Connect with us

Prémium cikkek

Jöhet bárki, pénz nem számít – Dolphins FA-értékelő

A Miami Dolphins tavaly mindenkit meglepett, és a szezon végén nemhogy az 1/1-es pickről lemaradt, de még a bottom 5-be is csak épphogy sikerült becsúszni. Ez egy kisebb csoda (Fitzmagic), a keret ugyanis még mindig az egyik, ha nem a legrosszabb a ligában, így a világ minden pénzének birtokában komoly piacra lehetett számítani. Kár, hogy a rengeteg lehetőség teljesen összezavarta a franchise-t.

 

Mivel a Dolphins minden kicsit is értékes játékosát elcserélte a 2019-es szezon előtt/közben, így nem meglepő, hogy nem lett hosszú a távozók listája (legalábbis az olyan játékosoké, akik még kaphatnak munkát a ligában). A lejáró szerződésű saját FA-k közül egyetlen említésre méltó sincs, így mindössze két kivágott embert kell megemlítenünk:

 

 

Daniel Kilgore a csapat legjobb támadófalembere volt tavaly – pontosabban az egyetlen jó falembere. A kórtörténete és a kora (32 éves) miatt azonban abszolút feláldozható volt, 4 milliót spórolt rajta a csapat. Reshad Jonest pedig már tavaly is megpróbálta elcserélni a csapat, de mivel a magas fizetése miatt senkinek nem kellett, kivágni pedig nem lehetett, így csak most sikerült megszabadulni tőle – a lépéssel 7,54 millió dollárt szabadított fel a Dolphins.

 

A legfontosabb érkezők/maradók

 

Az elküldött játékosokkal együtt a Dolphinsnak közel 100 millió dollárnyi cap space-e volt a piac nyitása előtt. Ennyiből bárkit meg lehetett volna szerezni, és lelke rajta, a Dolphins meg is próbálta: aki szembe jött, ahhoz hozzávágott egy zsíros szerződést.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A csapat tulajdonképpen egy nagy hiányposzt volt a piac nyitásakor. A támadósorba kellett volna igazolni egy teljes támadófalat, egy futót, egy elkapót (és természetesen egy irányító is need volt), míg a védelembe két pass rusher és egy CB volt a minimum, de a safety-sor is lyukas. Mindezt egyetlen FA alatt természetesen lehetetlen volt megoldani, de túlzás lenne azt állítani, hogy a Dolphins kimaxolta a lehetőségeit.

 

 

Kezdjük a védelemmel. A védősorban egyedül a linebacker-sor volt nagyjából rendben, Jerome Baker és Raekwon McMillan korrekt kezdőpárost alkotnak, de nem ártott a mélyítés. Vince Biegel megtartása kifejezetten tetszik, olcsó és nem is volt rossz tavaly, akár edge-ként is lehet használni, Elandon Roberts pedig még a Patriotsnál dolgozott Brian Floresnál, az ILB-rotációba ő is jó lesz. Melléjük Kamu Grugier-Hill már teljesen fölösleges igazolás volt: mindkettőjüknél többet keres, mikor fele olyan jó sincs, nehéz megmondani, mit látott benne a csapat menedzsmentje.

 

Természetesen a cserék mellett érkeztek igazi nagyágyuk is. A legdrágább az idei piac legjobb CB-je, Byron Jones lett, aki Xavien Howarddal a liga legdrágább CB-sorát alkotják majd (övék a top 1-2 fizetés). Nem egy labdavadász CB, de stabilan tud egy jó játékot hozni, szükség esetén pedig akár safetyként is bevethető. Mellette Kyle Van Noy a legnagyobb név, aki Robertshez hasonlóan szintén a Patriotsból érkezett. Érdekes lesz az ő helyzete, tavaly kvázi pass rusherként hozott Pro Bowler szintet, és mivel az LB-sor elég telített, jó eséllyel most is elsősorban Edge-játékosként fog szerepet kapni.

 

A védőfalba érkezett továbbá két klasszikus Edge, Shaq Lawson és Emmanuel Ogbah. Utóbbi kifejezetten jó vétel, minden téren tud egy erős közepest hozni, talán még annál is jobbat. Ellenben Lawson egy óriási bust, aki négy év alatt 16,5 sacket szerzett a Bills elit védelmében – hogy milyen alapon kapott 10 millió dolláros fizetést, azt csak Miamiban tudják. A kezdőbe egyáltalán nem való, egy középszerű cserének pedig nem szokás ennyi pénzt adni. Érthetetlen.

 

A védelembe hozott még egy játékost a csapat, a jó nevű Clayton Fejedelem érkezett apróért. Nem fogja megváltani a világot, de elérni elfér, a speciális egységben pedig hasznos lesz. Illetve említsük még meg a punter Matt Haacket, aki RFA tenderrel maradt – ár/érték arányban ez a deal is rendben van.

 

 

A támadósorra már jóval kevesebb figyelmet fordított Dolphins. Egy komplett támadófal helyett csak két játékos érkezett, és egyik sem prémiumposztra. Tedd Karras remek vétel, a korábbi Pats-játékos kezdő kaliber, fiatalabb és jobb, mint Kilgore, ráadásul olcsóbb is – hibátlan. Ereck Flowersről ez már nem mondható el. A korábbi első körös tackle az elmúlt évek egyik legnagyobb bustja, a fal szélén használhatatlan, de guardként is csak középszerű teljesítményre képes. A legtöbb szakoldal évi 5-6 millió dollárra taksálta, a 10 millió brutálisan sok – ha végül kiderül, hogy LT-nek szánta a Dolphins, akkor még a D értékelés is ordas nagy túlzás lesz.

 

A két falemberen kívül csak a futó Jordan Howard érkezett évi 5 millió dolláros fizetéssel. Az összeg nem botrányosan vészes, de nehéz amellett érvelni, hogy mi szükség lehet egy újjáépülő csapatnak egy fakezű, egysíkú, sérülékeny futóra, amikor ezt a szintet egy 3-4. körös RB is lazán hozza.

 

Összegzés

 

Mivel Flores egy védelmi központú szakember, nem meglepő, hogy a Dolphins a védelemre fókuszált a piacon. Jones és Van Noy jó vétel, Ogbah és a cserék többsége is rendben van, de Lawson túlfizetése nagyon mellé ment. Négy évig testközelből figyelhette a játékát a Billsben, semmit nem láthatott tőle – talán összekeverte Jerry Hughesszal, más magyarázatot nem tudok elképzelni.

 

A támadósor bántóan el lett hanyagolva, ennyi pénzből legalább egy prémium játékost kellett volna igazolni (állítólag nagyon akarta a Dolphins Joey Thuney-t, de a Patriots franchise taget tett rá – csak halkan jegyezzük meg, hogy nem kötelező csak a Patriotstól igazolni). Flowers ugyan nagy pénzt kapott, de a legazolása még Lawsonénál is érhetetlenebb, akkor sem érne ennyit, ha ő lenne az egyetlen elérhető falember a piacon.

 

A támadófal tehát továbbra is a liga legrosszabbja, az elkapósor is bottom 5-ös, de a többi skill pozícióval sem áll jól a gárda. Szerencsére a draft tele van jó kvalitású elkapókkal és falemberekkel, így ezen lehet javítani, de nincs az a rookie irányító, akit a Dolphins offensive line-ja mögé be mernék tenni (ilyen körülmények között nem is biztos, hogy erőltetni kell a QB-picket, de legalább a felcserét kell elfelejteni, ez az offense nem áll készen egy franchise QB-ra). Értékelés: B-

 

[/ppp_patron_only]

3 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Csabesz20
Csabesz20
2020-04-13 10:05

Nálam a Howard szerződés D-. Ahogy írtad , az a játékot egy hátsó körös futó is hozza töredék pénzen, pláne úgy, hogy Gurley 6 milliót kapott. Totálisan érthetetlen szerződés, sokkal rosszabb, mint a Flowers.

magyar_newton
magyar_newton
2020-04-13 12:11

A teljes cikket nem olvastam, a cím alapján reagálok: ha a cikk tényleg arról szól, hogy a Dolphins ész nélkül szótra a pénzt minden jöttmentnek aki arra repült, akkor szerintem ez nem igaz. Nem csinálták “tökéletesen”, van 1-2 megkérdőjelezhető lépésük, de döntően szerintem éppen, hogy egy látható stratégia mentén igazoltak, tudatosan választott embereket. A Howard pont nem ilyen, de ő csepp a tengerben a maga 2 év 4.5 milliójával. Semmi. A többi, fontosabb lépés – Jones, Lawson, Flowers, a Pats LB-k, stb. – viszont illik a képbe, Flores a Patriotból érkezett, azt a védelmet ismeri / tudja, olyan játékosokat szerzett akik azt a rendszert ismerik, tudják. Pl. Van Noy bőven jobb lehet, mint akár a nála tehetségesebb elküldött játékos, mert tudja, hogy mit akar Flores játszani. És összességében, a nadrágszíjhoz képest nem költöttek sok pénzt. Adott 4+ évig a rookie QB, arra nem kell költeni évekig, és maradt is pénz bőven. Most nem az a helyzet van, mint néhány éve a Suh igazoláskor, hogy ott volt a nyakukon a Tannehill hosszabbítás és arra árulták ki magukat, borzasztó szerződést struktúrákkal, ami olyan cap terheket generált a 2.-3. évre hogy szétesett az egész. Most annyi a potenciális hely náluk a következő években is, hogy lényegében “el se tudnák rontani” a cap kezelését. Durván tele vannak pickekkel, annyi lesz az új fiatal játékos, hogy nem is lesz hely sok kezdő veteránra. Idén 3 pickjük lesz az első 30-ban, 7 az első 70-ben, és még a jövő év is ilyen lesz.Nincs hova Suh-okat igazolni.

Természetesen el lehet ezt rontani, nagyon is. És a Dolphin rontott el már ilyen esélyeket korábban. De egyelőre a mostani sztoriról korai kijelenteni bármit is. Az indulásban éppenséggel elég sok logika volt, a többit meglátjuk

renningan
renningan
Reply to  magyar_newton
2020-04-13 19:14

A hat legnagyobb igazolás fele, nevezetesen Lawson, Flowers és Howard teljesen fölösleges és durván túlfizetett játékosok. Ha előrelépést is jelentenek, csak azért, mert nem volt már a posztra, de két ordas nagy bustot leigazoni évi 10 millióért, plusz honi egy futót 5 millióért, amikor azt a szintet egy újonc is tudja hozni 1 millióért szerintem sehogy nem lesz jó szerintem :D

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x