Connect with us

Minden ami NFL

Kinek mennyire kemény? – AFC East

Paradigmaváltás vagy minden marad a megszokott kerékvágásban? 12 évvel ezelőtt, 2008-ban fordult utoljára elő, hogy az AFC East csoportját ne a Patriots hódítsa el. Tom Brady távozása viszont természetesen minden előzetes kalkulációt átírt. A csoport első számú esélyese így a tavaly remek évet produkáló Bills, de vajon tényleg beköszönt egy új kor? Vagy Bill Belichick megint jobban tud mindent mindenkinél és Jarrett Stidhammal is uralni fogja a csoportot a New England?

A divíziónak idén a nyugatot kell bevennie. Az AFC és az NFC West csoportjával találkoznak ugyanis a 2020-as szezonban.

Buffalo Bills

  • A vegasi oddsok alapján a Bills a 15. legnehezebb sorolást kapta, így nagyjából középen van a nehézségi szint.
  • Az over/under határ a csapat esetében 9.
  • Hiába kezdi a csoportja legnagyobb esélyeseként a 2020-as szezont a Buffalo, a hagyományokat még nem tudta legyőzni, így csak a második legtöbb főműsoridős mérkőzést kapták, szám szerint 4-et. Azok is inkább a szezon hajrájára csoportosulnak.
  • A négy főműsoridős mérkőzés közül három is a 13.-16. hét közötti négy fordulóba esik, ahol a 49ersszel, Steelersszel és a Patriotsszal mérkőznek majd meg. A kakukktojásnak számító Chiefs elleni csütörtök esti meccset a 6. fordulóban játssza majd le a csapat.
  • A jó szezonkezdetre minden esélye megvan a gárdának. A Jets és a Dolphins elleni két kötelező győzelemnek számító mérkőzéssel kezdenek. A Rams elleni hazai első találkozó talán már keményebb dió, de semmiképpen sem lehetetlen egy 3-0-s szezonrajt.
  • A bye week szempontjából a Patriots kivételével egyszerre pihen a csoport. A Jets, Bills, Dolphins hármas mind a 11. héten megy pihenőre.
  • Kegyes a menetrend a pihenés szempontjából. A Bills a 3. legszerencsésebb csapat, hiszen 8 nappal is többet pihenhet majd, mint ellenfelei.
  • A 14. héten a Bills a Steelersszel csap majd össze a New Era Fielden, így jöhet az Edmunds Bowl. A Buffalo linebackerének Tremaine Edmundsnak ugyanis mindkét fivére, Trey és Terrell is Pittsburghben játszik.
  • Minden csapatnál nem emelem ki, de a csoport minden tagja a 10 legtöbbet utazó csapat között található idén. Ebben a tekintetben a Patriots, Dolphins duó, amely a miniversenyt nyeri közel 25.000 kilométerrel.
  • A már tavaly is top védelem idén tovább emelheti hírnevét. A hangsúly elsősorban a secondaryn lesz, mert a futást nézve a 3. leggyengébb ellenfelek jönnek majd szembe. Vélhetően nem a földön fogják feltörni a Bills védelmét idén sem.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A kezdés sokak szerint könnyű. Otthon a Jets és idegenben a még mindig újjáépülő Dolphins. A csoportmeccsekből ugyanakkor nem tökéletesen jön majd ki a Bills és az első héten meg fogja őket lepni Gase és a jó offseasont produkáló Jets. A Darnold vs. Allen párharcból még mindig előbbit hozom ki győztesként, ami egy meglepetés győzelemben fog kicsúcsosodni. A Dolphins az út elején jár, ráadásul nagy rá az esélye, hogy Fitzpatrick kezd majd, így a Miami ellen elég lehet a jól szervezett Bills. 1-1

Ezután egy nehezen megjósolható hármas jön: a Rams otthon, majd idegenben a Raiders és a Titans is. Mind a négy csapatot körülbelül hasonló erősségűnek gondom. Mindhárom ellenfél talán a földön tűnik veszélyesebbnek, így itt kell jó formát kifogjon a Bills futás elleni védelme. Bármelyik meccsen elképzelhetőnek tartom bármelyik csapat győzelmét, de összességében itt egy 2-1-es sorozatot gondolok reálisnak. 3-2

Majd az év egyik legnagyobb erőpróbája következik Mahomes ellen. Ha a védelem képes is lehet lelassítani a Chiefs offense-t, ez még mindig kevés lesz ahhoz, hogy a Bills támadósora egy közepesen nagy pontháborúba menjen bele. 3-3

Az otthoni vereségért New Yorkban áll majd bosszút a Bills és a Jets után a Patriotsot is elkapják. Kereterősséget nézve a csoport legjobbja a Buffalo és Allen noha nem is mindig, de képes lehet a nagy játékokra. A Patriots elleni mérkőzés kiemelkedően fontos. Itt kell demonstrálni, hogy a Bills követeli a trónt! 5-3. A jó széria pedig tovább folytatódik. A Hawks ellen nagyon szoros összecsapás jöhet össze, de amíg Wilson nem kapja meg azt a fajta gameplant, amivel igazán sikeres lehetne, addig a Bills tökéletesen tud Allen erősségeire építeni. Wilson képes lehet bármilyen meccsbe visszajönni, de az erős buffalói passzvédelem itt megakadályozza a fordítást. A Cardinals bár ígéretes offseasont mutatott, nekem Kyler Murray egyelőre messze nem mutat 1/1-et érő játékot. Egy szervezett és összeszokott Buffalo idegenben is jó lehet a győzelemre. 7-3

A pihenőhét jól fog jönni. A Chargers és a Steelers vendéglátása között el kell utazni a 49ershez is. Itt 1-2-es mérleget jósolok, mert 3 vereséget nehezen képzelek el, de nem lepne meg egyik mérkőzésen sem semmi. Tippre a Chargerst csípik majd el otthon, de a Los Angeles is egyfajta fekete ló az idei évben. Rettentően erős a keret, a védelem talán a legjobb is lehet a igában, de az irányítóposzton nagyok a kérdőjelek. A 49ers és a Steelers ellen szoros meccseken, de vereséget várok. 8-5

A véghajrás csoportmeccsek előtt egy kellemetlen látogatás a Mile High-ba és 8-6-os mérleg. Noha Drew Lock még nem az az irányító, akire rásütném a megváltó nevet, a Denveri támadósor remekül néz ki. A skill személyzet az egyik legjobb a ligában, továbbá a Von Miller – Bradley Chubb pass rusher duó is elit. Low score meccsen győz a Broncos.

A szezon végén a két csoportmeccset odaadom a Billsnek, noha 2016-ban nyert utoljára a csapat a Gillette Stadiumban. A zárófordulóban kötelező győzelem a Dolphins ellen az itt már minden bizonnyal kezdőként játszó Tua ellenére is. Ha nem is elsöprő, de magabiztos csoportgyőzelem 10-6-os mérleggel, 5-1-es csoporton belüli mutatóval.

Tipp: 10-6

New England Patriots

  • A vegasi oddsok alapján a Patriots a 9. legnehezebb sorolást kapta.
  • Az over/under határt a fogadóirodák 9-nél húzták meg.
  • Brady nélkül is 5 főműsoridős mérkőzésre jegyezték elő a Patriotsot. A Seahawks, Jets, Ravens, Rams, Buffalo sorból ráadásul előzetesen talán csak a MetLife-ban fognak esélyesnek számítani, ha egyáltalán.
  • A szezon vége mindig meghatározó. A Patriots számára ez idén különösen igaz, ugyanis az utolsó 3 fordulóban csak csoportmérkőzésük lesz.
  • A pihenő hét egy hangyányival hamar jön majd a 6. héten.
  • Ugyanakkor ezt talán kompenzálja, hogy ha nem is sokkal, de 4 nappal több pihenőre számíthat a csapat majd, mint ellenfelei.

Az új éra nem is kezdődhetne könnyebben, mint egy hazai mérkőzés a Dolphins ellen. Noha a Miami mumusnak számít az utóbbi években, hisz az elmúlt 3 évben egyszer mindig vereséget szenvedtek tőlük, a nyitóhéten meglesz a post Brady korszak első győzelme. 1-0

A jó kezdést azonban nehéz folytatás követi. Idegenben sem Seattle-ben, sem Kansas Cityben nem lesz vélhetően esélyes a Pats és a hazai a Raiders elleni mérkőzés is nehéznek bizonyul. Előbbi két vereség indoklásaként csak annyit írok, hogy Russell Wilson és Patrick Mahomes vs. Jarrett Stidham, a Raiders pedig szerintem az év egyik nagy megelepetéscsapata is lehet és PO-ba várom a gárdát. Ezt a sorozatot 1-2-vel zárja majd a csapat, talán otthon a Raiders lehet reálisan elkapható, de 3 vereség esetén sem lepődnék meg nagyon. 2-2

A bye week előtt jön a következő hazai siker a Denver ellen, így 100%-os marad a csapat a Gillette Stadiumban. 3-2

A szoros szezonkezdet azonban a pihenőhét után egy erős visszaeséssel folytatódik. A Shanahan féle offense túl sok lesz a szárnyait bontagató Patriotsnak, amelyet az erős futójáték és a még erősebb védelem első hazai vereségükre késztet. Két további csoportvereség a Bills és a Jets ellen idegenben, majd Lamar Jackson és a Ravens löki még mélyebbre a Patriotsot. Noha Bill Belichicket sose becsülném le, a védelemtől nem is várok rossz szezont, ez a támadósor nem csak az irányítóposzton lesz borzasztó vérszegény. A 49ers, Bills, Ravens, Jets védelmei rendelkeznek akkora játékerővel, hogy konstansan 10 pont körül tartsák ezt a támadósort. A Jets védelmét talán kevesen tartják olyan sokra, ugyanakkor a vérszegény passzjátéka a Patsnek pont jó matchup a Jets def és Gregg Williams számára. A jó offseason után otthon ha nem is kötelező a győzelem, egyáltalán nem a lehetetlen kategória a Patriots ellen a New York-iaknak. 3-6

A negatív szériát egy könnyebb sorolásrész követ. Bár háromszor is idegebe látogat a csapat, a következő 4 meccsen 2-2-es mérleggel tudnak kijönni a sorozatból. A Cardinals hazai legyőzése mellett a Texans, Chargers, Rams elleni vendég mérkőzések közül egyet behúz a Pats. Bill O’Brien nem túl sikeres egykori klubja ellen és Watsonon kívül lassan tényleg semmi sem mondatja az emberrel azt, hogy az a Texans veszélyes lehet. A Chargers mint már említettem fekete ló, de top védelemmel és remek kerettel rendelkezik összességében. A Super Bowl LIII rematch pedig bárhova eldőlhet. A csalódást keltő 2019-es szezon után nehéz megmondani, hol is van a Rams a ligában jelenleg. 5-8

A szezon végén három csoportmeccs és a tét az 50%-os mérleg. Mint említettem már a Dolphins meglepően sokszor tudja elkapni a Patriotsot és ez idén sem lesz másként. Az első fordulóban még nem, de a szezon végén már Tua irányításával a Miami otthon legyőzi a New Englandet. 5-9. Az 50%-os szezon reménye elveszve, a Bills pedig még harcban a jobb playoff helyekért. Hazai vereség, majd a zárófordulóban szép befejezése a szezonnak a Jets elleni sikerrel. 6-10, csoporton belül 2-4.

Tipp: 6-10

New York Jets

  • A vegasi oddsok alapján a Jets a 3. legnehezebb sorosással kell farkasszemet nézzen.
  • Az over/under határt a fogadóirodák 6,5-nél húzták meg.
  • Radar alatti státuszukat jól mutatja, hogy csupán két főmusoridős mérkőzésre jegyezték elő a csapatot. A Denverrel csütörtökön, míg a Patriotsszal hétfőn csapnak majd össze.
  • Kivételesen nehéz kezdése van idén a Jetsnek. A 10. fordulóig nem is találkoznak olyan csapattal, amelynek gyengébb over/under mutatót jósolna Vegas a szezon előtt. Noha akadnak azért itt is fogható csapatok, az első három heti Buffal, @49ers, @Colts könnyen 0-3-as rajtot hozhat magával.
  • A bye week a 11. héten lesz a csapatnak, akárcsak a Billsnek és a Dolphinsnak.
  • 2 nappal kevesebb pihenőt kapott a csapat, mint ellenfelei. Ilyen tekintetben nagyjából arányos a menetrend.

Mint már említettem, piszok nehéz a kezdés a Jets számára. Az első három fordulóban ráadásul nem csak nehezek az ellenfelek, kétszer idegenbe is utazik Adam Gase gárdája. Az első fordulós meglepetés győzelmet a Bills ellen két kalkulálható vereség követi. A Bills ellen underdogként lépnek pályára, de egy jó irányítójátékkal meg tudják szerezni a szezon első meglepetésgyőzelmét. Az underdog státusz azonban nem véletlenül alakul ki. A 49ers és a Colts is erősebb csapat, mindig pedig nem győzi le Mohamed a hegyet. 1-2

Az első hazai győzelem nem egyedül jön. A Denvert és a sokak által erősen felkapott Cardinalst is sikerül elkapni a MetLife-ban. Egyik fiatal irányítóban sem látok többet, mint Darnoldban, noha a csapat talán mind a Denvernél, mind a Cardinalsnál erősebb, Sam do or die évbe lépett, amit szerintem jól is fog kezelni. 3-2

A Chargers kerete remekül néz ki, de az irányítóposzton nagyok a kérdőjelek, két jobban sikerült szoros mérkőzés után a nyugati parton 3-3-ra módosul a mérleg, hiszen minden szoros meccs nem lehet meg. A rossz széria folytatásaként kalkulálható vereségek jönnek mind a Bills, mind a Chiefs ellen. A Buffalo ellen nem látom, hogy oda-vissza nyerje a párharcot a csapat és a nyitóhétre adtam már a meglepetés győzelmet, míg Mahomes a még mindig kérdéses secondaryt szét fogja passzolni. 3-5

A bye weekkel megtört három csoportmeccs viszont újra pozitívba billenti a csapat mérlegét. Két hazai siker mellett a Hard Rockból is elhozzák a W-t, ahol ilyentájt már vélhetően Tua lesz ugyan az irányító, azonban a keret minősége nem éri el még a Jets szintjét. Noha a secondary ilyentájt már talán össze fog érni és a Howard – Jones – Igbinoghene trió a liga egyik legjobbja is lehet, a Jets javuló támadófala fel fogja tudni tartóztatni a pass rusht. A labda másik oldalán kifejezetten erős évet várok a már tavaly is jól működő Jets defense-től. A kevésbé sziporkázó támadósorokat, mint amilyen a Miami vagy épp a Patriots szerintem képesek lehetnek nagyon alacsony potnszámon tartani Gregg Williamsék. 6-5

A sikeres időszak után a Raiders, Seahawks, Rams széria eloszlatja a playoff álmokat. Noha három vereség sem lenne meglepő, egy győzelmet talán bele tudok látni a sorozatba. Főleg a Raiders ellen otthon, de talán a Rams elleni idegenbeli is lehet ez. Seattle-ben nem sok esélyt adok a csapatnak, a védelemben igazán erős pass rusher vagy jobb corner sincsen, amit Russell Wilson ki tud használni. A Raiders, Rams futásorientált támadósorai ellen azonban egy meccsen ki is jöhet a lépés majd. 7-7

A záró két fordulóban tartja a csapat az 50%-os mérleget. A Brownst otthon legyűrik, de a Gillette Stadiumban vereséggel fejezik be a szezont. Baker Mayfield köré idén is túl jónak ígérkező csapat állt össze, de hányszor mondtuk már ezt el a Brownsról? Én már nem hiszek ezekben az offseason fairytale-ekben. A Patriots ellen idegenben 2008 óta nem nyert a Jets. A ligát kevésbé aktívan követő olvasók kedvéért ekkor a Jets irányítóját úgy hívták, hogy Brett Favre, aki egy hosszabbításos mérkőzésen tudta legyőzni Foxboroughban a New Englandet. 8-8, csoporton belül 4-2.

Tipp: 8-8

Miami Dolphins

  • A vegasi oddsok alapján a 11. legkönnyebb sorolást kapta a Dolphins. A csoportban egyedüliként a Miaminak esik a könnyebbik felébe a sorsolása. A többieknek mind többé vagy kevésbé nehezebb az átlagnál.
  • Az over/under határt a fogadóirodák 6-nál húzták meg.
  • Ez talán azért sem meglepő, mert a Dolphinsnak kell szembenéznie a liga legjobb védelmeivel majd. Az ellenfelek védelmi mutatóit nézve a Miami sorsolása a legnehezebb mind az összetett, mind a passz elleni védelmeket tekintve.
  • A csapat egyetlen főműsoridős mérkőzést kapott a harmadik héten a Jacksonville vendégeként.
  • Vegyes periódusai vannak idén a Dolphinsnak. A szezon vége kifejezetten kemény lesz. A Chiefs, Patriots, Raiders, Bills sor nem sok jóval kecsegtet. A szezon közepe után ugyanakkor a @Cardinals, Jets dupla és a Bengals fogadása lehet egy sikeresebb időszak.
  • A bye week a 11. héten lesz a csapatnak, akárcsak a Billsnek és a Jetsnek.
  • Pihenés kapcsán nem túl előnyös a sorsolás. Összesen 7 nappal fognak kevesebbet pihenni, mint ellenfeleik.
  • A 7. és 15. hét közötti 8 fordulóban 6 alkalommal is otthon játszik a csapat. Október végétől érdemes tehát hazai mérkőzés reményében Miamiba utazni a Dolphins szurkolóinak.

Nem tudni meddig kell várni majd Tua Tagovailoa bemutatkozására a ligában, de az újonc irányító vélhetően nem a szezon első meccsein kerül majd a kezdőbe. Egy 0-3-as kezdés kérdés elég lenne-e arra, hogy Fitzmagicet maga mögé utasítsa, mindenesetre én egy ilyen gyenge kezdést jósolok. A legszorosabb a Jaguars elleni mérkőzés lehet, külön érdekes lehet, ha akkor még a veterán QB irányítja a Dolphinst. Fitzmagic Minshew mánia ellen! Vagy úgy is nézhetnénk, hogy szakáll a bajusz ellen! Persze mindenki tudja, hogy a bajusz sokkal nagyobb SWAG.

Remélve az újonc általi fellendülést, a Seattle ellen be is mutatkozhatna otthon Tua az NFL-ben. Tagovailoa úgy érkezik meg a ligába, ahogy azt egy évvel ezelőtt ilyenkor várta volna mindenki. Csipősérülés ide, kérdéses egészségügyi állapot oda, a Seahawks nem lesz felkészülve az ismeretlenre és Tua bravúrgyőzelemmel mutatkozik be a ligában. Kicsit mélyebbre nézve a Seattle védelme nem is rossz ellenfél talán. Sem a pass rush, sem a secondary nem életbiztosítás. Ráadásul a csapat legjobbja Wagner már tavaly is gyengélkedett passz elleni védekezésben. Ha nem lesz megszeppenve Tua, ez a védelem jó közeg lehet a bemutatkozásra. 1-3

A bravúrgyőzelmet két kalkulálható vereség követi idegenben a 49ers és a Broncos ellen 1-5. A 49ers a futójátékával, míg a Broncos a javuló védelmével és erős pass rusher sorával tudja majd uralma alá helyzeni a mérkőzést. A harmadik hazai mérkőzés pedig meghozza a második győzelemet is a Chargers ellen. Ha baljósan indul a Chargers idénye, ekkortájt fogják már nagyon hangosan kiabálni a csapat szurkolói(?) Herbert nevét a kezdőbe, ami ha bekövetkezik azért, ha nem, akkor azért lehet segítségére a Miaminak. 2-5

A következő négy mérkőzés akár igéretesnek is tűnhetne, de vereséget jósolok mind a Rams, mind a Cardinals és a Jets elleni meccsek alkalmával: 2-9. Az NFC West csapatai mind túl erős támadósorral és olyan védelmekkel rendelkezik, amik ellen kevés lesz ez az épülő Dolphins. Noha a Jets elleni oda-vissza kijöhetne 1-1-re is, én jelenleg a labda mindkét oldalán erősebbnek érzem a New York-iakat.

Az év egyik (számomra) legjobban várt meccsét hozza majd a mikulás, Burrow Tua ellen, ahol Tagovailoa hozza el első mérkőzésüket a profik között. Ez a Bengals noha szerintem nem olyan katasztrófális egy két pozícióban, mint sokan látják, természetesen egy gyenge roster. Továbbá Burrow bár rekord évet produkált, meglehetősen erős közeggel. Kérdés, hogy az elit csapattársak helyett a liga alsó felében lévőkre való csere mennyire megy majd zökkenőmentesen, miközben már bő fél éve mindenki tőle várja a megváltást. 3-9

A Chiefs 100%-os mérlegét a csoport ellen ugyan megnehezítheti a Dolphins, megtörni nem fog sikerülni. 3-10

Az éves Patriots skalp ugyanakkor nem maradhat el. A Hard Rock Stadiumban az év utolsó hazai meccsén sorozatban a 4. évben is 1-1-re hozza ki a Miami a mérlegüket. Sok indoklás az előzetesek után talán már nem kell. A Patriots szürke és playmakerektől mentes támadósora ellen Tua egymaga döntőnek fog bizonyulni. Bár a Pats védelme nem fogja könnyen adni a W-t, a Miami és főleg újonc irányítójuk megharcol érte és az egyébként nem olyan katasztrofális elkapósor segítségével 4-10-re módosítják a mérlegüket.

A győzelmek száma innen viszont idén már nem gyarapszik. A Raiders és a Bills kijózanító vereséget mér a csapatra. 4-12, csoporton belül 1-5. A Miami egy vegyes éven lesz túl, de a legfontosabb kérdésre választ kaphatnak a szurkolók: Lehet franchise irányítóként tekinteni Tua Tagovailoara. Ennél több pedig talán nem is kell 2020-ra.

Tipp: 4-12

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!