Connect with us

Draft

Az utolsó könnyen lehívható 5. éves opciók – a 2017-es class

Jövőre életbe lép az új CBA egyik legjelentősebb változtatása: minden lehívott 5. éves opció teljesen egészében garantált lesz, vagyis jól meg kell fontolni a döntést. Idén viszont még lehet lazábban kezelni a helyzetet, hisz csak sérülés esetén kell majd fizetni, ezt leszámítva még mindenki könnyedén elküldhető. Nézzük, a 2017-es class első köröseiből kik reménykedhetnek, avagy kik nem lettek bustok.

 

A következőkben 10-es skálán fogom jelezni az 5. éves opció lehívásának valószínűségét. Nullát kap értelemszerűen az, aki annyira rossz, hogy kizárt az opciójának lehívása, tízet pedig a no brainer sztárjátékos, akinek a megtartása borítékolható. Az opciók lehívásának határideje május 3.

 

browns 1/1 Cleveland Browns
 Myles Garrett, Edge
 Esély: 10/10

 

Garrettnek megkegyelmezett a liga, így a 2020-as szezonban ismét játszhat. Mivel jó eséllyel nem ver fejbe többé senkit sisakkal, más kihágása nem volt, így borítékolható az 5. opciója. A Browns talán legjobb védője, All-Pro szinten képes játszani (37 meccsen 37,5 sack), hamarosan 20+ milliót fog keresni (az opciója értéke 17+ millió dollár fog mozogni).

UPDATE: Lehívva.

bears 1/2 TRADE Chicago Bears
 Mitchell Trubisky, QB
 Esély: 0/10

Ellenérték: 1/3 + 3/67 + 4/111 + 2018/3. kör

 

A class egyik legnagyobb melléfogása, ráadásul még két harmadik és egy negyedik kör is ment miatta a kukába. Trubisky egy pocsék irányító, jó eséllyel a Jaguarsban egy negyed szezon alatt megbukó Nick Foles cseréje lesz a szezon kezdetén. Kizárt, hogy a Bears lehívja a ~24 millió dollárt érő opciót.

 

49ers 1/3 TRADE San Francisco 49ers
 Solomon Thomas, Edge
 Esély: 0/10

 

Újabb óriási bust, akiért még egy 5. körös picket is sokallt a többi csapat. Három év alatt csak két meccset hagyott ki, mégis csak 6 sacket jegyzett profiként.

 

 

jaguars 1/4 Jacksonville Jaguars
 Leonard Fournette, RB
 Esély: 2/10

 

Ha nem is lett feltétlenül bust (volt két 1000 yardos szezonja), így sincs sok öröm a játékában. A Jaguars megpróbálta elcserélni, de senki nem akart érte 2. napos picket adni, ami sokat elmond a megítélésről. A piacon jó eséllyel 5-6 milliót kapna maximum, miközben az opciója 8,5 millió körül mozogna, ami nem túl nagy különbség, így nem zárható ki teljesen az opció lehívása, főleg ha sikerülne elcserélni még május 3 előtt.

 

titans 1/5 Tennessee Titans
 Corey Davis, WR
 Esély: 2/10

 

2018-ban úgy tűnt, hogy végre beváltja a hozzá fűzött reményeket, de a tavalyi éve megint középszerű lett. Három év alatt egyszer sem lépte át az 1000 yardos határt, nem több egy WR2-3-nál, nem érdemli meg a 15-16 milliós opciót.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Jets 1/6 New York Jets
 Jamal Adams, S
 Esély: 10/10

 

Végre egy jó húzás. Adams All-Pro kaliber, posztján minimum top 5-ös, az opciója pedig mindössze 10 millió dollár körül mozogna (a top safety fizetés 14,6). Ha a Jets hosszú távon tervez vele, akkor azért, ha el akarja cserélni a közeljövőben, akkor azért kötelező lehívni az opciót.

UPDATE: Lehívva.

 

chargers 1/7 Los Angeles Chargers
 Mike Williams, WR
 Esély: 5/10

 

Szakértő legyen a talpán, aki meg tudja mondani, mi lesz Williams sorsa. Egy parádés mélységi célpont, de három év alatt egyszer sem sikerült egy igazán jó szezont összerakni. Nem gondolom, hogy Pro Bowl-kaliber lenne, de a Chargers az üvegtestű Jason Verrett opcióját is lehívta anno, így ez sem lenne meglepő.

 

Panthers 1/8 Carolina Panthers
 Christian McCaffrey, RB
 Hosszabbított

 

Technikailag a Panthers lehívta CMC opcióját, még ha egy hosszabbítással karöltve is (erről itt írtunk bővebben). Elit játékos, MVP is lehetne belőle egy PO-csapatban, nem nagyon kell magyarázni.

 

Bengals 1/9 Cincinnati Bengals
 John Ross, WR
 Esély: 1/10

 

Soha ne mondd, hogy soha, de a Bengals betankolt idén WR-ekkel, ráadásul Ross legjobb esetben is csak átlagos és rettentően sérülékeny. Három év alatt 24 meccsen játszott, így nem éri meg 15-16 milliót kockáztatni.

 

chiefs 1/10 TRADE Kansas City Chiefs
 Patrick Mahomes
 Esély: 10/10

Ellenérték: 1/21 + 3/97 + 2018/1. kör

 

Ezen nincs mit magyarázni. Alapszakasz- és Super Bowl MVP, top 5-ös a posztján, jó eséllyel 40+ milliót fog keresni évente. Az opciójának lehívása csak formalitás.

 

saints 1/11 New Orleans Saints
 Marshon Lattimore, CB
 Lehívva

 

A liga egyik legjobb cornerévé nőtte ki magát, a Saints pedig nem akarta húzni az időt, már korábban élt a opciós jogával. Az OTC szerint 10 milliót kereshet majd az opciójával.

 

texans 1/12 TRADE Houston Texans
 DeShaun Watson, QB
 Esély: 10/10

Ellenérték: 1/25 + 2018/1. kör

 

Ugyanaz a helyzet, mint Mahomesszal, csak Watson kevésbé sikeres és egy fokkal alacsonyabb szintet képvisel. Ezzel együtt is franchise QB, idővel a legjobbak között lehet, hacsak Bill O’Brien nem cseréli el egy long snapperért, akkor hosszú távon megoldott vele a Texans irányítóhelyzete.

UPDATE: Lehívva.

Cardinals 1/13 Arizona Cardinals
 Haason Reddick, LB
 Esély: 3/10

 

Nem hozta a várt szintet, tavaly már a kezdőből is kiszorult. Minden téren átlagon aluli, ilyen az, amikor egy védelmi mindenes felsül.

 

eagles 1/14 Philadelphia Eagles
 Derek Barnett, DE
 Esély: 7/10

 

Az egyetemi produktivitást nem sikerült átmenteni, és bár tavaly végre sikerült a kezdőbe verekednie magát, a 6 sackes karriercsúcsa nem valami sok. Minden téren középszerű játékos, ennek ellenére állítólag az Eagles szeretné megtartani.

UPDATE: Lehívva.

 

Colts 1/15 Indianapolis Colts
 Malik Hooker, S
 Esély: 5/10

 

Hooker egy bitang tehetséges safety, de üvegből van. Ha csak a pályán mutatottakat néznénk, akkor nem kellene rajta sokat gondolkozni, de az, hogy három év alatt egyszer sem játszott végig egy alapszakaszt, már óva intheti a Coltst (a csapat állítólag hajlandó lenne elcserélni, de pont a sérülékenysége miatt az ő esetében nem dobna az értékén az opció). Nagy kár lenne, ha Hooker a sérülései miatt nem tudna kiteljesedni.

 

ravens 1/16 Baltimore Ravens
 Marlon Humphrey, CB
 Esély: 8/10

 

Pro Bowler CB, óriási szerepe van abban, hogy a Ravensé a liga egyik legjobb sacondaryje. Persze lenne még hová fejlődnie, de ha már csak ezt a szintet hozzá, bőven megéri lehívni az opcióját.

 

Redskins 1/17 Washington Redskins
 Jonathan Allen, DL
 Esély: 8/10

 

Allen volt a draft egyik legnagyobb csúszója, és bár az újonc idénye nem volt jó sérülések miatt, az elmúlt két évben 31 meccsen játszott és 14 sacket gyűjtött. Nem egy Aaron Donald, de bőven átlagon felüli belső védőfalember, Ron Riverával pedig szintet léphet.

 

titans 1/18 Tennessee Titans
 Adoree' Jackson, CB
 Esély: 8/10

 

Nem a legszexibb név a poszton, de évről évre fejlődött, tavaly már top 10-es játékot hozott a PFF szerint. Ha ennyire nincs is jó overall, még így is a Titans legjobb cornere, még ha a három év alatt gyűjtött két INT nem is néz ki jól.

 

buccaneers 1/19 Tampa Bay Buccaneers
 OJ Howard, TE
 Esély: 9/10

 

Howardnak borzasztó rosszul jött Bruce Arians, de Tom Brady érkezésével változhat a helyzete (már ha marad a csapatnál). Egy nagyon tehetséges játékos, mindenképp hiba lenne nem lehívni az opcióját: ahogy Jamal Adamsnél írtam, ha vele terveznek, akkor azért, ha elcserélnék, akkor azért – sokat dob ez az értékén.

 

 

Broncos 1/20 Denver Broncos
 Garrett Bolles, OT
 Esély: 7/10

 

Évről évre fejlődött, nem hagyott ki egyetlen meccset sem és a játéka korrekt volt már tavaly. 11 millió körül kereshet az opciójával, ennyit nála rosszabb OT-k is kaptak.

 

lions 1/21 Detroit Lions
 Jarrad Davis, LB
 Esély: 1/10

 

Davis nagyon mellé ment. Linebackernek nem jó: coverage-ben el van veszve, szerelni se nagyon tud, így futás ellen is haszontalan. Szituációs pass rushernek már sokkal jobb, de ez meg nagyon kevés az opció lehívásához.

 

dolphins 1/22 Miami Dolphins
 Charles Harris, DE
 Esély: 0/10

 

Három év alatt 8 kezdő meccs és 3,5 sack a mérlege. Ezt kár is tovább ragozni, óriási bust.

 

giants 1/23 New York Giants
 Evan Engram, TE
 Esély: 8/10

 

Engram nagyon jó pick lett ahhoz képest, ahogy három éve tűnt. Top 10-es TE,  és bár a Giants állítólag megpróbálta elcserélni, az opciójának lehívása így is kötelező (lásd Adams/Howard).

 

raiders 1/24 Oakland Raiders
 Gareon Conley, CB
 Esély: 4/10

 

Conley már a Texans játékosa, így Bill O’Brienen múlik a dolog. Egy középszerű cornerről van szó, de BOB szereti erőltetni a saját döntéseit, így annyira nem lenne meglepő, ha lehívná az opcióját.

 

Browns 1/25 TRADE Cleveland Browns
 Jabrill Peppers, S
 Esély: 6/10

 

Peppers sem váltotta meg a világot, nem véletlenül cserélte el a Browns a Giantshez. Nem rossz ő, New Yorkban kifejezetten jól játszott a sérüléséig, talán megéri megkockáztatni az opcióját.

 

Falcons 1/26 TRADE Atlanta Falcons
 Takkarist McKinley, Edge
 Esély: 2/10

Ellenérték: 1/31 + 3/95 + 7/249

 

Olyan, mint Charles Harris, csak egy fokkal jobb kiadásban. Belőle se lesz soha sztár, cserének elmegy, így nem is kell az opciójának lehívására számítani. Nagy kár azért a 3. és 7. körért.

 

bills 1/27 TRADE Buffalo Bills
 Tre'Davious White, CB
 Lehívva

 

All-Pro kaliberű corner, akit bárkire rá lehet állítani. Az opciója kötelező volt, az lenne a meglepő, ha az új szerződése megkötésének pillanatában nem ő lenne a liga legjobban kereső CB-je.

 

cowboys 1/28 Dallas Cowboys
 Taco Charlton, Edge
 Esély: 0/10

 

 

Charlton olyan rossz volt, hogy a Cowboys tavaly egyszerűen kivágta. Már a Dolphins játékosa, de kizárt, hogy lehívnák az opcióját.

 

Browns 1/29 TRADE Cleveland Browns
 David Njoku, TE
 Esély: 7/10

Ellenérték: 2/33 + 4/108 

 

Njokuval pont az a helyzet, mint Howarddal, bár ő egy fokkal talán rosszabb játékot mutatott eddig. De a helyzet ugyanaz: ha cserén gondolkodik a csapat, akkor az 5. éves opció sokat dobhat az értéken, veszteni nem nagyon lehet rajta. Ha pedig benne látják a jövőt, akkor nincs min gondolkozni.

UPDATE: Lehívva.

Steelers 1/30 Pittsburgh Steelers
 TJ Watt, Edge
 Esély: 10/10

 

All-Pro lett tavaly, három év alatt 34,5 sacket és 15 fumble-t jegyzett. Hamarosan ő lesz a liga legjobban kereső védője.

 

49ers 1/31 TRADE San Francisco 49ers
 Reuben Foster, LB
 Esély: 0/10

Ellenérték: 2/34 + 4/111

 

Többszörösen el lett tiltva, már nem is a csapat játékosa (a Redskinsé), a sérülésekről nem is beszélve. Ez mellé ment.

 

saints 1/32 New Orleans Saints
 Ryan Ramczyk, OT
 Lehívva

 

 

A Saints Ramczykkal sem vacakolt, már korábban lehívta a 11 milliós opciót. Top 5-ös RT, ennél sokkal többet fog majd keresni, nem lehet belekötni a lépésbe.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!