Connect with us

Draft

Ez most tényleg jól sikerült – Lions draftértékelő

A Detroit Lionsnek nem sikerült kicserélni az első körben, ami némiképp csalódás, de ez a tény mindössze arra jó, hogy ne értékeljük tökéletesre a csapat draftját. És az elmúlt évekkel ellentétben most nem csak a koncepció volt jó, de kivételesen sikerült jó játékosokat találni a megfelelő értéken, ráadásul a legnagyobb hiányposztokra. A Lions az idei draft egyik kellemes meglepetése.

A Matt Patricia-éra valamennyi draftját én értékeltem és mind a kétszer B+ osztályzatot adtam. Az elmúlt években elért eredmények fényében mindez túlzásnak tűnhet, de akárhogy nézzük, a sikertelenség nem a drafton múlott – hat kezdő (és nem is rossz) és több hasznos kiegészítőember érkezett, ráadásul a tavaly draftoltak közül többnek is most lehet a breakout éve (mint tavaly volt a safety Tracy Walkernek). Nyilván lehetett volna jobban csinálni, akadt pár reach, akik a rendszerfitségük, és nem a tehetségük miatt érkeztek, de összességében nem a játékosállományon, hanem a főedzőn múlott a kudarc.

Az eddigiek alapján a 2020-as draft is jól sikerült, sőt, az elmúlt évekhez képest egyenesen kiválóan. A menedzsment kitett magáért, Patricia mindent megkapott, amire csak vágyott – ha idén sem sikerül az előrelépés, akkor nemcsak, hogy kérdés nélkül kivágják, de soha az életben nem lesz főedző (ez utóbbi mondjuk nem meglepő, a Lions élén megbukott HC-k nem szoktak második esélyt kapni.)

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A csapat nagyon szeretett volna elcserélni az 1/3-as pickjét, de erre nem talált partnert, állítólag semmilyen ajánlat nem érkezett a Dolphins-Chargers duótól. Így nem volt mit tenni, húzni kellett, és bár voltak olyan hangok, hogy a DT Derrick Brown lehet a kiszemelt, végül győzött a józan ész: a harmadik választással Jeff Okudah érkezett.

Okudah egy brutálisan tehetséges prospect, Jalen Ramsey óta nem volt ennyire tehetséges cornere a draftnak. Jó programból érkezett, kiváló a technikája és a mentalitása, a fizikai paraméterek hibátlanok, emberezésben megállíthatatlan (az elmúlt három szezonban a felé szálló labdák több mint fele sikertelen volt). Tökéletesen illik Patricia man-heavy coverage rendszerébe, ráadásul a legnagyobb hiányposztra is érkezett, könnyen felejtetheti Darius Slayt, pláne az utóbbi két évben látottat.

A második napon már mondhatni nem hozta a kötelezőt a csapat, sőt! A futó papíron egyáltalán nem volt hiányposzt a két éve a második körben draftolt Kerryon Johnson miatt, így minimum meglepő volt D’Andre Swift kiválasztása – pláne hogy nagyon jó pass rusherek is elérhetőek voltak még ekkor. Ennek ellenében a dologban van ráció, sőt hosszas mérlegelés után kifejezetten tetszik a döntés.

Johnson tehetséges, de két év alatt csak 18 meccsen játszott és 1044 yardot szerzett, miközben a passzjátékban sem hozza azt a szintet, ami elvárható lenne. Swift kiválasztása így védhető – sokak szerint ő volt a class legkészebb és legjobb futója, elkapásokban is sokkal jobb lehet, mint Johnson, ráadásul blokkolni is kifejezetten jól tud. Nem lesznek 80 yardos nyargalásai, de ha leszokik a fumble-ökről, akkor ő lehet az új Reggie Bush (máig ő az utolsó 1000 yardos futója a Lionsnek, sőt, ő az utolsó, aki a passzjátékban is kiemelkedő volt).

A harmadik körben két pickje is volt a csapatnak, köszönhetően a Slay-cserének. Az első választással a pass rusher Julian Okwara érkezett, a másodikkal a guard Jonah Jackson. Mindketten hiányposztra érkeztek és mindketten jó értéket képviselnek.

Okwara egy atletikus, sokoldalú, magas futball-intelligenciával rendelkező védő, aki ha nem töri el a lábát tavaly, bőven befért volna a második körbe is. Némileg alulméretezett, de neki van az egyik legjobb bull rusha az idei classból, illik a rendszerbe, ráadásul ennél jobb helyre aligha kerülhetett volna, hisz a bátyja, Romeo is a Lions játékosa. Futás ellen még van mit csiszolni rajta, első évében a speciális egységben és főleg szituációs pass rusherként lehet hasznos, de jelenleg pont erre van a legnagyobb szüksége a Lionsnek.

Jacksont is jó fogásnak tartom, ő volt az idei amúgy pocsék guard-class talán legjobb prospectje. A 3. kör elején talán némileg reach, mivel futáshoz még detroiti mércével is borzalmasan blokkol, de pass protectionben kiváló: az egyetemen 460 snapen csak 10 nyomást engedett, előtte pedig 398-on hetet. Matt Stafford megvédése prioritás, és ha már Graham Glasgow-t nem sikerült megtartani, akkor legalább a pótlását illett megoldani – a futójáték eddig sem ment, így talán Stafford túlélheti a szezont.

A harmadik napon is jókat húzott a csapat, Patriciáék rámentek a needekre. A 4. körben érkezett még egy guard Logan Stenberg személyében. Mindkét guard pozícióra ráfért az erősítés, a Kentucky játékosát pedig többek között a Bills is akarta volna, így kifejezetten szerencsés, hogy egy letrade után sikerült megszerezni. Stenberg kifejezetten jó fit a Lions támadófalába, jobban blokkol futáshoz, mint Jackson, még ha cserébe a pass protectionje nem is annyira jó (persze azért még így is rendben van). Nem ő lesz a következő Marshal Yanda, de van benne kezdő potenciál, jó eséllyel kezdeni is fog a szezon egy pontján és kifejezetten üdvözítő (ellentétben például a Seahawksszal), hogy a csapat igyekszik a kezdő irányító kedvére tenni.

A többi pick is nagyrészt rendben van. Cephus egy projektjátékos, ügyes kezekkel, kellő atletikussággal és remek rúgókkal – idén WR4-5 feladatokat kaphat és pár rászabott játék erejéig, illetve sérülések esetén lehet fenn a pályán, de hosszú távon van benne potenciál. Jövőre Danny Amendola, Kenny Golladay és Marvin Jones szerződése is lejár, közülük csak Golladay maradása tűnik biztosnak, Jones pótlására Cephus ígéretesnek tűnik.

A két utolsó pickkel két DT érkezett, és bár általában csak legyinteni lehet ezekre a húzásokra, a Cornell-Penisini duó kifejezetten sok szerepet kaphat a Lionsben. Penisini egy nagydarab NT, aki az egyértelmű futójátékoknál és a goal line szituációknál sokat lehet a pályán – pass rushban nagyon kevés, de run stoppernek ideális. Cornell pedig egy alulméretezett DT, aki szituációs interior pass rusherként és a speciális egységben lehet hasznos – nem mellesleg ő lett a harmadik játékos az Ohio State-ről, akit kiválasztott a Lions.

Szándékosan a végére hagytam Jason Huntley-t. Nem egy WTF pick, de ő tetszik legkevésbé a classból. Az 5. kör abszolút túlzás vele kapcsolatban, egyedül az szól mellette, hogy ő az egyetlen speedster a csapatban: 4,37 másodperc alatt futotta a 40 yardot, returnerként, futóként és elkapóként is lehet használni – van benne lehetőség, de rengeteg hozzá hasonló UDFA-van. Nem katasztrófa, ennyi belefér, bár lehetett volna inkább a CB-sort mélyíteni, esetleg a belső védőfalat is erősíteni. Illetve említsük még meg, hogy a Lions draftolatlanként leigazolta az Auburn punterét, Arryn Siposst, így minden hiányposztra sikerült embert találni.

Összegzés

A Lions egy nagyon jó draftot hozott össze: minden hiányposztra érkezett játékos, többen kezdő potenciállal bírnak, papíron tulajdonképpen kész a keret. A mélységgel persze akadnak problémák, a védőfal belseje és a secondary elég vékony, ugyanakkor még mindig van 29 millió dollárnyi cap space-e a csapatnak, így elméletileg ez is orvosolható (a CB-sorba Logan Ryan, Prince Amukamara, Trumaine Johnson vagy Darqueze Dennard érkezhet, a védőfalba Marcell Dareus, a fal szélére Jabaal Sheard vagy Vinny Curry). Innen már csak Patricián múlik.

Értékelés: A

[/ppp_patron_only]

7 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bjeela
bjeela
2020-05-15 07:46

Józsi, valamit elcseszhettetek a beállítással, mert a patreonos cikk teljes egészében olvasható nem patreonosok számára is.

katonadani
Reply to  bjeela
2020-05-15 08:16

javítva

RvBalazs
RvBalazs
2020-05-15 08:21

Bárki bármit mond, én jobban tartok a Lionstól idén, mint a Bearstől (Bocs bjeela)
Előbb-utóbb annyi jó játékos lesz itt, hogy a Browns is nehezen rontané el őket.
Szerintem a csoport 2. helyéért versenyben lesznek, Már csak az a kérdés, hogy kivel.

Fetyke
Fetyke
Reply to  RvBalazs
2020-05-15 11:16

Természetesen legfeljebb a Packersel! :D

Egyébként én is azt gondolom, hogy most már nagyon is számolni kell az oroszlánosokkal is. Nagyon kiegyenlítettnek tűnik a csoport a szezon előtt. Ezért is örülök annak, hogy nem a szezon elején kell lejátszanunk a csoportrangadókat (kivéve packers, de annak meg paradox módon külön örülök). Van idő készülni az ellenfelekből és van idő kivárni az összeomlásokat.

ui.: nem is számolok 3 győzelemnél többre a csoportból…

bjeela
bjeela
Reply to  RvBalazs
2020-05-16 00:31

Dejezcsakazévan, mernemérteszhozzá. Aztán majd rísz, hogy ajvéé, megadta nekünk az MVP Trub.

Fetyke
Fetyke
2020-05-15 11:27

“…összességében nem a játékosállományon, hanem a főedzőn múlott a kudarc.”
Azért ezzel némileg vitába szállnék (ki hitte volna). A Lions tavaly jól kezdte a szezont, aztán jött a Chiefs-Packers tandem és ott valami megtört. Azokat a meccseket a játék képe alapján simán behúzhattátok volna Józsi (sőt a Green Bayt egyenesen be kellett volna húzni), és akkor biztos vagyok benne, hogy más lett volna a szezon. Nektek is, meg a csoport szempontjából is. Sokszor ilyen apróságokon (is) múlik egy szezon sikeressége vagy sikertelensége. És ha ez még nem lett volna elég, akkor ezek után jött a Vikings, és hiába játszottatok ismét nagyon jól, kifogtátak a Kirktoberfestet, azt az egy hónapot amikor Cousins úgy játszott ahogy mindig szeretnénk. Stafford sérüléséről már ne is beszéljünk.
Én ezeket nem tudnám Patricia nyakába varrni.

renningan
renningan
Reply to  Fetyke
2020-05-15 20:32

Szerintem pedig pont itt jön ki az edzői kvalitások hiánya.

A Chiefs és a Packers elleni meccs is a kétes bírói ítéleteken múlott. Sajnos ez benne van a pakliban (a Lions kárára pedig pláne), és ha a játékvezetők nem olyan szőrös szívűek és legalább az egyik meccs megvan, akkor nagyot mehetett volna a Lions, legalábbis Stafford sérüléséig.

De nem lehet azt elvárni, hogy majd minden szép és rózsaszín lesz. Lesznek kellemetlen vereségek, biztos lesznek megint rossz bírói ítéletek, és ha Patricia képtelen arra, hogy megakadályozza az összeomlást, akkor nincs miről beszélni. Amikor megy a szekér, Rex Ryan is jó edzőnek tűnt, de ez csak a látszat – egy tényleg jó edző pont a nehéz helyzetekben képes extrát nyújtani. Reidnél, Carollnál, BB-nél és még pár top edzőnél nem szoktak egész szezonra kiható törések lenni.

Illetve a védelem olyan pocsék volt, amire nincs mentség.

A keret jó szerintem, PO-esélyes, de most már kellene valami edzői munka. Nem hittem volna, hogy ezt mondom, de két év alapján Jim Caldwell sokkal jobban dolgozott. Ugyan semmi érdemlegeset nem csinált, de legalább nem is volt akadályozó tényező és a csapatban/Staffordban lévő fix 7-9 győzelem valahogy mindig kijött. A mostani keretben, és pláne Staffordban továbbra is ott a 7-9 győzelem, sőt, ehhez képest bottom 3-as a csapat, ami egyértelműen Patricia sara (pedig hogy bíztam benne :(((( ).

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x