Connect with us

Hír

Amiben Lamar Jacksonnak még fejlődnie kell: a hosszú passzok

Lamar Jackson óriási fejlődést mutatott be újonc évéről második szezonjára, ráadásul a pontosságán sikerült nagyot javítania, amit sokan lehetetlen feladatnak gondoltak. Ugyan legtöbben a futásairól beszélnek és ebben tud igazán emberfelettit nyújtani, a passzoknál is simán átlag felett teljesít – a kettő együtt pedig MVP-címet eredményezett neki. Egy dologban viszont még fejlődnie kell, ez pedig a hosszú passzok hatékonysága.

John Harbaugh is ezt emelte ki az ESPN-nek, elvárja Lamartól, hogy kihasználja azt, ahol a védelem gyenge. Hiszen a futások ellen a legtöbben feltöltik a boxot, így hátul sebezhetőbbek. Ezt nem sikerült még tavaly eléggé kihasználnia Jacksonnak és erre fekszik rá ebben az évben.

“Azok a cornerek és safetyk egy-az-egyben lesznek az elkapóinkkal, főleg néhány hosszú passznál, és ezeket kell kihasználnunk. Meg kell fizetniük ezért. Úgy gondolom, hogy a támadósorunknak a következő lépése az, hogy megfizettessük a futás ellen berendezkedő védelmeket egy nagyon nagyon hatékony passzjátékkal. Úgy gondolom, Lamar képes arra, hogy még egy szinttel feljebb lépjen.”

Jackson az elvárhatóhoz képest mutatott passzpontosságban (completion percentage above expectacion) a 39 kvalifikáló irányító közt 12. volt 2019-ben, ami nagy előrelépés volt a 2018-as 36. helyhez képest. Kifejezett erőssége volt emberezés ellen játszani, cover1 védelmek ellen a második legjobb volt EPA/dropback mutatóban, cover0 ellen pedig 25 passzából 19 volt sikeres 12 touchdownért. A legnagyobb nehézséget egyébként a cover4 nyújtotta, itt 19 kvalifikló irányító közül csak a 12. helyen végzett. (via TheAthletic)

Jackson egyébként nem félt elindítani a labdákat, agresszívan játszott, hiszen átlagban 8,8 yardra passzolt a line of scrimmage-től, ami a 9. legmagasabb volt a ligában, azonban 20+ yardos passzoknál a Sports Info Solutions adatai alapján csak 38,6%-ban volt pontos, ami a 25 kvalifikáló irányító (minimum 40 ilyen passzkísérlet) közül a 24. helyre volt elég.

Félelmetes belegondolni, hogy mi lesz, ha a játék ezen részében is akkorát tud fejlődni, mint a pontosságban 2018-ról 2019-re.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!