Connect with us

Minden ami NFL

Kinek Mennyire Kemény? – NFC South

Belevágunk a hagyományos “Kinek Mennyire Kemény?” sorozatunkba, ahol a csapatok sorsolását elemezzük és megpróbáljuk megjósolni, hogy hány győzelemmel is zárhat az adott gárda a szezonban. Rögtön a liga legnehezebb helyzetében lévő NFC South az első divíziónk, ahol az NFL 10 legnehezebb menetrendje közül hármat is megtalálunk. 

New Orleans Saints

  • A vegasi oddsok alapján a Saintsé a 10. legnehezebb sorsolás a ligában.
  • A fogadóirodák 10,5 győzelemben húzták meg az over/under határt a csapatnál.
  • Öt főműsoridős mérkőzést kaptak, ami a maximális, ráadásul ebből az egyik kuriózumnak tekinthető pénteki napra esik karácsonykor.
  • Pihenés kapcsán elég semleges menetrendet kapott a Saints, ugyanis összesen 1 nappal lesz kevesebb pihenője, mint ellenfeleinek.
  • A hideg mindig nagy kérdés egy dome-csapatnál, Breesék pedig decemberben Philadelphiába látogatnak, ami nem hoz kellemes időjárást, illetve november végén Denverben sincs kifejezetten meleg. Egyébként összesen 5 mérkőzésük lesz nyitott pályán idén.
  • Kemény passzvédelmekkel találkoznak, a hatodik legnehezebb ilyen szempontból a menetrend.
  • Lesz egy hárommeccses idegenbeli sorozatuk a 12-14 héten (Broncos, Falcons, Eagles), ami nagy negatívumnak tekinthető egy sorsolás összeállításakor.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Egyből az első körben megkapjuk az arcunkba a Brady vs Brees csatát, ami végigkísérheti akár az egész szezont is, főleg hogy 6 TD-re van Brady Breestől az örökranglistán. Hazai pályán hozni kellene a meccset, de érdekes kérdés, hogy lesznek-e nézők, mert a Superdome-ban ez plusz előnnyel jár, idén viszont ezt lehet nélkülözni kell. A szezon eleje ezután is különleges lesz a Saintsnek, hiszen előbb a Raidershöz utaznak felavatni az új stadiont, majd jön egy Brees vs Rodgers párharc, amit szintén nagy felhajtás övez majd. Érdekesség, hogy Rodgers sosem verte még meg a Saintset New Orleansban. Az utóbbi két ilyen meccsen pedig a Saints 96-52-re nyert összetettben. A viszonylag korai bye week előtt még utaznak Detroitba, majd fogadják hétfő esti rangadón a Chargerst – minden bizonnyal utoljára lép pályára korábbi csapata ellen Brees.

A bye week után Bridgewater visszatér a Superdome-ba. Ezt követően kétszer idegenbe utazik a Saints, de mind a Bears, mind a Buccaneers rövid hétről érkezik, így nehéz lesz a dolguk. Itt ismét összecsap Brady és Brees, jöhet egy újabb klasszikus. Szép ellentét, hogy aztán két hazai mérkőzés jön, viszont mind a 49ers, mind a Falcons hosszabb pihenőről érkezik, előbbi csütörtök esti rangadót járszik egy héttel korábban, utóbbi pedig bye weekről jön. A tavalyi 49ers elleni meccs egészen kiváló volt, de most Emmanuel Sanders a Saints csapatát fogja erősíteni. A Falcons egyébként tavaly is játszott bye weekről érkezve a Saints ellen és meglepetésre 26-9-es győzelmet aratott. Ezt akarja most a Saints elkerülni.

A 12. héten jön egy elég nehéz menet, ugyanis három idegenbeli találkozó jön egymás után, aztán otthon kell fogadni két SB-contendert a Chiefs és a Vikings személyében. A Broncost egyébként 1994 óta nem verte meg a Saints, zsinórban öt vereség a mérleg azóta, ezen kellene most változtatni a Mile Highon. A Falcons otthonában sem könnyű sosem játszani, és ugyan Philadelphiában sikeres szokott lenni a Saints, zsinórban három idegenbeli meccs megterheli a csapatot, így az sem lesz könnyű. És ha még sikeresen is veszik az akadályokat, akkor jöhet Patrick Mahomes és a Chiefs december 20-án. Az utolsó előtti körben karácsonykor, különleges módon pénteken fogadják a Vikingst, hogy aztán a Panthers ellen zárják a szezont.

Úgy gondolom, hogy a csoporton belül 4 meccset hozni kell, a Buccaneersben és a Falconsban látok esélyt a “felezésre”. Az NFC North nem számít könnyű falatnak, de szerintem hármat itt is be kell húzni, főleg hogy a Vikingst és a Packerst is a Superdome-ban fogadják. Az AFC West sem lesz könnyű falat idén, főleg hogy a Raidershöz és a Broncoshoz is utazni kell – mindkettőn Breesék lesznek a favoritok, de nem elképzelhetetlen egy vereség egyik helyszínen sem, és a Chiefs elleni meccset nem is említettem. A tavaly azonos helyen végző csapatoknál a 49ers és az Eagles került terítékre, a 49ers továbbra is nagyon erős, az Eagles ellen pedig harmadik vendég meccsüket játsszák majd zsinórban, ami megterhelő. A Saints továbbra is a csoport favoritja és talán a legjobb kerettel rendelkezik az egész ligában, de a menetrend nem volt kegyes Breesékhez, így mondjuk egy első kiemelést és az azzal járó pihenőhetet nagyon nehéz lesz megszerezni.

Tipp: 11-5

Tampa Bay Buccaneers

  • A vegasi oddsok alapján a Buccaneersé a 11. legkönnyebb sorsolás a ligában.
  • A fogadóirodák 9,5 győzelemben húzták meg az over/under határt a csapatnál.
  • Öt főműsoridős mérkőzést kapott a gárda, azaz a maximumot – ráadásul az összeset egy héthetes perióduson belül a 6. fordulóval kezdve. Ennyit még a Super Bowl győztes csapat sem kapott 2003-ban. Ennyit ér Tom Brady.
  • A támadóknak egész jó dolguk lesz, a 9. legkönnyebb a sorsolásuk, ellenben a védelemnek az 5. legnehezebb.
  • A passzvédelemnek különösen fel kell kötnie a gatyát, a negyedik legnehezebb a Buccaneers sorsolása ilyen szempontból.
  • A 13. heti bye week után kellemes időben zárják a szezont, ugyanis 4 találkozót játszanak decemberben, de egyszer sem kell fagyoskodni, két hazai mellett Atlantába és Detroitba utaznak fedett pályára. Sőt, a 10. forduló, tehát november közepe után csak kétszer kell kimozdulniuk otthonról.
  • A pihenőnapok nem jöttek ki jól a csapatnak, ugyanis összességében 8 nappal kevesebbet pihenhetnek ellenfeleiknél, ami a harmadik legtöbb. Négy meccsen is “pihenési hátrányban” lesznek, ami a legtöbb az egész NFL-ben.
  • Négyszer is rövid héten kell játszaniuk, ráadásul a 6-8. héten a Packers és a Raiders is bye weekről érkezik, majd a Giants csütörtök esti rangadóról, tehát mini bye weekről.

Ha a Saintst átugrottátok és csak ezt a részt akarjátok olvasni, akkor leírom itt is, hogy egyből az első körben megkapjuk az arcunkba a Brady vs Brees csatát, ami végigkísérheti akár az egész szezont is, főleg hogy 6 TD-re van Brady Breestől az örökranglistán. Egyébként mindössze hatodszor csap össze a két jövőbeli Hall of Famer irányító. Aztán a csoport leggyengébb tagja, a Panthers érkezik a hazai szezonnyitóra, új irányítóval, új támadókoordinátorral, új főedzővel, új mindennel, így nehéz lesz rájuk készülni. A harmadik héten Brady 2017 után ismét Denverbe látogat, a Mile High pedig nagy különbség lesz a tampai tengerparthoz képest.

Október elején a Chargersszel kezdenek otthon, majd megkezdődik a primetime sorozat. Először csütörtök esti rangadón jöhet egy Brady vs Foles mérkőzés, de mindketten már más csapatban játszanak, mint azon a bizonyos Super Bowlon. Ezt követően jön egy Brady vs Rodgers összecsapás is Tampában, amit hatalmas hype övez majd, de kivételesen nem lesz főműsoridős. Következő héten is nagy lesz a hype, amikor a Buccaneers megnézi magának az új vegasi stadiont, ráadásul vasárnap esti rangadón – a nagy sztori pedig természetesen Jon Gruden lesz a meccs kapcsán. November első hétfőjén ismét főműsoridő, és jöhet egy Brady vs Giants párharc, aminek azt hiszem nem is kell ecsetelnem a pikantériáját. Ebben a három meccsben az lesz igazán nehéz, hogy mindhárom ellenfél extra pihenőről érkezik, így felkészülési hátrányban lesz a Bucs.

Aztán ismét Brady vs Brees, vasárnap este Tampában, ahová visszatér Jameis Winston is. A Charlotte-i túra után pedig a másik Los Angeles-i csapatot, a Ramst is vendégül látják Ariansék, ezzel a hétfő esti rangadóval pedig lezárul a Buccaneers főműsoridős időszaka, ebben a hét fordulóban ötször is kiemelt időpontban játszanak, szóval tele lesz a SportTv kommentmező “már megint Bradyt kell nézni” hozzászólásokkal. A 13. heti, nagyon kései bye week – ami lehet pozitív is – előtt még egy nagy mérkőzésre sor kerül, ugyanis a Chiefs látogat a városba, a Brady vs Mahomes csata pedig nagyon várós. Kipihenve jöhet a szezon utolsó negyede, kezdve a Vikingsszal, duplázva a Falconsszal és utazva Detroitba. Itt lehet egy Brady vs Patricia pikantéria, illetve nyilván a Brady vs Falcons meccs vonatkozásait sem kell ecsetelni – Brady egyébként 6-0-val áll a Falcons ellen karrierjében, ami jó előjelnek tekinthető.

Összességében a Buccaneers szerintem playoff-csapat lett Brady érkezésével, a támadósor papíron a legjobbak közt lehet, a védelem pedig szerintem nagyon alul van értékelve, a secondary fiatal tagjai pedig sokat léphetnek előre ebben az évben Todd Bowles kezei alatt. A csoportban 3 győzelem kötelező, de inkább 4-nek kellene lennie, az NFC Északkal szerintem felezni fognak, az AFC West ellen is minimum 2 győzelmet kellene hozni, a maradékként a Rams-Giants közül is legalább egyet kötelező lenne hozni, de a kettő sem elképzelhetetlen. A menetrend nem a legkedvezőbb, főleg a pihenési hátrányt megnézve, de a csapat tehetsége túllendítheti ezen a gárdát. A rájátszás el nem érése mindenképpen nagy csalódás lenne, de szerintem ez nem következik be és minimum a wild cardon be fog futni a Buccaneers, amihez akár egy 9-7 is elég lehet, de én ennél eggyel több győzelmet jósolok Bradyéknek.

Tipp: 10-6

Atlanta Falcons

  • A vegasi oddsok alapján a Falconsé a legnehezebb sorsolás az egész ligában.
  • A fogadóirodák 7,5 győzelemben húzták meg az over/under határt a csapatnál.
  • Két főműsoridős meccset kapott a Falcons, egy hétfő esti rangadót a Packers ellen és egy csütörtökit a Panthers ellen.
  • A 11-17. hétig egészen brutális lesz a sorsolás, magasan a legnehezebb: 2x Saints, 2x Buccaneers, Saints, Chargers, Raiders.
  • A szezon közepén lesz egy kis pihenő, a 7-9. héten a negyedik legkönnyebb a Falcons sorsolása.
  • Kemény passzvédelmekkel találkoznak, a harmadik legnehezebb ilyen szempontból a menetrend.
  • A passzvédelemnek is fel kell kötnie a gatyát, a legnehezebb a Falcons sorsolása ilyen szempontból.
  • A Saints és a Buccaneers ellen is kétszer találkoznak három héten belül a szezonban.
  • A hideget egy kivétellel megússzák, a szezon végén három idegenbeli találkozóból kettő is meleg helyen lesz (LA, Tampa Bay), de azért az Arrowheadben megfázhatnak.
  • Pihenőnapokkal egész jól jártak, két nappal több pihenő jut nekik, mint ellenfeleiknek.

Rendesen belevág a lecsóba a Falcons az elején, ugyanis rögtön négy playoff-aspiránssal mérkőzik. Az új mezeiket otthon a Seahawks ellen mutathatják meg először éles bevetésen, majd mehetnek Dallasba – a Cowboys ellen az utóbbi háromból kettőt behúztak, de jelenleg talán Prescotték számítanak erősebbnek. Ezt követően pedig beindul az NFC északi menetelés, ugyanis öt héten belül megmérkőznek mind a négy gárdával, a Packersszel ráadásul hétfő esti rangadón. A Rodgersék elleni csörtéből felocsúdva pedig rövid héten fogadják a Pantherst – egyből az északi túrák után ismét összecsapnak a szezon féltávjánál, ráadásul csütörtök esti rangadó keretein belül.

Így a kilencedik körben extra pihenőt kaphatna a Falcons, azonban a Broncos bye weekről jön, így ez az előny elúszik. Ezután pedig jöhet a Falcons saját pihenőhete, ahonnan New Orleansba látogatnak. Tavaly is bye week után találkoztak Breesékkel, ráadásul akkor pocsék szériában is voltak Ryanék, mégis megverték az ősi riválist 26-9-re – most is erre készülhetnek. Ezzel a derbivel pedig beindul az egészen brutális évzárás, hiszen hétből ötször találkoznak playoffba várt ellenféllel. A két Saints-derbi közt a Raiderst fogadják, majd megnézik az új Los Angeles-i stadiont és a Chargers gyönyörű új mezeit, hogy a végén a dupla Buccaneers-derbi közt ellátogassanak a címvédőhöz is. A szezon bye week utáni része tehát egészen brutálisnak tekinthető.

A menetrend összetétele a Falconsnál nem rossz egyébként, főleg pihenőnapokat tekintve, de ez egyszerűen nem tudja kompenzálni azt, hogy mennyire erős ellenfelekkel kell szembenéznie a csapatnak – nem véletlenül a legnehezebb a sorsolása a gárdának az egész ligában. A csoportban 3 győzelem összejöhet, akár 4 sem lenne teljesen meglepő, de azért a szezon végén ha esetleg nem jól alakulnak a dolgok, akkor beleeshetnek egy vereségi szériába is a Saints-Buccaneers duó ellen. Az NFC Northban két győzelemnél többet nehéz elképzelni, hiszen a Packershöz és a Vikingshoz is utazni kell. Az AFC Westtel akár szintén lehet felezni és a Seahawks-Cowboys duóból is meglehet az egyik, de én összességében úgy gondolom, hogy ez a Falcons nincs annyira jó csapat, hogy ennyire brutál sorsolással elérje a pozitív, vagy akár a semleges mérleget.

Tipp: 7-9

Carolina Panthers

  • A vegasi oddsok alapján a Panthersé a 6. legnehezebb sorsolás a ligában.
  • A fogadóirodák 5,5 győzelemben húzták meg az over/under határt a csapatnál.
  • A Panthersnek mindössze egy főműsoridős találkozó jutott, a Falcons ellen játszanak egy csütörtök esti rangadót féltávnál.
  • Az első hat héten nem játszanak olyan csapattal, amely pozitív mérleggel zárt tavaly.
  • A 7-12. hétig elég kemény menetbe szaladnak bele, ekkor a második legnehezebb lesz a csapat sorsolása.
  • A passzvédelemnek fel kell kötnie a gatyát, a második legnehezebb a Panthers sorsolása ilyen szempontból.
  • A futás elleni védelemnek viszont könnyebb dolga lesz, az ötödik legegyszerűbb ilyen szempontból a menetrend.
  • Teljesen semleges a menetrend pihenési előnyt tekintve, pontosan ugyanannyit pihenhet a Panthers a szezonban, mint az ellenfeleik.

Alapvetően könnyen indul a Panthers idei szezonja, hiszen az első hat meccsen mindössze egy playoffba várt csapattal kell összemérni erejüket, azonban ezt ellensúlyozandó jó kérdés, hogy mennyire tudják felvenni a fonalat a szezon kezdetén, hiszen nem elég, hogy új irányítóval vágnak neki a szezonnak, teljesen új a rendszer támadó- és védőoldalon is, illetve a főedző is újoncnak számít, tehát többszörösen hátrányos helyzetből várják az idényt. Így tehát a szezon eleje sem lesz egyszerű, pedig itt jönnek szembe a relatíve könnyebb ellenfelek, mint a Raiders, a Chargers vagy a Cardinals – Los Angelesben pedig Matt Rhule-ék megcsodálhatják a hiperszuper új stadiont.

Az ötödik héten a Falcons rövid hétről érkezik az egymás elleni csörtére, azonban az utóbbi öt egymás ellenit a Panthers elbukta Georgiában, ezen kellene valahogy változtatni. Egy héttel később a pihenés rosszabb végén lesznek, ugyanis a Bears előtte csütörtök esti rangadót játszik, így extra felkészülési ideje lesz. Ugyanez igaz a Saintsre is, amely bye weekről várja a meccset, Teddy Bridgewater pedig összecsaphat korábbi kenyéradójával. Ezzel pedig megkezdődik egy nagyon kemény menetelés, hiszen hat meccsből négyszer találkoznak rájátszásba várt gárdával, köztük a címvédő Chiefsszel is, illetve Bridgewater másik korábbi kenyéradójával, a Vikingsszal, illetve a szezon felénél jön az egyetlen főműsoridős találkozójuk, csütörtök éjjel a Falcons ellen.

A bye week nagyon későn, egészen a 13. héten jön, itt lehet majd kicsit fellélegezni, hogy aztán belevágjanak a hajrába és lejátsszák a Super Bowl 50 visszavágóját – még ha a két csapat teljesen át is alakult azóta. Jöhet egy fagyos túra a Lambeau-ra karácsony előtt, hogy aztán a két ünnep közt összefussanak korábbi főedzőjükkel, Ron Riverával és a Redskinsszel. A szezont pedig otthon zárják a Saints ellen.

Nagyon durva irányítómenetrendet kapott a Panthers, rengeteg jövőbeli Hall of Famer irányítóval mérkőznek majd meg, elég csak Breesre vagy Bradyre gondolni, ami négy meccset jelent, de Aaron Rodgers, Pat Mahomes és Matt Ryan is nagy falat lesz a gyenge secondary számára. Ez a csapat még nagyon az építkezés elején jár, az új rendszerbe pedig nehéz lesz beletanulni az új stábbal, így véleményem szerint ezt tanulóévnek kell felfogni a Panthersnél és nem törődni azzal, hogy gyenge lesz a mérleg. Mert szerintem az lesz és a top5-ben fog választani a gárda, így megadom az általam ilyenkor adható legalacsonyabb jóslatot a csapatnak, ez pedig 4 győzelem.

Tipp: 4-12

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!