Connect with us

Draft

Mack, téged választalak – Bears draftértékelő

A 2020-as NFL Drafton a Chicago Bears választottja pedig: Khalil Mack! Sokan feleslegesnek gondolják utólag ennyi ellenértéket feladni egy prémium pass rusherért, de az biztos, hogy a Bears nem választhatott volna jobb játékost a drafton Macknél. Top pick híján top játékos talán első ránézésre nem érkezett, de akad rejtett kincs az idei Bears classban.

Elsőkörös választottnak még az idei évben sem örülhettek Chicagóban. A Khalil Mack trade utolsó részletét is letörlesztette a Bears, de legalább a két évvel ezelőtti trade keretein belül idén a 2. körben sajátjukon kívül a Raiders pickjével is számolhattak. A draftra úgy érkezett meg a gárda, hogy Allen Robinson mögött nem igazán volt második számú elkapó, a távozó Clinton-Dixet nem pótolták még safety poszton, és elfért volna erősítés a corner egységbe is.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A needeket félig-meddig sutba dobva a második kör első pickjével Ryan Pace húzott egy váratlant és a rosteren lévő nyolc tight end mellé kihúzta a class első játékosát, Cole Kmetet kilencediknek. A dolog kifejezetten érdekes annak fényében, hogy a Bears épp idén adott egy kisebb vagyont Jimmy Grahamnek. A Seahawksnál és a Packersnél is megbukó veterán érkezése és Kmet választása valószínűleg a Shaheen projekt végét jelzi, legalábbis ezt sugallja a két komoly vetélytárs.

Kmet a második kör eleje/közepe tájékán nem számít durva reach-nek, de egy fél körrel azért legalább hátrébb várták a draftolását. A konszenzus boardokon ő volt a legmagasabban jegyzett TE idén, de ez kicsit az egész poszt kritikája is. Én annyira magasra nem értékeltem, legalábbis biztos, hogy inkább húztam volna egy körrel később 2-3 srác közül valakit, mint a második kör első felében Kmetet. A Notre Dame kiválósága persze nem számít rossz játékosnak. Egy stabil teljesítényre képes, aki a pálya közepén biztos opciót fog tudni kínálni a mindenkori irányítójának. Az a probléma Kmet kapcsán igazából, hogy nem kiemelkedő semmilyen téren. Atletikai paraméterei egyáltalán nem kimagaslóak a poszton. Az elkapás után mutat szép, fizikális megmozdulásokat, amikből időnként ki tud hozni pár extra yardot, de kérdés, NFL-védők ellen is megmarad-e ez a képessége.

Bár mérete megfelelő a posztra, és nagy elkapási sugárral dolgozik, nem fizikális az elkapási ponton. Sokszor kap el testtel, ami talán azt jelzi, hogy nem elég megbízhatók a kezei. Matt Nagy rendszerébe nagyon kellene már egy kiemelkedő tight end. Mivel Shaheen nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és a leigazolás után talán Jimmy Graham tavalyi highlight vidóit is megnézték, végre realizálták, hogy a poszton a mennyiséggel szemben a minőség nem adott. Ugyanakkor nem biztos, hogy a csapat első pickjével kellett volna vérfrissítést hozni az egyébként elég telített posztra. Pontosan Kmet után ment ki például Delpit vagy Antoine Winfield Jr., de még jó pár minőségi elkapó is terítéken lett volna.

Kmet azzal a pickkel érkezett, amit a Mack csere keretein belül kaptak vissza a Raiderstől. A csapat saját választásával a Utah egyetemről érkezett Jaylon Johnson. Ha a kör első választása kissé reachnek nevezhető, Johnson a draft ezen pontján már steal. Okudah és Henderson mögött a CB class besorolása elég megosztó volt az idei évben. Noha Johnson előtt a két kiemelkedő prospecten kívül is négyen keltek el, korán sem biztos, hogy nem Jaylon lesz korosztálya egyik legjobb játékosa. Johnson 3 év tapasztalattal a háta mögött alig 21 évesen lesz profi és igazi playmakernek mondható. Karrierje alatt 7 interceptiont szerzett és egyik évében sem engedett 57-nél jobb mutatót az ellenfél irányítójának. Ha nem is robbantotta fel a combine-t, kiemelkedő atlétának számít. A poszthoz kellő önbizalommal maximálisan rendelkezik, kellően aggresszív így elsősorban press manben a legkiemelkedőbb. Nem lepne meg, ha Okudah mellett a class legjobb cornere válna belőle rövid időn belül. Mindene megvan, hogy igazi lock-down játékossá nőhesse ki magát. Amiben fejlődnie kell, az a hátsó zónák levédekezése. A Bears secondary – akárcsak a tight end sor – leginkább darabra volt meg. Kyle Fuller túloldaláról Amukamara távozott, akinek helyét könnyen átveheti Johnson, hisz Buster Skrine vagy épp Artie Burns nem legküzdhetetlen akadályok.

Harmadik köre híján Chicagóban 7 picken belül le is tudták a draft első két napját. A harmadik napon viszont újra volt miből a sűrűjében halászni. Egy negyedik körös választás mellett dupla pickje volt a csapatnak az 5. és a 7. körben.

A negyedik körben kiválasztott Trevis Gipson nagyon projekt játékosnak mondható. Bár a felvételek alapján az atletikus pass rusherek köré sorolható, a combine tesztjeit kihagyta, így nem tudta bebizonyítani mindezt. Rookie éve nagyrészt valószínűleg a megfelelő technikák és kézhasználat megtanulásával fog eltelni, de szituációs pass rusherként akár már idén is a csapata hasznára lehet. A kissé luxusnak mondható TE pick után annyira nem gondolom mélynek a pass rusher egységet, hogy nem fér el a mélyítés, de Gipson talán az idei évben még nem tud akkora hasznára válni a csapatnak, amennyire sürgős a bizonyítás a Pace, Nagy kettősnek. A fizikai adottságok lehet, hogy csak egy 1-2 éves tanulás után fognak teljesítményben is kicsúcsosodni.

Az ötödik körös dupla választás nyomán elsőre további mélységet adtak a corner sornak. Kindle Vildor profilja rendkívül érdekes. Ereje és egyenes vonalú sebessége a class egyik legjobbja, miközben a kezei helyén is lapátok vannak. Ennek ellenére viszont a sor végén kullogott azon felmérők során, ahol a fordulékonyságot tesztelték. Mivel NFL-szinten kissé alulméretezettnek számít (továbbá a csapat külső cornerei talán adottak) elsősorban a slot szerepkörben lehet keresnivalója. Az aggresszivitása és fizikalitása megvan, hogy a tömegben megállja a helyét, de pont a belső területeken volna fontos a laza csípő és gyors fordulékonyság, ami nem volt erőssége a másodosztályból érkező játékosnak. A nickel és dime posztokért szerintem nélküle is elég játékosból válogathatott volna az edzői gárda, továbbá a játékos profilja se biztos, hogy NFL-kompatibilis.

A kör másik választásával megjött a csapat 2020-as Taylor Gabrielje. Méretéből adódóan a Tulane egykori játékosa főleg slot elkapó lehet a profik között. A route futási képességei csiszolásra szorulnak, de egy dinamikus játékosról van szó, akinek megvannak az adottságai a szeparálódásra a profik között is. Évek óta megoldatlan probléma a Bears offense számára megtalálni Allen Robinson mögött a stabil 2. és 3. számú célpontokat. Az 5. körben nem azonnali megoldást kínáló játékosok vannak, de Darnell Mooney beleeshet a rotációba. A 3. napos választások közül talán ő tetszik egyedül kifejezetten. Darnell lehet az egyetlen a sorból, aki akár hamar kezdővé nőheti ki magát, ráadásul a poszton egyébként is erősítésre szorult az egység.

A dupla hetedik körös választással pedig két guard érkezett vélhetően a rotációba, PS csapatrészbe. Míg Arlington Hambright a CBS boardja alapján az előkelő 613. helyet foglalja el, addig Lachavious Simmons nem fért fel az oldal által készített top 750 legjobb egyetemi játékos listájára. Persze a 7. körben nem szokatlanok a hasonló meglepetés pickek. Elegendő támadófalembered pedig sose lehet, ez azért két eléggé fejfogós választás lett. Simmonsról konkrétan képet se sikerült találnia a csapatot követő egyik twitter fióknak. Nem gondolom, hogy bármelyik játékos nem maradt volna meg az UDFA körre.

A Bears 2020-as draftját még mindig döntően befolyásolta a Khalil Mack trade, de jó hír, hogy a gárda végre megfizette, amit meg kellett. Jaylon Johnsonon kívül a csapat leginkább hamarabb húzta ki a kiszemeltjeit, mint azt várni lehetett volna, a legfontosabb két második körös választással olyan embereket sikerült szerezniük, akik már idén segíthetnek a csapatnak. A projekt játékosok közül pedig ha már 1-2 bejön, akkor első kör ide vagy oda, egy sikeres draftra lehet majd visszatekinteni. Elsőre ugyanakkor csak a Johnson és talán a Mooney pick azm ami kifejezetten tetszett. Kmetet hiába húzták ki magasan, nem gondolom, hogy liga top játékosa válna belőle akár hosszú távon sem. Enélkül viszont korai volt az a pick főleg, hogy jó pár értékesebb játékost is választhattak volna akár a safety, akár az elkapó sorba.

Jövőre újra megvan a csapat elsőkörös választása, hogy akár a következő irányítót hozzák a még mindig jónak mondható keret utolsó láncszemének.

Értékelés: C

[/ppp_patron_only]

3 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DrBaji Mihály
DrBaji Mihály
2020-05-10 12:49

Majd Traubi megoldja…:)

Fetyke
Fetyke
2020-05-10 13:24

“Jövőre újra megvan a csapat elsőkörös választása, hogy akár a következő irányítót hozzák a még mindig jónak mondható keret utolsó láncszemének.”
Azért ehhez tegyük hozzá, hogy mivel Nagy-tól idén várnak eredményt, ha az nem sikerül, akkor feltehetőleg új edző jön és ez a keret nem marad(hat) így együtt jövőre. Ha viszont jön eredmény, ami ugye minimum PO szereplést jelent, akkor nem nagyon lesz lehetőség új irányítóra…

acsdav2
acsdav2
Reply to  Fetyke
2020-05-10 20:15

Az eszme futatással nincsen baj. Nagy távozása esetén is együtt maradhat a keret. Az a logikátlan, hogy egy esetleges jövő évi QB drafttal pótolják a hiányzó láncszemet. Az az átlagos, hogy egy QB-nak évekbe telik mire eléri a top 15-ös szintet. Addigra meg már ki tudja mi lesz a mostani kerettel. A Bears ha abban hisz, hogy jó a kerete, akkor a legnagyobb hiba eredménybe kényszerve draftolni egy QB-t. A Foles-Trub páros szintjét se érné el várhatóan az első években.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x