Connect with us

Draft

A semmiből nehéz többet kihozni – Steelers draftértékelő

A Steelers kifejezetten kényelmesen várhatta a draftot: egyrészt alig volt pickje, másrészt a keret többé-kevésbé kész volt, leginkább a mélyítéssel és a fiatalítással kellett foglalkozni. Ez többnyire be is jött, ennél többet nehéz lett volna kihozni a helyzetből.

 

A csapatnak nem volt első körös pickje, köszönhetően a Minkah Fitzpatrick-cserének, de én Mike Tomlinnal értek egyet: a Steelers idei első körös pickje a safety lett és szerintem ezt is érdemes bekalkulálni az egyenletbe. Fitzpatrick új szintre emelte tavaly az amúgy is kiváló pittsburghi védelmet, 14 meccsen kilenc leütött passza, öt INT-je, egy pick-sixe és egy kiharcolt fumble-je volt. Pro Bowler kaliberű játékos, egy 1/18-as cetlit abszolút megért, összességében nagyon jól jött ki a dologból a csapat.

 

A pick-cserélés azonban itt még nem ért véget, a Steelersnek nem volt meg a saját 3. körös pickje a tavalyi Devin Bush-trade miatt, illetve egyéb cserék miatt az ötödik körben sem választhatott. Az első kör után egy második-, két negyedik-, egy hatodik- és egy hetedik körös pickje, valamint egy harmadik körös kompenzációs cetlije maradt a csapatnak, ebből kellett kihozni a legtöbbet.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

 

A Steelersnek nem volt egyértelmű hiányposztja, így bármilyen irányba mozdulhatott a csapat. Mike Tomlinék végül az elkapó mellett döntöttek, és a döntés mögött van ráció. Nemrég több hír olyan hír is megjelent, mely szerint a csapat vezetése nincs megelégedve JuJu Smith-Schusterrel, aki elég csúnyán felsült tavaly WR1-ként és közel sem biztos, hogy a szerződése lejárta után is marasztalnák.

 

Chase Claypoolnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy JuJu távozása egyáltalán ne érintse negatívan a támadósort. 193 centiméter magas és 108 kiló, ennek ellenére 4,42 másodperc alatt futotta a 40 yardot, egy igazi szörnyeteg. Az ereje, a sebessége és a méretei is kiválóak, az 50/50-es labdáknál verhetetlen, a slotban is hatékony, ráadásul futáshoz is jól blokkol. Kell még rajta csiszolni – a technikája nem igazán jó, a pályán sem látszik annyira 4,42-es ideje, így elkapások után nem nagyon termeli a yardokat, illetve gyengén szeparálódik (az NFL-ben nem fog tudni annyira dominálni a fizikai paramétereinek köszönhetően, mint az egyetemen) –, de mindent egybevéve Pro Bowler potenciál van benne, és már újoncként is komoly szerepe lehet.

 

Mindezzel együtt rövid távon talán érdemesebb lett volna más posztba fektetni. Big Bennek Claypool nélkül is jó célpontjai vannak, miközben a secondary elég vékony: Trevon Diggs, Jaylon Johnson és Kristian Fulton az első kör végén is jó értéket képviselt volna, a második közepén már stealnek számítottak (jó cornerből pedig soha nem lehet elég), de érkezhetett volna például Zack Baun is. Utóbbi különösen értékes lehetett volna, Bud Dupree ugyanis továbbra sem egy életbiztosítás, és ebben a classban könnyebb lett volna tehetséges elkapót találni a harmadik kör végén, mint pass rushert – nem is sikerült.

 

A Steelers próbált hiányposztra embert húzni és a harmadik kör végén érkezett is a pass rusher Alex Highsmith. Róla megoszlanak a szakértői vélemények, vannak, akik nagyon jó véleménnyel vannak róla, másoknál pedig nem ért volna többet egy 6. körnél. Én utóbbi véleménnyel értek egyet, Highsmith hiába jó fit a Steelers védelmébe, egyelőre kicsi és messze nem elég erős a poszthoz, ráadásul a technikája is rossz. Van tehetsége, a játékintelligenciája kiváló, de az NFL-ben ez kevés a sikerhez, itt a nagy darab falemberek, de még az ügyesebb TE-k is könnyen félrepakolhatják az útból. 2-3 év múlva lehet kezdő szint, a Steelersnek viszont ennél korábban kellene az impact. Ha a második körben Epenesa, a harmadik végén pedig vagy a TE Adam Trautman (Eric Ebrontól nem kell sokat várni), vagy az Antonio Gandy-Golden – Gabriel Davis duó egyike érkezik, az ár/érték aranyában sokkal jobb lett volna.

 

A harmadik napon négy pickje volt a csapatnak és két jó pick mellé sikerült két kevésbé jót találni. Mivel olyan híreket is lehetett olvasni, hogy a csapat JuJu mellett James Connerrel sem elégedett, így várható volt egy futó draftolása, de erre nem egy 4. körös picket kellett ellőni, vagy ha igen, akkor sem az utolsó két körre várt McFarlandra. A Maryland támadója sérülékeny, kicsi és meglehetősen egysíkú, saját erőből nem nagyon fog yardokat szerezni. Persze a Steelers elit támadófala mögött lehet belőle korrekt játékos, de a pittsburghi OLine mögött erre egy nála sokkal tehetségesebb és kevésbé sérülékeny futó is képes lenne. Voltak még itt bent jó DB-k, linebackert is lehetett volna húzni, minimum luxus volt McFarland kiválasztása.

 

A másik 4. körös pick már jobban sikerült. Kevin Dotson egy korrekt prospect, aki 1-2 éven belül bőven kezdő szintű játékos lehet, de a futójátéknál már újoncként is nagy hasznát lehet venni. Némileg needre is jött, ugyanakkor kissé érthetetlen, hogy miért nem a sokkal magasabban rangsorolt Tyler Biadaszt vitte el a Steelers.

 

A 7. körös Carlos Davisről nem sokat lehet elmondani azon kívül, hogy az ikertestvérét, Khalil Davist a 194. cetlivel választotta ki a Bucs. Tipikus 7. körös játékos, aki már annak is örülhet, ha kap egy helyet a rosteren. A 6. körös Brooks viszont pazar fogás, ő a 4-5. körben is korrekt vétel lett volna, a boxban és a speciális egységben már újoncként sok hasznot fog hozni, de hosszú távon akár kezdő is lehet Fitzpatrick mellett, de minimum egy nagyon jó backup.

 

Összegzés

 

A Steelers többnyire a legvékonyabb posztokat erősítette és összességében nem csinálta rosszul. Lehetett volna értékben jobb játékosokat is húzni, különösen McFarland és Highsmith kiválasztása tűnik indokolatlanul korainak, de összességében így is érkezett pár jó, már újoncként is használható játékos. Ha ehhez hozzávesszük Fitzpatrick megszerzését, akkor egy abszolút korrekt draftot kapunk. Értékelés: B

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!