Connect with us

Prémium cikkek

Mindent egy lapra feltéve 2020-ban – Colts FA-értékelő

Nem várt fordulatot vett a Colts idei szabadügynök piaci tevékenysége. A Ballard-éra kezdete óta először komoly erősítés érkezett az FA-ról, és nem csak a dollármilliókat, hanem a draftcetliket sem sajnálta a general manager. 2020-ban mindent egy lapra tesz fel az indianapolisi franchise, hogy Philip Rivers érkezésének köszönhetően egy hosszú menetelésbe kezdjen a szezon során. Nézzük, hogyan költöttek el több, mint 60 millió dollárt két hét alatt!

Legfontosabb távozók

Azt már az FA-kitekintő cikkünkben is említettem, hogy Castonzo kivételével nincs más nagyon fontos lejáró szerződésű játékos a Csikóknál. Ennek köszönhetően nem sokan kaptak új szerződést, ellenben volt egy kisebb meglepetésnek nevezhető szerződésbontás is.

Pierre Desir távozására azért jó páran felkapták a fejüket, hiszen a secondary fontos tagja volt a cornerback az elmúlt két szezonban. A remek 2018-as szezon után 2019-ben sérülés és formahanyatlás is hátráltatta. A tavalyi három évre szóló $25 milliós szerződése ért véget márciusban, aminek következtében a csapat közel hét millió amerikai valutát szabadított fel.

Margus Hunt a védőfalban az utóbbi években szintén kezdőként kapott lehetőséget. Az elmúlt évben azonban pont a front 7 lett megerősítve a draftról és a piacról is. Ennek következtében az észt származású játékos létszámfelettivé vált, ezért el is küldte a csapat.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A támadóoldalt nézve három fontosabb távozó játékos volt. Eric Ebron Luck irányítása mellett kivirágzott Detroitból szabadulva, de 2019-ben már meg sem tudta közelíteni az előző szezonos teljesítményét. Már év elején közölték vele, hogy Indianapolisban ne számítson új szerződésre, meg is találta új csapatát, a Steelers offense-t próbálja majd erősíteni 2020-ban. Devin Funchess előző szezonja nagyon szerencsétlenül alakult, hiszen sérülés miatt rögtön az első héten a Chargers ellen megsérült, így nem tudta bizonyítani tehetséget kék-fehérben. Ő is megtalálta már új csapatát, idén Rodgers passzait próbálja majd leszedni a magas elkapó.

Joe Haeg 2016-ban az ötödik körben lett kiválasztva és első két szezonjában kezdő szerepet is kapott. Azonban Ballard érkezése után az első feladata a fal megerősítése volt, amiben már Haegnek nem volt helye, csak sérülés esetén kapott lehetőséget, így ő is máshol próbál szerencsét: a következő idényben Brady védelme lesz a feladata. Egy várható kivágást még meglépett a Colts, hiszen Rivers érkezése után Brian Hoyer napjai meg voltak számlálva, a Patriotsba visszatérő irányító elküldésével öt millió dollárt szabadított fel a csapat.

Összegezve a Colts háza táján az utóbbi években azért mindig akad egy-egy meglepetés lépés a távozás oldalán. Ez idén sem volt kivétel, hiszen Desir elküldését nem sokan várták. A többi döntés várható volt, de nem itt mutatkozott meg a nagy aktivitás március második felében.

Legfontosabb érkezők

A piac nyitásának napján rögtön robbant a bomba. Az eddig draftcetlikre hímes tojásként vigyázó Chris Ballard az 1/13-as választást áldozta fel a védőfal megerősítésére. Rivers érkezését már sokan tényként közölték hónapok óta, és sikerült is megegyezni a rutinos irányítóval, így már jóval erősebb csapat látszatát kelti a Colts 2020-ban.

A sort Anthony Castonzo visszaigazolása kezdte. A korábbi első körös remek left tackle-t sikerül meggyőzni, hogy még ne vonuljon vissza és egy két évre szóló kontraktust írattak vele alá, amivel anyagilag sem járt rosszul a támadófalember. Castonzo megtartását nem véletlenül tartottuk fontosnak, hiszen évek óta kiváló teljesítményt nyújt a fal bal oldalán, és nem mellékes azt sem megemlíteni, hogy így nem bomlott meg a jól összeszokott ötös az irányító előtt.

Philip Rivers érkezése már nyílt titok volt azóta, hogy kiderült, nem hosszabbítja meg lejáró szerződését a Chargersnél. A veterán QB még két évet érez magában, ebből egyet biztos Indianapolisban tölt. Az már a jövő kérdése, hogy 2021-re mi lesz az irányítóhelyzet, de az sem kizárt, hogy a második körben lévő választásokkal hoznak valakit Rivers és Brissett mellé, hogy tanuljon. Egy biztos, hogyha nem omlik össze teljesen a játéka, akkor mindenképp erősítés volt, hacsak rövid távra is.

DeForest Buckner érkezése hatalmas meglepetés volt, hiszen az 1/13-as választást adta fel Ballard azért, hogy egy kiváló belső passzsiettető érkezett hosszú távra az NFC bajnoktól, hiszen egy négy évre szóló 84 millió dolláros szerződést gyorsan alá is írattak vele. Buckner érkezése után a védőfal elég jól néz ki Indianapolisban, hiszen a veterán Houston és a Turay, Banogu duó mellé érkezett még egy fiatal játékos. Könnyen meglehet, hogy a hiányzó darab Buckner volt a front 7-ben, és az irányítóra helyezett nyomásban ott lehetnek az élmezőnyben. Szintén a 49erstől érkezett Sheldon Day, akinek extra motiváció lehet kék-fehérben játszani, mert Indianapolisban született és nőtt is fel.

A secondaryt nézve már nem sok mosoly lehet a Colts szurkolók arcán, főleg azután, hogy Desir távozásával nem csak egy kezdő, hanem tapasztalt CB is elhagyta a csapatot. Az utóbbi években nem túl sok pozitívum volt Xavier Rhodes Vikingsban mutatott játékában, a fiatal secondarybe azonban a Coltsnál mindenképp kellett egy tapasztalt, rutinos játékos. Rhodes megkapta az esélyt, hogy 2020-ban bizonyítsa még, mit tud. Ebben segíthet neki, hogy a Colts védelemben előszeretettel használják a zóna védekezést emberezés helyett, amiben a Vikingsban is jobb volt Rhodes.

Összegzés

Nem kis meglepetés volt az előző évekhez képest, hogy a Colts ennyit költött és nem csak milliókban, hanem draftcetlikben is. Bár Ballard megemlítette korábban, hogy ő úgy látja, hogy az indianapolisi öltöző készen áll nagyobb nevek érkezésére, a látottak alapján nem csak mellébeszélés volt. A front 7 nagyon erősnek tűnik Buckner érkezésével, támadó oldalon pedig Rivers adhatja meg azt a pluszt, ami ahhoz kell, hogy újra az AFC erősebb csapatai közé soroljuk őket.

Azért nem minden szép és jó, hiszen még akadnak hiányposztok a csapatnál. Hiányérzet lehet, hogy a gyenge elkapósort eddig nem erősítette meg a csapat és tight end posztra sem ártana valaki Doyle mögé. Riversnek azért nagy segítség lenne, ha nem csak T.Y. Hiltont tudná keresni hosszú labdákkal, és láthattuk, ha esetleg újabb sérülések jönnek, akkor mutatkozik meg, hogy mennyire vékony ez a poszt. Draftról mindenképpen erősíteni kell, könnyen lehet, hogy a második körös választások egyikével hoznak egy jó elkapót, hiszen a 2020-as felhozatal WR szinten igen erős.

A másik rész, amivel nem lehet mindenki teljesen elégedett az a secondary. Cornerback érkezése várható még, és a safety poszt sem ártana egy kicsit mélyítésre. A Malik Hooker, Khari Willis duó mögött elég nagy a szakadék, főleg azután kell erősíteni, hogy tudjuk, Hooker sajnos nem sokáig szokta bírni sérülés nélkül.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

3 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
d zoli
d zoli
2020-04-07 10:31

Van olyan Colts szurkoló barátom aki szerint a jó öregembert szerezték meg QB-nek. No decemberben majd meglátjuk.

Rynald
Rynald
2020-04-08 12:44

Bucknerrel kapcsolatban kicsit óvatosak az FK-s szerkesztők, de meglássátok, az egész front7-re, és ezzel a teljes védelemre gyakorolt hatása miatt simán A-s igazolás lesz szezon végére :P :D

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x