Connect with us

Draft

Need for speed – Raiders draftértékelő

A Las Vegas Raiders első draftja alighanem Al Davisnek is tetszett volna, hiszen behúzták a draft leggyorsabb játékosát, aki hiányposztra érkezett. Sőt, érkezett még egy elkapó, és a szintén erősítésre szoruló cornerback posztra is dupláztak. Emellett behúzták a tavalyi egyetemi futballszezon legizgalmasabb játékosát is. Mike Mayocknak pedig lassan a szokásává válik, hogy a Clemsonról draftoljon játékosokat, no meg talán az is, hogy az első körben legyen legalább egy kérdőjeles választása, hogy aztán a középső körökben betaláljon.

Hiányposztok a draft előtt

A draft előtt a két legnagyobb hiányposzt a WR és a CB volt, ide mindenképpen kellett legalább egy-egy olyan játékost találni, aki azonnal kezdő lehet, a Raiders szerencséjére az idei drafton ez a két poszt volt a legerősebb. A linebacker sorba jött erősítés a piacról, de a draftról még elkelt a posztra ember. Ezek után is főleg védőt vittem volna, a védelem bármely pontjába, bár voltak jó FA igazolások, de ne feledjük, hogy a Raiders védelme az egyik leggyengébb volt a ligában tavaly, míg a támadósor átlag feletti volt, így én főleg előbbit erősítettem volna.

1/12 – Henry Ruggs III, WR, Alabama

A választás előtt a Buccaneers general managere, Jason Licht kereste meg a Raiderst, és két helyes felmozgásért cserébe 3., 5. és 6. körös picket adott volna a fosztogatóknak, ezt az ajánlatot azonban Mike Mayock visszautasította, mert attól tartottak, hogy a kiszemeltjüket elviszi előlük a 49ers. A kiszemelt pedig a draft leggyorsabb játékosának számító Ruggs volt, aki nem csak egy speedster, nem csak egy mélységi célpont, útvonalakat is tud futni, és ami legfontosabb: elkapni is tud. Nem csak a 40 yardos ideje (4,27 mp), hanem a súlypontemelkedése is elképesztő (42 inch) volt a Combine-on, NFL-szinten is ritka atletikus játékosról beszélünk. Számomra nem vitás, hogy egy ilyen WR bármelyik drafton megérhet 1/12-es választási jogot, de a kérdés az, hogy úgyis megérte-e őt választani, hogy bent volt még az egyetemi csapattársa, Jerry Jeudy és a Sooners remek elkapója, CeeDee Lamb is.

Sokak szerint ők jobb prospectek Ruggsnál, ezt elsősorban arra alapozzák, hogy produktívabbak voltak az egyetemen, illetőleg a Raiders választottja nem volt első számú célpont az Alabamában. Nehéz eldönteni, hogy a három tehetséges elkapó közül ki a legjobb a drafton. Én Jeudy mellett tettem volna hitet, mert ő a legképzettebb és a legsokoldalúbb a három közül, és ahogy az angol mondás tartja: skills pay the bills. Viszont azt is kell látni, hogy egy Ruggs-féle szélvészgyors WR hiányzott leginkább a Las Vegas támadóegységéből. Nem probléma, hogy nem volt első számú elkapó, a Raidersben sem lesz az. Gondoljunk a Chiefsre – amely csapatot most a sikeressége miatt bőven fognak másolni – náluk sem igazi WR1 Tyreek Hill, viszont jelentősen megkönnyíti az első számú célpont Travis Kelce dolgát. Így lehet a fosztogatóknál is, ahol szintén van egy remek tight end Darren Waller személyében, akinek az életét jelentősen kellemesebbé fogja tenni Ruggs, mert a védőknek tisztelniük kell a sebességét, nem árt rá safetyt is állítani, mert egy sima slantből is hozhat bőven yardokat. Ezzel együtt Josh Jacobs is örülhet, mert kevésbé lesznek tömve a boxok ellene.

Még a személyiségéről pár szó, mert ahogy köztudott, a Gruden – Mayock páros egy bizonyos típust keresi, ez pedig a Gruden Grinder. Ez alatt az olyan futballistákat értjük, akik imádnak futballozni, a belüket is kidolgozzák, és minden yardért készek küzdeni. Az Alabama egészen kiváló elkapósorral rendelkezett tavaly, Jeudy és Ruggs mellett ott volt Devonta Smith és Jaylen Waddle, utóbbi kettő is első körös tehetség. Közülük mégis Ruggs számított a leginkább kompetitív játékosnak, ami miatt Gruden is mellette tette le a voksát. Kick returnerként is szerepet kap majd.

 

1/19 – Damon Arnette, CB, Ohio State

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Miután a Raiders tavaly szezon közben eltrade-elte a korábbi első körben húzott cornerbackjét, Gareon Conley-t, mindenképpen kellett CB-t húzni az első körben. Conley-val az volt Gruden gondja, hogy nem volt elég fizikális, nem szerelt jól, nem tette oda magát eléggé a pályán. Most egy olyan játékost húztak, akire ilyen téren nem lehet panasz. Mégis erre a választásra sokan felkapták a fejüket, többek között én is, hiszen Arnette-et nem sokan tartották első körös prospectnek, inkább a 2. kör végére / 3. körbe várták. A legfőbb problémák vele kapcsolatban a fizikai paraméterei, először is az életkora (24 éves lesz szeptemberben), majd a sebessége (4,56 másodperces 40 yard a Combine-on) és a rövid karjai.

Ha csak ezekre koncentrálunk, meggyőzhetjük magunkat arról, hogy ilyen játékos nem ér első kört, mert a profik között leginkább slot CB lehet belőle, de! A 40 yardos idejével kapcsolatban több elmélet is felszínre került, mert Arnette a pályán nem számít ilyen lassúnak. Felmerült, hogy sérülten futott, ezt Cris Carter mondta róla, illetőleg az is, hogy rosszul mérték az idejét a Combine-on. Ha abból indulunk ki, ahogy a pályán játszik, úgy egy tizedmásodperccel jobb időt kellett volna produkálnia. A rövid karok valóban problémát jelentenek, és az életkora is, ugyanis 5 évet húzott le az Ohio State-en, elsőévesként még csapattársa volt Ezekiel Elliot, Joey Bosa és Michael Thomas is. Mindez behatárolja a potenciálját a profik között.

Viszont ha megnézzük, kit lehetett volna választani helyette erre a posztra, azt gondolom, hogy nem tudunk olyan cornerbacket mondani, aki egyértelműen megérné az 1/19-et. Jeff Gladney, Kristian Fulton, Jayden Johnson és Trevon Diggs nálam nagyjából egy kategória Arnette-tel, mint prospectek. AJ Terrellt sem mondanám egyértelműen jobbnak, és ő kettővel előtte ment ki. Emiatt azt gondolom, hogy a Raiders nem hibázott ezzel a választással, azt a játékost vitték, aki leginkább illik a védelmükbe. Arnette megfelelően képzett játékos, aki az első napon kezdő lehet, legfőbb erénye az, hogy fizikálisan játszik, és jól szerel, megfelel tehát annak a típusnak, amit Gruden preferál. Nem láttam olyat, hogy az utolsó szezonjában bármikor is csúnyán megégették volna (igaz, hogy nem kellett játszania az LSU ellen).

A személyisége miatt állítólag volt olyan csapat, amelyik levette a boardjáról, ugyanis előfordult, hogy összebalhézott az edzőkkel. Arnette szerint ez már a múlté, amióta gyermeke született, megkomolyodott, és a pályán is jobb teljesítményt nyújt. Összességében nem tartom rossz választásnak, mert hiányposztra jött, és azonnal kezdő lehet, viszont érzésem szerint letrade után is elérhető lett volna.

3/80 – Lynn Bowden Jr., ATH, Kentucky

Aki az egyetemi focit szereti, annak a kedvence volt Lynn Bowden Jr. tavaly. A Kentucky első és második számú irányítója is lesérült tavaly a negyedik hétre, így az addig slot WR Bowden lett a Wildcats QB-ja. Bár passzolni nem nagyon tud úgy, hogy ember közelébe is menjen, mégis 5-2-es mérleggel zárt kezdőként,  majd utána a Virginia Tech elleni bowl meccset is megnyerte Bowden irányításával a Kentucky (úgy, hogy a meccs előtt be is húzott egy ellenfélnek).

A posztcsere után elsősorban futott, végül 1468 futott yarddal zárta a szezont – ami a legtöbb volt a SEC-ben – úgy, hogy az első hónapban még elkapót játszott. Bár ezzel a teljesítménnyel megnyerte a Paul Hornung Awardot, ami a legsokoldalúbb egyetemi játékosnak jár, első csapatos All-American lett, NFL jövője szempontjából lehet jobban járt volna, ha marad WR, mert fejlődnie kellett volna ezen a poszton, főleg az útvonalak futását illetően.

De Grudennek pont ez volt a szimpatikus, mert ezzel Bowden megmutatta, hogy igazi csapatjátékos, és azt is, hogy mennyire dinamikus, jól lát a pályán, és van tehetsége az RB poszthoz is, Mayock szerint a profik között ez lehet belőle elsősorban. Bowdent úgy tudnám jellemezni, hogy ő a született futballista, bevethető wildcat QB-ként, futójátékosként, elkapóként, visszahordóként is, ő az igazi svájci bicska, mindegyik poszthoz van tehetsége, de egyik terén sem képzett eléggé.

Bár tényleg egy kedvelhető, izgalmas játékosról beszélünk, egyelőre az a “gadget” típus, mint Taysom Hill a Saintsben. Ami nem rossz, de kérdés, hogy megér-e egy 3/80-as picket úgy, hogy a védelemre inkább ráfért volna az erősítés, jöhetett volna Neville Gallimore vagy Terrell Lewis. Ez így kicsit luxus nekem, de Gruden a következő szezonban megmutathatja, hogy mennyire kreatív, mert most már van mindenféle fegyvere, és ha meg is találja a helyüket, akkor nagy játékokra számíthatunk a Raiders támadóegységétől. Illetőleg ha Ruggs lesz a KR, Bowden pedig a PR, az könnyen azt jelentheti, hogy a Raidersnek lesznek a legjobb visszahordói a ligában.

3/81 Bryan Edwards, WR, South Carolina

Jött még egy elkapó, ezúttal egy nagydarab possession receiver (6’3, 215 font), és úgy is játszik, nem a szeparálódásával, hanem a fizikalitásával veri meg a cornerbackeket. Edwards kiemelkedően produktív játékos volt az egyetemen, 3 rekordot is tart, a South Carolina elkapójaként ő szerezte csapatának történetében a legtöbb elkapást (234), legtöbb elkapott yardot (3048), és sorozatban 48 meccsen regisztrált elkapást, pedig a Gamecocksban olyan elkapók is pallérozódtak, mint Deebo Samuel, Alshon Jeffery, Sidney Rice vagy Sterling Sharpe.

Csúszott egy kicsit a drafton véleményem szerint, ami köszönhető annak, hogy a Combine előtt lábtörést szenvedett, ami miatt nem mutathatta meg a felmérőkön, hogy a méretéhez képest jó sebességgel rendelkezik. Nem csak nagydarab és erős, jók a kezei is, bár kicsit darabos a mozgása az útvonalak futásakor, nem annyira képzett WR még, technikai hiányosságait küzdőszellemével kompenzálja. Első évében még Tyrell Williams mögött játszhat, de mivel Williams sem lesz fiatalabb, idővel átveheti a helyét. CeeDee Lamb után neki voltak a legbravúrosabb egykezes elkapásai az idei drafton résztvevők közül, ezért érdemes megnézni a highlights videóját. A draft ezen pontján mindenképpen jó húzás.

3/100 – Tanner Muse, LB, Clemson

Eddig minden választás védhető volt valamilyen okból, most jön az, amit már nem nagyon lehet dicsérni. Ezt a picket inkább Mayock Clemson-fétisének tudnám be. Muse egy nagydarab safety volt az egyetemen (6’2″, 227 font), aki ehhez képest még igen gyors 40 yardos időt is futott a Combine-on (4,41 mp), amiből azt gondolhatnánk, hogy kiemelkedően atletikus játékosról van szó, ez azonban nincs így.

Láttunk már olyat, hogy valaki safety volt az egyetemen, és elit LB lett belőle a profik között, őt úgy hívták, hogy Brian Urlacher. A különbség itt az, hogy Urlacher az egyetemen is kiváló játékos volt, Muse-t inkább inkonzisztensnek nevezném. Tény, hogy egyenes vonalban gyors, amit bizonyít az is, hogy utolérte JK Dobbinst a tavalyi elődöntőben, amivel touchdowntól (és talán a vereségtől is) mentette meg csapatát. A probléma vele az, hogy merev a csípője, nem tud elég gyorsan irányt váltani, ami miatt coverage-ben voltak csúnya pillanatai, és ez behatárolja potenciálját a profik között is.

Muse-t megkérdezték, hogy mi lesz a szerepe a Raidersben az első szezonban, azt válaszolta, hogy “special teams war daddy“. Emellett projekt weakside linebacker. Hát… Biztos megéri ilyen játékost húzni a harmadik körben? Ha remek special teamert akarok, ráérek keresgélni az ötödik körben is. Linebacker posztra megvan a mérete, de nem látom benne azt, hogy a tight endeket le tudná védekezni az NFL-ben, és hát évente kétszer Travis Kelce-vel találhatja magát szembe. Az biztos, hogy ő is megfelel a Gruden Grinder típusnak, láttunk tőle kemény ütközéseket, és vezér is volt a Clemson védelmében. De ő itt még korai. Ha mindenképpen linebacker kellett volna, akkor akit az Eagles vitt (Davion Taylor) a potenciálja miatt jobb választás lett volna, és talán Akeem Davis-Gaither is, de ő nagy kérdőjel a sérülései miatt.

4/109 – John Simpson, OG, Clemson

A változatosság kedvéért ismét Clemson, de ez már jobb pick, még ha 5. körös picket is kellett a Lionsnak adni a feltrade-ért cserébe. Richie Incognito idén lesz 37 éves, míg Gabe Jackson kapcsán időről időre felmerül, hogy elcserélné a csapat, ugyanis $9,6 millió nem garantált fizetése van idén, ezért van ráció abban, hogy guardot húztak. Simpson nagydarab, erős játékos, aki két szezonban volt kezdő a Tigersben. Futásblokkolására nem lehet panasz, ami negatívum, hogy lábon lassú, oldalirányban nem kifejezetten mobilis, ami a passzblokkolás során jelenthet problémát számára. Nem minden sémába ideális, de a Raidersnél pont megfelelő lehet.

Érdekesség, hogy a Clemson – bár számos tehetséget adott az NFL-nek az utóbbi időben – nem arról híres, hogy jó támadófalemberek kerülnek ki onnan. Ezt megelőzően 2014-ben draftoltak a Tigers OL-ből, akkor Brandon Thomast vitte el a 3. kör vége felé a 49ers, de az a választás nem nagyon jött be. Ennek ellenére Simpsonnal nem hiszem, hogy probléma lesz, már csak azért sem, mert Dabo Swinney vezetőedző egyik kedvenc játékosa volt. Még esetleg Solomon Kindley és Logan Stenberg jöhetett szóba ezen a poszton a 4. körben, utóbbit valószínűleg feltrade nélkül is be tudták volna húzni, de Simpson náluk magasabbra volt taksálva. Jacksontól lehet, hogy hamarabb megszabadul a csapat, mint Incognitótól, így az ő helyét idővel átveheti Simpson.

4/139 – Amik Robertson, CB, LA Tech

A legvégére jött az ultimate Gruden Grinder, akit sokan a draft stealjének tartanak. Robertson lehetne ugyanis a legjobb cornerback a drafton… ha nem 5’8 magas lenne. Ritka labdaérzékkel, ösztönökkel rendelkezik a poszthoz, és alacsonysága ellenére fizikálisan játszik, nagyot üt, jól szerel, még a nála sokkal nagyobb elkapóktól sem riad vissza, és a futás ellen is odateszi magát. 38 meccsen volt kezdő, ezeken 34 passzt ütött le, 14 interceptiont szerzett, emellett 4 sacket és 23 (!) negatív yardos szerelést is regisztrált. A linkelt videóban éppen 6’6 magas célpontokkal, név szerint Collin Johnsonnal és Malcolm Eppsszel veszi fel a kesztyűt, utóbbi ráadásul még 245 font is.

A Raidersben slot cornerback lesz Robertson, a hasonló magasságú Lamarcus Joynert akár egyből ki is szoríthatja, tekintve, hogy Joyner a Raidersben nem nyújtott eddig meggyőző teljesítményt. Ami Robertsonnál a negatívum értelemszerűen az, hogy 5’8, 187 font, amivel miniatűrnek számít a posztján, és kérdéses, hogy az NFL-ben mire megy majd a nála egy fejjel magasabb, erősebb elkapókkal. A Combine-on lágyéksérülés miatt nem tudott részt venni a felmérőkön, és ez kérdéses, hogy mennyire lesz sérülékeny a profik között. Az biztos, hogy önbizalmat tekintve nála nincs hiány, miután kiválasztották közölte, hogy ő a legjobb defensive back az idei drafton, tegyék rá nyugodtan Tyreek Hillre. Tekintve, hogy 4. körös kompenzációs pickkel húzta Robertsont a Raiders, itt ennél jobban nem nagyon lehetett volna választani.

Összegzés

Plusz egy első és egy harmadik körös választási joguk volt még idénre a Khalil Mack-trade-ből, cserébe a 2. körös pickjük a Bearsé volt, és járt a Raidersnek még egy harmadik kör Gareon Conley elcserélése miatt. Végül hét választása volt a Raidersnek, ebből négy támadót, három védőt húztak. Ideális szerintem fordítva lett volna, mert a védelemnek még a draft után is van olyan része, ami erősítésre szorulna. A védőfalba elfért volna még ember, illetve a safety-páros (Damarious Randall – Johnathan Abram) is kérdéses, hogy milyen szinten teljesít majd, illetve a linebacker sorba nem ártott volna egy olyan játékos, aki Muse-nál kevésbé projekt. Ezzel szemben a támadóegység erejére nem lehet panasz, idén már nem lehet kifogás, sok pontot kell felrakni az asztalra.

UDFA-k közül sok említésre méltó igazolás nem történt, akire oda kell figyelni, az a német kicker, Dominik Eberle, aki előfordulhat, hogy ki fogja játszani Daniel Carlsont a csapatból. Jött még egy tight end a Penn State-ről, Nick Bowers, akiről sokat nem tudunk, de talán még a Nittany Lions szurkolói sem. Ennek ellenére Bowers valamilyen okból kifolyólag $100.000 garantáltat kapott a Raiderstől (ez a garantált összeg egy UDFA esetében magasnak számít), pedig ugye idén igazolták le Jason Wittent is, így aztán pláne nem látom, hogy fog beférni a végső keretbe. Még egy long snappert is begyűjtöttek az Ohio State-ről Liam McCullough személyében.

Bár a védelemre jobban rámehettek volna, összességében a Raiders a labda mindkét oldalán erősödött, és még a special teamben is. Mindegyik húzásukban van potenciál, Ruggs és Arnette a két legfontosabb hiányposzton lehet kezdő az első naptól, és még az általam legrosszabbra értékelt Tanner Muse is jó lehet, ha máshol nem, a special teamben.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

3 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fetyke
Fetyke
2020-05-12 12:41

“…attól tartottak, hogy a kiszemeltjüket elviszi előlük a 49ers.”
Ezt nem is értem! A 49ers mindig a védőfalba draftol először. :) Mayock mit nézett eddig, a lottóshowt? :D

Arni Pecceneger
Arni Pecceneger
2020-05-12 13:26

A wildcat játékokat mennyire használják még az NFL ben? Van olyan csapat ahol ezt többször szokták alkalmazni?

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x