Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Xavier McKinney

Nem a safety az idei draft class legkiemelkedőbb posztja. Nincs meg az idei class Derwin Jamese, pláne nem Jamal Adamse, de Xavier McKinney, az Alabama kiválósága méltán pályázik az első kiválasztásra a safetyk közül. Egy igazán a modern kort képviselő játékos, aki minden feladatot el tud látni, amit a pozícióján elvárnak.

Már a középiskolából kikerülve is kiemelkedő prospectként tartották számon, 4 csillagos besorolást kapott és az ország legjobb egyetemei álltak sorban érte. McKinney végül talán az elmúlt évek legerősebb programjának tartott Alabamát választotta, ahol két évig volt a védelem meghatározó játékosa, mielőtt jelentkezett a 2020-as draftra.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Igazi all-round safety. 2020-ban már nagyon kevés olyan védőjátékost keresnek az NFL-be, aki csak FS-be, SS-be vagy akár csak az LB sorba tud felállni. A sokoldalúság egyértelműen McKinney egyik fő erőssége. Komoly tapasztalata van a két tradícionális safety poszton kívül nickel corner szerepkörben is, de akár direkt pass rusher feladatokat is rá lehet bízni. Időnként ez a fajta sokoldalúság azt is jelenti egyes játékosoknál, hogy sehol sem igazán kiemelkedőek, de a safety pont az a pozíció, ahol ez inkább előny. Gondolunk csak a jetses Jamal Adamsre, aki amolyan defensive weaponként mindenhol megfordulva a csapata playmakere tudott lenni.

A sokoldalúság mellett ki kell emelni, hogy vonzza a nagy játékokat. McKinney gyakori vendég lesz a mérkőzések összefoglaló videóiban. Nagyon jól játszik a labda körül. A kiemelkedő labdaérzéke mellett akár egy sack, akár egy fumble is bármikor benne van a játékában. Sok esetben tud nagy játékot bemutatni fontos szituációkban. Legyen szó akár red zone védekezésről, akár kulcs harmadik down-os szituációról, McKinney ott van a labda körül és megcsinálja a játékot.

Kiemelkedő a labdaérzéke. Az elmúlt két év során 5 interception és 15 leütött labda fűződik a nevéhez. Jó a testkontrollja, így nem csak akkor veszélyes a labdára, ha előre fele mozgásban van, de emberezés esetén háttal is tudja, mikor kell felugrani. A montázs első és második jelenetében is játszik, hogy kiváló ütemben érkezik az elkapó mellé és nyúl be a passzsávba. Az eredmény egy leütött labda elsőre, míg másodjára egy gyönörű felismerés, hogy a zónájába érkező két elkapó közül melyikket is kell követnie és relatív nagy hátrányból tud mégis beérni a passzsávba. A passzok mellett veszélyes tud lenni a labdára a földön is. A 6 kierőszakolt fumble is jelzi, hogy jól üt a játékszerre és sokszor ki tudja piszkálni az ellenfél kezéből.

Nincs az idei classban kiemelkedő, valódi true FS. Ugyanakkor talán McKinney az egyik, akiben benne lehet a potenciál, hogy hosszú távon akár ezen a poszton is képes legyen kiemelkedően teljesíteni. Bár az atletikai képességei nem olyan kimagaslóak, mint pár másik játékos esetén, elmondása szerint a legjobban a hátsó zónában szeret játszani. Elsőre talán jobban illene hozzá, ha csak a pálya egyik felét bíznák rá és szokhatná az NFL ritmusát cover 2 sémában, de idővel szerintem ki tudja alakítani a játékában a single high safety lehetőséget is.

Ha egyenes vonalban tudja támadni a labdást a box környékéről indulva, kevésszer ront. Jól választ szöget és tudja mikor kell alacsonyan vagy mikor magasan támadni a labdást. Kevés elhibázott szerelése van. Sok esetben ér már akkor oda, amikor az elkapó még csak a labda megszelídítésével van elfoglalva. Hamar meglátja a screeneket és jó szögben tudja akár már a line of scrimmage vonala mögött földre vinni az ellenfelét.

Remek blitzelő. Ha jó sémába kerül, akár kiemelkedő számai is lehetnek nyomásgyakorlásban vagy akár sackekben is.

Gyengeségek

Nem kimondottan gyenge atléta, de nem is kiemelkedő. Se a futott ideje, se a videókon mutatott sebessége nem az, amibe egy kiemelkedő első körös játékos esetében beleszeretnek a scoutok. Az egynes vonalú mozgása legalább átlagos lett, de az irányváltásokat mérő drilleket teljesen kihagyta a combine-on. Nélkülük pedig nem tudta bebizonyítani, hogy elég laza lenne a csípője és az alsóteste a kis területeken való irányváltoztatásokhoz. Itt lehet némi lemaradása a többi prospecttel szemben.

Kicsit talán túl sokszor csúszott el a pályán, ami a mozgékonyság mellett az egyensúlyérzékét is kissé megkérdőjelezi. Ha nagyobb távolságból kell felérnie egy játékhoz, kevésbé hatékony, mint szűkebb területen.

Emberezésben kissé bizonytalan. Képes háttal is nagy játékokat bemutatni, de mivel nem szuper atléta, a gyors, kis területes irányváltásokban időnként megverik. TE elleni védekezése még kiforratlan. Nem elég aggresszív és hagyja, hogy a nagyobb ellenfele fizikálisan felé kerekedjen.

Három gyönyörű olvasásonként jön egy nagyon csúnyán félrement. Időnként teljesen érthetetlen módon indul el rossz irányba. Megeteti az irányító egy pumppal vagy elmegy a play actionre. Továbbá ki tudják billenteni az egyensúlyából jól eladott irányváltásokkal.

Összegzés

Xavier egy komplett játékos. Valószínűleg a legjobb teljesítményt tőle várhatjuk a 2020-as szezonban. Egy jó mentalitású, magas football IQ-val rendelkező srác, aki tudja, mit kell produkálnia egy modern safetynek. Abban nem vagyok már annyira biztos, hogy 3 év múlva is őt fogjuk az idei class legjobbjának gondolni a posztján, de amit tud, azt már most is magas szinten tudja produkálni. Bár nem rossz atléta, mivel nem is kiemelkedő, komoly munka kell hozzá, ha valaki egész meccses FS-t szeretne nevelni belőle. Ugyanakkor jó kezekben veszélyes védelmi fegyver lehet igazi playmaker képességekkel.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!