Connect with us

Prémium cikkek

Győztes csapaton ne változtass – Chiefs FA-értékelő

A Super Bowl-győztes csapatoknak rendszerint az a legnagyobb gondja az offseasonben, hogy a jóllakott lejáró szerződésű játékosait meg tudja tartani, mert azok a nagyobb pénz reményében kacsintgatnak a sok krafttal rendelkező csapatok irányába. A Chiefs ilyen szempontból szerencsés helyzetben volt, mert a fontosabb játékosai közül ezen a tavaszon még keveseknek járt le a szerződése.

 

Igazából egyetlen nagyobb feladata volt a Kansas Citynek, mégpedig hogy a védelem egyik legnagyobb sztárját, Chris Jonest a csapatnál tartsa. Egyelőre ahogy várni lehetett, a kiváló védőfalember megkapta a franchise taget és bár korábban lehetett olyan hangokat hallani, hogy elcserélné a gárda, a legfrissebb hírek már arról szólnak, hogy mindenképpen megtartanák és egy hosszútávú megállapodáson dolgoznak.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Azt gondolom, hogy egyértelműen a csapathoz kellene kötni Jonest, mert elképesztően sokat jelent a jelenléte a Chiefs defense számára, a jelenlegi rendszerben ráadásul lubickol is. Az már más kérdés, mennyit érdemes neki adni. Nyilván nem tenném a legjobban fizetett játékossá a poszton, de valahol ennek közelében kell neki ajánlani. Amennyiben Jonesnak ez sem tetszik, úgy már kerülhet a trade blockra, természetesen megfelelő ellenérték, minimum egy első kör ellenében.

 

 

Miután megoldotta ezt az égető kérdést a Chiefs (vagy legalábbis eltolta), Veachék már kényelmesen hátradőlhetettek és nézhették, mi történik a piacon. A lejáró szerződésű játékosaik közül pár kisebb, de értékes kiegészítőt megtartottak, de itt is jó dealeket kötöttek. Érdemes ránézni egyébként a Chiefs dead money táblázatára, mert mindössze két név szerepel ott, amelyből az egyik Eric Berry szerencsétlen esete és körülbelül ennyiben ki is fújt a rossz üzletek rész a csapatnál.

 

Itt érdemes megemlíteni egyébként, hogyan tartotta egyben a kiváló elkapósorát a Chiefs. DeMarcus Robinson szerződése lejárt és akár el is engedhették volna, mert negyedik számú elkapó, ellenben jól ismeri a rendszert és hasznos is lehet, így új szerződést kapott. Ennek értelmében Robinson 2.3 millió dollár körül fog keresni, de a fizetési sapkából csak bő 1 millió dollárt foglal, mert az új CBA értelmében két játékos esetében erre lehetőség van. Sammy Watkinsnak ellenben élő szerződése volt, ő foglalta a sapkából a második legtöbb helyet és sokan úgy gondoltuk, ha nem megy bele a paycutba, akkor ki fogja vágni a csapat. Végül mindkét fél jól járt, mert Watkins belement egy olyan ajánlatba, hogy az alapfizetése tényleg csökken, ellenben ösztönzőkkel együtt megkeresheti az eredeti pénzét. Így átmenetileg kis levegőhöz jutott a csapat.

 

Rajtuk kívül maradt még Mike Pennel, aki pici név a piacon, ellenben a Super Bowlhoz vezető futásvédelem feljavuláshoz nagyban hozzájárult. Úgy gondolom ennek fényében az 1 éves hosszabítás teljesen korrekt érte. A két csereirányító közül Chad Henne lett a befutó, ami annak fényében érdekes, hogy Moore tavaly jól szállt be, de alighanem Henne csekély honoráriuma is szerepet játszhatott a döntésben. Végül pedig említsünk meg egy fontosabb érkezőt, Mike Remmers jött tackle posztra és ha minden rendben megy, akkor csak cserének, rotációs embernek. Ő is beállt a sorba a bő 1 millió dollárt kereső játékosok közé. Blake Bell blokkoló tight end helyére Ricky Seals-Jones érkezett, de nem ez a tranzakció fogja felkavarni az indulatokat a csoportban.

 

A fontos távozók listája még karcsúbb, mint az érkezőké. Én személy szerint csak Kendall Fullert sajnálnám a Chiefs helyében, mert a tehetséges corner az év végén kezdte megmutatni, hogy mire képes és rendkívül jól illett a Chiefs rendszerébe is, akár cornerként, akár safetyként számítottak rá. Mindezek ellenére a Redskins alaposan meg is fizette, így pedig érthető, hogy a csapat nem vele képzelte el a folytatást. Ez a lépés ellenben azt vetíti előre, hogy a Chiefsnek elég erős need maradt a corner a draftra, illetve segített Breeland helyzetén, akivel így a csapat nagyobb erőkkel tárgyalt és végül egyezségre is jutott. A 4.5 millió dolláros szerződés rendkívül előnyös a csapat számára, még akkor is, ha Breeland nem tartozik a legjobb cornerek közé, de ennyit abszolút megért a csapatnak egy évre.

 

Ogbah és Ragland távozása már messze nem ennyire eget rengető. Egyrészt egyikük sem volt meghatározó, másrészt nem is teljesítettek olyan jól. Összeségében a védelemre is el lehet mondani, hogy a fontos kezdő mag együtt maradt, maximum a rotációt kell megoldani, de a draft erre tökéletes muníciót nyújthat.

 

A csapatnak pénze nem maradt, így tranzakciókat nem várhatunk, ezzel kapcsolatban egyetlen érdekes kérdés maradt. Mikor és hogyan tervezi a hosszabbítást Mahomes esetében a csapat? Valószínűleg pár játékos ennek áldozatául eshet (nem véletlen a sok 1 éves szerződés sem), illetve a következő offseasonben már egészen biztos nem lesz ennyire egyszerű egyben tartani a társaságot. Addig viszont egyértelműen kontender maradt a gárda és az összeszokottsággal sem lesz gond. A drafton corner(ek) jöhetnek az első körökben, esetleg még futón gondolkozhat el a csapat a későbbi körökben, mert Damien Williams azért nem egy franchise running back. Alapvetően semmibe nem tudok belekötni a tevékenységeik közül, így A.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!