Connect with us

Draft

Trade, ameddig a szem ellát – 49ers draftértékelő

Letagadni se lehetne, hogy John Lynch a legaktívabban cserélő GM a ligában. A draftértékeléskor elsősorban az újoncok bemutatása, véleményezése szokott a központban állni, de idén a 49ersnek kis híján kétszer annyi trade jutott, mint újonc játékos. Természetesen azért így sem kell szomorkodnia a kaliforniai csapatnak.

Kilenc. Ennyi cserét hajtott végre Lynch, melyben valamilyen úton-módon érintve volt 2020-as draft pick is. Persze végeredményként sikerült azért 5 választással újoncokat is hozni a csapathoz, ráadásul ebből kettőt is a top 25-bent. Érdekesség azonban, hogy egyik játékos sem a csapat saját pickjével érkezett. Ez azt jelenti, hogy az idei összes saját választását eladta a 49ers és eredetileg más csapatok pickjeivel választottak végül.

1/14 Javon Kinlaw, DT

A pick háttere: A 49ers eredeileg az 1/13-as pickért cserébe eladta az Indianapolis Coltsnak DeForest Bucknert. A választás egészen sokáig a csapat birtokában is volt. A draft napján azonban ki más törte volna meg az addigi csendet, mint John Lynch. A 49ers eladta az 1/13-as és a 7/245-ös picket a mögötte lévő Tampa Baynek az 1/14-es és a 4/117-es választásért. Tehát az egy helyes hátracsere mellé a csapat kapott egy 4. körös választást egy 7. körösért.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Először is csak gratulálni tudok Lynchnek. 3 évvel a Trubisky trade után újra el tudta adi az első körben a mögötte lévő csapatnak, hogy veszélyes, ha nem veszik meg tőle a picket. Vagy elhitette a Buccaneers vezetőségével, hogy Tristan Wirfs a 49ers embere, vagy hogy mások is érdeklődnek a pickért, mindenesetre teljesen győztesen jött ki a csapat a cseréből.

Ugyanis a San Francisco azt a Javon Kinlaw-t választotta, akit valószínűleg húztak volni alapból is. A draft közeledtével egyre többször lehetett hallani, hogy sok szakértőnél már nem az Auburn-i Derrick Brown a legmagasabbra rangsorolt belső védőfalember, hanem Kinlaw. Nálam is hasonlóan nézett ki a pozíció sorrendje. Ha azt is belevesszük, hogy Brown végül a 7. választással kelt el, akkor ehhez képest Javon nagyon is jó értéken van a 14. picknél.

Kinlaw ráadásul, ha lehet ezt mondani, tökéletes helyre került. A 49ers védőfala tömve van tehetségekkel. Érdekesség, hogy a 2015-ös draft óta (tehát az elmúlt 6 évben) egy kivételével a San Francisco minden évben draftolt az első körben védőfalembert. A kivételt képző év 2018 volt és Mike McGlinchey a támadófalba. Visszatérve, Kinlaw egy jó induló sebességgel, erős felépítéssel rendekelkező játékos, akiben óriási potenciál lakozik, főleg a pass rush terén. Kiforratlan még a technikája, kevés move-ot ismer, de amiben megmutatta magát eddig, abban remekelt. Robert Saleh mozgásokkal, keresztekkel, stuntokkal teletűzdelt sémájában Javon hamar fel tudja majd venni Buckner szerepét és már újoncként is jó szezont várok tőle. Hiába szokott sokszor csöndesebb lenni az újonc DT-ök első éve, túl jó a környezet és maga a játékos, hogy ebből ne legyen valami kiemelkedő. Kinlaw nem végzett gyakorlatokat a combine-on, csupán a méreteiről kaphattunk hivatalos információkat, amivel egyébként a tankönyvi belső védőfalember prototípusa, de ereje és főleg fordulékonysága, irányváltásai azt hiszem meggyőzőek lettek volna.

Lynch nem gondolta ezek szerint túl a dolgot. Utólag úgy néz ki a helyzet, hogy lecserélte Bucknert és nem mellékesen a fizetési igényét egy olcsó, hasonló karakterisztikájú újoncra. Az csak szerencse vagy jó üzleti érzék, hogy emellé még sikerült egy 7.-ről a 4. körre való felmozgást is bezsebelnie.

1/25 Brandon Aiyuk, WR

A pick háttere: A Frisco a 31. helyen húzhatott volna a kör végén saját pickjével, azonban Lynch végül a 6 helyes felmozgás mellett döntött. A csere révén a Minnesota három picket kapott ezért a választásért: 1/31, 4/117, 5/176. Az előbb kapott extra 4. kör tehát nem igazán melegedett meg Kaliforniában és a könnyen jött, könnyen ment pick mellé adott még egy 5. kört adott a 49ers. 

Az elkapók terén egyértelműen erősítésre szorult a csapat. Emmanuel Sanders egy fél év után távozott, nélküle pedig Deebo Samuel maradt az egyetlen minőségi WR a keretben. Aiyuk egy év alatt jött, látott és győzött. Tavaly ilyenkor még kevesen ismerték a nevét, 2019-ben azonban előlépett az Arizone State depth chartról és a csapata elsőszámú elkapója lett. Stílusra lehet mondani, hogy hasonlít is a már említett Samuelre. Egy agilis játékos, aki remek az elkapás utáni yardok szerzésében. Aiyuknak megvan a sebessége és atletizmusa, hogy playmaker legyen a profik között is. Nem egy tipikus X WR, aki feláll a vonal mellé és elkap, amit csak a környékére dobnak. Ugyanakkor nem is feltétlen ilyen játékosra volt szüksége Kyle Shanahannek. Induló sebessége kiemelkedő, első lépései borzasztóan gyorsak, irányváltásai során alig veszít a sebességéből, miközben remekül töri meg a route-okat. Ha megfelelően használják, akkor el lehet rejteni a hiányosságait. Méretéből is adódóan nem ő lesz az 50/50-es labdák királya, de a felépítésével képes üresre játszani magát mind a rövid, mind a pályát megnyújtó útvonalakon.

Aiyuk valahol az első kör vége és a második eleje között mozgott a konszenzus boardokon. A draft process előrehaladtával azonban egyre többször került a mockok során is az első körbe. A trendeknek megfelelően nem lehet biztosan kijelenti, hogy bent lett volna még 6 pickkel később is. A csapat sémájába ráadusul nem illet volna bármilyen karakterisztikájú elkapó. A Kittle, Samuel, Aiyuk trió kiegészülve a brutális futójátékkal az egyik legizgalmasabb támadósor is lehet 2020-ban, már csak Garoppolón a sor, hogy ki is hozza belőlük a maximumot.

Második, harmadik, negyedik, ötödik kör

Azzal, hogy a hirtelen megszerzett negyedik körös választást tovább is boltolta Lynch, simán elküldhette a stábot egy másfél napos pihenőre. A csapat 2., 3. és 4. körös körös pickjén már a 2019-es szezon előtt/közben túladott a gárda. A második körért Dee Fordot szerezték meg még a szezon előtt, míg a másik két választás az Emmanuel Sanders-csere keretein belül került át Denverbe és jött még a játékos mellé egy idei 5. körös választás. Utóbbi csere így utólag talán sok volt mindössze 13 mérkőzésért, persze ha meglett volna a Super Bowl, nem sajnálná senki. De még így is úgy hiszem, nem volt rossz üzlet. Sanders sokat segített abban, hogy a gárda eljusson a döntőbe.

Az ötödik körös pickek sorsa különösen kusza. A csapat keze alatt három 5. körös választás is megfordult. A sajátjukat az első körös felmenetel során adták el. A Sanders mellé kapott denveri pickkel és egy jövő évi harmadik körös választással pedig Trent Williamst hozta el a csapat Washingtonból. A régóta elvágyódó LT még a körülményekhez képest is nagyon olcsó lett. Joe Staley némiképp meglepő visszavonulása után égető need lett a vak oldali tackle és ha tudott a döntésről a csapatvezetés, ha nem, a lehető legjobban reagált. Egy win now módban lévő csapatnál második, harmadik napos projekt játékosok nem megfelelőek a vak oldalra. Williams, ha egészséges, még évekig elit szintet képes hozni. Bár jövőre (vagy idén) új szerződést kell letenni a játékos elé, minőségi LT-t nem adnak ilyen olcsón túl sűrűn.

5/153 Colton McKivitz, OT

A pick háttere: Az utolsó ötödik kör végül itt maradt. Ezt a választást Miamiból kapta a gárda Matt Breida-ért cserébe.

Hosszú szünet után tehát egy tackle érkezett. McKivitz picit talán hamarabb ment ki ,mint várták, de nem is ez a fő problémám a válaszással. A San Francisco nem állt rosszul tackle poszton. A Williams – McGlinchey kezdő duó mellett tavaly sérülés miatt sokat lépett pályára Skule és Brunskill is és nem voltak olyan rosszak. Bár utóbbinak jövőre lejár a szerződése, nem biztos, hogy egy jelenleg 5. számú, jövőre 4.-nek előléphető OT-re tettem volna le a voksom. McKivitz egy nagyon tapasztalt játékos mindezek ellenére. A fal jobb és bal oldalán is van bőven tapasztalata (két évig RT volt, majd senior évére ment át LT-nek). A legnagyobb kérdőjel vele szemben az ereje, ami már az egyetemi szinten is sokszor kiütközött. Ugyanakkor zónablokkolási sémába remekül illeszthető a gyors lábmunkája révén.

Bár az 5. körben ritkán találsz azonnali kezdőt, pozíciót nézve talán itt egy projekt cornert érdemesebb lett volna választani. Mindenképp több szerep juthatott volna neki, mint egy újabb OT-nek.

6/190 Charlie Woerner, TE

A pick háttere: A 49ers a 6/210-es pick birtokában várhatt a hatodik kört. Azonban vészesen közeledett annak a lehetősége, hogy Lynch kénytelen lesz egy eredetileg is a csapathoz tartozó pickkel választani. Ezt elkerülendő gyorsan fel is trade-elt 20 helyet az Eaglessel, akik megkapták Marquise Goodwin játékjogát kompenzálásként. 

Nem kell szerintem jobban magyarázni a picket, minthogy Woerner egy rendkívül tapasztalt és sokat használt futásblokkoló volt az egyetemen. Az elmúlt két év alatt mindössze 32 labdát dobtak felé, szóval a profiknál sem Kittle utódját kell benne látni. A dupla TE-s, power formációknál azonban hasznára lehet a csapatnak. Ahhoz, hogy a profik között is sikeres legyen ebben a szerepkörben, még pár kiló súly elférne rajta. A cornert, vagy más vékonyabb posztokat még mindig inkább szükségesebbnek éreztem, ráadásul a liga legjobb TE-je mellett még a legjobb FB is itt van, így talán luxus egy újabb futásblokkoló. Ugyanakkor a koncepció érthető.

7/217 Jauan Jennings, WR

A pick háttere: Lynch a saját 7. körös választását már eladta a Tampának az első körös egy helyes hátracsere mellé. Aggodalomra azonban ok nincsen. Még 2018-ban a Lions adott egy 2020-as 7. körös picket azért az Eli Haroldért, akit 10 meccs után a Lions se foglalkoztatott tovább, valamint az elmúlt két évben csak gyakorlócsapatokban tűnt fel.

Az utolsó választással a csapat egy irányítóból átképzett elkapót húzott a hetedik körben. Az egyetemre még QB-ként jelentkezett, de ott már nagyjából a kezdetektől fogva elkapóként játszott Jennings. Érdekesség, hogy az egyetemen 5 évet töltött el egy sérülés miatt, de még így is csak 23 éves lesz újoncként. A combine-on az egyik legrosszabb eredményeket hozta, így sokat csúszott az előzetesen vártakhoz képest. A draft ezen pontján mindenképp a megpróbálható kategória. YAC-ben jeleskedő elkapóról van szó az esetében is. Tavaly összesen 30 elhibázott szerelést erőszakolt ki, ami a legtöbb volt az idei elkapó classban.

Összegzés

Az első körös választások azért vannak, hogy olyan játékosokat hozz a csapatodba, akik hamar komoly szerepet tudnak vállalni. Nem árt, ha van egy koncepciód, amihez tartod magad és abba próbálsz erősítést hozni. A 49ers a két első körös pickjével mind a védelembe, mind a támadósorba rendszerfit játékosokat húzott. DeForest Buckner és Emmanuele Sanders távoztak, de mindkettőjük helyet jött remek potenciállal bíró, hasonló stílusú utánpótlás nem utolsó sorban olcsón. A sok csere miatt pedig úgy kell tekinteni erre az évre, hogy a csapat a két első körös újonc mellett megszerezte Dee Fordot (már tavaly) és Trent Williamst. Ez pedig 4 kezdő játékost jelent. Egyedül talán azt lehet sajnálni, hogy cornert nem húzott a csapat, de az 5.-6. körökben ahol végül maradt pick, már úgyse kezdőket tudtak volna választani.

Az első körös választottakon kívül igazán nem is kell sokat várni a többiektől. A futójáték támogatására érkezett két játékos és egy talán sokak által kicsit túl könnyen leírt elkapó. Az biztos, hogy történelmi classról beszélünk, John Lynch vezetésével a csapat úgy trade-elt össze-vissza, hogy végül minden választásukat eredetileg más csapat pickjeivel hajtották végre, ami még nem fordult elő ezelőtt.

Értékelés: A

[/ppp_patron_only]

15 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
realface
realface
2020-05-19 12:19

Korrekt lett! ;)

Márk Kecskeméti
Márk Kecskeméti
2020-05-19 14:18

A Kinlaw és Aiyuk párossal az a baj, hogy Kinlaw helyett jöhetett volna Jeudy vagy Lamb… Lehet jobban megérte volna a top2 elkapo közül húzni valakit, mint az amúgy is jó vedofalba húzni megint az első választással… Kihagyni a Jeudy-Lamb kettőst, hogy utána feltradelj Aiyukert nekem minden csak nem A vagy A+.

alatriste
alatriste
Reply to  Márk Kecskeméti
2020-05-19 14:59

A védőfal erős, de igazán a széleken. Armstead talán rotálható belülre de ő se egy natural DT. Kívül ott van tehát félig Arik, Ford, Bosa. Brutál sor. De belül inkább csak másodhegedűsök, jó rotációs emberek maradtak DeFo távozásával. És igen a top elkapó duó egyike lehetett volna mint Aiyuk DE ha ott WR jön a kör végén nem találsz közel se olyan játékost mint Kinlaw. DT-ből (2) szerintem inkábbb csak 1 olyan volt aki megéri az első kör eleji picket és az Kinlaw. Tehát ha megfordítod akkor van egy kicsivel jobb WR-ed és egy sokkal rosszabb DT-d mondjuk.

Továbbá Aiyuk stílusa szerintem remekül illik ide míg egy Jeudy féle kicsit possession WR lehet, hogy kevésbé. Ide dinamikus elkapók kellenek.

Én jó döntéseknek gondolom ezeket

realface
realface
Reply to  alatriste
2020-05-19 17:00

Abszolut igy látom én is, teljesen megfontoltan döntött Lynch.

Fetyke
Fetyke
Reply to  alatriste
2020-05-19 17:55

Nagyon leragadtál. :)
Természetesen ha elsőre a 2 top WR porospect egyikét viszik, akkor másodikra nem belső védőfalembert kellett volna választania a 49ersnek, hanem egy CB-t. Az első kör végén még nagyon nagy választék volt belőlük. És akkor megmarad a 4. kör elejei és az 5. körös pick (amit a Vikingsnak adtak). A 4. kör elején nyilván nem Kinlaw szintű azonnal bevethető, de jó, 1-2 év alatt kiképezhető DT prospectek még voltak bent. Így viszont CB-t már egyáltalán nem tudtak választani.
Ha így nézzük, akkor viszont van némi igazsága Márknak, és talán egy nagyon picivel lehetett volna okosabban is csinálni. Persze utólag már könnyű okoskodni…

RA7
RA7
2020-05-19 16:16

Amikor Roger kimondta Kinlaw nevét egy világ dőlt össze bennem, de utána higgadtan értékeltem próbáltam bele látni a tervbe. Nem egyéniségekre épít ez a csapat, ahogy Jeudy vagy Lamb az lett volna, hanem csapatra, egy fajta koncepcióra. Benne van hogy idén nagy visszaesés és megkapja Lynch a kritikát hogy mégiscsak top WR kellett volna.. De nincs okom kételkedni bennük. A nulláról 3 év alatt egy “gyűrűt” hoztak össze nekünk.

realface
realface
Reply to  RA7
2020-05-19 17:00

Gyűrűt nem, mert elbuktuk az SB-t, de egy konferencia bajnoki cimet tény, hogy hoztak nekünk. Tkp.a semmiből….

RA7
RA7
Reply to  realface
2020-05-19 17:00

A gyűrű azért volt idéző jelben 😊 szinte megvolt.. ☹️

molad1313
molad1313
Reply to  RA7
2020-05-20 20:44

Tényleg nem semmi hogy a sok negatív szezon után hirtelen milyen csapat lett újra friscoban :D Remélem lesz szezon es várom az újabb 2 csoportrangadot 😁 Go Hawks!

RA7
RA7
Reply to  molad1313
2020-05-21 01:30

A keret korántsem olyan jó mint amilyennek tűnik, de az öltözőn belül hatalmas az összetartás és ehhez jön egy remek rendszer.

realface
realface
2020-05-20 14:12

A videon ép TUA-t “szekkeli” Kinlaw, ha jól látom. Erre idén is lesz lehetősége, mert jön a Dolphins San Franciscoba… :)

karak
karak
2020-05-20 15:25

Nem látom át annyira az értékeléseket, de ha a 49ers benne van az értékelésben DEe Ford és Trent Williams, akkor a Coltsnál például miért nincs benne Buckner? Nem mintha értenék hozzá :D csak ez szemet szúrt

alatriste
alatriste
Reply to  karak
2020-05-20 15:44

Nem volt ebben a tekintetben konszenzus. Mivel több ember csinál ilyen értékeléseket vannak eltérések. Én azért vettem bele, mert az egész draft a tradek mellé épült fel a 49ersnél. Ha én csinom a Coltsot megemlítettem volna. Bár szerintem amúgy meg volt ott is, maximum a táblázatban nem szerepelt.
De itt 4 pick is konkrétan játékosért cserélt gazdát ráadásul nem is rossz üzletek keretein belül.
Én beletettem, de ha valaki más szemlélet szerint nézi a csapat értékelését azt is bőven el lehet fogadni.

karak
karak
Reply to  alatriste
2020-05-20 20:39

Köszi a választ, én elfogadom, csak ezt vettem észre és érdekelt miért volt így:)

nic46432
nic46432
2020-05-21 01:39

a szezonban latszolag valami jol mukodott, es az inkabb a vedelem volt. bucknert el kellett adni, hogy legyen penz. viszont az arabol olcson minoseggel lehetett is potolni. ez volt a legokosabb dontes.
minek hozott volna lynch jeudy vagy lamb szintu wr-t, azert hogy 5yardrol kapjak el a labdat egy kezzel? ezeket a labdakat megoldja kittle tokeletesen, es az erejevel meg cipeli is egy darabig. JG nem mahomes vagy wilson, hogy tokeletesen kihasznalhato legyen a fent emlitett 2 elkapo.
aiyuk jott aki shannynal lamb elott volt a boardon, mert elkapas utani jatekban a class egyik legjobbja volt. JG dob neki 5-6 yardra a tobbit meg oldja meg az elkapo.

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x