Connect with us

Prémium cikkek

Bajnokcsapaton ne változtass (sokat) – 49ers FA-értékelő

Nem a 49ersé volt a legsűrűbb FA-időszak, ami alapvetően nem is baj, hiszen mégicsak az NFC bajnokáról beszélünk, a keret nagyon jó, kiegészülve a kiváló edzői stábbal. Mindössze két nagyobb nevű távozót és két nagyobb nevű érkezőt (pontosabban maradót) jegyezhetünk fel, ezen kívül csak a mélységben történtek változások San Franciscóban. 

Távozók

A két nagy név ebben a részlegben DeForest Buckner és Emmanuel Sanders. Ha csak ennyit írok le, akkor mindkettő távozása nagy veszteség, hiszen a Super Bowlba jutó csapat két alapemberéről van szó és a 2020-as menetelésben is nagyon sokat segíthettek volna.

Buckner a liga egyik legjobb belső védőfalembere és hiányozni is fog onnan középről, de az érte kapott 1/13-as pick bőven megfelelő kompenzáció a Colts részéről, szerintem összességében jól járt a cserével a 49ers – azt is figyelembe véve, hogy Bucknert legkésőbb jövőre, de inkább idén meg kellett volna fizetni, a Coltstól kapott évi $21 millió pedig nem kevés, a szűkös pénzügyi erőforrásokat figyelembe véve meg főleg. Az 1/13-as pickkel akár érkezhet is egyből Buckner pótlására Javon Kinlaw, akivel összességében jobban is járhat a csapat – még ha kicsit gyengébb játékot is nyújt, jóval olcsóbban teszi majd mindezt, ebben a brutál védőfalban pedig nem neki kell húznia a többieket majd.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Az 1/13-as pick másik felhasználási lehetősége pedig Emmanuel Sanders pótlása, hiszen a “nagy hármasból” (Jerry Jeudy, CeeDee Lamb, Henry Ruggs) jó eséllyel elérhető lesz még legalább egy, és mindhárman upgrade-ek is lehetnek igazából Sandershez képest – akár rövid távon is, hosszú távon pedig nyilvánvalóan. Az viszont biztos, hogy nagy hiányposzt lett a WR a csapatnál, hiszen Deebo Samuelen kívül jelenleg nincs potens elkapója a 49ersnek. Ide ezzel a pickkel, vagy legkésőbb a másodikkal (akár ott hátracserélve a második körbe) érkeznie kell valakinek.

A Buckner-cserével igazából nagyobb teret nyitott magának a csapat az erősítésre, ugyanis ezáltal máshogyan is allokálhatja az erőforrásait, amiből összességében jobban jöhet ki a csapat. Nem mondom, hogy tökéletes volt a csere, mert mégiscsak egy elit játékos távozott, de jól is kijöhet belőle a 49ers.

A további távozókra sok szót nem érdemes pazarolni igazából. Person mélyítésnek jó volt, de $2,5 milliót spórolt a kivágásával a csapat, és érkezett a helyére másik guard. Az edge és iDL posztok így is megvannak mélységre, így Zettel és Day távozása sem fájó, ahogy Toilolo sem zavart sok vizet.

Fontos még megemlíteni, hogy Jerrick McKinnon a kivágás helyett belement egy óriási pay cutba, így veterán minimummal maradhat a csapatnál.

Érkezők, még inkább maradók

Itt is két nevet kell kiemelni, a többiek csak kiegészítő szerepre számíthatnak, mélyítés céljából érkeztek.

A 49ers úgy döntött, hogy egy kiváló szezon után hosszú távú szerződést ad Arik Armsteadnek, nagyjából a franchise taggel megegyező éves fizetéssel, csak ugyebár nem egy, hanem öt évre. Én legfeljebb franchise taget raktam volna Armsteadre (és elcseréltem volna), engem személy szerint nem győzött meg annyira, hogy hosszú távon belé fektessek, főleg hogy ott van az 1/2-es Bosa és a szintén sokat kereső Dee Ford is a posztra – Buckner távozásával várhatóan Armsteadnek több szerep jut majd középen, főleg passzszituációknál, bár erre már tavaly is sok példa volt.

Az Armstead vs Buckner kérdés érdekes egyébként. Ha az a kérdés, hogy Armstead hosszú távon évi $17 millióért, vagy Buckner hosszú távon évi $21 millióért, akkor utóbbit választottam volna, a posztja sem annyira telített és jobb játékos is. Azonban Armsteadért fixen nem kapott volna első kört a 49ers, így nyilván nem lehet csak így nézni a kérdést. Sokkal érdekesebb és sokkal kiegyenlítettebb kérdés lenne, ha Armstead + első kör vs Buckner + második kört néznénk, feltételezve, hogy Armsteadet el tudjuk passzolni egy második körért a franchise tag alatt. Így már elég 50/50 a kérdés az én szememben és így nézve érthető a 49ers döntése is – habár továbbra is inkább franchise taget tettem volna Armsteadre a hosszú távú szerződés helyett, így nagyon kell reménykedni, hogy fenn tudja tartani tavalyi formáját.

Jimmie Ward maradt a 49ersnél, pedig állítólag a Raiderstől több pénzt kaphatott volna. Sokoldalú játékos, be lehet tenni a slotba és a boxba is, de főleg free safetyként fogja továbbra is használni minden bizonnyal őt a 49ers. Idén mindössze $4,5 milliót foglal majd a sapkából, és a harmadik év előtt ki is lehet lépni a szerződésből, ha másra kéne az a $12 millió. Alapvetően egy jó lépés volt ez, a fizetése is korrekt, egy hiányposztot kipipált ezzel a csapat.

És igazából ennyi is volt a “fontosabb igazolások” rész, hiszen a többiek mind egy évre érkeztek és legfeljebb $1,5 milliót foglalnak majd a sapkából (kivéve a két tenderelt játékos).

Ronald Blair marad a 49ersnél, ő ACL-szakadásból tér vissza, a rotációba kiváló lesz, ráadásul ugyan a fizetése $2,3 millió, az új Kollektív Szerződés értelmében csak $1 milliót foglal a sapkából (minden csapat két veterán játékossal köthet ilyen szerződést). Kerry Hyder is a rotációba érkezett pass rusher poszton, erős játékos jó kéztechnikával, de nem túl atletikus.

A támadófal mélyítése érdekében hosszabbított Coleman és Garland is, utóbbinak be is kellett ugrania tavaly a kezdőbe és nem vallott szégyent. Rajtuk kívül érkezett még a falba Tom Compton, aki kvázi Mike Person helyét veszi majd át. Offense oldalon maradva RFA-tenderrel maradt Bourne és Breida is, az ő megtartásuk kvázi kötelező volt.

Travis Benjamin az elkapósort mélyíti majd, gyors játékos, de fél a kontakttól és sok a dropja is, nagy haszna szerintem nem lesz. Joe Walker pedig leginkább a speciális egységben tevékenykedhet majd, atletikus játékos, de linebackernek nagyon gyenge.

Összegzés

A 49ers kvázi ugyanott tart, mint a piac kezdete előtt. Ez sok csapatnál negatívum lenne, de egy NFC-győztes gárdánál nem az. Oké, Sanders és Buckner elvesztése fájó lehet, de az 1/13-as pickkel az egyiküket mindenképp lehet pótolni (Sanderst akár upgrade-elni is), és ott a másik első körös választási jog is az erősítésre. Kettejükön kívül egyben maradt a kezdő mindkét oldalon, és csak a mélyítést sikerült megoldani.

Nagy csinnadrattát nem csinált a 9ers, nem is kellett neki, de szerzett egy első kör első felébe tartozó picket a drafton, összességében pedig lehozott egy korrekt FA-tevékenységet. Az pedig idén különösen fontos lehet, hogy összességében egyben tartotta a gárdát, ugyanis a koronavírus miatti kevés felkészülés a nagy változásokon átment csapatoknak jóval nagyobb hátrányt jelenthet majd.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

6 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
49ers
49ers
2020-04-04 11:12

Daniel Brunskill-t kihagytatok, pedig ha minden igaz akkor o lesz a kezdo jobb oldali guard!
Go 9ers!

katonadani
Reply to  49ers
2020-04-04 12:23

ERFA tendereket nem szoktunk felvinni a FA-khoz, azért maradt ki (az ERFA-k 99,9%, hogy maradnak)

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x