Connect with us

Prémium cikkek

Ismét egy új remény – Browns FA-értékelő

Új év, új remény a Cleveland Browns szurkolóinak. A drukkerek megszokhatták már, hogy új general managerbe és új főedzőbe kell fektetniük a bizalmukat évről évre, nincs ez most sem másképp. Ez pedig ismét azzal járt, hogy fel kellett forgatni a gárdát az aktuális fejesek elképzelései szerint. 

Távozók

A legnagyobb felfordulás linebacker és safety poszton valósult meg, hiszen kvázi az összes nem újonc szerződésen lévő játékos lapátra került. A védelem közepén Schobertet nem igazolta vissza a gárda, Kirksey-t pedig kivágták. Szerintem ez hiba, még ha bíznak is a tavaly draftolt Wilsonban és Takitakiban, azért utóbbi szinte csak a speciális egységben mutatta meg képességeit, Wilson pedig elég inkonzisztens volt. Én Schobertet mindenképp megpróbáltam volna megtartani (bár elég nagy szerződést kapott a Jaguarstól, azzal tényleg nem kellett feltétlen versenyezni), vagy akkor legalább Kirksey-t, aki egészségesen azért jó képességű játékos (még ha nem is nagyon volt egészséges az utóbbi időben).

A safety-sor is kiürült, lelépett Randall, Burnett, Murray és Burris, közülük leginkább Randallért kár, őt érdemes lett volna megtartani, főleg olyan alacsony összegért, amiért a Raidershöz aláírt.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Harrisről, Kushról, Carrie-ről és Taylorról már a kitekintőben is írtam, hiszen már elég hamar kivágta őket Berry – egyikért sem kár. Greg Robinsonért és Justin McCrayért szintén nem kár, nem tettek hozzá sokat a támadófalhoz. Ricky Seals-Jonest megtartottam volna eredetileg egy tenderrel, de upgrade-elte őt a csapat végül a piacról. Rashard Higginsnek adnék egy szerződést, ő még csapat nélkül van.

Egész hosszúnak tűnhet a távozók névsora, de igazából csak Schobert (/Kirksey) és Randall elvesztése lehet fájó, szóval minőségben nem sokat veszített a csapat, inkább csak mennyiségben, mélységben. Ezt pedig azért sikerült pótolni.

Érkezők

Pénze volt bőven a Brownsnak, így rá lehetett menni a legnagyobb nevű szabadügynökökre is. Ez két esetben meg is valósult, egyébként pedig a zavarosban halászás maradt inkább olcsó, de tehetséges játékosok után. A lépések szinte kivétel nélkül tetszenek ár/érték arányban, az már más kérdés, hogy szerintem egy-két helyen jobban bele kellett volna nyúlni a pénztárca mélyére, mert csak kiegészítő, jó ár/érték arányú játékosokkal nem lehet igazán minőségi csapatot összerakni.

A két nagy hal Jack Conklin és Austin Hooper volt. Conklin a legjobb jobb oldali tackle-nek számított a piacon, ehhez képest még áron alul is írt alá. Óriási hiányposztra szerzett minőségi kezdőt a Browns, ráadásul nem is kellett rekordfizetéssel dobálózni, szóval ebbe nem nagyon lehet belekötni.

Hooper már érdekesebb kérdés, hiszen ugyan papíron rekordszerződést kapott, szerintem a tight end fizetések most nagyon alacsonyan vannak a valódi értékeikhez képest – most csak a legjobbakra gondolok. Szóval hamarosan új szerződést kap majd Kittle, Ertz és Kelce is, ezek pedig szerintem milliókkal lövik majd túl Hooper gázsiját. Szóval ez a bő 10 millió nála még rendben van. Nem mondom, hogy alul lett fizetve a Falconstól érkező játékos, mert erről szó sincs, nem egy igazi playmaker ő, de a mindenkori piaci viszonyokat figyelembe véve nem is botránkoztam meg a szerződésén.

Önmagában Hooper szerintem nem egy igazi “difference maker”, tehát nem fog sokszor egy az egyben megverni jó védőket, de a zónák közti határokat jól megtalálja és itt megjátszhatóvá teszi magát. Az viszont külön tetszik, hogy David Njokuval ketten együtt halálos fegyverek lehetnek Stefanski támadósorában – amely sokszor használ 2 tight endes felállást -, lehetőségek tárházát nyitva meg a stratéga előtt.

Még egy nagyobb fizetést igénylő játékos érkezett, méghozzá Case Keenum, aki jó mentora lehet Mayfieldnek, ráadásul a méreteik és stílusuk is hasonló, így kifejezetten tetszik az elgondolás, hogy ő érkezett cserének.

Innentől kezdve pedig sok 2-4 millió dollár közötti játékost igazolt a Browns. Közülük egyedül BJ Goodson szerződtetése nem tetszett, szerintem nagyon keveset tud hozzátenni a védelemhez. Kiegészítő játékosnak jó, futás ellen hasznos és ha kiegészítő szerepre hozták, akkor jobb értékelést is tudok neki adni, de ha kezdőnek, akkor azért baj van…

A safety sor feltöltése is furára sikerült. Ennyiért Joseph és Sendejo is jó vételnek minősül, mindketten jók lehetnek kiegészítő szerepre, de jelen állás szerint ők számítanak a két kezdőnek a poszton, ami megint csak elég rosszat jelent. Ha sikerül hozni egy jó kvalitású free safetyt a draftról, akkor Joseph jó lehet SS-nek, Sendejo pedig harmadik safetynek big nickel felállásokhoz, de kettejükre nem lehet bízni a hátsó sort, mert nagyon megégnének. Ettől tartva lett B- az értékelés így kettejükre együtt, de ez A-ra is ugorhat egy top FS érkezésével, csak egyelőre nem látom, ki lenne az (Anthony Harris?).

Adrian Clayborn is jó igazolás ennyiért, nála is azt kell hozzátenni, hogy abban az esetben, ha cserének hozták és nem akarják kivágni Vernont. Valószínűleg így van, szóval remek. Andrew Billings a védőfalba tökéletes igazolás, főleg ennyiért, egy jó kis nose tackle-ről van szó, aki a futást jól öli, aztán passzszituációkban majd lemegy a padra. Kevin Johnson is megér egy próbát, nagyon inkonzisztens karrierje volt eddig, hiszen volt kiváló szezonja, de volt rossz is, meg sérült is. Ha jobbik arcát mutatja idén, akkor nagy fogás, ha meg nem, akkor nem költöttek rá sokat.

Kareem Hunt tenderelése is jó lépés (most az off-field dolgok “értékét” mindenki eldönti maga), jól is mutatott Chubb-bal párban. Stefanski rendszerébe kell egy fullback, Andy Janovich pedig az egyik legjobb ebben a műfajban, az érte adott 2021-es hetedik kör pedig a legalacsonyabb feladható ellenérték, szóval kvázi szabadügynökként érkezett olcsón.

A Conklin-Hooper-Keenum trió után önmagukban kifejezetten tetszettek ezek a kiegészítő igazolások, igazából ha lenne 1-1 top linebacker és safety a csapatban, akkor kvázi mindegyikre A vagy A- értékelést adtam volna, viszont egyelőre nagyobb szerep vár Goodsonra, Josephre és Sendejóra, mint ideális esetben kellene, ezért ezekkel nem tudok maradéktalanul elégedett lenni, főleg hogy nem lesz egyszerű mindkét posztot megoldani magasan a drafton, leginkább mert nagyon kellene egy left tackle is (plusz az első kör elején azért nem is kéne linebackert meg safetyt választani idén, kivéve Isaiah Simmonst).

Összegzés

Összességében jól dolgozott az új stáb, bár szinte minden évben ezt mondjuk a Brownsról, aztán mégsem jön az áttörés. A támadófal erősítése volt az elsődleges cél a csapatnál, Conklin leigazolásával ez félig ki is pipálva, most jöhet 1/10-re valaki, vagy én még elgondolkodnék Jason Peters leigazolásán, esetleg egy cserén Trent Williamsért, és akkor szabadabban lehet mozogni a drafton. Az igazolások összességében tetszettek, egyedül a linebacker poszt menedzselését tudnám felróni a vezetőségnek, illetve még a safety sor összerakása is furcsára sikeredett. Ezzel a két dologgal nem vagyok elégedett, de ezzel is csak kicsit, mert alapvetően olcsón érkeztek korrekt játékosok, csak mindkét poszton hiányzik egy igazi “difference maker”.

Értékelés: B++

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!