Connect with us

Prémium cikkek

Egy óriási hülyeség, de amúgy oké – Lions FA-értékelő

Utolsó esélyét kapta meg idén a detroiti Patriots-way: ha nem jön össze minimum a rájátszás, akkor Matt Patricia és Bob Quinn is repül. A győzelem kötelező, de a csapat egész jó FA-t tolt és a draft is biztatónak tűnik. Persze tavaly is így volt, aztán egy 1/3-as szezon lett a vége.

 

A Lions jól állt anyagilag a piac nyitása előtt, a 47 millió dollár sok mindenre elég lett volna. Ráadásul Damon HarrisonDevon Kennard és Ricky Wagner kivágásával, illetve Darius Slay elcserélésével további 28 millió dollárral nőtt a csapat cap space-e.

 

A fenti névsor elég ütős, konkrétan négy kezdőről van szó, de mindegyik lépés érthető. Harrison játéka tavaly nagyon visszaesett, a kivágása óta nem is talált magának csapatot, az sem kizárt, hogy a liga egykori legjobb nose tackle-je visszavonul. Wagner sem váltotta meg a világot, sérülések is hátráltatták, a Packers mindössze 5,5 milliós fizetésért szerződtette, majdnem fele annyit keres, mint Detroitban.

 

Némileg hasonló volt a helyzet Slay-jel is. Az amúgy top 10-es corner az elmúlt két évben középszerű teljesítményt nyújtott, szinte soha nem volt 100 százalékos, ráadásul egyre többször hepciáskodott a média előtt és még top 1 fizetést is szeretett volna magának. Az utóbbi idők Slayével csak a baj volt, az érte kapott 3. és 5. körért, plusz a 10,5 millió dollárnyi cap space-ért abszolút megérte elcserélni.

 

A fenti négyesből egyedül Kennardért kár, az elmúlt két évben 14 sacket gyűjtött, a csapat legjobb linebackere volt. Egyedül az menti a helyzetet, hogy egy jobb játékos érkezett a helyére.

 

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A saját lejáró szerződésű játékosok közül Graham Glasgow volt a legnagyobb név és még mindig nem értem, hogy ennyi pénzzel miért nem tartotta meg a Lions. 11 millióért írt alá a Broncoshoz, ez bőven adható ár lett volna. A Denver egyébként a punter Sam Martint is megszerezte, ami szintén érzékeny veszteség: évi 2,3 milliót simán megér a liga egyik legjobb puntere.

 

Tavon Wilson elengedése is furcsa, egy bőven átlagon felüli, de alulértékelt safety volt, akit pont emiatt olcsón meg lehetett volna tartani. Helyette jött egy drágább és nem sokkal jobb ex-patses, ráadásul pickért – just Lions things. A többiekért viszont nem kár:

 

  • Mike Daniels sérülékeny, nem is nagyon érdeklődtek iránta, így nem kizárt, hogy még visszatér.
  • A’Shawn Robinson évi 8,5 millióért írt alá a Ramshez – hiába volt korrekt, egy közepesnél csak kicsit jobb run stopper ennyit nem ér.
  • Logan Thomas a Redskinshez írt alá: egy jobb blokkoló TE, de 3 millió dollárért jó, hogy nem marasztalta a csapat.

 

A legfontosabb érkezők/maradók

 

Matt Stafford tavalyi sérülése intő jel volt, hogy ideje rendbe tenni a támadófalat. Ha már Glasgow-t nem sikerült újraigazolnia, Wagnert pedig kivágta a csapat, legalább Jack Conklin érkezését várta az egyszeri szurkoló. Ehelyett jött Halapoulivaati Vaitai borzalmasan drágán (évi 9 millió dollárért), aki egy jobb esetben is átlagos, futásblokkolásban erős OT/G. Magyarán a Lions elköltött egy csomó pénzt azért, hogy gyengébb legyen a támadófala: nemcsak minőségben, de még mennyiségben sem sikerült előrébb lépni. Szerencsére ennél több hülyeségre már nem futotta, a többi lépés többnyire rendben volt:

 

 

A saját FA-k közül a long snapper Don Muhlbach és Danny Amendola tért még vissza. Előbbi 2004 óta erősíti a csapatot, amíg akar játszani, nincs is értelme lecserélni. Utóbbi visszaigazolása pedig egyenesen csodálatos: a Lions elkapószekciója így továbbra is az egyik legjobb és legsokoldalúbb, ráadásul 4. számúnak érkezett még az ex-Packer Geronimo Allison is mindössze 1 millió dollárért. Ha Staffordnak lesz ideje felnézni, mielőtt begyalulják a földbe, akkor a passzjátékra nem lesz panasz.

 

Apropó Stafford: a tavalyi QB-mizzéria után a Lions leigazolta az irányító Chase Danielt, aki bár egy korrekt csere, de ennyi pénzért túlzás. Vele sem volt jó a Bears, ha Stafford megsérül, továbbra is game over. Elférni persze elfér, de 1-2 millióért is lehet hasonlót találni.

 

A támadósorral már tavaly sem voltak nagy problémák, így nem meglepő, hogy a védelembe érkezett a több erősítés. Jamie Collins Dennard helyét veszi át, és ha tudja hozni a tavalyi formáját, akkor óriási upgrade lesz a védelemnek. Desmond Trufant is jó vételnek tűnik: ha egészséges tud maradni, akkor Slaynél rosszabb semmiképp nem lesz, drágábbnak sem drágább, ha pedig érkezik a túloldalára Jeff Okudah a draftról, akkor egész jó kis CB-sora lenne a Lionsnek.

 

A secondarybe érkezett továbbá Duron Harmon is (és egy 7. kör) egy 5. körös cetliért. Jobb játékos, mint Wilson, ugyanakkor drágább, a szerződése már csak egy évre szól és még picket is fel kellett áldozni érte. A védelem jobb lesz vele, de az ellenérték összességében túlzásnak tűnik. Rajta kívül egyébként még két safety, Miles Killebrew és Jayron Kearse lett a csapat tagja. Akár a védelmben is használhatóak, de elsősorban mindketten a speciális egységben kapnak majd szerepet – ha sikerül találni egy jó puntert, akkor a detroiti ST legalább top 10-es lehet a ligában.

 

 

A linebackersor mélyítésére érkezett még Reggie Ragland bagóért, illetve a Harrison-Robinson duó pótlására Nick Williams és Danny Shelton. Utóbbi összességében tetszik, ketten együtt kerülnek nagyjából annyiba, mint amennyiért Robinson aláírt. Shelton egy abszolút jó run stopper, ismeri is Patriciát, jó fit lesz a védőfal közepén. Ha csak a tavalyi évét nézném, akkor Williams is tetszene, futás ellen és pass rushban is jó volt, 6 sacket gyűjtött öt kezdő meccsen a Bearsben, de előtte öt év alatt összesen 28 meccsen játszott, egyszer sem volt kezdő és nulla sackje volt. Egy kiugró év után nagyon optimista az évi 5 millió dolláros fizetés.

 

Összegzés

 

A Lions igazolásai többnyire rendben voltak, egyedül Vaitai leigazolása ment nagyon mellé. Az elkapósor nagyon jól néz ki, a linebacker sor is erősödött, a védőfal közepe és összességében a secondary is jobban mutat, mint tavaly. Az 1/3-as pickben ráadásul nagyon sok a potenciál, egy esetleges letrade + Okudah kombó álomszerű lenne.

 

A védelemben tehát bőven lehet akkora potenciál, hogy egy jó gameplannel (amihez elvileg Patriciának értenie kellene) ott legyen a top 10 közelében (ahogy két éve), és ha sikerül legalább egy kezdő szintű guardot találni (vagy méginkább RT-t, hogy Vaitai bemozoghasson guardba), akkor talán Staffordot is sikerül életben tartani. Persze ez mind csak elmélet, a Lions évek óta nem hozta ki a benne rejlő lehetőséget.

 

Alapvetően tetszik Bob Quinn munkája, de ahogy például a Seahawksnál, úgy itt sem tudom megemészteni, hogy a franchise irányító megvédése nem volt prioritás. Stafford egészsége bőven megér egy 13 milliós Glasgow- vagy akár egy 18 milliós Conklin-szerződést, ebben az esetben bőven belefér a túlfizetés (pláne, ha egy Vaitai-t is sikerült túlfizetni). Értékelés: B.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!