Connect with us

Draft

Illúzió vagy tényleg ennyire jó? – Redskins draftértékelő

Egy új éra kezdődött Washingtonban, és úgy néz ki, hogy Ron Riverával végre a helyes útra lépett a csapat. A draftot is jól abszolválta a fővárosi franchise, olyannyira, hogy felmerült bennem a gyanú: lehet, hogy mindez csak illúzió és Jay Grudenék után már minden rózsaszínnek tűnik? 

A Redskins keretének minőségét jól jellemzi a tény, hogy a csapatnál csak a Bengals szerepelt rosszabbul tavaly. A roster ezer sebből vérzett, gyakorlatilag minden poszt neednek számít, a rebuildhez legalább még egy év kell, a mostani legfeljebb az alapok letételére volt elég.

Az 1/2-es pick jó kiindulópontnak tűnt, utána viszont csak a harmadik kör elején jött a csapat a tavalyi Montez Sweat-csere miatt, ráadásul a draft közben Trent Williamst is elcserélte a Redskins, így hivatalosan is hiányposzttá vált az LT-poszt. Emiatt kellett a kreativitás, de minden nehézség ellenére úgy tűnik, jól sikerült az alapozás.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Az 1/2-es cetlivel Chase Young kiválasztása kvázi kötelező volt. A draft legjobb játékosa egy prémium pozícióra, akit akkor sem lehetett volna bennhagyni, ha amúgy jól állt volna a csapat pass rusherekből. Egy hihetetlen méretekkel, technikával, sebességgel és erővel rendelkező védő, aki azonnal All-Pro lehet – ha van is valós hiányossága (ami nem abból fakad, hogy még csak 21 éves), eddig nem derült ki.

Az elmúlt években nagyon jól elsültek a korán kiválasztott pass rusherek, Nick Bosa és Myles Garrett is hozott már All-Pro szezont, Young pedig náluk is jobb lehet. Persze ezt minden évben elmondják valakiről, mindig van egy új Von Miller, Adrian Peterson, Calvin Johnson stb., aki korszakos tehetség és kihagyhatatlan. Engem kifejezetten irritál az indokolatlan hype, ha már pass rusher, annyira sem a Bosa-testvérektől, sem Garrettől, sem Jadeveon Clowneytól nem voltam elájulva – ha nem is tucatjátékosok, de nem is Hall of Fame kaliberek (nálam a HoF tényleg korszakos játékost jelent, ha valaki karrierje során eljut 100 sackig például, az még nem jelent halhatatlanságot, ennél több kell).

Young viszont más. Utoljára akkor láttam hozzá hasonlóan egyedi, különleges játékost, amikor Ndamukong Suh érkezett a draftra. Ugyan a dolphinsos kitérő és Aaron Donald felbukkanása (aki jó eséllyel minden idők legjobb iDL-e) miatt romlott a megítélése (meg ekkora gyökereket amúgy is ritkán választanak Hall of Fame-be), egy egészen egyedi és hihetetlen játékos volt: újoncként azonnal első csapatos All-Pro lett, karrierje első öt évében még háromszor választották a legjobbnak a posztján. Young ugyanez lehet: egy 196 centis, 120 kilós szörnyeteg, aki egymaga képes volt meccseket nyerni az egyetemen és az első snaptől kezdve képes lehet bárkit megverni profi szinten is. Ő tényleg korszakos tehetség lehet – a Predator becenév nem rá nézve hízelgő.

Young kiválasztásához nem kellett nagy szakértelem, így az új rezsim igazi tesztje a második napon kezdődött. Mivel nem volt második körös pickje, így a harmadik elején húzott először a csapat és rögtön egy kisebb meglepetés érkezett: Antonio Gibson, aki egy futó/elkapó hibrid, a szegény ember Christian McCaffrey-je.

Egyetemi karrierje során összesen 44 elkapást és 33 futást tud felmutatni 1207 scrimmage yardért és 14 TD-ért (ez utóbbi azért elég meredek hatékonysági mutató). Egy egyszezonos csodának is kevés, a harmadik kör legelején emiatt egy kissé reachnek tűnik, de mivel a Redskins futó- és elkapóposztja is lyukas, így abszolút védhető a kiválasztása. Jól lát a pályán, a mérete és a sebessége is rendben van, a speciális egységben is használható, Riverának pedig van tapasztalata az ilyen játékosokkal. Akár első évében a csapat legnagyobb playmakere lehet, needre is jött, ráadásul a közeg is passzolhat neki – a produktivitás hiányába bele lehet ugyan kötni, de minek?

A harmadik napon hat pickje is volt a csapatnak, és mivel a keret pocsék, így nyugodtan lehetett BPA-zni, hisz csak hiányposztra tudott igazolni a csapat. A negyedik kör elején egy OT jött Saahdiq Charles személyében, aki jó eséllyel már idén Trent Williams örökébe léphet. Korrekt pick, kellően atletikus és képzett, bár némi plusz tömeg még elférne rajta és a méretei sem ideálisak, arról nem is beszélve, hogy az egyetemen többször is eltiltották, nem épp egy mintapolgár. Értéken ezzel együtt rendben van, nem volt nála tehetségesebbnek tartott OT már bent, sőt úgy overall más játékos sem, akár BPA-nak is tekinthetjük (már ha ez a harmadik napon lehetséges).

A következő pick egy újabb elkapó lett, ráadásul egy újabb Antonio. Gandy-Golden egy érdekes pick, 194 centi magas, ennek ellenére kifejezetten gyors és az elkapások után is tud yardokat szerezni, az egyetemen 17,7 yardot átlagolt elkapásonként. A méretei és a kvalitásai alapján jól kiegészítheti Terry McLaurint és Gibsont, kifejezetten kreatív lehet vele a csapat passzjátéka. Egy jó WR3 minimum lehet belőle, de akár idővel ligaszinten is korrekt WR2-vé válhat, egyetlen igazán nagy gond vele (az átlagos újonc elkapókhoz képest), hogy sokat dropol, ráadásul érhetetlen helyzetekben.

A center Keith Ismaelről is nagyjából ugyanazt lehet elmondni, mint Gandy-Goldenről – már újoncként egy minimum jó beugró lehet, de van benne kezdő potenciál. Tekintve, hogy minőségileg messze áll a tökéletestől a csapat belső támadófala, illetve jövőre Chase Roullier szerződése is lejár, okos húzásnak tűnik a kiválasztása – arról nem is beszélve, hogy jobb is lehet a jelenleg rosteren lévőknél. De ha nem, az sem gond, legrosszabb esetben lesz egy centerként és guardként is bevethető, atletikus cseréje a csapatnak.

Khaleke Hudson a rotációba beférhet, az egyetemen rendkívül produktív volt, safety/linebacker hibrid létére szinte az ellenfél backfieldjén élt. Az NFL-ben viszont alulméretezett, coverage-ben gyenge és limitáltan tud csak területet bejátszani. A speciális egységben hasznos lehet, blitzelni is el lehet majd küldeni, de ennyi.

Kamren Curl egy fokkal ígéretesebb, a méretei nagyjából rendben vannak, de neki meg a sebessége nincs meg ahhoz, hogy jó safety legyen belőle, illetve az ereje sem elég, hogy a boxban használni lehessen. Egy korrekt csere FS lehet belőle a profik között, ami egy 7. körös picktől nem is lenne rossz. James Smith-Williams sem rossz választás a 7. körben, atletikus, erős, képezhető, de olyan kórlapja van, hogy az még Derrius Guice-nak is dicséretére válna. A draft végén belefér, ha véletlenül nem sérül meg, mielőtt pályára lépne, akkor van benne annyi tehetség, hogy egy korrekt backup szintet megüssön.

Összegzés

Young a csapat ölébe hullott, ezzel pedig egy instant All-Pro kaliberű tehetséget szerzett a gárda. Ezek után a pocsék skill-pozíción volt a hangsúly, három játékos is érkezett Dwayne Haskins megsegítésére, illetve a támadófalba is jött két kezdő potenciállal rendelkező játékos. Tulajdonképpen hat kezdőt szerzett a csapat, és a hátsó körös pickeket is olyan játékosokra lőtte el, akikből roster végi tölteléknél több lehet. Hiányposztból van még bőven, de nem voltak reachek, nem kapkodtak Riveráék, nem cserélgettek indokolatlanul, a megfontolatlanságnak még csak a nyomát sem lehet feltételezni. Nem a legszexibb vagy legizgalmasabb a Redskins classa, de hype nélkül is lehet jól dolgozni.

Értékelés: A

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!