Connect with us

Draft

Majdnem maradéktalanul – Broncos draftértékelő

Egyértelmű szándékkal érkezett a Broncos az idei drafra, mégpedig hogy az évek óta várt franchise irányítója mögé csapatot építsen. Ezt a tervet maradéktalanul végrehajtotta a gárda, inkább az a kérdés, hogy nem vitte-e túlzásba.

 

Drew Lock csodás évzárást produkált és a Denver szurkolói hosszú évek után végre jogosan kezdhetnek el abban reménykedni, hogy megtalálták a jövőbeli franchise irányítójukat. Ennyire még nem szabad előre szaladni, de az biztos, hogy ennél nagyobb reményeket senkihez nem lehetett kötni Peyton Manning visszavonulása óta.

 

Ennek megfelelően már a draft előtt biztosnak látszott, hogy a csapat az első körben jó eséllyel elkapóra vadászik és a három kiemelkedő prospect egyikét szeretné behúzni. A börze előtt úgy tűnt, hogy erre lehet csak akkor lesz esélyük, ha felcserélnek, aminek egy harmadik körös cetli lehetett volna az ára. Végül a draft úgy alakult, hogy az elkapók csúsztak-csúsztak és amikor a Broncos a virtuális pódiumra lépett még Jerry Jeudy és CeeDee Lamb is bent volt a kalapban. Innen már meg volt terítve az asztal a csapat számára és csak arra kellett figyelni, hogy le ne egye magát a gárda. Szerencsére Elway észnél volt és kiválasztotta Jerry Jeudyt, az Alabama elkapóját.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

 

 

Egyrészt hatalmas dicséret illeti a stábot, hogy nem volt türelmetlen és nem cserélt fel, másrészt azért jókora szerencséje is volt a Broncosnak, hogy a vártnál többet csúsztak az elkapók. Jeudy egyébként a lehető legjobb választás a Denver számára, mert Sutton mellé jobban illik, mint Lamb és tehetségesebb, sokoldalúbb mint Ruggs. Amari Cooper óta a legjobb útvonalfutó prospect, akit az NFL látott és ennek megfelelően kiválóan játssza magát tisztára, megfelelő játékintelligenciája és technikája is van. Egyedül termetével kapcsolatban vannak kérdések, de ettől függetlenül lehet WR1 kaliber.

 

A második napon aztán négy választása is volt a csapatnak és az első húzással kicsit meglepték a közvéleményt. Ugyanis Jeudy után egy újabb elkapó, KJ Hamler érkezett. Elég vegyes érzéseim vannak a választással kapcsolatban, mert Hamler egy szélvészgyors elkapó, aki sebességének köszönhetőn könnyen játssza magát üresre, ezzel pedig egy újabb, vertikális dimenzióját nyitja meg a pályának Lock számára. Ellenben kicsit luxusnak érzem, hogy az első két választás elkapóra ment, miközben több lyuk is a van a rosteren. Harmadik számú WR sem volt igazán a csapatban, de ettől függetlenül nem biztos, hogy ez volt a prioritás. Magával Hamlerrel nem igazán van probléma, itt már megfelelő értéken is jött, egyedül az elejtett labdáit kellene kicsit redukálni, mivel az egyik legtöbb dropja volt a tavalyi szezonban.

 

A nap második választása talán az egész draftot figyelembe véve a Broncos leggyengébb húzása. A harmadik kör első pickjével Michael Ojemudia érkezett, aki jókora reachnek számított ezen a pontot. A corner rangsorok nem voltak egységesek a szakértők körében, de abban a legtöbb egyetértett, hogy Ojemudia inkább 4. körös tehetség és még jó pár corner volt bent előtte a boardokon. Legnagyobb negatívuma, hogy man coverage-ben semmi tapasztalata nincs, amikor mégis azt játszott, akkor elég gyengén tette. Valószínűleg ezért volt hátul a boardokon, mert zone coverage-ben már jóval erősebb és a Broncos valószínűleg ezért szavazott neki bizalmat, mert illik a sémába. A corner poszt minőségileg nem volt megoldva a csapatnál, így a CB választás érthető, de jókora reach érkezett.

 

A következő választással aztán visszatért a helyes ösvényre a gárda, a sokat csúszó Lloyd Cushenberry érkezett, az LSU centere. McGovern távozása miatt indokolt volt a választás, valamint ha az előbb megemlítettem, hogy Ojemudia reach volt, akkor itt is meg kell, hogy Cushenberry meg steal. Az egyetlen aggály vele kapcsolatban, hogy 2019-ra sokat esett vissza a teljesítménye, Joe Brady érkezésével átalakult az LSU támadószisztémája, ahol sokkal többet maradt egyedül és kevésbé is sikerült ezt megoldania.

 

A napot pedig egy újabb reach-csel zárta a gárda, de McTelvin Agim kiválasztása sokkal indokoltabb. Egyrészt szinte a kör legvégén érkezett, másrészt elég nagy potenciállal bír a védőfalember, amiért megérte a kockázatot vállalni. Viszonylag széles pass rush repertoárja és dinamikusságát sem érheti kritika, inkább a tapasztalatlanságot lehet megemlíteni nála, mint egyik legnagyobb negatívum. Karrierje során egyébként megfordult a fal belsejében is, majd később játszott a szélen, egészen sokoldalú játékos.

 

Az utolsó napon már nehéz igazi kezdőket találni, de a Broncos viszonylag jól szórta ezeket a pickeket is. Az első választás Lock régi játszópajtására, a tight end Albert Okuwuegbunamra esett. A két játékos között kiváló kémia volt az egyetemen, összesen 17 touchdownt hoztak össze és a tight end kellően agilis, hogy ezt a jövőben is folytathassák. Ugyanakkor számomra kérdéses, hogy miért volt szükség egy nyolcadik tight endre is a rosteren még akkor is, ha Fant kivételével mindenki csak a mennyiséget növeli.

 

Justin Strnad a lyukas linebacker sorba érkezett, de nem feltétlenül kezdő potenciállal, ahogy a két hetedik körös választás, Tyrie Cleveland és Derrek Tuszka sem. A hatodik körben ellenben Netane Muti érkezett, aki sok boardon harmadik-negyedik körös tehetség volt, sőt sokaknál tisztán a játékát nézve a második körben is felvetődött neve. Sajnos a tisztán a játékát nézve kitétel jogos, ugyanis három évéből egyetlen egyet sem tudott befejezni, mindkét Achilleszét elszakította már, így egyelőre inkább reménykedni lehet, de örömködni majd csak később. Szerencsére ő egyelőre mélységnek jött, mert a támadófal belsejében megvan a fix három kezdő ember, de ha Muti egyeszéges tud maradni, akkor könnyen kiszoríthat bárkit.

 

 

Összességében ez egy elég erős, korrekt draft a Broncostól még akkor is, ha van pár érthetetlenebb döntés. A needek nagy részére jött megoldás, hatalmas lyuk nem igazán van a rosteren. Engem személy szerint a harmadik számú corner kiléte aggaszt a leginkább, mert mennyiségileg megvan a gárda, de az a 3-4 név, aki harcolni fog a posztért, egyelőre még bizonyításra vár. Az kristálytisztán látszik, hogy ez a draft annak volt szentelve, hogy Lock megkapjon minden létező segítséget a következő szezonra és ennél jobban ezt nem lehetett volna megoldani.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!