Connect with us

Draft

Ezek után már tényleg csak a hit marad – Patriots draftértékelő

Az újrakezdés mindig nehéz, de a Patriots jó helyzetből várhatta a draftot, hisz a class pont a legnagyobb hiányposztoknál volt kifejezetten mély. Ehhez képest sem irányító, sem elkapó nem jött, és bár Bill Belichick természetesen mindig jobban tudja, de a belé fektetett bizalmon és hiten túl nem sok mindenbe lehet per pillanat kapaszkodni.

 

 

A Patriots hiányposztjai egyértelműek voltak a draft előtt: kellett egy irányító és egy rúgó, legalább egy tehetség elkapó, egy komplett TE-sor, illetve a linebacker/edge posztra is ráfért az erősítés. A Patriotsnak pedig volt drafttőkéje bőven, akár egy első körös felmozgás is belefért volna egy irányítóért (Jordan Love-ért, ha úgy alakul), a történelmű mélységű WR-class csak úgy dúskált a tehetségekből, a pass rusher class is korrekt volt (még ha nagy volt köztük és Chase Young között a szakadék), a rengeteg hátsó körös cetliből pedig könnyedén meg lehetett oldani a rúgóposztot.

 

A matchupok tehát kedvezőek voltak, Bill Belichick viszont úgy döntött, borítja az asztalt. Kicserélt az első körből ahelyett, hogy értéken irányítót draftoljon, a másodikban jött a szokásos DB-pick, majd két TE-t is szerzett a bűn rossz TE-classból, elkapóból pedig egyetlen egy sem érkezett.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A kutya igazán közbeléphetett volna

 

 

 

 

Egy Tom Bradyhez hasonló irányítót nemhogy nehéz, hanem szinte lehetetlen pótolni. Ez már csak ilyen, az ember már annak is örül, ha egy top 15 körüli QB-ja van, hisz azzal már lehet komolyabb célokat kitűzni. Elképzelhető, hogy a tavaly 4. körös Jarrett Stidham lesz az új franchise irányító és BB megint mindenkit leoktat, de Stidham berobbanására azért nem érdemes feltenni a házat.

 

És rendben, azt is el tudom fogadni, hogy a top 3 irányítón kívül nem volt olyan prospect, akiért megérte volna felcserélni, de amikor az eredeti helyeden benn van egy Jordan Love kaliberű, első kört erő tehetség, akkor az bőven többet ér, mint egy extra harmadik körös pick. Ha esetleg Stidhamről kiderül, hogy tényleg egy félisten, legrosszabb esetben Love-ot akkor is el lehetett volna később cserélni (mint Jimmy Garoppolót).

 

És bár a különböző nyilatkozatokat csak fenntartásokkal kell kezelni, én elhiszem BB-nek azt, hogy irányítót akart húzni, csak nem úgy jött ki a lépés. Amennyiben nem Love, hanem Jalen Hurts volt a célpont, az is védhető, de ő sem gondolhatta komolyan, hogy ha elengedi az első pickjével, akkor legjobb elérhető irányítóként csúszik egy kört vagy senki nem cserél fel érte a Pats elé. Szerintem egyszerűen elszámolta magát, ez pedig ritka hiba tőle.

 

Irányító helyett így jöhetett a szokásos második körös, némileg érthetetlen DB-pick. Dugger egy hosszú távú projekt: kis iskolából jött, rengeteget kell még rajta csiszolni (coverage-ben nagyon kezdetleges a játéka), miközben legalább két nála sokkal magasabban rangsorolt safety volt még 2/37-en elérhető (Delpit és Winfield). Arról nem is beszélve, Yetur Gross-Matos (edge) és a tökéletes Pats-fit Trey Flowers-klón AJ Epenesa is bent volt még ekkor, ráadásul jobb értéket is képviseltek. Van Duggerben potenciál, mert rendkívül atletikus, hosszú távon jó lehet, de nem BPA és nem is hiányposztra érkezett, így annyira nem tetszik.

 

A poszt stimmel, a játékos már kevésbé

 

A következő két választás már hiányposztra érkezett. A Patriotsnál nagyon szeretik a Kyle Van Noy/Jamie Collins féle játékosokat, akik alapvetően linebacker feladatokat látnak el, de képesek hatékonyan blitzelni, vagy akár edge-ként is felállni. Mind Josh Uche, mind pedig Anfernee Jennings ilyen, bár ár/érték arányban nem a legideálisabb választások.

 

Uche egy rendkívül atletikus védő rendkívül kevés tapasztalattal, négy év alatt mindössze 26 meccsen játszott. Blitzelőként kifejezetten hatékony, coverage-ben is megállja a helyét, kellően erős és a sebessége is megvan, de egyelőre inkább csak atléta, mint futballjátékos és a kórlapja sem néz ki jól. A rendszerbe papíron jól illik, de helyette talán érdemesebb lett volna a sokat csúszó Van Noy-klónt, Zack Baunt kivinni – ha belőle valaki ki tudta volna hozni a boomot, akkor az Belichick. És ha már Van Noy-klón: Jennings szintén hasonló paraméterekkel és játékstílussal rendelkezik, mint Van Noy, ráadásul az Alabamáról érkezik, vagyis a képzettségével sincs probléma. Ennek ellenére kicsit reach szagú, sok sok szakértőnél nem fért be a top 150-be.

 

 

A Patriotsnak még két pickje volt a harmadik körben, és ahelyett, hogy elkapó érkezett volna, sikerült két TE-t kiválasztani. A poszt egyértelműen need volt, de egy ilyen gyenge classból két harmadik körös picket is erre áldozni minimum luxus.

 

Asiasi egy egész korrekt elkapó TE lehet, legalábbis az utolsó éve alapján, azt megelőzően ugyanis csak nyolc elkapása volt hat meccsen. Az upside-ja nagy, de egyelőre csak egy közepes one year wonder, aki blokkolni sem nagyon tud. Ezt kiegészítendő a csapat hozott egy kvázi fullbacket Dalton Kenee személyében, aki egész ügyesen blokkol futáshoz és passzhoz is, de cserébe elkapni nem tud (ilyen skillsettel nem meglepő, hogy a legtöbb helyen a 6-7. körre várták). Ketten együtt kitesznek egy felet, ami nem túl előnyös két harmadik körös választás esetében.

 

A harmadik nap

 

A Patriotsnak nem volt negyedik körös pickje a különböző cserék miatt, így a legkorábban az 5. körben választhatott újra. Ezúttal is hiányposztra jött ember Justin Rohrwasser személyében. Róla elsősorban azt érdemes tudni, nincs profilja az NFL.com-on, az egyetemi statisztikái alapján pedig 78,6 százalékos pontossággal rúgja a mezőnygólokat. Nehéz egy 5. körös pickkel reachelni, de ezúttal talán sikerült.

 

A maradék négy pickből három a támadófal belsejébe, egy pedig a linebacker-sorba érkezett. Utóbbi Cassh Maluia, akinek a sebessége és az agilitása elég jó ahhoz, hogy a speciális egység tagjaként megszerezzen magának egy rosterhelyet. A falemberekkel kapcsolatban már nehezebb jósolni: úgy tűnik, hogy Joe Thuney jövő ilyenkor már nem lesz a Patriots tagja, kis szerencsével a háromból egy elég jó lesz a pótlására. Erre legnagyobb esélye Onwenunak van, csereként már idén is kaphat pár snapet, a méretei ideálisak és az ereje is megvan a poszthoz, bár a technikáján és a lábmunkáján még bőven van mit javítani.

 

Összegzés

 

A két legnagyobb hiányposztra nem érkezett egyetlen játékos se a draftról, pedig bőven lett volna rá lehetőség. A második napon Jenningst leszámítva mindenki reach volt, miközben sokat csúszó, 1-2. körös játékosokat hagyott bent a csapat. Különösen a két TE-pick az, ami nagyon fölöslegesnek tűnt, egy ilyen gyenge classból kettőt is kiválasztani a harmadik körben minimum érhetetlen (pláne, hogy az egyik egy kvázi fullback). A harmadik nap sem tűnik jónak a pontatlan kickerrel és többnyire limitált potenciállal bíró iOL-ekkel. Ilyenkor célszerűbb atletikus, csiszolatlan, de nagy upside-dal rendelkező tehetségeket kiválasztani, akikből 2-3 év után lehet potens játékos.

 

Mondhatni, ez egy tipikus Bill Belichick-draft volt, ami rendben is volna, ha a csapatnak lenne egy Tom Brady-je. Természetesen az öreg mester mindig jobban tudja, ennek ellenére én szkeptikus vagyok Stidhammel kapcsolatban és többre értékeltem Love-ot, mint egy harmadik körös picket. A két TE-pick is túlzásnak tűnik, az elkapók mellőzése pedig érthetetlen, így az értékelés: C+.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!