Connect with us

Prémium cikkek

Minden idők legjobb draftja – A ’83-as class

Közeledik a draft, és jönnek a remények, hogy mindenki kedvenc csapata olyan játékost fog választani, aki hosszú időre megoldást tud nyújtani egy adott posztra. Egy draft class értékét előre megmondani nehéz, utólag viszont sokkal okosabbak vagyunk, és a szakértők között nagy az egyetértés, hogy a valaha volt legjobb class az 1983-as drafton érkezett. De vajon tényleg a legjobb volt?

A class bemutató úgy fog kinézni, ahogyan egy rendes draft értékelő szokott. Végigmegyek az első kör összes húzásán (és még hátsó körös picken is), és értékelem őket. Két értéket fogok adni, egyet a kihúzott játékos karrierjének, és egyet a draftoló csapatnak. Utóbbinál azt fogom figyelembe venni, hogy a kihúzott játékos milyen hosszú időn keresztül állt a csapat szolgálatára, és milyen minőségben játszott ott. Néha kénytelen leszek szakítani ezzel a rendszerrel, de ezt majd részletesen az adott picknél.

Mielőtt belekezdenénk, pár fontos tudnivaló a ’83-as draftról. Ekkoriban működött egy, az NFL-lel rivális liga, a USFL, ami ’83-ban még komoly kihívónak nézett ki. Pár nagy nevet erről a draftról sikerült is elcsábítaniuk, akik így pár év késéssel tudták csak megkezdeni a karrierjüket az őket draftoló csapatnál.

1983-ban még csak 28 csapatos volt a liga (Ravens, Panthers, Jaguars és Texans még nem létezett), ezért egy körben csak 28 húzás volt. Maga a draft 12 körből állt szemben a mostani héttel, és összesen 335 játékos kelt el. A Colts ekkor még Baltimore-ban játszott, a Cardinals St. Louis-ban, a Raiders Los Angelesben, a Chargers San Diegóban, a Titans pedig még Houston Oilers néven működött.

Ahogyan az ma is szokás, a csapatok cserélgették a pickeket egymással, emiatt lett olyan együttes, aki többször is húzhatott az első körben, és volt olyan, aki egyszer se. Pl. 49ers, Browns, Buccaneers, és Saints nem húzott az első körben, de a Bills és a Bears kétszer is választhatott, a Chargers pedig egyenesen háromszor. Aztán volt, aki jól tudta kihasználni a sok pickjét, volt aki kevésbé.

 1/1 Baltimore Colts
 John Elway, QB

Mindjárt a legelső húzásnál kicsit meg kell kavarnom az értékelés menetét. Elway korának egyik legjobb irányítója volt, aki 5 Super Bowlt játszott, kettőt megnyert, és az egyiken MVP is lett. Temérdek utolsó perces győztes drive fűződik a nevéhez, ma pedig már a Hall of Fame tagja. Egy gond van csupán, ezeket a sikereket nem a Coltsnál érte el. A draft előtt nyílt titok volt, hogy a Colts Elwayt akarja, az irányító azonban kijelentette, Baltimore-ban biztos nem fog játszani, akkor inkább elmegy baseballozni. A Colts ennek ellenére kiválasztotta, Elway azonban nem volt hajlandó semmilyen szerződést aláírni. A csapatnál idővel ráébredtek arra, hogy ez egy veszett ügy, így megpróbálták a lehető legtöbbet kihozni ebből a helyzetből. Végül a Broncossal sikerült megállapodni. Elway elment Denverbe, a Colts pedig cserébe kapta a ’84-es első kört, illetve azt a játékost, akit a Broncos 1/4-en választott ki (róla kicsit később). A Broncos egyértelműen nagyot nyert ezzel, hiszen 16 évre biztosítva lett az irányítóposzt.

Karrier Grade: A++

Broncos Grade: A++

1/2 Los Angeles Rams 
Eric Dickerson, RB

Ebben a korszakban a futóknak még sokkal nagyobb szerepe volt, mint ma, és a draftok top5 húzásaiban egyáltalán nem volt szokatlan akár 2 RB sem. A Rams Dickersont választotta, aki kezdetben gondolkozott azon, hogy inkább a USFL-t válassza, de végül kitartott az NFL mellett a Rams legnagyobb örömére. Dickerson már újonc évében bemutatta, megérte őt ilyen magasan húzni. Újonc rekordot jelentő 1808 yardot futott, amivel el is nyerte az OROY díjat. Egy évvel később még lehengerlőbb teljesítményt nyújtott, mikor 2105 yardig jutott el földön. Ez a rekord még ma is áll. Ugyan Dickerson 4 éven át egymaga vitte a hátán a Rams offense-t, a csapatnál mégis úgy látták, nincs rá olyan nagy szükségük. A ’87-es szezon közepén elcserélték a Coltshoz, ahol akkor nagy hiánycikk volt a futó. Dickersont nem zavarta a környezetváltás, 9 meccs alatt is el tudott jutni 1000 yardig, és bejuttatta a Coltsot a playoffba. Még további 4 évet volt a Coltsnál, de ott sem tudott a Super Bowl közelébe jutni. Nagyszerű karriert tudhat maga mögött, de csapatok terén nem volt szerencsés. Ma már a Hall of Fame tagja.

Karrier Grade: A+

Draftoló csapat Grade: B+ (mert 4 év után elpasszolták)

1/3 Seattle Seahawks
Curt Warner, RB

Dickerson mögött a class második legjobb futója, akire a Seahawks azonnal le is csapott. Warner nagyszerű újonc évet futott, 1449 yarddal és 13 TD-vel zárt, és az AFC legjobb támadó újonca volt (csak Dickerson volt nála jobb). A Seahawks a segítségével AFC döntőig is eljutott abban az évben, pedig korábban még a playoff sem jött össze a csapatnak. Az ígéretes karrierje azonban megbicsaklott a következő szezonban, mikor a legelső meccsen ACL szakadást szenvedett. A sérülésből ugyan vissza tudott térni, de már nem volt olyan domináns, mint előtte. 1986-ban még képes volt egy az újonc évéhez hasonló szezont lehozni, de ezt leszámítva többé nem volt kiemelkedő teljesítménye. 7 évig volt a Seahawksnál, majd egy utolsó évet a Ramsnél töltött el, mielőtt ’90-ben visszavonult.

Karrier Grade: B-

Draftoló csapat Grade: B-

1/4 Denver Broncos
Chris Hinton, G

A játékos, akit Elway helyett kapott a Colts. Hinton guardként lett draftolva, de a Coltsban tackle-ként alkalmazták, és karrierje nagyobb részét ezen a poszton játszotta végig. 7 évet játszott Baltimore/Indianapolis városában, majd Atlantába költözött át. Egy nagyszerű támadófalember volt, aki 13 éves karrierje során 7-szer lett Pro Bowler, 3-szor második, 2-szer pedig első csapatos All-Pro. Nem lehet azt mondani, hogy a Colts annyira rosszul járt volna vele, de mégiscsak egy HOF irányító helyett kapták.

Karrier Grade: A-

Colts Grade: B

1/5 San Diego Chargers
Billy Ray Smith, LB

A Chargers a legelső választásával a védelmét próbálta megerősíteni. Smith ugyan soha nem vált elit játékossá, de egy stabil kezdőszintet mindig képes volt hozni. Karrierjének mind a 10 évét San Diegóban játszotta le, és noha az utolsó két szezont többnyire a partvonal mellett töltötte, a korai éveiben alig volt meccs, ahol ne kezdőként lépett volna pályára.

Karrier Grade: B-

Draftoló csapat Grade: B-

1/6 Chicago Bears
Jim "Jimbo" Covert, T

A Bears a legelső pickjét a támadófalra költötte, és végül Covertet választotta ki. Ez pedig tökéletes döntés volt. Covert 8 éven keresztül állt a Bears rendelkezésére, és védte az adott irányító vakoldalát, illetve nyitotta a lyukakat Walter Paytonnak. Nagyszerű tackle volt, aki a legnagyobbak ellen is helyt tudott állni. Karrierje során háromszor is azt a feladatot kapta, hogy egész meccsen keresztül egyedül fogja meg a Giants rettegett pass rusherét, Lawrence Taylort. Covert mindhárom alkalommal megoldotta ezt a feladatot, Taylor egyszer sem szerzett sacket rajta. ’85-ben Super Bowlt is nyert a Bearsszel, a Hall of Fame-be pedig idén választották be.

Karrier Grade: A+

Draftoló csapata Grade: A+

1/7 Kansas City Chiefs
Todd Blackledge, QB

Az első nagyobb mellényúlás. A Chiefsnek szüksége volt egy irányítóra, és a csapatnál úgy gondolták, Blackledge lehet a megoldás. Rosszul gondolták. Blackledge soha nem tudta magának kiharcolni a kezdő pozíciót, és amikor a pályára is került, akkor sem tudott maradandót alkotni. Soha nem tudott 2000 yardot passzolni egy szezonon belül, és rendre több INT-et dobott, mint TD-t. 5 évet volt Kansas Cityben, majd még két évet eltöltött a Steelersnél, de ott sem volt több egy csereirányítónál. A karrierjét végül 29-38 TD-INT mutatóval fejezte be. Egyáltalán nem váltotta meg a világot, a Chiefsnél pedig verhették a fejüket a falba, mert a rengeteg ígéretes QB-ból sikerült a legrosszabbat kiválasztaniuk. Olyannyira csalódást keltő volt a teljesítménye, hogy a Chiefs egészen 2017-ig nem húzott irányítót az első körben – akkor egy bizonyos Patrick Mahomes lett a kiválasztott.

Karrier Grade: D-

Draftoló csapat Grade: D-

1/8 Philadelphia Eagles
Michael Haddix, RB

A Chiefs nagyon mellényúlt Blackledge-dzsel, de az össze sem hasonlítható azzal a bukással, amit az Eagles szenvedett el Haddix draftolásával. Az Eagles elsősorban azért választotta ki őt, mert nagyon jó 40 yardot futott (4.5 mp), de hamar kiderült, a gyorsasága mellett nincs benne semmi, és azt sem tudja használni. Haddix olyan borzalmas volt, hogy karrierje egyetlen szezonjában sem sikerült 300 futott yard fölé jutnia. Igaz ebben közrejátszott az is, hogy nagyon gyorsan kiszorult a kezdőből, de egy első körös futótól elvárja az ember, hogy kezdőként számíthasson rá. 6 évet húzott le az Eaglesnél, majd még kettőt a Packersnél. A karrierjét végül 1635 futott yarddal, és azzal a kétes „dicsőséggel” fejezte be, hogy ő lett az a futó, aki a legkisebb yardátlagot (3.0) produkálta legalább 500 labdaérintés esetén. A legnagyobb bust ezen a drafton.

Karrier Grade: F

Draftoló csapat Grade: F

1/9 Houston Oilers
Bruce Matthews, OT

Az Oilers a Bearshez hasonlóan a támadófal megerősítését tűzte ki célul, és ha lehet még nagyobbat nyert ezzel a húzással. Matthews 19 évet húzott le az NFL-ben, mind a 19-et az Oilers/Titansnél. Ezalatt a 19 év alatt megfordult ő a támadófal összes pozíciójában, és valamennyi poszton megállta a helyét. Hosszú karrierje alatt soha nem volt sérült, mindig készen állt a bevetésre. Egyedül 1987-ben hagyott ki pár meccset holdout miatt. 19 év és 293 kezdőként lejátszott mérkőzés után végül az Oilers/Titans legjobb játékosaként vonult vissza. Ma már a Hall of Fame tagja, és a valaha volt egyik legjobb támadófalemberként tartják számon, aki ténylegesen minden poszton kiválóan teljesített.

Karrier Grade: A++

Draftoló csapat Grade: A++

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

1/10 New York Giants
Terry Kinard, S

A második védőt a drafton a Giants választotta ki egy safety személyében. Kinard hamar a kezdőben találta magát, és 7 éven keresztül a Giants kezdő safetyje is volt. Kiemelkedőt soha nem alkotott, de tudott hozni egy stabil kezdő szintet. A karrierjét végül 31 interceptionnel fejezte be.

Karrier Grade: B

Draftoló csapat Grade: B

1/11 Green Bay Packers
Tim Lewis, CB

A Packers is a secondaryt kívánta megerősíteni, és kezdetben úgy tűnt sikerült belenyúlni az egyik legjobb CB-be. Lewis első három évében 16 INT-et szerzett, és ’84-ben a Rams ellen egy 99 yardos pick6-et is összehozott. A karrierje azonban hirtelen véget ért, mikor ’86-ban a 3. héten olyan súlyos nyaksérülést szenvedett, hogy vissza kellett vonulnia. Nagy lehetőség volt benne, de a sérülés miatt csak 3 évig tudott a Packers szolgálatára lenni. De azt legalább kitűnő minőségben tette.

Karrier Grade: B

Draftoló csapat Grade: B-

1/12 Buffalo Bills
Tony Hunter, TE

A Bills választottjáról sok mindent nem lehet mondani. Csupán két évet játszott a Billsben, ezalatt 733 yardot és 5 TD-t kapott el. Ezután még két évet eltöltött a Ramsnél, mielőtt egy lábsérülés miatt vissza nem vonult. Ezen kívül szinte semmit nem lehet tudni róla, teljesen eltűnt a neve a történelem forgatagában.

Karrier Grade: D

Draftoló csapat Grade: D-

1/13 Detroit Lions
Jamal Jones, FB

A fullback pozíció ma már szinte teljesen eltűnt, de volt olyan időszak, amikor egy csapat még első kört is hajlandó volt adni érte. A Lionsnál ekkor egy kiváló képességú futó termelte a yardokat (Billy Sims), Jonest pedig azért hozták, hogy blokkoljon előtte, illetve néha ő is fusson. Ezt a feladatát egyébként kitűnően teljesítette. 6 évet volt a Lionsnál, aztán még 5 évig a Seahawkst segítette. Nagy erőssége volt, hogy elkapásokban is használható volt. A karrierjét végül 3626 futott yarddal és 26 futott TD-vel zárta, amihez társult 2641 elkapott yard és 10 elkapott TD. Egy fullbacktől ezek nem rossz számok. Az már kérdés, hogy mindez ért-e egy első kört.

Karrier Grade: A-

Draftoló csapat Grade: C+

1/14 Buffalo Bills
Jim Kelly, QB

Két húzással korábban a Bills eléggé mellé lőtt, de itt sikerült a tökéletes játékost megtalálni. Kelly és a Bills kapcsolata nem indult fényesen, az irányító inkább a rivális ligát, a USFL-t választotta, mintsem Buffalóba kelljen mennie. A USFL becsődölése után (1986) azonban elfogadta a Billst, és karrierjének mind a 11 évét ott játszotta le. Ezalatt a 11 év alatt Kelly az egyik legjobb irányítója volt az NFL-ben, akinek passzaitól rettegtek az ellenfelek. A vezetésével a Bills zsinórban négyszer is eljutott a Super Bowlba, igaz megnyerni egyiket sem sikerült. Még ma is ő a Bills történelmének legjobb irányítója, akinek nevéhez számos nagy győzelem párosul. Nem mellesleg ő is a Hall of Fame tagja.

Karrier Grade: A+

Draftoló csapat Grade: A

1/15 New England Patriots
Tony Eason, QB

A csoportrivális sem akart kimaradni a mókából, és a Patriots is egy irányítót választott. Eason azonban nem volt meggyőző, mint Kelly. A karrierje jól indult, ’85-ben még a Super Bowlig is elvezette a Patriotsot, de az ott mutatott teljesítménye döntően hatott a megítélésére. A Super Bowlon az első 6 passza sikertelen lett, és még háromszor sackelték is. Ezt látva a Patriots azonnal lecserélte őt. Ettől a pillanattól kezdve pedig elindult a lejtőn, és hamarosan a kezdő pozíciót is elveszítette. A karrierjét végül 61-51 TD-INT mutatóval fejezte be.

Karrier Grade: C

Draftoló csapat Grade: C

1/16 Atlanta Falcons
Mike Pitts, DE

Pittsről sem könnyű írni, mert ő is teljesen eltűnt az NFL történelemből, pedig 12 évet is eltöltött a ligában. A Falcons igazából nem sokat tudott kezdeni vele, mert csak 4 évet játszott ott, elsősorban az Eaglesnél tudott maradandót alkotni, ahol 6 évet töltött el. A meccsek 75%-ában kezdő volt, de soha nem tudott egy Pro Bowler szintet elérni. Azt lehet mondani, egy közepes teljesítményt mindig tudott hozni, de ennél többet soha.

Karrier Grade: C

Draftoló csapat Grade: C-

1/17 Saint Louis Cardinals
Leonard Smith, CB

Smith CB-ként jelentkezett a draftra, de elsősorban a speciális egységben találta meg a helyét, az erőssége a mezőnygól/punt blokkolás volt. Ugyan a defense-ben is pályára lépett, de ott semmi maradandót nem tudott alkotni. A Cardinals 5 év után le is mondott róla, és elpasszolta a Billshez, ahol szintén nem váltotta meg a világot.

Karrier Grade: C

Draftoló csapat Grade: C-

1/18 Chicago Bears
Willie Gault, WR

Az első kör első, és egyben utolsó elkapó választása. Ez a draft (legalábbis az első kör) nem róluk szólt. Gault karrier szempontból az egyik legrosszabb csapathoz került, ugyanis a Bears egyáltalán nem a passzjátékáról volt híres. Ugyan Gault a Bears elkapók közül kitűnt, de ligaszinten a teljesítménye kevés volt. Soha nem jutott 1000 yard fölé, és 8 TD volt a legtöbb, amit egy szezonban el tudott érni. Ez részben a Bears offense miatt is lehetett, de az is beszédes, hogy miután elment Chicagóból még 6 évet lehúzott a Raidersnél, de ott sem javultak a számai. Megmaradt a közepesnél kicsit jobb szinten.

Karrier Grade: B-

Draftoló csapat Grade: B

1/19 Minnesota Vikings
Joey Browner, S

A Vikings hatalmasat nyert ezzel a húzással. Browner újonc évében szinte pályára sem lépett, de amint sikerült bejutnia a kezdőbe, kirobbanthatatlan lett onnan. A védelem egyik legbiztosabb pontja lett, 6-szoros Pro Bowler, és 3-szoros elsőcsapatos All-Pro-nak is megválasztották. Elsősorban a labdaszerzéseiről volt híres. Karrierje 10 éve alatt ugyanis 18 fumble-t erőszakolt ki, és 16-ot össze is szedett. INT-ek tekintetében sem maradt el, ha a playoffot is beleszámoljuk, akkor 40 labdát halászott le a levegőből. Jelenleg még nem tagja a Hall of Fame-nek, de idővel biztos elő fog kerülni az ő neve is.

Karrier Grade: A

Draftoló csapat Grade: A

1/20 San Diego Chargers
Gary Anderson, RB

Ismét egy játékos, aki az NFL helyett a USFL-t választotta. Ahogy Kelly, úgy a USFL becsődölése után Anderson is visszatért az őt eredetileg draftoló csapathoz, de az ő karrierje közel sem lett olyan sikertörténet, mint a Bills irányítójáé. Anderson gyakorlatilag csak csereként és visszahordóként volt alkalmazva, és ha pályán is volt, akkor is inkább elkapásokból tudott yardokat hozni. 4 évet volt a Chargersnél, mielőtt továbbállt a Buccaneershez, de ott sem lett több egy korrekt cserénél.

Karrier Grade: C-

Draftoló csapat Grade: C

1/21 Pittsburgh Steelers
Gabriel Rivera, DT

Az egyik legtragikusabb története ennek a draftnak. A Steelers nagy reményekkel draftolta le Riverát, ő azonban csak fél szezont tudott játszani. 1983. október 20.-án ugyanis ittasan ült a volán mögé, és összeütközött egy másik autóval. A baleset következményeként Rivera lebénult, és nem tudta folytatni a pályafutását. 6 meccset játszott, amin 2 sacket szerzett. Ez alapján a Steelers nem jutott vele semmire, de a körülményekről nem a csapat tehet. Ezt a picket emiatt most nem értékelném.

1/22 San Diego Chargers
Gill Byrd, CB

A harmadik húzás volt az igazi siker a Chargers részéről. Byrd teljes 10 éves karrierjét a Chargersnél töltötte el, és az egyik legjobb védője volt a csapatnak. Gyakorlatilag minden meccsen kezdőként lépett pályára, kétszeres Pro Bowler, és egyszeres elsőcsapatos All-Pro is volt. Karrierje során 42 alkalommal lopta el az ellenfél irányítóinak passzát. Mindenképp megérte a Chargersnek őt kiválasztania.

Karrier Grade: A

Draftoló csapat Grade: A

1/23 Dallas Cowboys
Jim Jeffcoat, DE

Jeffcoat újonc évében még csak csereként lépett pályára, de utána ő is megragadta a lehetőséget, és egy stabil kezdő lett. 12 évet játszott Dallasban, ahol 2 Super Bowlt is nyert. Utolsó 3 évét már Buffalóban játszotta, és a Bills színeiben szerezte meg karrierje 100. sackjét. A karrierjét végül 102.5 sackkel és 18 kierőszakolt fumble-lel fejezte be.

Karrier Grade: A

Draftoló csapat Grade: A

1/24 New York Jets
Ken O'Brien, QB

O’Brien egy érdekes karriert futott be a Jets színeiben. Statisztikákat nézve a egyik legjobb irányítója volt a Jetsnek. Ő volt az első irányító az NFL-ben , aki képes volt tökéletes passer ratinget hozni miközben 400 yard fölött passzolt. A Jets legtöbb pontot hozó győzelmein is ő volt az irányító (51-45 a Dolphins ellen, vagy 62-28 a Buccaneers ellen). A labdára is nagyon vigyázott (háromszor is neki volt a legkisebb az INT rate-je), de a TD-ket is osztotta szépen. 1986-ban még az AFC legjobb támadója is volt. Minden szempontból jól játszott, győzelmeket azonban nem tudott szállítani. 10 Jetsnél eltöltött évből csak kétszer tudott a pozitív mérleggel zárni. Valami mindig elromlott a csapatnál. A sors furcsa fintora, hogy bár statisztikailag sokkal jobb volt, mint Joe Namath, mégsem tudta még csak megközelíteni sem azokat a sikereket, amik Namathet a Jets legendájává tették.

Karrier Grade: B

Draftoló csapat Grade: B

1/25 Cincinnati Bengals
Dave Rimington, C

Rimington 5 éven keresztül szolgálta a Bengalst, majd még két évet eltöltött Philadelphiában. Jó játékos volt, de nem kiemelkedő. A stabil kezdő szintjét mindig tudta hozni, de ezen felül túl sok mindent nem lehet elmondani róla. Túl nagy nyomot nem hagyott az NFL-történelemben.

Karrier Grade: B

Draftoló csapat Grade: B-

1/26 Los Angeles Raiders
Don Mosebar, C

Mosebar már egy sokkal impozánsabb karriert tudott maga mögött. 12 évet töltött a ligában, mindet a Raidersnél. Első két évében még jobb oldali guardot játszott, de ’85-ben megkapta a center pozicíót, és karrierje végéig meg is maradt ott. Elsősorban futásblokkolásban volt jó, és a Raiders támadófal egyik legbiztosabb pontja volt. Újonc évében Super Bowlt is nyert.

Karrier Grade: A

Draftoló csapat Grade: A

1/27 Miami Dolphins
Dan Marino, QB

Az első kör utolsó irányítóhúzása. Dan Marinót ma mindenki úgy emlegeti, mint a legjobb irányítót, aki soha nem nyert Super Bowlt. Olyan rekordokat állított fel a saját korában, amikről senki nem hitte volna, hogy valaha is meg tudják dönteni. Ő volt az első irányító, aki 5000 yardot passzolt egy szezonban, és kis híján az 50 TD is összejött neki. Egyszer volt MVP (1984), háromszor első csapatos All-Pro, és kilenc alkalommal választották Pro Bowlba. 17 éven keresztül irányította a Dolphinst, és ezalatt számos nagy győzelmet aratott. A modern football egyik legnagyobb targédiája, hogy nem sikerült Super Bowlt nyernie. Ezt leszámítva azonban nem lehet belekötni a karrierjébe, korának egyik legjobb irányítója volt. Ma már értelemszerűen Hall of Famer.

Karrier Grade: A++

Draftoló csapat Grade: A++

1/28 Washington Redskins
Darrell Green, CB

Az első kör talán legnagyobb stealje. Green volt a legtovább aktív ebből a classból, 20 évet játszott az NFL-ben, mindet a Redskinsnél. Elsősorban azzal szerzett magának hírnevet, hogy bárkit képes volt hátulról utolérni, még akkor is, ha 20 yardos hátrányból indult. Karrierje fénypontján az NFL leggyorsabb játékosának tartották. Természetesen nem csak a sebességéből élt, kitűnő CB is volt. Bárkit képes volt levenni a pályáról, és nem mellesleg visszahordásoknál is alaposan kivette a részét. 295 meccset játszott karrierje folyamán, ami rekord a védők között. Négyszer is elsőcsapatos All-Pro lett, és kétszer Super Bowlt is nyert. Ma már ő is a Hall of Fame tagja. Hibátlan karriert tudhat maga mögött.

Karrier Grade: A++

Draftoló csapat Grade: A++

Hátsóbb körök:

Az első kör jeleskedett a kiváló karriert befutó játékosokkal (meg pár nagyon elhibázott húzással, de azt hagyjuk figyelmen kívül), de itt nem állt meg ez a class. A hátsóbb körökből is érkeztek hasonlóan kiváló játékosok. Itt már nem fogok minden picken végigmenni, csak a legfontosabbakat említeném meg.

2/32 Los Angeles Rams
Henry Ellard, WR

Első éveiben Ellard elsősorban visszahordóként volt alkalmazva, de lassan beküzdötte magát a kezdő elkapók közé, és onnan többé nem lehetett kimozdítani. ’88-’91 között minden évben 1000 elkapott yard fölé sikerült jutnia, és a Rams legmegbízhatóbb elkapója volt. 11 évet volt a Ramsnél, mielőtt továbbállt Washingtonba, ahol még 5 évet húzott le. A kor nem fogott rajta, a Redskinsnél is sikerült zsinórban 3 olyan évet produkálnia, ahol 1000 yard fölé ért. A karrierjét végül 13777 yarddal és 65 TD-vel fejezte be.

Karrier Grade: A

Draftoló csapat Grade: A

 2/37 New York Giants
Leonard Marshall, DE

Marshall eredményeit a csapattársa Lawrence Taylor teljesítménye kicsit beárnyékolja, pedig ő is hasonlóan jó játékos volt. Tőle is rettegtek az irányítók, és legjobb szezonjaiban ő is legalább 10 sacket tudott szerezni. 10 évet volt a Giantsnél, és ezalatt 2 Super Bowlt is nyert. Karrierjét végül 83.5 sackkel fejezte be.

Karrier Grade: A

Draftoló csapat Grade: A

2/39 Buffalo Bills
Darryl Talley, LB

2 húzással később egy másik kiváló védőt sikerült kiválasztania a Billsnek. Talley gyorsan a védelem vezére lett, aki mindenhol ott volt a pályán. 12 évet játszott a Billsnél, és ezalatt 1137 tackle-t szerzett, ami a legtöbb a Bills történelmében. Kétszer is elsőcsapatos All-Pro volt, és ott volt a Bills mind a négy Super Bowlján is.

Karrier Grade: A

Draftoló csapat Grade: A

2/49 San Francisco 49ers
Roger Craig, RB

Stílusosan a 49. helyen választott először a 49ers, és milyen jól tette. Craig személyében sikerült találni egy kezdő futót, aki elkapásokban is hasznos tudott lenni, ami tökéletes volt a 49ers West Coast Offense-éhez. Craig volt az első NFL játékos, aki egy szezonon belül 1000 futott és 1000 elkapott yardot is tudott szerezni. 8 évet volt a 49ersnél, ezalatt 3 Super Bowlt nyert. Egyik legjobb meccsét a ’84-es Super Bowlon játszotta, ahol 132 scrimmage yardot és 3 TD-t szerzett. Frank Gore érkezéséig ő volt a 49ers történelem legjobb futója.

Karrier Grade: A+

Draftoló csapat Grade: A+

3/84 Washington Redskins
Charles Mann, DE

Mann személyében a Redskins is talált egy tökéletes passzsiettetőt, akitől félhettek az ellenfél irányítói. A Redskins-történelem második legjobb pass rushere, aki 11 év alatt 82 sacket szerzett és 17 fumble-t erőszakolt ki. Két Super Bowlt nyert a Redskinsszel, majd utolsó évében elszerződött a 49ershez, ahol szintén nyert egy Super Bowlt.

Karrier Grade: A

Draftoló csapat Grade: A

4/110 Los Angeles Raiders
Greg Townsend, DE

Egy újabb nagyszerű pass rusher. Townsend 11 éven át szolgálta a Raiderst, és a csapat egyik legjobb pass rushere volt. Alig volt olyan szezonja, mikor ne sikerült volna legalább 10 sacket szereznie. Késtszer választották All-Pronak, és újonc évében Super Bowlt is nyert a Raidersszel. A karrierjét 109.5 sackkel fejezte be.

Karrier Grade: A+

Draftoló csapat Grade: A+

8/203 Chicago Bears
Richard Dent, DE

Az egész draft legnagyobb stealje. Dent tökéletesen beleillett a Bears 46-os védelmébe, és a liga egyik legjobb passzsiettetője lett. 12 évig volt a Bearsnél, és ezalatt 124.5 sacket szerzett, amihez párosult 8 INT és 34 kierőszakolt fumble. Legjobb szezonját ’85-ben játszotta, mikor is a legtöbb sacket szerezte az egész NFL-ben (17) és a legtöbb fumble is a nevéhez fűzödött (7). Ebben az évben Super Bowlt is nyert a Bearsszel, ahol ráadásul őt választották meg MVP-nek. Később elment ő is a 49ershez, ahol szintén nyert egy Super Bowlt. Ma már ő is a Hall of Fame tagja.

Karrier Grade: A++

Draftoló csapat Grade: A++

8/223 Miami Dolphins
Mark Clayton, WR

A Dolphins az első körben megtalálta a jövő irányítóját, a 8. körben pedig az elkapót, akit mindig meg lehet játszani. Clayton rövid időn belül Marino kedvenc célpontja lett, és ők ketten az egyik legproduktívabb irányító-elkapó páros lettek. Legjobb szezonját ’84-ben játszotta, mikor 18 TD-t kapott el. 10 évig volt a Dolphins játékosa, és ezalatt 81 TD-t szerzett.

Karrier Grade: A

Draftoló csapat Grade: A

10/276 Cincinnati Bengals
Tim Krumrie, DT

Krumrie 12 évet játszott az NFL-ben, mindet a Bengalsnál. Az ő szerepe elsősorban a futás megállítása volt, és ezt ő tökéletesen végre is hajtotta. Karrierje legjobb évét 1988-ban játszotta, mikor 152 tackle-t szerzett. Ebben az évben Super Bowlba is jutott a Bengalsszal, ahol azonban horrorsérülést szenvedett. Egy szerencsétlen eset során mind a síp mind a szárkapoccsontja eltört, és idő előtt el kellett hagynia a pályát. Ez a sérülés azonban nem törte derékba a karrierjét, felgyógyult belőle, és még további 6 éven keresztül hozott elit szintet. Végül 1017 tackle-lel fejezte be karrierjét.

Karrier Grade: A+

Draftoló csapat Grade: A+

11/289 San Francisco 49ers
Jesse Sapolu, G

Sapolu 14 évet játszott, mindet a 49ersnél. A karrierje lassan indult be, első három évében nem nagyon került pályára, 1987 után azonban a 49ers támadófal egyik legbiztosabb pontja lett. Guardként lett draftolva, de többnyire centert játszott. Szinte minden meccsen pályára lépett ’87 után, és 4 Super Bowlt nyert a 49ersszel.

Karrier Grade: A+

Draftoló csapat Grade: A

12/310 Denver Broncos
Karl Mecklenburg, LB

Ezen a drafton a Broncos Elway személyében megtalálta franchise irányítóját, Mecklenburg személyében pedig a védelem vezérét is. 12 évet játszott az NFL-ben, mindet a Broncosnál. Kora egyik legjobb LB-je volt, aki 6-szor lett Pro-Bowler, és 3-szor elsőcsapatos All-Pro. Kitűnő volt futás ellen, de pass-rushban sem volt rossz. 3 Super Bowlt játszott a Broncosszal, igaz mind a hármat elvesztette. A karrierjét 79.5 sackkel, és 1118 tackle-lel fejezte be.

Karrier Grade: A+

Draftoló csapat Grade: A+

12/334 Miami Dolphins
Anthony Carter, WR

A ’83-mas draft utolsó előtti választása volt Carter, aki azonban inkább a USFL-t választotta. Miután a rivális liga becsődölt, ő is visszatért az NFL-be, de a Dolphinsba már nem fért be. Egy trade útján elkerült Minnesotába, ahol rövid időn belül a csapat legjobb elkapója lett. 9 évet játszott a Vikingsban, ezalatt 52 TD-t kapott el. Rá elsősorban azért emlékeznek sokan, mert ’87-ben rekordokat döntött a playoffban. 3 meccsen szerzett 642 yardot (elkapás és visszahordás). Legjobb meccsét a 49ers elleni divíziós meccsen játszotta, mikor 10 elkapásból 227 yardot hozott össze. Nem is rossz egy olyan játékostól, aki majdnem az utolsó pickkel lett kiválasztva.

Karrier Grade: A

Vikings Grade: A

Összegezve ez egy valóban kimagasló class volt. Több olyan játékos is kiválasztásra került, aki hosszú éveken át elit szinten játszott a posztján. A legjobban a Bears járt, ahol két HOF játékost is sikerült kihúzni (és emellé még 4-5 játékost, akik szintén kezdők lettek). De hasonlóan nyertese volt ennek a draftnak a Redskins, a Bills, a Dolphins, a 49ers, és a Broncos is. Nem véletlen, hogy az elkövetkezendő éveket ezek a csapatok határozták meg.

Jelenleg 8 Hall of Famer van ebben a classban, de még legalább ugyanennyi játékos érdemelné meg a karrierje alapján ezt a dicsőséget. Előbb vagy utóbb ők is meg fogják kapni a HOF tagságot. Nem nagyon van még egy olyan class, ami ennyi kiváló játékost adott volna a ligának, így végső soron érthető, miért tartják ezt Minden Idők Legjobb Draftjának.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!