Connect with us

Draft

Az offense a főszerepben – Colts draftértékelő

Már a márciusi tevékenységek után is láthattuk, hogy ebben az évben Chris Ballard felfogása a korábban tapasztaltakhoz képest kicsit megváltozott. A draft során a prioritást a támadó egység kapta, így Rivers is örülhet, hiszen most már nem csak T.Y. Hilton felé kell néznie majd. Nagy kérdés volt még az irányító helyzet, hogy ehhez hogyan állnak hozzá Indianapolisban. Lássuk, hogyan telt a Colts április végi két napja!

Második nap

Az első napot könnyű elemezni, hiszen ott nem volt választása idén az indianapolisi franchise-nak: még korábban odaadták az 1/13-as választást a 49ersnek DeForest Bucknerért cserébe. Kérdés volt esetleg, hogy az első kör végére visszajön-e a csapat Jordan Love-ért, de végül a Packers elvitte az első kör végén az irányítót, így már csak a következő két napra kellett koncentrálnia Chris Ballardnak és csapatának.

Rögtön a második pick az övék volt pénteken, amivel az elkapó Michael Pittman Jr.-t választották ki a USC-ről. Már az előző szezonban és idén is nagy szükség volt egy gyors, magas és biztos kezű elkapóra. Idén Pittman személyében meg is érkezett egy 190 cm feletti fizikális elkapó, méreteinek köszönhetően futásblokkolásban is segíthet. Utolsó szezonjában a USC-n elég jó szezont futott, ennek köszönhetően is került kiválasztásra a draft ilyen korai szakaszában. 101 elkapásból 1275 yardot és 11 touchdownt szerzett, bőven legjobb egyetemi szezonját futotta 2019-ben.

A Colts részéről Pittman kiválasztása egy remek döntés volt, hiszen T.Y. Hilton mögött az utóbbi szezonban tapasztalható volt, hogy nagyon hiányzik egy magas elkapó, aki megjátszható mélységi játékoknál. Pittman a felé szálló labdák nagy százalékát leszedte, ami fontos, hiszen Indianapolisban probléma volt az elejtett labdákkal is. Rivers egyik kedvelt célpontja lehet a fiatal elkapó, nagy needre érkezett, így ebbe a választásba nagyon nehezen lehet belekötni.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A második választásnál feljöttek egy futóért három helyett, ami első olvasásra nem hangzik túl okos döntésnek. Egy futó kiválasztásánál is már sokan felkapják a fejüket a draft korai szakaszában, nemhogy még fel is jön érte valaki. A Colts megtette és egy ötödik körös pickért cserébe megelőzte a Jacksonville Jaguarst, mivel úgy gondolták, hogy kiválaszthatják előlük Jonathan Taylort a Wisconsinról.

Ha az első meghökkenésből megnézzük, hogy kit választott a Colts, akkor láthatjuk, hogy a Taylor-Mack duó 2020-ban sok borsot törhet az ellenfelek orra alá. Főleg úgy jelenthet sokat Taylor érkezése, hogy Mack az újonc szerződésének utolsó évébe ért és kérdéses, hogy a következő tavasszal mire jutnak a felek.

Taylor a Wisconsinon töltött mindhárom szezonjában használva volt rendesen, hiszen kétszer több mint 300 alkalommal kapott labdát, első szezonjában pedig 299 alkalommal jutott el hozzá a labda. Ennek köszönhetően 2017 kivételével minden évben elérte a 2000 yardot és freshmanként is csak 23 hiányzott neki a kerek számhoz. A fizikai adottságai és a gyorsasága is megvan ahhoz, hogy egy remek futó legyen az NFL-ben. A labdára mindenképp jobban kell figyelnie a profik között, a három egyetemi szezonja során 15 alkalommal vétett fumble-t.

Eltekintve attól, hogy egy futóért cseréltek fel Ballardék, Taylor is hiányposztra érkezett, nem a legfontosabbra, de Mack mellé és esetleges későbbi pótlására kellett még egy játékos. Fizikai adottságai Mackhez képest teljesen mások, könnyen használható lehet elkapásoknál is, de ebben még fejlődnie kell. Jó hely lehet neki a Colts abban a tekintetben is, hogy a liga egyik legjobb fala blokkol majd neki és ha egyszer elindul, nehéz őt megállítani.

A második kör után a harmadikban még egy választás volt hátra. Egy hátracserének köszönhetően visszakaptak pickeket a harmadik napra. A támadósorba érkező játékosok után a védelemben a secondary megerősítése volt még prioritás. A draft előtt nem sokkal felmerült, hogy Malik Hooker ötödik éves opcióját nem hívja le a Colts és még esetleg elcserélését is pletykálták. A korábbi első körös safety opcióját tényleg nem hívták le, ezért kérdéses, hogy a 2021-es szezonban hol játszik majd. A 85. választással Julian Blackmonra, a Utah safetyjére esett a választás. Blackmonnak érdekes karrierje volt az egyetemen, első három évében cornerback poszton használták. Ott nem alkotott maradandót, azonban utolsó egyetemi évére már safetyként lépett pályára, ahol már jobban szerepelt, így kelhetett el a második nap végén.

A Colts már kijelentette, hogy Blackmonra safetyként számítanak, így Hooker és Willis mögött kell majd küzdenie a pályára kerülésért. Kiemelhető nála, hogy hátulról jól átlátja a játékot, így többször odaér a labdára, de szerelésnél néha rossz szöget választ, így meg tudták verni ebben. Van még hova fejlődnie, egy jó edzői stáb mellett tanulhat sokat, így nem feltétlen az első évében kell tőle várni a legjobb teljesítményt.

Harmadik nap

Luck visszavonulása és Brissett nem túl meggyőző 2019-es szezonja után érkezett a csapathoz Philip Rivers. Kérdés volt, hogy a nem túl hosszúnak ígérkező Rivers “korszak” után hogyan képzelik el a jövőt. Végül miután a sok Jordan Love és Colts pletyka után mégsem indianapolisban kötött ki az irányító, így a harmadik napon elhozták Jacob Easont, a Washington irányítóját. Az szinte biztos volt, hogy Eason nem lesz rögtön kezdő első évében, bárhova is kerül, így számára ideális hely lesz Indianapolis, hiszen egy rutinos irányító mögött tanulhat egy-két évet.

Easonnek is mozgalmas karrierje volt, hiszen mindössze két teljes szezonja volt az egyetemen. 2016-ban freshmanként a Georgián játszott, majd 2017-ben egy sérülés után Jake Fromm kijátszotta a kezdőből, ezért a 2018-as szezont ki kellett hagynia, hogy 2019-ben a Washington kezdő irányítója lehessen. Utolsó szezonjában 3132 yard mellett 23 TD és 8 INT szerepelt a statisztikai lapján.

Az egyértelmű, hogy van hova fejlődnie, karerőssége kiemelkedő, így azzal biztosan nem lesz probléma, hogy nem tudja megdobni a hosszú célpontokat. Azonban a zsebben a lábmunkájára és a döntéshozásban még kell javulnia bőven és a 2020-as szezont arra kell használni, hogy Rivers mögött minél többet tanuljon és amikor a veterán QB elhagyja a Coltsot, akkor jöhet el az ő ideje, amikor bizonyíthatja, hogy kezdő szintű játékos.

Az ötödik körben a Ball State falemberét Danny Pintert választották. Hogy változatosak legyünk Pinternek is sok újdonságot hozott az utolsó egyetemi szezonja. Korábban 2015 és 2018 között tight endként szerepelt, majd 2019-ben már a támadófalban kapott szerepet. Annak köszönhetően, hogy korábban TE szerepkörben használtak atletikussága kiemelkedő, és guardként valamit tackle-ként is használható. Extra motiváció lehet számára, hogy Indiana államban született.

Nem valószínű, hogy a megszokott kiváló ötöst megbontják, így Pinterre csereként számítanak majd, ezért is jó, hogy a falban több helyen is bevethető. Szükség is volt egy cserefalemberre, hiszen Joe Haeg távozott Tampa Baybe.

Az utolsó kör a Colts számára a hatodik volt, ahol cseréknek köszönhetően négy választása is volt. Először Robert Windsor defensive tackle érkezett a Penn State-ről. Egyértelmű, hogy a védőfalban nem rögtön kezdőként tekintenek Windsorra, de rotációban pályára kerülhet. Legnagyobb hiányossága, hogy nem túl atletikus, merevsége miatt lábon meg tudják verni könnyebben, ebben mindenképpen fejlődnie kell.

Két cserének köszönhetően a hatodik kör végén még három választása is volt a Coltsnak. Először a Patriotsszal üzleteltek, majd Quincy Wilsont küldték el a Jetsbe egy hatodik körös pickért cserébe, így a korábbi 2017-es második körös CB karrierje nem túl fényesen ért végét Indianapolisban. A három egymás után következő választásnál először Isaiah Rodgers cornerback érkezett a UMassről. Az elkapó mellett a másik nagy hiányposzt a CB volt, ehhez képest a hatodik körben választottak ide először játékost és még egy korábbi kezdőt is elcseréltek. Rodgerst nickel játékok során kívánják majd használni elmondása szerint, valamint a visszahordásnál is hasznosíthatják majd, ahol az egyetemen is jól szerepelt.

Rögtön Rodgers után egy újabb elkapó, Dezmon Patmon érkezett a Washington State-ről. Patmon négy szezonjából utolsó két évében játszott teljes szezont. 816, valamint 762 yardot és 5 illetve 8 TD-t szerzett. Egyetemi karrierje során volt térdsérülése, ezért sem lehetek teljesek az első szezonjai. Patmon is magas elkapó Pittmanhez hasonlóan, dropokra kell figyelnie, valamint az 50-50%-os labdáknál kell még fejlődnie.

A hármas pick, valamint a csapat utolsó választása Jordan Glasgow volt, a Michigan linebackerre. Hiányosságait nagy játékosok ellen agresszivitással és keménységgel próbálja kompenzálni. Magassága és karhossza miatt került a draft végére, de special teamben jól használható lesz.

Összegzés

Az látszik, hogy mivel a draft elején a támadó egységbe húztak játékosokat, így Rivers lehetséges célpontjainak a növelését gondolták prioritásnak. Az elmúlt évek elkapó sorát elnézve ezen nem lepődhetünk meg. Szerencséjükre a tavalyi draft cserének köszönhetően egy igen jó WR került hozzájuk, aki hosszú távon jelenthet megoldást a poszton, mivel T.Y. Hilton így már nem lesz egyedül és ő sem lesz már fiatalabb.

Sokan találgatták, hogy Rivers érkezése után választ-e irányítót a Colts. Végül a harmadik napon Eason érkezése már igen is rendben volt, hiszen egy jó edzői stáb és egy rutinos irányító mellett fejlődhet/tanulhat, aminek köszönhetően egy-két éven belül átveheti a kezdő pozíciót is.

Egy kis hiány lehet, hogy a második legnagyobb hiányposztra csak a hatodik kör végén választottak. Cornerbacket talán korábban is lehetett volna húzni, bár nyilván nem volt Ballardék boardján olyan játékos, aki megéri szerintük az adott picket. Így azonban ott a szezon közben még lehet majd probléma a secondaryben.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!