Connect with us

Draft

A szemünk előtt épülhet kelet új királysága – Dolphins draftértékelő

2018. március 14.-et írtunk, amikor a Miami Dolphins óriási halott pénzt benyelve elbocsátotta Ndamukong Suht. Ekkor kezdődött a Dolphins újjáépítésének alapkőletétele, ezen a drafton pedig sikerült felhúzni a falakat és berendezni a házat. Kérdés, hogy a tetőre meddig kell várni.

Irányító nélkül senki vagy

Ryan Fitzpatricket nem lehet nem szeretni, de sosem lesz több egy jó beugrónál, Josh Rosen pedig hiába nagy favoritom, már nagyon hamar kiderült, hogy nem rá fog épülni a jövő Dolphinsa. Bár akadtak kérdőjelek az idei irányító classzal kapcsolatban, úgy gondolom nem teheti meg egy csapat, hogy még egy évet várjon a tökéletes prospectre. Kockázatot vállalva, de ha lehetőséged van azonnal megoldani a QB-problémát, nem habozhatsz.

Így tettek a döntéshozók Miamiban is, kockázatot vállalva behúzták a csípőműtétből lábadozó Tua Tagovailoát. A pandémia miatt kialakult helyzet egyik legnagyobb hátránya az orvosi vizsgálatokra terjedt ki, idén már több átigazolás is dugába dőlt emiatt, illetve akad még olyan márciusi(!) transzfer, amelyet még mindig nem hivatalosított az igazoló csapat. Ebben a közegben bizony kockázatot vállalt Chris Grier, de olyan szintű haszon lehet belőle, ami megér minden rizikót. A pick értékét nálam a tökösség is növeli, hogy a biztosabb Justin Herbert helyett a nagyobb potenciált, a nagyobb profitot választotta végül.

Az Alabama sztárja ezzel nem kis változással néz szembe. Az egyetemi futball egyik legjobb programjában, tucatnyi elsőkörös játékossal maga körül játszhatott, majd belecsöppen a profik világába az NFL talán leggyengébb rosterébe. Ugyanakkor a Dolphinsnak pont egy olyan stílusú irányítóra van szüksége mint ő, aki képes meghosszabbítani a játékokat, aki képes pontosan az elkapójához hajítani a labdát, és ami a legfontosabb: képes motiválni a csapattársait. Megkockáztatom, hogy ha Fitzpatricknak nem olyan mentalitása lenne, hogy akár fejjel rohanna a betonfalba is, ha az extra 2 yardot ér csapata számára, a Dolphins nem nyert volna idén meccset. Tua ezt úgy tudja elérni, hogy nem kell ehhez hasonló mutatványokat bevállalnia, megoldja ezt elegánsan, hatékonyan, mindenkit maga mögé állítva. Ez az, amire Dan Marino óta várnak Miamiban.

Csapatban az erő

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Sokat várhatunk tehát Tagovailoától, de nem mindent neki kell megoldania egyedül, a kórlapját látva pedig pláne kellenek megfelelő csapattársak. Miután a liga toronymagasan leggyengébb támadófala mindössze Ereck Flowersszel és Ted Karrasszal erősödött (bár ezt valaki tagadja), várható volt, hogy érkezik ebbe az egységbe invesztáció a háromnapos börzén.

Nem is kellett sokat várni az első fecskére, noha nekem személy szerint nem tetszik a húzás. Austin Jackson ugyanis egy kiforratlan játékos (még nincs 21 éves), akinek kellene legalább egy tanuló év a kispadon, ezzel szemben viszont nem hogy mentort nem kap, de 0 profi snappel a lábában is ő a legjobb OT a rosteren. Sokkal jobban tetszene, ha legalább egy Jason Peters szintű veterán érkezne a segítségére. Az sem kizárt, hogy jövőre már más poszton látjuk majd, hiszen gyakorlatilag annyira nincs tapasztalata, hogy arra formálhatja a Dolphins, amire leginkább szüksége van.

A további két napra is jutott 1-1 OL prospect, közülük a második körös Robert Hunt lehet az, aki már első naptól fogva kezdő lesz. Szükség is lesz rá, hiszen a futójáték nem létezett a tavalyi Dolphinsban, és nem csak azért, mert nem volt normális futó a keretben. Tackle-ként jelentekezett a draftra, de minden bizonnyal guardként lehet a csapat legnagyobb hasznára, egyedül az nem tetszik, hogy szerintem ő is reach volt.

A “hatodik elem” Solomon Kindley lesz a Georgiáról, mint elsőszámú backup. A program elég sok játékost adott az NFL támadófalainak az elmúlt években, ami nem rossz ajánlólevél, de egyelőre backupnál több szerep nem juthat számára a training camp kezdéséig. Mivel Jesse Davis nem egy életbiztosítás, az sem kizárt, hogy Hunt lehet az RT, így Davisszel kell meccselnie az RG posztért, ami már egy nyerhetőbb felállás lehet számára.

Bár még ez módosulhat, jelenleg ez az ötös felel majd az irányító épségéért:

  • LT: Austin Jackson
  • LG: Ereck Flowers
  • C: Ted Karras
  • RG: Robert Hunt
  • RT: Jesse Davis

Utóbbi a leginkább kritikus, hiszen Tua balkezes, így neki kell védenie az irányító vakoldalát, ami kiemelt fontosságú lehet. Tavaly lett elsőszámú opció a fal jobboldalán, korábban szinte kizárólag csak guardként játszott Miamiban 1-2 beugró OT snapet leszámítva. Ami még probléma lehet, hogy a támadófal életkora 25,24 év, ami nem túl magas, de a posztokon szerzett tapasztalat még ennél is alacsonyabb. Davisnek 950 karrier snapje van RT-ként, Flowers 964 snapet töltött guardként az NFL-ben. Karrasnak backupként 1215 snap jutott centerként a Patriotsban, és Andrews sérülése nélkül ez a szám még kevesebb lenne, Jackson és Hunt pedig újoncok. Vagyis a kezdőötösben jó egy szezonnyi tapasztalat van adott poszton (Flowers esetében csak rontana a helyzeten, ha LT-ként lejátszott éveit is ideszámolnánk…), így bár megoldottnak tűnik az O-Line, szerintem nem az.

A draft egyik legnagyobb meglepetése

Tavaly egy dolog biztosan gyengébb volt a Dolphins támadósoránál, az pedig a védelme. A passzsiettetés egy rege volt a szurkolók között, és az egy szem Xavien Howard sem csinált nyarat a passzok semlegesítésében. Utóbbira érkezett Byron Jones, amivel a liga két legjobban fizetett cornerbackje immáron Miamiban játszik, és éppen ezért nem várta senki, hogy egy elsőkörös tehetség csatlakozik hozzájuk.

Szögezzük le: az egyetlen problémám ezzel, hogy Noah Igbinoghene szerintem nem ért első kört, volt még legalább két olyan CB, akit én többre értékeltem nála. Amúgy meg imádom a picket! Nem győzöm hangoztatni azt az analitikus körökben terjengő mondást, hogy “Soha nem lehet elég sok cornerbacked!”, és örülök, hogy megértő fülekre talált. Egy passzorientált ligában ha van lehetőséged ilyen fejlesztésekre, miért ne tennéd meg? Nem hinném, hogy megnőtt volna a Dolphins szezon eleji under/over győzelmei száma, ha a CB helyett egy needre érkezik itt valaki, hiszen abból volt, és még van is bőven. Ráadásul a CB a leghektikusabb poszt az NFL-ben, több játékosból nagyobb eséllyel lesz két stabil kezdőd, egyszerű matematika. Kérdés, hogy a két éve még elkapó poszton játszó szuperatléta mennyire fog megbírkózni a rutinos elkapókkal, de két ilyen társ mögött bőven lesz ideje fejlődni.

Ahogy az irányítós részben említettem, a karizma, a motivációs képesség szinteket tud javítani egy gyenge állományon. A védelembe kevés kapitány alkatú játékos van, de most sikerült szerezni egyet, méghozzá a harmadik körben. Ha elolvasol több ismertetőt Brandon Jonesról, garantálom, hogy az első gondolatot az lesz, hogy “Basszus, ez a fiatal Reshad Jones”. Nem csak azért, mert hasonló felxibilitása van a pályán mint elődjének, hanem mert ugyanolyan ‘alpha dog’ lehet az öltözőben, mint ő. A távozó safety éveken át volt a csapat ikonja, akinek ha az idővel megkopott játéka talán már nem is, a jelenléte abszolút hiányozna – többé már nem. A depth chartot böngészve nem kizárt, hogy nagyon hamar a kezdőben találja magát, de eleinte biztos csak a különböző nickel felállásokban juthat szóhoz.

A csúszók

Egy safety nem oldja meg a pass rusht, ezért ha valamit kezdeni akart ezzel Chris Grier, akkor muszáj volt draftpicket áldozni erre. A végereményt látva aligha bánja, hiszen két csúszó, de elég jó alapokkal rendelkező játékost sikerült beszákolni.

Raekwon Davis Tagovailoa csapattársa volt az Alabamán, ám amíg a QB csillaga felfelé, az övé lefelé áldozott. A korábban első körbe emlegetett védő szép lassan kezdett leomlani egy stabil Day 2 prospectté, szimplán azért, mert egyre kevesebb potenciált láttak a játékában. Az alapok viszont nagyon jók nála, elvégre egy Alabama termékről beszélünk, szóval megoldást nyújthat a futások megállítására. Hogy ez megér-e egy második kört, arról megoszlanak a vélemények, szerintem nagyjából jó értéken kelt el.

Végül az ötödik körig kellett várni szélső passzsiettetőre, de rögtön kettő is érkezett. Közülük Curtis Weaver lehet a meglepőbb, akit sokkal hamarabb vártam, egyik kedvenc nem-kiemelt prospectem volt. A PFF boardján például top 30-as játékos volt, ugyanakkor a netes scoutok többségénél nem volt ekkora értéke, hiszen vannak méretbeli hiányosságai. Azt azonban még ők sem gondolták, hogy az ötödik körben választják ki – véletlenül egy játékos sem csúszik ennyit, de egyelőre nem találni tényleges magyarázatot. A Boise State védője bát nem egyszerű eset, sosem hagyott ki meccset a Broncosban sérülés vagy eltiltás miatt, ráadásul elég konzisztens produktivitásra volt képes egyetemi évei alatt. Az biztos, hogy veszteni valója nem volt ezzel a pickkel a csapatnak, ellenben hatalmas hasznot hozhat.

Összegzés

Próbáltam úgy is nézni adott játékost, hogy a jósolt értékéhez képest hol kelt el, mennyi potenciál lehet benne, és hogy a képzeletbeli boardomon mennyire volt elől.

A legfontosabb hiányposzt, azaz az irányító megvan, innentől már egy jó draftnak tekinthető a Dolphinsé. Brian Floresék nincsenek siettetve az építkezéssel, nincsenek csoportgyőzelmi elvárások 2020-ban, csakis a folyamatos fejlődés a cél. Ezt összessségében meg is tették az offseason-ben, a védelem nagyon sokoldalú lett, bátran variálható a 3-4-es és 4-3-as felállások között, amihez például a Strawbridge pick is hozzájárult. Sok különböző stílust lehet ebből gyurmázni a defense-ben, egy Patriots-alomból jött edzőnek ez maga a Kánaán.

Bár hivatalosan nem került bele a táblázatba, a harmadik naphoz hozzátartozik még Matt Breida is, akiért egy ötödik kört postázott a csapat San Franciscóba. Hogy ő lesz-e az, aki a tökutolsó futást feltámasztja hamvaiból, az kérdéses számomra (nem feltétlen csak az ő tudása miatt), de ennyit bőven megért. Hogy miért nem lett mégis jobb grade az utolsó nap, nos, álljon itt tisztán és világosan:

NEM DRAFTOLSZ LONG SNAPPERT!

Akkor sem, ha éppen ő lesz az USA új elnöke, vagy rokona Jennifer Lawrence-nek. Nem pazarolsz el még egy hetedik kört sem arra, hogy long snapert válassz. A draft vége amúgy is ködszurkálás, ezzel elveszel egy esélyt magadtól, hogy egy fontosabb posztra találj valami használható prospectet. Ráadásul nem éppen a Dolphins engedheti meg azt a luxust, hogy egy LS-re pazaroljon draftcetlit.

Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!