Connect with us

Prémium cikkek

Minden idők legjobb draftja – A ’83-as class

Közeledik a draft, és jönnek a remények, hogy mindenki kedvenc csapata olyan játékost fog választani, aki hosszú időre megoldást tud nyújtani egy adott posztra. Egy draft class értékét előre megmondani nehéz, utólag viszont sokkal okosabbak vagyunk, és a szakértők között nagy az egyetértés, hogy a valaha volt legjobb class az 1983-as drafton érkezett. De vajon tényleg a legjobb volt?

A class bemutató úgy fog kinézni, ahogyan egy rendes draft értékelő szokott. Végigmegyek az első kör összes húzásán (és még hátsó körös picken is), és értékelem őket. Két értéket fogok adni, egyet a kihúzott játékos karrierjének, és egyet a draftoló csapatnak. Utóbbinál azt fogom figyelembe venni, hogy a kihúzott játékos milyen hosszú időn keresztül állt a csapat szolgálatára, és milyen minőségben játszott ott. Néha kénytelen leszek szakítani ezzel a rendszerrel, de ezt majd részletesen az adott picknél.

Mielőtt belekezdenénk, pár fontos tudnivaló a ’83-as draftról. Ekkoriban működött egy, az NFL-lel rivális liga, a USFL, ami ’83-ban még komoly kihívónak nézett ki. Pár nagy nevet erről a draftról sikerült is elcsábítaniuk, akik így pár év késéssel tudták csak megkezdeni a karrierjüket az őket draftoló csapatnál.

1983-ban még csak 28 csapatos volt a liga (Ravens, Panthers, Jaguars és Texans még nem létezett), ezért egy körben csak 28 húzás volt. Maga a draft 12 körből állt szemben a mostani héttel, és összesen 335 játékos kelt el. A Colts ekkor még Baltimore-ban játszott, a Cardinals St. Louis-ban, a Raiders Los Angelesben, a Chargers San Diegóban, a Titans pedig még Houston Oilers néven működött.

Ahogyan az ma is szokás, a csapatok cserélgették a pickeket egymással, emiatt lett olyan együttes, aki többször is húzhatott az első körben, és volt olyan, aki egyszer se. Pl. 49ers, Browns, Buccaneers, és Saints nem húzott az első körben, de a Bills és a Bears kétszer is választhatott, a Chargers pedig egyenesen háromszor. Aztán volt, aki jól tudta kihasználni a sok pickjét, volt aki kevésbé.

 1/1 Baltimore Colts
 John Elway, QB

Mindjárt a legelső húzásnál kicsit meg kell kavarnom az értékelés menetét. Elway korának egyik legjobb irányítója volt, aki 5 Super Bowlt játszott, kettőt megnyert, és az egyiken MVP is lett. Temérdek utolsó perces győztes drive fűződik a nevéhez, ma pedig már a Hall of Fame tagja. Egy gond van csupán, ezeket a sikereket nem a Coltsnál érte el. A draft előtt nyílt titok volt, hogy a Colts Elwayt akarja, az irányító azonban kijelentette, Baltimore-ban biztos nem fog játszani, akkor inkább elmegy baseballozni. A Colts ennek ellenére kiválasztotta, Elway azonban nem volt hajlandó semmilyen szerződést aláírni. A csapatnál idővel ráébredtek arra, hogy ez egy veszett ügy, így megpróbálták a lehető legtöbbet kihozni ebből a helyzetből. Végül a Broncossal sikerült megállapodni. Elway elment Denverbe, a Colts pedig cserébe kapta a ’84-es első kört, illetve azt a játékost, akit a Broncos 1/4-en választott ki (róla kicsit később). A Broncos egyértelműen nagyot nyert ezzel, hiszen 16 évre biztosítva lett az irányítóposzt.

Karrier Grade: A++

Broncos Grade: A++

1/2 Los Angeles Rams 
Eric Dickerson, RB

Ebben a korszakban a futóknak még sokkal nagyobb szerepe volt, mint ma, és a draftok top5 húzásaiban egyáltalán nem volt szokatlan akár 2 RB sem. A Rams Dickersont választotta, aki kezdetben gondolkozott azon, hogy inkább a USFL-t válassza, de végül kitartott az NFL mellett a Rams legnagyobb örömére. Dickerson már újonc évében bemutatta, megérte őt ilyen magasan húzni. Újonc rekordot jelentő 1808 yardot futott, amivel el is nyerte az OROY díjat. Egy évvel később még lehengerlőbb teljesítményt nyújtott, mikor 2105 yardig jutott el földön. Ez a rekord még ma is áll. Ugyan Dickerson 4 éven át egymaga vitte a hátán a Rams offense-t, a csapatnál mégis úgy látták, nincs rá olyan nagy szükségük. A ’87-es szezon közepén elcserélték a Coltshoz, ahol akkor nagy hiánycikk volt a futó. Dickersont nem zavarta a környezetváltás, 9 meccs alatt is el tudott jutni 1000 yardig, és bejuttatta a Coltsot a playoffba. Még további 4 évet volt a Coltsnál, de ott sem tudott a Super Bowl közelébe jutni. Nagyszerű karriert tudhat maga mögött, de csapatok terén nem volt szerencsés. Ma már a Hall of Fame tagja.

Karrier Grade: A+

Draftoló csapat Grade: B+ (mert 4 év után elpasszolták)

1/3 Seattle Seahawks
Curt Warner, RB

Dickerson mögött a class második legjobb futója, akire a Seahawks azonnal le is csapott. Warner nagyszerű újonc évet futott, 1449 yarddal és 13 TD-vel zárt, és az AFC legjobb támadó újonca volt (csak Dickerson volt nála jobb). A Seahawks a segítségével AFC döntőig is eljutott abban az évben, pedig korábban még a playoff sem jött össze a csapatnak. Az ígéretes karrierje azonban megbicsaklott a következő szezonban, mikor a legelső meccsen ACL szakadást szenvedett. A sérülésből ugyan vissza tudott térni, de már nem volt olyan domináns, mint előtte. 1986-ban még képes volt egy az újonc évéhez hasonló szezont lehozni, de ezt leszámítva többé nem volt kiemelkedő teljesítménye. 7 évig volt a Seahawksnál, majd egy utolsó évet a Ramsnél töltött el, mielőtt ’90-ben visszavonult.

Karrier Grade: B-

Draftoló csapat Grade: B-

1/4 Denver Broncos
Chris Hinton, G

A játékos, akit Elway helyett kapott a Colts. Hinton guardként lett draftolva, de a Coltsban tackle-ként alkalmazták, és karrierje nagyobb részét ezen a poszton játszotta végig. 7 évet játszott Baltimore/Indianapolis városában, majd Atlantába költözött át. Egy nagyszerű támadófalember volt, aki 13 éves karrierje során 7-szer lett Pro Bowler, 3-szor második, 2-szer pedig első csapatos All-Pro. Nem lehet azt mondani, hogy a Colts annyira rosszul járt volna vele, de mégiscsak egy HOF irányító helyett kapták.

Karrier Grade: A-

Colts Grade: B

1/5 San Diego Chargers
Billy Ray Smith, LB

A Chargers a legelső választásával a védelmét próbálta megerősíteni. Smith ugyan soha nem vált elit játékossá, de egy stabil kezdőszintet mindig képes volt hozni. Karrierjének mind a 10 évét San Diegóban játszotta le, és noha az utolsó két szezont többnyire a partvonal mellett töltötte, a korai éveiben alig volt meccs, ahol ne kezdőként lépett volna pályára.

Karrier Grade: B-

Draftoló csapat Grade: B-

1/6 Chicago Bears
Jim "Jimbo" Covert, T

A Bears a legelső pickjét a támadófalra költötte, és végül Covertet választotta ki. Ez pedig tökéletes döntés volt. Covert 8 éven keresztül állt a Bears rendelkezésére, és védte az adott irányító vakoldalát, illetve nyitotta a lyukakat Walter Paytonnak. Nagyszerű tackle volt, aki a legnagyobbak ellen is helyt tudott állni. Karrierje során háromszor is azt a feladatot kapta, hogy egész meccsen keresztül egyedül fogja meg a Giants rettegett pass rusherét, Lawrence Taylort. Covert mindhárom alkalommal megoldotta ezt a feladatot, Taylor egyszer sem szerzett sacket rajta. ’85-ben Super Bowlt is nyert a Bearsszel, a Hall of Fame-be pedig idén választották be.

Karrier Grade: A+

Draftoló csapata Grade: A+

1/7 Kansas City Chiefs
Todd Blackledge, QB

Az első nagyobb mellényúlás. A Chiefsnek szüksége volt egy irányítóra, és a csapatnál úgy gondolták, Blackledge lehet a megoldás. Rosszul gondolták. Blackledge soha nem tudta magának kiharcolni a kezdő pozíciót, és amikor a pályára is került, akkor sem tudott maradandót alkotni. Soha nem tudott 2000 yardot passzolni egy szezonon belül, és rendre több INT-et dobott, mint TD-t. 5 évet volt Kansas Cityben, majd még két évet eltöltött a Steelersnél, de ott sem volt több egy csereirányítónál. A karrierjét végül 29-38 TD-INT mutatóval fejezte be. Egyáltalán nem váltotta meg a világot, a Chiefsnél pedig verhették a fejüket a falba, mert a rengeteg ígéretes QB-ból sikerült a legrosszabbat kiválasztaniuk. Olyannyira csalódást keltő volt a teljesítménye, hogy a Chiefs egészen 2017-ig nem húzott irányítót az első körben – akkor egy bizonyos Patrick Mahomes lett a kiválasztott.

Karrier Grade: D-

Draftoló csapat Grade: D-

1/8 Philadelphia Eagles
Michael Haddix, RB

A Chiefs nagyon mellényúlt Blackledge-dzsel, de az össze sem hasonlítható azzal a bukással, amit az Eagles szenvedett el Haddix draftolásával. Az Eagles elsősorban azért választotta ki őt, mert nagyon jó 40 yardot futott (4.5 mp), de hamar kiderült, a gyorsasága mellett nincs benne semmi, és azt sem tudja használni. Haddix olyan borzalmas volt, hogy karrierje egyetlen szezonjában sem sikerült 300 futott yard fölé jutnia. Igaz ebben közrejátszott az is, hogy nagyon gyorsan kiszorult a kezdőből, de egy első körös futótól elvárja az ember, hogy kezdőként számíthasson rá. 6 évet húzott le az Eaglesnél, majd még kettőt a Packersnél. A karrierjét végül 1635 futott yarddal, és azzal a kétes „dicsőséggel” fejezte be, hogy ő lett az a futó, aki a legkisebb yardátlagot (3.0) produkálta legalább 500 labdaérintés esetén. A legnagyobb bust ezen a drafton.

Karrier Grade: F

Draftoló csapat Grade: F

1/9 Houston Oilers
Bruce Matthews, OT

Az Oilers a Bearshez hasonlóan a támadófal megerősítését tűzte ki célul, és ha lehet még nagyobbat nyert ezzel a húzással. Matthews 19 évet húzott le az NFL-ben, mind a 19-et az Oilers/Titansnél. Ezalatt a 19 év alatt megfordult ő a támadófal összes pozíciójában, és valamennyi poszton megállta a helyét. Hosszú karrierje alatt soha nem volt sérült, mindig készen állt a bevetésre. Egyedül 1987-ben hagyott ki pár meccset holdout miatt. 19 év és 293 kezdőként lejátszott mérkőzés után végül az Oilers/Titans legjobb játékosaként vonult vissza. Ma már a Hall of Fame tagja, és a valaha volt egyik legjobb támadófalemberként tartják számon, aki ténylegesen minden poszton kiválóan teljesített.

Karrier Grade: A++

Draftoló csapat Grade: A++

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!