Connect with us

Draft

Akik komolyan veszik a draft szó jelentését – Ravens draftértékelő

A Baltimore Ravens legyalulta az NFL mezőnyét az alapszakaszban az MVP Lamar Jackson vezérletével, hogy aztán csalódást keltő teljesítménnyel zuhanjon ki a playoff első ablakán. Ám ahelyett, hogy kizárólag azt a kevés hiányzó láncszemet pótolták volna Eric DeCostáék, nem tértek el az analitikától.

Bár definíció nincs erről, az én értelmezésemben egy draftpick három elven alapulhat egy general manager számára:

  • need
  • future need
  • BPA

A need elvnél a GM a csapat hiányposztjaira választ játékost, akkor is, ha az reach, azaz “nincs értéken”. Ez is relatív, hiszen ami nekünk, magyarországi NFL fanatikusoknak érték mondjuk a saját draft boardunkon, az a lőtéri döglött kutyát nem érdekli, nemhogy a franchise-ok döntéshozóit. Nekik saját rangsoruk van, és azok alapján választanak – így nekik nem létezik reach. Így viszont jobb játékosokról maradhatnak le a cél érdekében.

A future need annyiban hasonlít a fentihez, hogy itt nem feltétlen a jelen, hanem a jövő hiányposztjait nézik. A legjobb példa erre idén Cesar Ruiz, hiszen a Saintsnek egyrészt a legnagyobb hiányossága a cap space, illetve Larry Warford szerződése jövőre lejár. Ezzel viszont már egy évvel korábban orvolsolták a jövő problémáját, aztán majd az idő megmondja, ez mennyire sikerült.

Ami azonban az analitikusok által a legjobb elv, az a BPA, vagyis ahol a legjobb elérhető játékost választod. Persze ahogy a needeknél elmondtam, a csapatoknak minden húzás értéken van, így ez inkább a közösségi rangsoroknak szól. Mivel Baltimore-ban van az egyik leganalitikusabb gondolkodásmód, így Eric DeCosta idei húzásai nagy részén abszolút a BPA volt érzékelhető, mutatjuk is miért.

Mi van, ha a legfontosabb hiányposztod egy alapvetően értéktelen poszt?

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!