Connect with us

Draft

Nem a megszokott utakon járva – Rams draftértékelő

Első kör nélkül, de erős második napos választási jogokkal vághatott neki a Los Angeles Rams a 2020-as NFL Draftnak, ahol sokan várták tőlük, hogy a magas pickjeikkel durrantanak egy nagyot. Ez sikerült is, csak nem biztos, hogy olyan irányba, mint ahogy azt gondoltuk. Jöttek minőségi játékosok, de összességében nehéz lenne azt mondani, hogy a 2020-as Rams a játékosbörze után erősebbé vált, mint a 2019-es. Kelleni fog az idő, mire mindenkinek kirajzolódik, mi jár Les Sneadék fejében.

A draft előtt/első nap

A Jalen Ramsey-csere keretein belül a Los Angeles Rams odaadta az idei és a 2021-es első körös, illetve a jövőévi negyedik körös választási jogát a Jacksonville Jaguarsnak, ami a csapat idei draftra tervezett stratégiáját is nagyban meghatározta. Ramsey olykor gyengébb játékot mutatott, mint azt lehetett várni, de egyelőre még nem szabad pálcát törni a csere értéke felett, az viszont biztos, hogy két első körrel sok mindent lehet kezdeni, nagyon erős tőkealapot jelent az építkezés szempontjából. Ez a Ramsnek most csak álom, abból kellett főzniük, amijük volt, ez pedig eredetileg négy második- és három harmadik napos pick volt, amit egy draft közbeni cserével még tovább duzzasztottak. Így jött ki, hogy végül kilenc játékossal gazdagodtak a 2020-as játékosbörze során.

Második nap

Nagy meglepetéssel nyitotta a draftját a Rams azzal, hogy a legelső választásuk Cam Akersre esett, hiszen még annak ellenére sem ez volt az elsődleges hiányposzt, hogy Todd Gurley távozott a tavasz során. Tavaly a harmadik körben nagy reményekkel draftolták Darrell Hendersont, akiben sok potenciált láttunk, de a foga fehérjét még nem mutatta ki. A tehetségének megvillantása pedig azzal végképp nem lesz könnyebb, hogy egy nagyon ígéretes futó jött mellé/elé az idei játékosbörzén Akers személyében. Lehetett hallani olyan hangokat, hogy Les Sneadék szeretnének majd egy nagyobb testű, fizikálisabb futót hozni, de arra kevesen számítottak, hogy a Seminoles tehetségét ilyen korán elviszik. Mert szerelembe lehet esni Akers robbanékonyságával, kiváló irányváltásaival, látásmódjával és nagy játék potenciáljával, de nehéz elhinni, hogy tényleg ez a poszt volt a csapat legnagyobb problémája. Főleg úgy, hogy itt Akers picit drága is volt, BPA alapon volt bent akár jobb edge rusher, akár jobb cornerback, akár jobb linebacker. Mindenesetre, Akers nagyon hasznos lesz ebben a támadósorban és lehet azzal számolni, hogy lead backként fognak rá tekinteni, amihez minden tudása és kvalitása meg is van.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Alig telt el pár pick és Akers után újra a Rams volt az órán, amikor egy újabb meglepetés húzás jött – legalábbis sokan nem Van Jeffersont várták ekkor. Ez a választási jog eredetileg a Texansé volt, de ők a Cooks-trade keretein belül ezt a picket a Ramsnek adták, akik nem is haboztak sokat, hogy erősítsenek egy elkapóval. A kérdés viszont az, hogy Jefferson mennyivel ad többet a csapathoz, mint Cooks tette volna (tegyük félre, hogy milyen szerződése van), illetve van-e olyan skillje, amit Woods vagy Reynolds ne tudna. Egy kiváló útvonalfutóról beszélünk, akinek a mozgása nagyon tiszta, könnyen mozog üresre, ezt pedig McVay rendszere nagyon kedveli, könnyen tud építeni rá. Amellett viszont nehéz szó nélkül elmenni, hogy az egyetemi produktivitása nem volt kiemelkedő, ráadásul a 24. életévét még a szezon kezdete előtt betölti. Ez persze nem akkora negatívum, lehet ő hasznos és eredményes játékos, csak éppen az érte feladott ellenérték az, ami nagyban árnyalja a képet. Főleg úgy, hogy az első húzásra sem olyan posztra érkezett játékos, ami igazán komoly problémát jelent.

Némileg húztuk a szánkat az Akers-Jefferson Florida állambeli párosra, de a következő két választásra már nem nagyon panaszkodhatunk. Előbb Terrell Lewis érkezett, aki nagyon a radar alatt repült a draft előtt, amit annak köszönhetünk, hogy nem igazán volt olyan szezonja az Alabamán, amikor végig egészséges tudott volna maradni. Produktivitását nagyban gátolták sérülései, de amikor pályára tudott lépni, meg-megvillant és bizonyította, hogy ő is egyike a nagyszerű Crimson Tide pass rushereknek. Nagy rizikót vállalt vele a csapat, mert tényleg nem tudjuk, mire lehet képes valójában a pályán, de olyan potenciál rejlik benne, amire érdemes költeni. A benne rejlő tehetséget pedig már nagyon hamar megmutathatja, mert könnyen a távozó Dante Fowler megüresedő helyére ugorhat és riogathatja az ellenfél irányítóit. Mindehhez csak annyi kell, hogy egészségesen és fejben is edzetten vágjon bele a 2020-as évadba. Viszont ha ez nem sikerül, könnyen lehet a boomból bust.

Ha a Lewis-picket lehet szeretni, akkor Terrell Burgess kiválasztását egyszerűen imádni kell. Ő a Kosok idei draftjának legtetszetősebb választása, hiszen ezen a helyen egy óriási steal, amit tovább fokoz, hogy ordító needre érkezett. Nickell Robey-Coleman távozott a slotból, helye pedig kvázi üresen maradt, ahova azonnal beszállhat majd Burgess. Ő eredetileg egy strong safety/nickel corner szerepkört játszott az egyetemen, sok helyre mozgatták, nagyon univerzális kis játékossá nőtte ki magát. És pont ezzel a tulajdonságával fogja majd elnyerni az új védőkoordinátor, Brandon Staley elismerését is.

Harmadik nap

A csapat a negyedik körben eredetileg a 126. választási jogot birtokolta, de azért, hogy extra pickeket gyűjthessenek, nyélbe ütöttek egy üzletet a jól ismert trade-partnerrel, a Houston Texansszal. A texasi csapat kapta a 126. picket, a Los Angeles-i pedig azt a csomagot, amely a 136., 248. és 250. pickeket tartalmazta. A harmadik nap első választásával pedig jött Brycen Hopkins, a Purdue egyetem egykori kiválósága. Ez is egy érdekesnek bizonyuló húzás lett, mert előtte van Higbee és Everett is a rosteren, de nem kizárt, hogy utóbbit elcseréli a csapat még a szezon előtt, tankolva a következő évek draftjaira. Ennek pedig Hopkins nagy nyertese lehet, főleg úgy, hogy a Rams egyre többet vette elő a 12-es (1 RB, 2 TE) personnelt, ahol így ő lehet a másik tight end, aki a pályán lehet Higbee mellett. Így pedig már magyarázható a húzás, hogy miért fektettek egy top150-es választást Hopkinsba, aki gyorsaságával, atletizmusával és pontos útvonalfutásával az egyik újonc meglepetése lehet a csapatnak.

Hopkins után egy újabb, nagyobb lélegzetvételnyi szünet jött a Rams draftjában, egészen a 199. pickig kellett várni, hogy újra ők választhassanak. Ekkor pedig Jordan Fuller, az Ohio State Buckeyes egykori safetyje jött erősítésként a megfogyatkozott DB-sorba. Fuller nagyon agresszív játékos, főleg a futás ellen, de passzjátékban is képes dolgozni. Nehéz elképzelni róla, hogy egy igazi free safety lehessen, mert nem kellően atletikus hozzá, de dime formációban hasznos lehet, mint hatodik defensive back. Mindemellett extrát adhat hozzá a speciális csapategységhez, ahol vezéregyéniségével és mentalitásával biztosan ki fogja vívni a csapattársak tiszteletét.

A három hetedik körös választása a Ramsnek viszonylag rövid időn belül követte egymást, és ezekkel a pickekkel igyekeztek menteni a menthetőt – már ami a hiányposztokat illeti. Érkezett Clay Johnston linebacker posztra, Sam Sloman rúgónak és Tremayne Anchrum a támadófalba. Valamennyi választás jó értéket képvisel a draft végén, mindannyian draftolható tehetségek, csupán az a kérdés, hogy az edzőtáborok során mennyire fog bebizonyosodni, hogy illenek a csapat elképzeléseibe. Hármójuk közül Sloman pályázik egyértelmű esélyekkel, hogy csapata kezdő játékosa lehessen, benne látják, hogy majd Greg Zuerlein örököse lehet. Anchrum egy picit megfoghatatlan játékos, aki tackle-t játszott az egyetemen, de a profik között inkább guard lehet, mert összképében gyenge és kevésbé atletikus a fal szélére. Johnston pedig egy igazi harcos, egy tackle-gyáros vezér, aki nagy erőbedobással támadja a labdás játékos. Igazi red flag mellette, hogy sérüléseknek köszönhetően 2017-ben és 2019-ben is idejekorán be kellett fejeznie a szezont. Ha térde rendesen felépülne és egészséges tudna maradni, akkor belőle is lehet egy jó special teamer, többet nem igazán lehet belelátni a játékába.

+1 érdekesebb UDFA név: Levonta Taylor, CB/S, Florida State

Taylor egy ötcsillagos recruitként érkezett a Florida State-re, de hányattatott karrierje során soha nem tudott felnőni ahhoz, amit sokan vártak tőle. Egy kis termetű, vékonydongájú játékosról van szó, akinek a fejlődését hátsérülése vetette vissza, nem tudott elit szinten dolgozni, hiába mozgatták a formációban. Nickelbackként azért tudott játékokat bemutatni, főleg az agresszív hozzáállásával a futás ellen, de passzjáték ellen rendre szenvedett, főleg nagyobb termetű játékosok ellen. Mindenesetre, érdekes lesz majd megnézni, mit tud majd kezdeni a Rams adta új eséllyel.

Összegzés

Összességében nem lehetünk sem elégedettek, sem pedig elégedetlenek a Rams draftjával, mert az kijelenthető, hogy jó kvalitású játékosokat hoztak, de azt már nem mondhatjuk el, hogy akárcsak jó posztra vagy jó értéken. Les Snead és a vezetés egy teljesen más útvonalon jár csapatépítés szempontjából, mint a ligaátlag, ez a mostani drafton is kiütközött. Egy-egy poszt nagynevű távozóit sikerült minőségi játékosokkal pótolni, több poszt felett viszont jócskán átnézett a vezetőség, lehet itt a linebackerre, a szélső cornerbackre és a támadófalra (bármelyik pozíció) gondolni. Így pedig nehéz azt mondani, hogy ez a csapat a 2020-as NFL Draft után előrébb lépett volna, tett volna egy lépést abba az irányba, hogy újra felülhessenek az NFC West trónjára.

Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!