Connect with us

Játékos Portré

Amikor a hűség és tisztelet fontosabb volt, mint az üzlet

Az NFL egy üzlet. Hiába állítják a szurkolók, hogy egyik-másik játékos soha nem igazolna másik csapatba, hogy adott franchise-nál számít a hűség, ez a valóságban nem így van. És nem csak az átlag játékosok esetében van ez így, hanem a legnagyobb legendák is gyakran így járnak: Tom Brady, Joe Montana, Brett Favre vagy Peyton Manning sem annál a csapatnál fejezi/fejezte be a pályafutását, amit naggyá tett. Néha, nagy ritkán azonban előfordul, hogy az üzlet háttérbe szorul.

“Hűséges vagy, úgy gondolod, hogy minden a megfelelő irányba halad, erre ezt kapod. Sérülten játszod végig a szezont, nem panaszkodsz, mindent megcsinálsz, amit kérnek tőled, mégis eldobnak, mint a szemetet. A nap végén nem szól ez másról, csak az üzletről, amiben nincs egy cseppnyi lojalitás sem” – mondta nemrég Jurrell Casey azzal kapcsolatban, hogy a Titans kilenc év után, szinte a semmiből elcserélte a Broncoshoz.

Ez az NFL-ben mindennapos, senki sincs biztonságban, nem számít mennyit tettél korábban a csapatért. Nagyon kevesen tapasztalják meg az NFL másik oldalát, ami végül is egy ilyen kompetitív ligában nem meglepő. Épp ezért olyan különleges az, amit a Saints csinált 2009-ben.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Futóra futót

A 2001-es draft elég ütősre sikerült, csak az első körben ekkor került a ligába Michael Vick, Richard Seymour, Reggie Wayne, illetve két mára Hall of Famer, a guard Steve Hutchinson és a futó LaDainian Tomlinson. És ekkor találta meg a Saints a franchise történetének legjobb futóját.

A New Orleans kisebb meglepetésre 10-6-os mérleggel zárta a 2000-es szezont, megnyerte a csoportját és még a Wild Card kört is túlélte (Jim Haslett meg is nyerte az év edzője díjat). Nem volt rossz a csapat, de tekintve, hogy ezt megelőzőleg hét évig, illetve ez után öt évig egyszer sem jutott rájátszásba a gárda, nem is volt jó.

A jó szereplés miatt a csapat az 1/23-as pick birtokában várhatta a draftot. A Saintsnek mindenre lett volna szüksége, csak futóra nem, hisz ott volt a keretben Mike Ditka agymenése, Ricky Williams. Ő volt az, akiért 1999-ben Ditka odaadta a Saints összes pickjét, plusz egy 2000-es elsőt és harmadikat. Nem is volt vészes, karrierje első két évében (22 meccsen) 1884 yardot és 10 TD-t futott és a passzjátékban is viszonylag hasznos volt. Ditka azonban az 1999-es szezon végén távozott, a helyére érkező Jim Haslett pedig valamiért úgy gondolta, hogy megéri egy első kört áldozni egy másik futóra.

Deuce McAllister, a class egyik legjobb futója még elérhető volt 1/23-on. Az Ole Miss running backje ugyan négy év alatt mindössze egyszer lépte át az 1000 yardot és a passzjátékba sem nagyon vonták be, ugyanakkor még így is úgy hagyta ott az egyetemet, hogy ő volt az Ole Miss minden idők legtöbb labdacipelésével (616), yardjával (3 060), futott TD-jével (36), total TD-jével (41), szerzett pontjával (246) és 100 yardos meccsével (13) rendelkező futója.

A Saints pedig be is húzta. A döntés mögött lehetett is akár ráció, hisz a 4,31 másodperces 40 yardos idejével egy Williamstől eltérő karakterű futó volt, papíron a Saintsé lehetett volna a liga legjobb RB-duója. Ennek ellenére McAllister a kezdők közelébe sem került újoncként, mindössze 16 futása volt 91 yardért és egy TD-ért, illetve 15 elkapásból 166 yardot és egy TD-t gyűjtött. Eközben Williams karrierje legjobb szezonját hozva 1 245 yardot és hat TD-t termelt, valamint 60 elkapásból 511 yardot tett be a közösbe.

Mindezek fényében érdekesnek ígérkezett a következő szezon, de a Saints ismét húzott egy váratlant: a franchise futónak kikiáltott Williamst elcserélte a Dolphinshoz többek között két első körért cserébe. McAllister ezek után a kezdőben kapott helyet és meg is hálálta a bizalmat, de 2002 után nem úgy tűnt, hogy bejött a dolog:

  • McAllister: 1 388 futott yard, 13 TD, 352 elkapott yard, 3 TD, Pro Bowl;
  • Williams: 1 853 futott yard (legtöbb a ligában), 16 TD, 363 elkapott yard, 1 TD, Pro Bowl, első csapatos All-Pro.

Williams ezek után viszont szépen leépítette magát, drogügyei miatt még egy időre vissza is vonult, McAllister viszont a csapat ikonjává vált.

A csapat történetének legjobb támadója

McAllisternek nagyon jól állt a vezérszerep, a 2002-es berobbanása után sem esett vissza a teljesítménye. A következő két évben 2 715 yardot futott a földön 30 meccsen, 2003-ban ráadásul volt egy 9 meccses sorozata, amikor végig 100+ yardot termelt futásokból. Bár a 2005-ös idényben mindössze öt meccsen játszott és 335 yardot szerzett, a karrierje során szerzett 4 529 yarddal így is a csapat történetének legjobb futója lett.

Tulajdonképpen öt év alatt beírta a nevét a csapat történelemkönyvébe (ugyan nem volt veretes a mezőny, de mivel Williams pont úgy nem ért el semmit csapatszinten, mint McAllister, utóbbi legalább nem lett egy tucatjátékos a franchise történetében). Sajnos a teste nagyjából ennyit bírt, 2006-ban meg is kapta maga mellé az 1/2-es Reggie Bush-t – úgy néz ki, a Saintnél ezt így szeretik (nem véletlenül volt sikertelen a franchise, ennyit invesztálni futókba már akkor sem volt normális).

McAllister a következő három szezonban összesen 1 567 yardot termelt, majd a 2008-as szezon után a fizetési plafon áldozatává vált. Ekkor 6 096 futott yard állt a neve mellett, ami máig rekord, az 54 TD-je pedig szintén franchise csúcs volt (ezt később Marques Colston döntötte meg).

Összességében nem volt egy rossz karrier az övé, de önmagában nem is kifejezetten érdekes. McAllister történetére nem a pályán mutatott teljesítmény tette fel a koronát, hanem a Saints szinte egyedülálló gesztusa.

Tisztelet a legendának

A Katrina hurrikán 2005-ben óriási károkat okozott New Orleansnak, és mivel nem sokkal ezután érkezett a csapathoz Drew Brees és Sean Payton, kimondva-kimondatlanul sokan szerették volna, ha a Saints megnyeri a Super Bowlt a megtépázott városnak (az összeesküvés-elméletekbe vagy a fejvadász-botrányba (bountygate) nem lenne célszerű belemenni), 2009-ben pedig minden adott volt a cél eléréshez.

A Saints parádés volt, 13-3-as mérleggel fejezte be az alapszakaszt, kiemeltként készülhetett a rájátszásra, és egy nappal a Cardinals elleni meccs előtt robbant a bomba: a csapat visszaigazolta a senkinek nem kellő, egész alapszakaszt kiülő McAllistert.

“Deuce McAllister mindig is megtestesítette a Saints és New Orleans szellemét. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy visszatért hozzánk, és hogy holnap ő vezethet ki minket a pályára”

mondta akkor Sean Payton.

Ez alapvetően nem olyan nagy dolog, néha előfordul, hogy szabadügynök veteránokat igazoljon a csapat a rájátszásra, azonban McAllister nem játszani érkezett és nem is játszott egy snapet sem. A Saints elszórt rá egy rosterhelyet, hogy tiszteletbeli csapatkapitányként vele együtt nyerjen bajnoki címet a csapat. Nem csoda, hogy elakadt a futó szava:

“Szóhoz sem jutok. Nincsenek szavak, amivel ezt az érzést le lehetne írni. Van egy befejezetlen ügyünk, amit még évekkel ezelőtt kezdtünk el, és most fel akarjuk tenni a pontot az i-re”

A Saints 45-14-re verte a Cardinalst, majd hosszabbítás után a Vikingst is sikerült két vállra fektetni, a Super Bowlon pedig a Peyton Manning vezette Colts is kapitulált. McAllister bajnokként vonulhatott vissza (amit jól is tett, mert tiltott szerek használata miatt jó eséllyel eltiltotta volna a liga).

Ki lesz a következő?

Az NFL-ben nem szokás az effajta jótékonykodás – az benne van a pakliban, hogy egy, az alapszakasz során kivágott játékos kap egy gyűrűt, de hogy egy amúgy értékes rosterhelyet egy kirakatjátékosnak adjon egy csapat, az valami hihetetlen. Látunk még ehhez hasonlót a közeljövőben, vagy kik érdemelhettek volna meg egy ilyen gesztust az elmúlt években? Eric Berry vagy Tamba Hali a Chiefs részéről? Logan Mankins 2016-ban, amikor a Patriots legyőzte a Falconst? Várjuk az ötleteket!

[/ppp_patron_only]

27 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
27 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bjeela
bjeela
2020-06-29 09:02

Azért vannak pillanatok, amikor lehet szeretni és tisztelni a Saints-t.

renningan
renningan
Reply to  bjeela
2020-06-29 13:05

Kell ilyen is.

Dan hadnagy
Dan hadnagy
Reply to  bjeela
2020-06-29 15:12

melyik pillanatban nem lehet őket szeretni?

ahanem
ahanem
Reply to  Dan hadnagy
2020-06-29 15:46

az összes többiben

bjeela
bjeela
Reply to  Dan hadnagy
2020-06-30 08:13

Illetlenség lenne belekezdeni egy olyan felsorolásba, aminek sosincs vége. Maradjunk annyiban, hogy nekik is, mint mindegyik csapatnak vannak sötét oldalai is. De ha minden áron vágysz egy negatív felsorolásra, akkor kérdezd Fetykét.

Danika
Danika
2020-06-29 09:33

Champ Bailey esetleg, viszavonhatta volna visszavonulását. Bár én őt nem láttam játszani, tudtommal ikonikus alakja lett a Mile High Védelmének.

renningan
renningan
Reply to  Danika
2020-06-29 13:05

Ő is nagyon megérdemelte volna.

Danika
Danika
Reply to  renningan
2020-06-29 16:38

Basszus és milyen lenne a 2021-es beiktatás. Peyton, Bailey és Atwater részvételével :O.

bjeela
bjeela
2020-06-29 10:07

Hát jó, legyen: Jay Cutlert visszahívjuk a SB-ra, csak hogy lássa MVP Trubtól, hogy kellett volna ezt csinálnia.

Amúgy ez a “legyen neked is egy gyűrűd, mert megérdemled” sztori nálunk leginkább Urlachert érintené. Rohadt peches volt, hogy neki csak egy Grossmann és egy Cutler jutott.

Fetyke
Fetyke
Reply to  bjeela
2020-06-29 11:26

Azért leigazolhatnátok AP-t is a döntő előtt…

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2020-06-29 12:18

AP tényleg egy vadállat, de sosem volt medve.

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
Reply to  Fetyke
2020-06-29 15:35

AP-t Nektek kellene! ;)

Fetyke
Fetyke
Reply to  Krisztian Fekete
2020-06-29 16:38

Sajnos nekünk nincs MVP Trubunk, így esélyünk sem lesz a következő 12 vagy 14 (vagy már nem is tudom mennyi) gyűrűre. :) Ezt egyébként tegnap Dani is kifejtette ugyebár. :D

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2020-06-30 08:20

Ne szomorodj el, nyugtasson a tudat, hogy olyan csoportban lehet a csapatod, ahol a liga legjobbja jáccik. Az is valami.

ahanem
ahanem
2020-06-29 11:32

hát igen, nem mindegyik amerikai nagyváros fekszik a hurrikánzónában

bjeela
bjeela
Reply to  ahanem
2020-06-29 12:18

Igazán csak néhány: Miami, Tampa bay, Jacksonville, Houston, Carolina, és ahogy melegszik az idő lassacskán szóba jöhet még Baltimore, Philadelphia, New York…

De értemén… ;)

ahanem
ahanem
Reply to  bjeela
2020-06-29 12:25

Carolina az melyik város? :D

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
Reply to  ahanem
2020-06-29 15:35
ahanem
ahanem
Reply to  Krisztian Fekete
2020-06-29 17:42

Brees hallgathatná ezt rap helyett

bjeela
bjeela
Reply to  ahanem
2020-06-30 08:20

Ejnye, milyen kötözködés az ilyen? Egy ilyen bonyolult politikai helyzetben mégsem írhatom le, hogy Sárlott… És különben is, hülyeségek leírása nélkül az ember nem ember. Apicsábahogylehettemekkorafaxménemfigyeeszmosmeghüjéneknéznek

ahanem
ahanem
Reply to  bjeela
2020-06-30 10:51

a Sárlott az megy, de a Sikágó, az nem? :DDDDD

bjeela
bjeela
Reply to  ahanem
2020-06-30 13:08

Azé a Sárlottnak van egy jelentése ugyebár… ;)

ahanem
ahanem
Reply to  bjeela
2020-06-30 14:03

Sárl itt, Sárl ott, és meg is született Frankföld.

Fetyke
Fetyke
Reply to  bjeela
2020-06-29 16:38

“…ahogy melegszik az idő lassacskán szóba jöhet még…”
Chicago?… :D

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2020-06-30 08:13

Ott másmilyen szelek fújnak…

RA7
RA7
2020-06-29 18:04

Frank Gore :)

RA7
RA7
2020-06-29 18:04

Amúgy oké fogta magát aTitans és elcserélte a Broncoshoz Caseyt. A két gárda megeggyezik addig oké, de csak úgy közlik a játékossal hogy holnaptól más csapat játékosa vagy. Valami beleszólásnak kell lennie.

27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x