés is beleférne, de win now-t nem lehet nyomni normális irányító nélkül. Hiába van Belichick mindegyik igazolása rendben ár/érték arányban, a koncepcióval elég nehéz egyetérteni. Értékelés: C+

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!