Connect with us

Prémium cikkek

Még nem késő kivágni a vezetőséget – Jaguars FA-értékelő

Ritka jelenségnek lehetünk szemtanúi: a Jacksonville Jaguars úgy kezdett teljes rebuildbe, hogy mindenki a helyén maradt azok közül, akik az előző keretet tönkre tették. A főedző Doug Marrone 2016-, a GM David Caldwell 2013 óta rontja a levegőt Jacksonville-ben, de Shahid Khan tulajdonos végtelenül türelmes, így jó úton halad a csapat még 3-4 évnyi mélyrepülés felé.

 

Teljesen abszurd az, ami a Jaguarsnál folyik. Képzeljük el, hogy felbérelünk két mestert, hogy építsen nekünk egy szép házat: az alapot még sikerül is összehozni, de mivel évek alatt nem tudtak két egymással merőlegesen érintkező falat felhúzni, így végül összedőlt a ház. Ezek után logikus lépés lenne, hogy a két hozzá nem értőt elküldjük és keresünk olyanokat, akik talán értenek hozzá. Ehhez képest a Jaxnél nemcsak, hogy nem küldték el az elmúlt évek kudarcaiért felelősöket, de még a dózerolás is rájuk bízták, hogy majd nulláról, második nekifutásra biztos sikerül.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A csapat olyan pocsékul állt cap-ügyileg, hogy a szezon végén 3 millió dollárral volt a cap felett. Így első lépésként Marcell Dareus repült, ezzel felszabadítva 20 millió dollárt (brutális összeg), majd a kivágás sorsára jutott Geoff Swaim és Jake Ryan is (illetve a korábbi 1/21-es bust Cedric Ogbuehi szerződése lejárt). Egyikükért sem kár, viszont 30 millió dollárt sikerült ezzel spórolni.

 

Azt gondolhattuk, hogy a csapat ezek után elkezdi befoltozni a keretet, hisz még egy pocsék szezon után már Mr. Khannál is betelne a pohár, de nem – mintha Caldwellék most kaptak volna egy 5 éves hosszabbítást, hogy tessék, itt a lehetőség rendbe tenni a keretet és megalapozni a franchise jövőjét.

 

 

 

Ennek megfelelően a gárda elkezdte kiárusítani a legjobb és legdrágább játékosait. Először AJ Bouye-t értékesítette a Jaguars, egy 4. körös pickért cserébe költözött Denverbe, felszabadítva ezzel 9,5 millió dollárt – CB1-ként nem volt képes Pro Bowler szintű teljesítményre, de ő volt az egyetlen minőségi corner a rosteren. Őt követte Calais Campbell, aki még mindig All-Pro szintet képviselt a szélen – érte egy 5. körös cetlit adott a Ravens, a Jaguars pedig 15 millió dollárt spórolt.

 

A boltolás itt még nem ért véget, a csapat ugyanis sikerrel túladott Nick Foleson, egy 4. körös pickért került Chicagóba. Tavaly nagyon lehúztuk az irányító leigazolását (borzalmas szerződést kötött vele a gárda – erről bővebben itt írtunk) és nem véletlenül: hiába a csere, semmit nem spórolt a csapat, sőt még 3 millióval nőtt is az irányító idei cap hitje.

 

A legfontosabb érkezők/maradók

 

A Jaguars tehát megszabadult a legjobb és legdrágább játékosaitól, de legalább sikerült pénzügyileg pozitívba kerülni (~48 millió dollárnyi cap space). Igaz, sok haszon ebből sem származott.

 

 

A csapat franchise taget tett Yannick Ngakoue-ra. Abszolút érthető döntés, mert bár a pass rusher úton-útfélen kijelenti, hogy soha többé nem akar a Jaguarsban játszani, még így is bőven ér legalább egy első kört (bár látva, hogy mennyire menni akar, a többi franchise megpróbálhatja áron alul megszerezni). Keelan Cole tenderelése már nem volt ennyire magtól értetődő, egy WR3-nál nincs több benne, hasonló kvalitású játékosok idén 1 millió dollárért írtak alá.

 

Más fontosabb saját lejáró szerződésű játékosa nem volt a Jaxnek, így lehetett a többi FA-val foglalkozni. Mivel volt pénz, így lett volna lehetőség megerősíteni a támadófalat, némileg javítani a secondaryn, vadászni 1-2 jobb skill playert. Ehelyett mit csinált a menedzsment: leigazolt 10+ millió dollárért egy játékost a védelem legjelentéktelenebb posztjára.

 

Joe Schobert egy átlagon felüli linebacker, hiányposztra is érkezett, de minek? A secondaryben négy új játékos is elférne, a védőfal két legjobbja (Campbell és Ngakoue) nem a csapatnál kezdi meg a szezont, a támadófalban két ólajtónyi lyuk tátong, erre érkezik egy LB top fizetésért, aki önmagában sem a passz elleni védekezésben, sem a futás megállításában nem fog segíteni.

 

Más komolyabb igazolása nem is volt a csapatnak, így pláne érthetetlen, hogy miért gondolták Jacksonville-ben, hogy pont Schobert az, akit semmi esetre sem lehet kihagyni. Egy újjáépülő csapat miért költ el egy raklapnyi pénzt egyetlen játékosra, hogy aztán benyomja a féket és csak középkategóriás játékosokat igazoljon? Ebben hol a koncepció?

 

 

A védelembe még két játékos érkezett: Rashaan Melvin és Rodney Gunter. Mindketten korrekt ár/érték arányban érkeztek, de semmi extra – jó eséllyel kezdők lesznek, ami sok mindent elmond a roster minőségéről. Illetve a támadósorba a csapat leigazolta Tyler Eifertet, aki 2015 óta gyakorlatilag semmit nem mutatott. Ő sem volt drága, akár még segíthet is Gardner Minshew-nak, de a világot nem fogja megváltani.

 

 

Összegzés

 

A Jaguars kiárusította a csapatot és relatíve jó értéket kapott cserébe. Jelenleg 12 pickje van a gárdának két első körrel, ami tovább nőhet Ngakoue elcserélésével – ez egyértelműen egy rebuild, de óriási felelőtlenség hagyni, hogy mindezt két olyan ember vezényelje le, aki jövőre jó eséllyel állásnélküli lesz. Caldwellék nekik tetsző játékosokat fognak választani a saját elképzeléseik szerint, ami aligha fog egyezni az új menedzsmentével, így pedig csak kárba vész egy újabb év és nem egy tehetség.

 

Ami az FA-tevékenységet illeti: a csapat hozta a kötelezőt, semmi váratlan nem történt, bár még ezt is sikerült elszúrni Schobert teljesen fölösleges leigazolásával. Sehogy nem látni, hogy sülhetne el ez jól, tényleg csak abban lehet reménykedni, hogy Mr. Khan észhez tér és április 25. előtt kinevez legalább egy új GM-et (erre természetesen semmi esély). Szegény Jaguars. Értékelés: C-.

 

 

[/ppp_patron_only]

9 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
acsdav2
acsdav2
2020-04-12 14:07

Véleményen szerint a végeredményért ami azt eredményezte, hogy minden játékos távozni akar és az NFLPA azt javasolja, hogy ne igazoljanak Jacksonvillebe, mert olyan jogtalanul szórják a büntetéseket Coughlin volt a felelős. Őt eltávolították. A másik 2 ember maradása nem valószínű, hogy kifizetődik, de most a tankolás a cél és Lawrence megszerzése. Addig kvázi mindegy ki az edző. Persze, a GM-nek fontos lenne jól draftolni. De talán abban eddig nem voltak olyan rosszak

Danika
Danika
Reply to  acsdav2
2020-04-12 16:45

Lehet hogy tankolnak, de Minshewról ilyen hamar lemondani nem lenne nagy hiba?

acsdav2
acsdav2
Reply to  Danika
2020-04-12 18:24

Ha lehetőség van draftolni Lawrencet egyértelmű a választás. Hogy ha nem én örülnék ha Minshew mellett kitartanának, mert van benne lehetőség.

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  acsdav2
2020-04-12 18:38

Tök mindegy,mikor még Bortles-t is sikerült lenullázniuk.
Figyeld meg,még majd dj charkot is eldobják bagóért/összetöretik.

Danika
Danika
Reply to  acsdav2
2020-04-12 20:54

Panthersen és Lionson kivül nagyon más tankoló csapatot nem tudok jelenleg elképzelni.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Danika
2020-04-12 22:24

1.A Lions? Ezek szerint nem nagyon vagy képben velük :D
2. A Panthersről én is ezt gondoltam, mert Lawrence helyi srác, de az új stáb nem kezd tankolni. Megpróbálják Bridgewaterrel akivel tényleg komolyan számolnak.
3. Jelenleg a Jaguarsnál esélyesebb csapatot nem látok az 1/1-re. De még a közelében sincs más.

renningan
renningan
Reply to  acsdav2
2020-04-12 17:01

Na de elköltesz 10+ cetlit, hogy aztán jöhessen az új HC, aki teljesen mást akar? Vagy akkor nem a legjobb HC-t keresed meg, hanem azt, aki hajlandó ezzel a kerettel dolgozni? Nem túl okos taktika szvsz.

acsdav2
acsdav2
Reply to  renningan
2020-04-12 18:09

Nyilván az lenne az ideális, ahogy a Dolphins is csinálta Floressal. De ígéretes fiatal edzőt szerintem nem nagyon találtak most. Ha kihúzzák Lawrencet, egy jó WR, LT, CB társaságában és az FA piacon is behúznak pár nagy nevet a temérdek pénzből, akkor lesz egy olyan alap mi miatt vonzó lesz a kispad. Lásd példának a Brownst, akik szerintem egy-két évig még mindig csábító hely lehet.

renningan
renningan
Reply to  acsdav2
2020-04-12 20:46

Ebben is lehet ráció, csak nekem az a bajom, hogy a Jaguarsban a GM is pocsék, így elég optimista hozzáállás, hogy majd jól fog igazolni és draftolni és akkor vonzóvá teszi a csapatot.

Vagy, ami a legrosszabb, hogy Marronéval akarják végigvinni a rebuildet. Szerintem ebből így nehéz lesz jól kijönni.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x