Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Jedrick Wills

Jedrick Wills két éven át védte szinte hibátlanul Tua Tagovailoa vakoldalát az Alabama egyetemen és pusztította el könyörtelenül maga előtt a védőket futójátékoknál. Az idei class egyik, ha nem a legjobb tackle prospectjeként várja a játékosbörzét, ahol jó eséllyel a top10-ben, de legrosszabb forgatókönyv szerint is a top15-ben hallani fogja a nevét. 

Erősségek

Kezdjük a pass protectionnel, hiszen ez a fontosabb aspektusa a tackle-ök játékának. Wills rendkívül atletikus játékos a posztjához viszonyítva, nagyon robbanékony és agilis. A pass pro technikája kiváló, remek a lábmunkája. Az első lépésével könnyedén indul meg hátra, valósággal kilő az alapállásából és gyorsan tud lefedni nagy területet. Kívülről szinte lehetetlen megverni, a speed rushereknak borzasztóan nehéz dolguk van őt megkerülni és a szélről odaérni az irányítóra, mert simán méterekkel a quarterback mögé tereli ki őket Wills.

Forrás: Stephen White

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A speed rusherek mellett a bull rushereknek sincs sok esélyük Wills ellen, ugyanis kiváló egyensúlya van, nagyon szépen, szélesen tud beleállni az érkező védőbe és parádésan horgonyoz le, teljességgel elnyelve a passzsiettetők erejét. És hogy milyen jól védi az irányítót, azt tökéletesen szemlélteti ez a két adat: 39 meccsen mindössze egyetlen egy sacket engedett és utolsó két évében 4% alatt tartotta az engedett nyomások arányát.

Forrás: Stephen White

Emellett az Alabama tackle-je okos játékosnak is mondható, ráadásul nagyon jól érzékeli, mi folyik körülötte, gyorsan dolgozza fel az információkat, például hogy hogyan mozognak a védőfalemberek, honnan jön a blitz, illetve hogy stuntoknál kit és hogyan kell felvennie. Az edzők odáig vannak az intelligenciájától, állítólag folyamatosan tanul és videókat elemez. Joshua Uche, a Michigan második napra várt passzsiettetője mondta Willsről, hogy egyszerűen nem lehet megverni kétszer ugyanúgy, mert gyorsan tanul az esetleges hibáiból, feldolgozza az információt és tudja, hogyan kerülje el ugyanazt a következő alkalommal.

Forrás: Mile High Report

A pass protection mellett pedig nyilván a futásblokkolás Wills másik nagy feladata, és ebben is parádésan teljesít, talán még dominánsabban is. Kemény, agresszív játékosról van szó, akiben elképesztő erő lakozik. Egy igazi “mauler”, aki ráerőlteti akaratát a védőkre és bárkit eltakarít az útból. Nagyon könnyedén lép fel a második szintre is, a combo blockjai tanítanivalóak, ahogyan először megblokkolja a duplázott falembert, majd pedig lazán fellép a linebackerre és teljességgel kiveszi őt a játékból.

Forrás: Mile High Report

Wills mentalitása is tetszeni fog a scoutoknak, hiszen igazi fizikális játékosról van szó, akinek nem kell a szomszédba mennie egy kis trash talkért, a védők biztosan utálni fogják őt, és hallgatni fogják a beszólásait.

Szinte kész termékről van szó, aki azonnali kezdő lesz a profik közt és az első pillanattól kezdve jól fog teljesíteni.

Gyengeségek

Fizikai paraméterei alapján nem számít a top kategóriába, ugyanis alacsonyabb az átlagnál és a karjai sem igazán hosszúk. Nem különösen rövidek, hogy mindenképp be kelljen mozgatni guardba, de nem is ezzel fog kitűnni, a hosszú karú passzsiettetőkkel azért meggyűlhet a baja fizikálisan, még ha technikából tud is javítani.

Azért persze vannak olyan edzők, akik inkább bemozgatnák középre emiatt, és nagyon meglepő lenne, ha ott nem tudna kiemelkedőt nyújtani, azonban a tackle jóval fontosabb poszt, így ez nem lenne véleményem szerint okos döntés. Ezen kívül ugyebár az Alabamán jobb oldali tackle volt Tua vakoldalán, ráadásul a gimiben is főleg a jobb oldalon játszott, így nincs nagy tapasztalata left tackle-ként, tehát kicsit jósolnunk kell ezzel kapcsolatban, de nem lenne szabad gondot okoznia egy esetleges átállásnak.

Arról ugyebár fent írtam, hogy a speed rush és a bull rush is hasztalan ellene, azonban van egy gyenge pontja. A belső utat sokszor túlságosan szabadon hagyja, teret adva így az inside move-oknak és a befelé induló spin move-oknak is, amivel azért meg lehet őt verni.

Forrás: Stephen White

 

Forrás: Stephen White

A kéztechnikája nem tökéletes, ezen még lehet javítani, de azért azt is tegyük hozzá, hogy nem is jelent ez óriási problémát, nem mondhatjuk, hogy kifejezetten gyenge lenne ebben, de előfordul, hogy alacsonyan tartja a kezét, illetve kicsit jobban váltogathatná az ütéseit is.

Ki kell emelni még, hogy elég sok false start büntetést szedett össze az egyetemen. Hogy ez most a teljes offense rossz kommunikációjából fakadt, vagy az ő fókusza nem volt a helyén a snap előtt, az jó kérdés, de mindenképp oda kell figyelnie erre a profik közt.

Ezen kívül a combine alatt jöttek olyan híresztelések Tony Pauline-tól, hogy egyes csapatok aggódnak amitt, hogy nem tud egy komplex blokkolási sémát megtanulni és végrehajtani, ami számomra elég furcsa, de emiatt (is) többen guardként tekintenek rá egyes csapatok és levették őt a tackle boardjukról.

Összességében

Jedrick Wills egy atletikus, erős, jó egyensúlyérzékkel rendelkező, technikás és agresszív tackle prospect. Igazából kell ennél több? Szinte biztosan első napos kezdő lesz és nehéz elképzelni, hogy ne legyen minimum jó játékos a profik közt. Nálam ő az idei class legjobb tackle-je (éppen megelőzve Wirfsöt), lehet ő a legkorábban elkelő játékos a posztján az idei drafton, de az sem lenne feltétlen meglepő, ha a fent említett kérdőjelek miatt csak a harmadik tackle-ként választanák ki Wirfs és Becton mögött. A Giantstől a Broncosig szinte bárhol elkelhet, de egy power blocking sémába jobban illik, mint egy zónablokkolóba.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!