Connect with us

Prémium cikkek

Cousins újratöltve – Vikings FA-értékelő

Megkötözött kézzel nehéz csodát tenni. A Vikingsnak komoly változtatásokat kellett meglépnie azért, hogy egyáltalán 2020-ra össze tudjon rakni egy 53 fős csapatot. A keret egyfelől megújulni látszik és talán elindul egy generációváltás is. A 14 draft pick könnyen az alapját adhatja a következő évek csapatának és pár öregedő sztárt is sikerült fiatalabbra cserélni. 

Távozók

Nagyon nehéz helyzetben volt Rick Spielman general manager a 2020-ast keret kialakítása előtt. Rengeteg fontos játékosnak járt le a szerződése, miközben annyi cap space sem volt, hogy az újoncokat le tudja majd igazolni a csapat.

Lejáró szerződésűek

Laquon Treadwell kora egyik legnagyobb bustja lett, így nem is fájt túlságosan a távozása, de még így is megemlítendő, hisz a csapat harmadik számú elkapója volt. A védelemből ugyanakkor sokkal fontosabb emberek szerződése futott ki. Everson Griffen évek óta a liga legjobb pass rusherei között van, és bár 2018-ben volt egy kis mentális betegsége, ebből semmi sem látszódott a 2019-es teljesítményén. Griffenen túl lejárt a csapat 3. számú puss rusherének, Stephen Weatherlynek a szerződése, amivel csak tovább romolott az egység. A legnagyobb veszteséget azonban a secondary szenvedte. Waynes és Alexander a kezdők, míg Kearse és Sendejo a cseresor hasznos tagjai voltak. Ez négy sokat játszó defensive back, köztük két fiatal és egyértelműen a csapat alapját adó CB-vel.

Kivágva

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Mint a fenti táblázatban is látszik, alig másfél millió cap space állt a csapat rendelkezésére a ’19-es szezon végeztével. Ennek eredményeként a Vikings elég korán megvált két veteránjától, Xavier Rhodestól és Linval Josephtől. Rhodes az elmúlt két évben már nem hozta a korábbi jó szintjét, tavaly pedig kifejezetten pocsék szezonja volt. Esetében az lett volna nagyobb meglepetés, ha ilyen anyagi helyzet mellett nem küldik el. Joseph teljesítményére még nem lehetett panasz, de egy korosodó defensive tackle volt, akin sokat lehetett spórolni. A két cut eredményeképp egyből közel 18 millió dollár állt újra a csapat rendelkezésére, de itt még nem ért véget a cap hely felszabadítás.

Elcserélve

A piac nyitás után nem sokkal jött az egész offseason egyik legérdekesebb híre. A Vikings és a Bills megegyeztek egymással Stefon Diggs elcserélésében. A Vikings 4 picket is kapott a remek elkapóért, a Bills idei első, ötödik és hatodik körös választását és a 2021-as negyedik köröst. A trade hatására további 5 milliót szabadított fel a Vikings és begyűjtött rengeteg értékes draftcetlit is. Persze ezzel az amúgy is vékony elkapósor tovább gyengült és gyakorlatilag úgy állhat Thielen az edzőközpontban, mint a híres Travolta meme. Az elcsérlés mellett szólt ugyanakkor, hogy a 2020-as draft class minden idők egyik legjobbja elkapók terén és egy amúgy is elvágyódó játékosért kaptak teljesen korrert ellenértéket.

Érkezők

Teljesen nem illik ide, hisz a szerződése nem járt le, de meg kell elmíteni Kirk Cousins hosszabbítását is, hiszen ezzel a move-val újfent extra helyett tudott felszabadítani a csapat: 31 millió helyett csak 21 milliót foglal majd idén az irányító. A mostani spórolásnak persze ára van. Az egykori Redskins QB szerződése 2021-ben járt volna le és indulhatott volna el új úton a Vikings, ehelyett 2024-ig köti szerződés és leghamarabb is csak 2 év múlva tudja őt elküldeni a csapat. Jövőre az új szerződés értelmében még kivághatatlan lesz Cousins és 31 milliót fog foglalni a sapkából. Tehát az idei probléma gyakorlatilag csak át lett tolva jövőre.

A csapat legfontosabb érkezője egyben egy visszatérő játékos, Anthony Harris. Ezzel a kezdő safety páros 20 millió fölött keresne a 2020-as szezonban, ezért várható, hogy a Minnesota megpróbál leszerződni Harrisszel hosszú távra és egy kicsit jobb szerződést kiharcolni az idei évre. Ettől függetlenül Harris egy kiemelkedő játékos, fiatal is, így a megtartása mindenképp pozitív, akár tag alatt jászik, akár egy új szerződés alatt.

Bár az anyagi lehetőségek akár engedhettek volna még egy nagyobb nevű érkezőt is, végül csak Michael Pierce jött a fal közepére Joseph pótlására. Pierce nem volt annyit használva, mint a távozó veterán az utóbbi években, de fiatalabb és ugyanúgy kitűnő futás elleni belső védőfalember.

A többi játékos mind a cseresorba érkezett, ennek megfelelő szerződéssel. Talán C.J. Hamet érdemes még kiemelni, aki a 3. legjobban fizetett FB lett a ligában. Persze egy futásorientált csapatnak, mint a Vikings fontos egy jó fullback, talán ennél olcsóbban is visszahozhatták volna Hamet, vagy szerezhettek volna egy utódot a drafton.

Meg kellett oldani a csapat rúgó és punter posztját is, és végül mindkét esetben a lejáró szerződésű saját embereket tartották meg. Bailey még mindig egy egész biztos megoldás a kicker posztra, ahogy Colquitt is egy jobb punternek számít. Ugyanakkor egy cap gondokkal küzdő csapat esetében legalább az egyik posztot talán meg lehetett volna próbálni a draftról megoldani, lényegesen olcsóbban.

Összegzés

A Vikings vezetősége úgy döntött, hogy a Cousins projektet már idén meghosszabítják további 2 (3) évvel. Emelett megindult a védelem újjáépítése is. Az elmúlt évek meghatározó játékosai közül többen is távozotak, mint Joseph, Rhodes vagy Waynes. A csapat végül engedett a Diggs felől jövő nyomásnak és többszöri elégedetlenkedés után eltrade-elte a kiváló elkapót. A két első kör és az összességében 14 választás komoly tőke egy új csapat alapjának letételére. Cousins még legalább két évig a csapat irányítója lesz, így össze kell tenni egy olyan keretet, amivel sikeres lehet a gárda.

Nagyon sok múlik azonban a sikerességhez az idei drafton. A csapat támadófala nem erősödött a szabadügynök piacon és évek óta komoly probléma van vele. Legalább egy upgradet jelentő guard nagyon kéne abba a falba. Tovább nehezíti Kirk problémáját, hogy az elit elkapó duója egy főre fogyatkozott és az egész támadósor ezért még jobban fog függni a Cook vezette futójátéktól.

A legégetőbb csapatrész azonban a corner sor. A tavalyi csapat kezdő triója mind távozott és nagy meglepetésre (eddig) egy érkező sincs még, bár a corner piacon még mindig lehet találni elfogadható szintű játékost. Az egyik első körös pick szinte biztosan ide fog érkezni és ha nem jön pár veterán még a szabadügynök piacról, akkor a draft második napján is várható további erősítés.

Értékelés: B

(Azért B, mert szükséges volt vezéráldozatokat hozni, továbbá nem volt még ezzel együtt sem esély sok játékost igazolni. A távozók és az érkezők személye mind indokolható, ugyanakkor a Cousins szerződés idei megújítása szerintem nem volt létszükséglet. A Harris – Pierce duó nélküle is elfért volna. Én ennek a projektnek a meghosszabbításával megvártam volna a 2020-as szezont.)

[/ppp_patron_only]

16 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fetyke
Fetyke
2020-04-02 10:24

Jó lenne ha lenne 14 választási jogunk, de csak 12 van. :) Az sem kevés persze. :)

Fetyke
Fetyke
2020-04-02 12:45

Észrevételek.:)
Overall értékelés:C+! Jó indulattal. Az indok egyértelmű. A csapat leggyengébb részéhez hozzá sem nyúltak, pedig most lehetett volna elit vagy nagyon jó tackle-t/guard-ot szerezni. A draftról nem lehet egy majdnem teljes OL-t felépíteni, ráadásul kipróbált emberekkel mindig biztosabb fejlődést elérni, mint “rizikós” újoncokkal.
Cousins kapcsán nem értünk egyet. Ez a körülmények figyelembe vételével egy nagyon jó deal a csapat részéről. Cousins a teljesítménye alapján kérhetett volna többet is. A franchise irányítódnak nem engeded lejárni a szerződését és nem engeded, hogy valójában tesztelje a piacot. Ezzel együtt sem kötelezte el magát mellette végleg a csapat, két szezon után fájdalom nélkül elküldhető, azaz gyakorlatilag egy egy éves hosszabbítást kapott, de cserébe megadta a csapatnak a biztonság és a stabilitás érzetét a legfontosabb poszton.
Harris tagje a csapat szurkolóinak szemében a legérhetetlenebb FA döntése volt Spielmannak. Az FS amúgy sem értékes poszt, Zimmer védelmi rendszerében pedig még annyira sem. Fele ennyiért is bőven meg lehetett volna ezt oldani. Persze ha az a terv, hogy a lassan kiöregedő Smith-t szeretnénk majd leváltani Harrissel, akkor talán valamelyest védhető, de ez egyelőre akkor sem A.
Baley és Colquitt szerződése, viszont bőven jobb C+-nál. Kickerrel és punterrel kísérletezzen aki akar, mi már tavaly (is) befürödtünk egy ilyennel, ezek bőven szükséges, sőt elengedhetetlen hosszabbítások voltak. Főleg látva, hogy azon csapatok közül nem egy hogy járt, akik alatristehez hasonlóan gondolkodtak. Abszolút Danival értek egyet, hogy akinek ez a +1-2 millió nem fér bele, az monnyon le.
A CB sorunkért nem igazán kár, pont annyit értek, amennyit fizettünk nekik. Egyedül Alexander megtartásán lett volna talán érdemes elgondolkodni, 4 milliót azért megérhetett volna nekünk is. Ráadásul ebből is erősnek mondják az idei classt a drafton.
Pozitívum, hogy a cap helyzetet nagyon is rendbe tette idén Spielman, Mindezt úgy, hogy a csapat magja egész jól egyben maradt. Jövőre pedig bőven lesz már miből erősíteni a drafton kívül is.
ui.: Ha sikerülne Trentet elhozni a Redskinstől korrekt ellenértékért, akkor az értékelés fölmehet B+-ra.

Ádám Váradi
Ádám Váradi
Reply to  Fetyke
2020-04-02 16:58

Samia 10000% hogy kezdő lesz a szezonba és azért küldték el Kline-t mert 5millioert luxus backup Guard-ért szerintem, ha megnézed a 17. játék hetet amikor Samia elég sokat játszott, azt gondolom, hogy elég megbízható teljesítményt nyújtott, sokkal inkább fog ez a fal Bradburry fejlődésétől függni, neki azért látványosan kell fejlődni, szerintem túl sújtalan és a Bull-Rushal mindig be tolják Cousins arcába. Baloldali Guradot viszont nehéz lesz találni a drafton, ahogy Daniek is elmondták, nagyon sovány a felhozatal belőle, egy ketto van de azokat a második körben szerintem elviszik, vagy ahogy chester Mockolta ma Cesar Ruiz, ő még talán elkerülhet hozzánk.. Ami a pedig Cousinst illeti két év után kivágható, szóval ha esetleg mondjuk nagyon rosszul sülne el a szezon akkor mar előreláthatólag lesz két nagyon jó QB a következő drafton, reméljük még több lesz és ha kiválasztunk egyet akkor lesz egy éve még tanulni és irányító “probléma” ezzel megoldva, ha Prescott megérdemli a pénzét akkor Cousins miért nem? Azért ott eddig 3 All-pro volt elotte a falba, nálunk meg van kettő átlagos es 3 átlag alatti..
Azért Cousins megváltás azokhoz az irányítókhoz képest akik előtte irányítottak a csapatot.. a védelem jó lesz, Zimmer érti a dolgát én amiatt nem is igazán aggódok, sokkal inkább érdekel az, hogy Kubiak-nak mi lesz a támadó felfogása es hagyja e hogy Zimmer ráerőltesse ezt a futójátékot, én nem akarom még egy évre ezt a borzalmat látni, és Diggs nagyon fog hiányozni az tény, de mikor mindketten a pályán voltak sose Diggs-t kereste elsőre, Thielen a mi elsőszámú elkapónk, és Diggs sokkal inkább volt speedster mint WR1, de imádtam nagyon, de lépjünk tovább.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Ádám Váradi
2020-04-02 23:22

Én nem is értem amikor a Buffaloi trade kapcsán miért beszélnek arról, hogy Allennek így meg lesz az igazi WR1-e. Thielen a szezon felében volt csak bevethető még se tudott 100+elkapás közelébe jutni Diggs.

Fetyke
Fetyke
Reply to  acsdav2
2020-04-02 23:36

Mondjuk a nincsből nehéz elkapást csinálni. Ha nincs passzjáték, márpedig nálunk nem nagyon volt tavaly, akkor hiába csinál bármit a WR, nem lesz elkapása.
Ha Diggsre annyira építenek majd Buffalóban, mint amennyire ezt az elkapó szeretné, akkor hidd el csuda szezont fog produkálni, top WR1 mutatókkal. Persze még lehet visszasírja Cousinst. :)

Ádám Váradi
Ádám Váradi
Reply to  Fetyke
2020-04-02 23:37

“Csuda szezont fog produkálni ” kíváncsi leszek John Brown hány mély targetet vesz majd el tőle

Fetyke
Fetyke
Reply to  Ádám Váradi
2020-04-02 23:40

Szerintem Stefon már egyeztetett Allennel, és megmondta neki, hogy először mindig neki dobja a lasztit. Meg másodszorra és harmadszorra is. Esetleg utána kereshet másik targetet…
Én meg pont erre leszek kíváncsi, hogy mindezt hogy fogja feldolgozni a fiatal irányító. Mert lássuk be, hogy Kirk mentálisan jól viselte/viseli ezeket a helyzeteket.

Ádám Váradi
Ádám Váradi
Reply to  Fetyke
2020-04-02 23:45

Majd akkor leszek nagyon kíváncsi amikor üresen lesz még akkor is elhibázza a dobást hogyan fog reagálni 🤣, de ha most visszacsinálhatnánk akkor se adnám már vissza a pickeket..

Ádám Váradi
Ádám Váradi
Reply to  acsdav2
2020-04-02 23:37

Arra meg külön kíváncsi leszek, hogy Diggs hanyadik rossz passz után fog hisztizni.. En maximum ket évet jósolok neki ott, ha playoff-ba jutnak az a defense miatt lesz

RvBalazs
RvBalazs
2020-04-02 12:45

a jelenlegi FA tevékenységre a B- szerintem jobban illik. (de ez már részletkérdés)
Azért még volt Barr szerződés módositás is, hogy több legyen az idei cap space.
Ha igazak a hirek és tényleg dolgozunk még cserélésen, akkor könnyen lehet A is ebből. Trent Williams – Anthony Harris csere még még valami picket is küldhetünk mellé.
Elkapó szekciónk azért annyira nem vészes, persze Diggs kiesése azért fájni fog. De ha Chad BeeBee és Bisi Johnson egészséges, akkor azért szép dolgokat tudnak mutatni a pályán. én ezzel a hármassal ki mernék állni.
Remélem idén nagyobb szerepet kap a két kiváló TE, Rudolph és Smith, ők is jók elkapásban.
Nem vészes ez az arzenál Kirk számára. Több QB is sokminden megadna ezért.

ami vészes az az O line: Dakota Dozier , Rashod Hill és Brett Jones érekzett. még ha mélyitésnek is, de annak is kevés ez a névsor nekem.
Hacsak Dru Samira nem gyúrta Hulkká magát, akkor kevés lesz még a drafttal is ez az egység, és akkor mindegy is, hogy a védelem milyen lesz… Kline kivágásának sincs más értelmezhető oka, mint Dru kezdő szintre lépett (??)

Kearse nem akart már maradni, pedig érte nagyon megérte volna az a pénz, amiért átigazolt, ráadásul csoporton belül. A játékát is szerettem, akár CB-ként is jól mozgott.

Fetyke
Fetyke
Reply to  RvBalazs
2020-04-02 13:21

Kline kivágásának igazából semmilyen értelmes oka nincs. Alig spóroltunk vele, mélyítésnek maradhatott volna akár Dozier helyett.
A-t csak akkor adok, ha még Griffent is vissza tudjuk igazolni 1-2 évre. :)

Ádám Váradi
Ádám Váradi
Reply to  Fetyke
2020-04-02 16:31

Igy hogy Clowney lejjebb adott az igényeiből ujra reménykedek

merlin
merlin
Reply to  RvBalazs
2020-04-03 09:27

Szerintem Chad Beebet ideje elengedni, Illetve azt a reményt, hogy ö lesz az új Thielen. Amióta a Vikingsben van, összesen 6 elkapása volt 109 yardért, visszahordott 7 puntot összesen 49 yardért, illetve kettöt sikeresen elejtett. Tavaly is és tavaly elött is IR-en fejezte be a szezont, szerintem ez a projekt elbukott. Mindenképpen kell WR-t húzni a drafton, hiba lenne Bisi Johnson, Beebe és Sharpe nem fogják tudni pótolni Diggset. (Ne legyen igazam!)

alatriste
alatriste
Reply to  RvBalazs
2020-04-03 10:15

A skill sor teljesen jó még Diggs nélkül is.
Amit ki is emeltél, az a TE játék. A két jó WRből egy maradt. Most már muszáj lenne használni is őket de valahogy ez évek óta nem következik be. Szerintem Rodolph a legjobb éveiben sem volt eleget bevonva a játéka.
Én is úgy gondolom, hogy itt a depthben leginkább Bisiben lehet bírni, hogy feljebb tud lépni Thielen mögé, de ha nem is első körben azért kell ide úgy WR és nem csak a 3. napon.

A fo gond ahogy írtad is az OL. Évek óta ez a baj de most sem lett jobb az egység. Sőt, csak gyengült. Cooknak is jött tenne egy kicsivel jobb Line, de Cousinsnak főleg.

Ha nem sikerül draftol (vagy még csere útján…) erősíteni akkor még inkább Cook függő lesz szerintem az egység. Dalvin piszok jó futó de sűrű a sérüléses múltja is és ha kiesik itt komoly bajok lehetnek.
Szóval a WR, G kérdés a levegőben lóg miközben a védelem ha szét nem is esik de erősen meggyengult. Az egy dolog hogy a top pass rusher tuloldalara nincs társ, de a 3 CB elvesztése melletti 0 érkező komoly gond. Szóval nem érzem hogy egy év alatt itt mindent meg lehetne oldani. Jövőre pedig újra már szorítani fogja a csapatot a sapka, és már nyújtani fogja a markát Cook is.

Arnold Patsenegger
Arnold Patsenegger
2020-04-02 22:22

Ennyire gáz Cousins,hogy már új irányról kellene már gondolkoznia a Vikingsnek?

Fetyke
Fetyke
Reply to  Arnold Patsenegger
2020-04-02 23:28

Én nem akartam nagyon belemenni a mennyit is ér Kirk vitába, ezért visszafogtam magamat. :) Maradjunk annyiban, hogy szerintem a következő évtizedre meg van a csapat irányítója.

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x