Connect with us

Draft

A bajnok megengedhet egy kis luxust – Chiefs draftértékelő

Nagyon visszafogottan és csendesen építkezik a bajnok, úgy tűnik nagyon is tudják mit akarnak a következő években és egyáltalán nem kapkodnak. Ez jellemző volt a draftjukra is, ahol nem feltétlenül az ordító needjeiket tartották szem előtt, hanem inkább a csapatba illő játékosokra vetettek szemet.

 

Ha megnyered a bajnokságot akkor nem szemezgethetsz a legjobb játékosok között, így két dolgot tarthatsz szem előtt. Vagy rámész az egyértelmű needjeidre vagy bizonyos szempontból még veszélyesebbé teszed magad. A Chiefs inkább ez utóbbit választotta. Kettő egyértelmű hiányposzt volt a csapatnál, a cornerback és a belső linebacker pozíció. Ezen kívül még a belső támadófal és a futó poszt volt bizonyos szempontból szükséglet, de ha tisztán a jövő évet nézzük, akkor mindkét helyen megvoltak aránylag korrekt kezdőkkel, ráadásul az offense így is ligaelső számokat tudott produkálni.

 

1/32 Clyde Edwards-Helaire, RB

 

Éppen ezért tűnt valószínűnek, hogy a Chiefs a corner posztot fogja favorizálni az első körben, de aztán a draft úgy alakult számukra, hogy megengedtek maguknak egy luxuspicket. A 32. választással ugyanis az LSU futója, Clyde Edwards-Helaire érkezett. Ez kisebb meglepetést okozott, de ha megnézzük az előjeleket és a logikát a választás mögött, akkor nagyon is magyarázható döntés született. Belső linebacker és belső támadófalember egyáltalán nem volt értéken ekkor, így ki is húzhattuk a listáról, hogy ide érkezzen valaki. A futó poszt mellett tehát a corner volt az egyetlen valid opció, de az első körben számtalan CB-t választottak ki a csapatok és valószínűleg a Chiefs nem talált séma fit játékost magának, így inkább úgy döntött, hogy megadja a kegyelemdöfést az ellenfelek védelmeinek.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Arról lehetne vitatkozni, hogy Edwards-Helarie volt-e a class legjobb futója (valószínűleg nem), de az biztos, hogy a Chiefs filozófiájába és rendszerébe ő illett a leginkább. Egy kitűnő elkapó futóról beszélünk ugyanis, aki nagyszerűen játssza üresre magát, nagyon jó az egyensúlyérzéke és kiváló kezei vannak. Így a Chiefs szinte az összes dimenzióját képes kinyitni a pályának és bár Damien Williams nem a liga legrosszabb futója, de ebben az offense-ben messze lefele lóg ki, ha a tehetségét nézzük. Edwards-Helarie valószínűleg az első naptól fogva ki tudja szorítani és a pálya közepén olyan zűrzavart fog okozni, amiből Kelce, Watkins és a Hill is profitálhat.

 

 

Az egyetlen dolog amiért mégsem A értékelést kap ez a pick, hogy az offense Williams jelenlétével is ligaelső volt, messze a luxus kategória, hogy ide választottak játékost. Értem a logikát, hogy nem akartak bereachelni egy cornert, de jelen helyzetben lehet jobban jártak volna, ha mégis megteszik és esetleg egy instant kezdőt találnak.

 

2/63 Willie Gay Jr. , LB

 

A második választás jogával aztán már főleg a need volt a fő szempont. Willie Gay érkezett a lyukas linebacker posztra. Gay egy kiváló atléta, nagyon jó mozgáskordinációval és sebességgel rendelkezik, ami rettentően furcsa lehet a Chiefs szurkolóknak, mert korábban egy hasonló képességekkel rendelkező játékos sem volt ezen a poszton. Teljesen más típusú játékos, mint Hitchens vagy Ragland például, de szerintem a Chiefs jelenlegi rendszerébe jobban is illik. Elájulni azonban ettől a picktől sem kell, Gay messze nem NFL kezdő szint jelenleg és pont futás ellen lehet bajban, pedig a bajnoknak ebben kellene még mindig sokat fejlődnie.

 

3/96 Lucas Niang, OT

 

A harmadik pick megint egy nagyon Chiefsre jellemző választás. Ahelyett, hogy gyengébb belső támadófalat erősítették volna, hoztak egy tackle-t, pedig ezen a poszton megvannak. A csapat fő filozófiája, hogy a támadófal két széle legyen bivalyerős és megbízható, így nem meglepő a választás. Niang egyébként jó értéken jött itt és hasonló játékos, mint a jelenlegi két kezdő tackle. Nem feltétlenül a legatletikusabb alkat, sokszor erővel oldja meg a dolgokat, de jó edzői munkával még sok van benne. Mivel nem instant kezdőnek érkezett, ezért abszolút adott előtte minden, hogy fejlődhessen.

 

4/138, L’Jarius Sneed, S

 

Nem tudott leállni a Chiefs a fit játékosok draftolásával a későbbi körökben sem, de itt már azért egyértelműen kísérletezés jelleggel jöttek projektek. Sneed egy hybrid linebacker/safety, aki végül utóbbi poszton játszotta karrierje nagy részét. Sokoldalú játékos, aki semmiben sem kiemelkedő, de szabadon lehet variálni a back7-ben a játékát.

 

5/177 Mike Danna, Edge & 7/238 Thakarius Keyes, CB

 

Danna és Keyes szerepe valószínűleg kimerül majd a special teamben jelenleg, de mindketten hiányposztra jöttek. Danna egy futás ellen viszonylag jó játékos, nagyon kicsi potenciállal és szűk pass rush repertoárral. Keyes pedig a vékony corner posztra igyekezne majd a a rotációban megragadni.

 

 

Összeségében a Chiefs draft elsőre nem nagyon tetszett és elég luxusnak éreztem a running back picket is, de jobban belegondolva a dolgokba látszik a logika szinte minden választásuk mögött, és nagyon okosan próbálják a saját elképzeléseiket követni. Edwards-Helaire választásával az offense szinte megállíthatatlan lesz, így pedig elég lesz az is, ha a defense csak szép lassan szisztematikusan fejlődik vagy tartja a tavalyi szintet.

 

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x