Connect with us

Prémium cikkek

A mennyiség rendben, de a minőség hiányzik – Seahawks FA-értékelő

A Sahawks FA-kitekintőjében azt írtam, hogy a csapat idén hatodjára próbálja meg rendbe tenni a támadófalat (és a védelmet), hogy a változatosság kedvéért ne csak Russell Wilson zsenialitásából kelljen élni. A jó hír az, hogy a gárda minden igazolása minimum rendben van az ár/érték arányt tekintve. A rossz hír viszont az, hogy sikerült ismét elbukni a fő feladat megoldásában. Sorozatban hatodszor. 

 

A Seahawks kényelmes helyzetből várhatta a piac nyitását. A csapatnak 51,5 millió dollárja volt a fizetési sapka alatt a szezon végén, ami bár a tight end Greg Olsen februári leigazolásával némileg csökkent, még így is 44,5 millióból lehetett gazdálkodni – és mégsem sikerült összehozni egy becsületes piacot.

 

 

Kezdjük a távozókkal, pontosabban a kivágott játékosokkal. Ahogy a kitekintőben is írtam, mindössze Tedric Thompson (S) és Ed Dickson (TE) elküldésével lehetett pénzt felszabadítani, és mivel átlag alatti, létszámfölötti játékosokról volt szó, a csapat meg is lépte mindkét cutot (ezzel 5,1 millió dollárt spórolva).

 

Ami a saját FA-kat illeti, nem volt hiány, bár a többségért nem volt kár. Marshawn Lynch eleve csak pár mérkőzésre tért vissza, CJ Prosise legjobb esetben is RB3 lehetett volna a csapatnál, míg Geno Smith szintű csereirányítót bármikor lehet találni. A védelemből Mychal Kendricksért sem nagy kár, ahogy Al Woods sem több egy rotációs DT-nél.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A lejáró szerződésű kezdők közül természetesen Jadeveon Clowney a legnagyobb név, de mivel a korábbi 1/1-es nagyot koppant a piacon, így még van esély a visszatérésére, ráadásul egy csapatbarát szerződéssel. Az ő elvesztése mindenképp fájó pont, ellenben Ziggy Ansah-val, aki Detroit után Seattle-ben is megbukott: 11 meccsen játszott, egyszer volt kezdő, 2,5 sacket jegyzett. Még érdemes Quinton Jeffersont megemlíteni, aki beugróként nagyot játszott, de mivel volt magasabb plafonú játékos a helyén, így az ő elvesztése miatt sem kell aggódni.

 

És végül a támadófal: a kezdő ötösből két játékosnak járt le a szerződése, illetve egy kezdő potenciállal bíró csere is lelépett. A csapat szerencséjére sem Mike Iupati (G), sem Germain Ifedi (T) nem képviselt komoly minőséget – ezt jól mutatja, hogy előbbinek még mindig nincs csapata, utóbbi pedig egy évre 1 millióért írt alá a Bearshez (ennyiért speciel a Seahawksnak is megérte volna). George Fant ellenben már egy érdekesebb játékos volt, de elnézve, hogy a Jets három évre 30 millióért szerződtette, a Seahawks tökéletesen tette, hogy nem hozta vissza.

 

A legfontosabb érkezők/maradók

 

A kivágásokkal és Olsen leigazolásával a Seahawks 49,6 millió dollárral várhatta a piacot (Greg Olsen egy abszolút jó fogás volt, egy évre tökéletes, Wilson parádés lesz egy hozzá hasonló kvalitású TE-vel). Ám hiába a rengeteg elkölthető pénzmenyiség, hiába érkezett/maradt összesen 11 játékos legalább 2 milliós fizetéssel, kiábrándító, amit a csapat menedzsmentje művelt (Pete Carrollnak ennél több esze is lehetne, ha már megválasztották az évtized edzőjének).

 

 

Ahogy fentebb írtam, a csapat legnagyobb prioritása Russell Wilson védelme volt, amihez pedig elengedhetetlen egy korrekt támadófal. A kezdő ötösből jelenleg Duane Brown az egyetlen top játékos, a center Justin Britt és a guard DJ Fluker legjobb esetben is középszer, a másik két poszt kezdője pedig lelépett.

 

Jack Conklin, Bryan Bulaga, Ricky Wagner, Graham Glasgow, Connor McGovern – csak néhány név, akik minimum top2-es játékosok lettek volna ebben a falban. Egyikük sem kötött ki Seattle-ben, de még csak komolyan szóba sem voltak hozva a csapattal, pedig ha valaminek, akkor ennek kellett volna a prioritásnak lennie (és még csak azt sem lehet mondani, hogy azért, mert túl drágák voltak, idén egyetlen top falember sem írt alá irracionális összegért).

 

A fentiek helyett RFA-tenderrel maradt a C/G Joey Hunt, aki rotációban jó lesz, akár kezdhet is, de ennél többet nem nagyon lehet belelátni. Mellette érkezett a Brandon Shell, BJ Finney, Cedric Ogbuehi trió, mindegyikük maximum 4,5 millió dollárért. Az áruk többnyire rendben van, ennyit ér egy rotációs játékos – de minek kell feltankolni cserékből, amikor nincsenek meg a kezdők? Persze így Finney és Shell is kezdhet, de abból sok jót nem lehet várni.

 

 

 

A már említett Hunt mellett még három játékos maradt RFA-tenderrel. David Moore egy vállalható elkapó, de a hozzá hasonló elkapók manapság 1 millióért írnak alá (mint Phillip Dorsett), de legalább mellette szól, hogy ismeri Wilsont. Hollister egy egész ügyes TE, benne hosszú távon is lehet egy minimum korrekt TE2, jó döntés volt a megtartása, Branden Jackson pedig egy csere kvalitású falember, nem több.

 

A támadósorba több játékos nem érkezett, a védelembe viszont négy jelenleg kezdő is jött. A legnagyobb név Jarran Reed, aki a tavalyi pocsék éve után (10 meccsen 2 sack, előtte 16 meccsen 10,5-et jegyzett) most egy engedményes szerződést írt alá. Mellé érkezett a védőfalba Bruce Irvin, aki legjobb éveit pont a Seahawksban töltötte 2012 és 2015 között, illetve Benson Mayowa. Mindketten karrierévet tartottak (Irvin 8,5, Mayowa 7 sacket szerzett), vélhetően Irvin sem lesz nagyon drága, így a sackek alapján egy korrekt pass rusher duót szerzett olcsón a csapat.

 

A legnagyobb impactje ezzel együtt is Quinton Dunbarnak lehet: a Redskinstől egy 5. körért megszerzett corner az elmúlt 18 meccsen hat INT-t gyűjtött, pazarul játszott – nagy kár, hogy mindez két szezon alatt jött össze. Ha egészséges lesz, talán a legnagyobb fogása lesz a csapatnak.

 

Összegzés

 

A Seahawks csupa 1-2 éves szerződést kötött, jó áron sikerült hasznos kiegészítő és kezdőpotenciállal rendelkező játékosokat szerezni. Ha ezt a Chiefs, a 49ers vagy valamelyik topcsapat teszi, akkor egy rossz szava nem lehetne senkinek, sima A+. A Seahawks viszont nagyon távol áll egy kész- vagy topcsapat szintjétől, a rosteren óriási lyukak tátongnak – így hiába jók ár/érték arányban az érkező játékosok, hiába jöttek hiányposztokra, összességében nagyon karcsú, amit a csapat produkált.

 

A védelem legfeljebb minimálisan erősödött tavalyhoz képest, a támadósor pedig még annyit sem. Wilson előtt a fal pocsék, a jelenlegi kezdő ötös így néz ki: Brown-Pocic/Finney-Britt-Fluker-Shell. Túlzás lenne azt állítani, hogy Conklinnal és/vagy Glasgow-val egy top 5-ös egységről beszélhetnénk, de van különbség egy közepes és egy bottom 5 egység között – nem is kevés.

 

A Seahawks semmit nem javult tavalyoz képest, pedig ordítóak voltak a hiányosságok és pénz is lett volna erősíteni. Úgy néz ki, egy komolyan Wilson-sérülés kell ahhoz, hogy Seattle-ben rájöjjenek, támadófal nélkül nem megy. Értékelés: D+

 

 

[/ppp_patron_only]

6 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Arnold Patsenegger
Arnold Patsenegger
2020-04-10 19:18

Ezzel amúgy ki tud napirendre térni? Vagy 100 éve probléma az O. fal a Seahawksban pénz is lenne és csak nem szereznek senkit… és szinte minden évben ez megy.
Egyszer majd csak kifogy a mana Willson pajzsából és mankóra teszik fél- egy szezonra…

renningan
renningan
Reply to  Arnold Patsenegger
2020-04-10 20:11

Csípem Wilsont, rendesen felháborodtam, amikor írtam a cikket.

Amikor SB-be jutott a csapat, legalább top 15-ös fal volt, de akár top10-be is befért volna. Nem azt mondom, hogy most is jönne a döntő, ha lenne egy normális fal, de könyörgöm, a liga talán jelenlegi legjobb irányítója ennyit csak megérdemelne…

Arnold Patsenegger
Arnold Patsenegger
Reply to  renningan
2020-04-10 21:19

De mi a lófasz van Carollal?!. még az is tudja,hogy a faluk gyenge aki totál vakon van az egész NFL el… azt nem hiszem el, hogy a tulaj vagy legalább egy edző nem mondja el a véleményét neki baszod kezdj valamit az O. fallal és minden fasza lesz.

Még ha pénz nem lenne, vagy játékos aki jöhetne… de minden adott. nem értem…

AwesomeOne
AwesomeOne
Reply to  renningan
2020-04-10 23:49

“a liga talán jelenlegi legjobb irányítója ennyit csak megérdemelne…”
Jó-jó, de most hogy jön ide Mahomes :D

apollo
apollo
2020-04-11 12:41

Az hogy volt pénz a falra az azért relatív. Mert az 50 millió el lett költve és nem rosszul, még kb 20 maradt abból pedig a pass rush-t kéne erősíteni mert jelen pillanatban rosszabbul fest mint a támadófal. Ott legalább ott van Brown meg Britt.
Amikor top10es fal volt Seattle-ben akkor azért Wilsonnak rookie szerződése volt. Ennél jobban csak úgy lehetne szórni a pénzt ha nem gondolnánk a jövőre.
Esetleg a draftról meg lehetne próbálni falembert hozni de arra semmi esély hogy idén kezdő kaliber legyen.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x