Connect with us

Minden ami NFL

Kinek Mennyire Kemény? – AFC West

A mindenkori címvédő folyton nehéz helyzetben van, hiszen mindenki őt akarja megverni. Nincs ez másképp az AFC nyugati csoportjában sem, ahol a regnáló bajnok Chiefs néz szembe a Broncos-Chargers-Raiders hármas bosszúvágyával. Vajon sikerrel járnak?

Embere válogatja, ki mit néz meg először abban a pillanatban, amikor nyilvánosságra kerülnek az éves menetrendek imádott ligánkban. Nyilván egy magyar és egy amerikai drukkernek más értelmet nyer a főműsoridő, mint ahogy a szurkolóknak és a játékosoknak is más a vágya a beosztást illetően. Ross Tucker korábbi játékos, jelenleg a CBS szakértője például a bye week – első heti ellenfél – kiemelt meccsek hármast nézte meg először. Emmanuel Acho, szintén korábbi játékos, és az ESPN szakértője pedig az alábbiakat kereste a beosztást látva:

  • a téli időszakban hány nyitott stadionban, hűvös helyen lévő csapathoz látogatnak
  • mikor van bye week (7-9. hetet tartja/tartják általában a legjobbnak)
  • van-e hálaadás napi meccs
  • van-e kiemelt meccs
  • játszik-e a testvérével :)

Ezeken kívül nyilván nem mindegy mely csapatok ellen kell saját közönség előtt játszani, mennyit kell utazni, van-e nemzetközi meccs, stb. A 2020-as esztendő a koronavírus miatt sok eddigi előny nem feltétlen jelent majd előnyt, de nézzük meg részletesebben.

Denver Broncos

  • Sorsolás erőssége: 27.
  • Vegas által várt győzelmek: 7,5
  • Bye week: 8. hét
  • Primetime: 3 (wk1 MNF vs TEN, wk4 TNF @NYJ, wk13 SNF @KC)
  • Pihenőnapok az ellenfelekhez képest: -13 (legrosszabb a ligában)
  • Ellenfél támadók erőssége: 26.
  • Ellenfél védelmek erőssége: 16.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Legkönnyebb szakasz: 4-6. hét

Három hét alatt letudja a Broncos az AFC East 3/4-ét, köztük a Jetset és a Dolphinst is. Bár a Patriotsot még mindig 9 győzelemre taskálja Vegas, óriási kérdőjelek számomra, de nem tartom őket ennyire jónak, így megelőlegezem könnyebb ellenfélként, még a Gilette-ben is.

Legnehezebb szakasz: 9-13. hét

Warren Sharp táblázata alapján inkább az első 3 hét az erősebb, ráadásul pihenőhét után kezdi meg ezt a 9-13. heti szakaszt Vic Fangio legénysége, mégse mondanám könnyű menetnek. A Falcons-Raiders-Chargers hármas papíron könnyűnek ígérkezik, de simán kinézem, hogy ebből csak egy győzelem jön össze. Majd jön a Saints és a Chiefs, ahol egyértelműen esélytelenként lép pályára a Broncos.

Kedvenc ellenfél: Tampa Bay Buccaneers

Először történik meg, hogy új játszik majd Tom Brady ellen a Broncos, hogy nem a Patriots az ellenfél. A maximalista hozzáállásáról híres irányítónak ez lehet talán az év legfontosabb találkozója, hiszen a denveri az egyetlen csapat, amely ellen negatív mérlege van (8-9). Ráadásul a Sports Authority Field sem a kedvenc pályája, 11 ott játszott meccséből hetet is elbukott. Most új csapatban próbálja kiköszörülni a csorbát.

Legnagyobb kérdőjel: Drew Lock

Tavaly mondhatni teljesen tét nélkül szállt be az alapszakasz végén az újonc Lock, hogy aztán ötből négy meccsről győztesen távozzon, csak a Chiefs ellen maradt alul. Idén már nem mondható el, hogy tét nélkül játszik, és az ellenfeleknek is van róla felvétele, amiből készülhetnek. John Elway mindent megtett, hogy egy jó támadósort húzzon fel köré, Pat Shurmur személyében pedig új mentort is kapott. Meglátjuk, hogy a biztató kezdést milyen folytatást követ.

Tipp: 9-7


Kansas City Chiefs

  • Sorsolás erőssége: 10.
  • Vegas által várt győzelmek: 11,5
  • Bye week: 10. hét
  • Primetime: 5 (wk1 KICKOFF vs HOU, wk3 MNF @BAL, wk6 TNF @BUF, wk11 SNF @LV, wk13 SNF vs DEN)
  • Pihenőnapok az ellenfelekhez képest: +10 (legjobb a ligában)
  • Ellenfél támadók erőssége: 11.
  • Ellenfél védelmek erőssége: 14.

Legkönnyebb szakasz: 7-11. hét

Nagyon hamar lerendezheti a periódus legnehezebbnek tűnő meccsét a címvédő a Broncos ellen idegenben, ráadásul extra 3 napot pihenve a találkozóra, hogy aztán hazai pályán fogadja a Jetset és a Pantherst, majd pihenőhét után Las Vegasban viziteljen. Ez kinéz egy 4-0-nak első ránézésre.

Legnehezebb szakasz: 1-3. hét

Kellemes eloszlása van a 16 meccsnek Andy Reidék számára, hiszen nincs kimondottan nehéz periódusuk a szezon előtt. Ha mondani kellene egyet, az talán a kezdés. Deshaun Watson ellen sosem szerencsés pályára lépni, a Chargers védelme megnehezítheti Mahomes dolgát, majd a Ravens elleni AFC-csúcsmeccsel zárul az etap. Ebből két meccs is kiemelt, cserébe viszont extra pihenést nyújt a Chargers elleni csörte előtt. Hogy mégse tűnjon lehetetlennek a küldetés, Mahomes eddig még nem kapott ki szeptemberben, nem dobott interceptiont szeptemberben. Mondanom sem kell, mindhárom találkozó szeptemberben lesz…

Kedvenc ellenfél: Las Vegas Raiders

Rosszmájúan megjegyezhetném, hogy a LAS VEGAS Raiders ellen még sosem játszott, de ezt engedjük el. Mahomes négy meccset játszott eddig a Raiders ellen, 11 TD, 1 INT, és nem mellesleg 4 győzelem a mérlege Gruden ellen. És nem szeretné ezt a statisztikáját rontani 2020-ban sem.

Legnagyobb kérdőjel: öööö van?

Általában az aktuális bajnoknak a legnagyobb problémája az, hogy egyben tudja-e tartani a jóllakott bandát, és Brett Veach ezt megtette. Az egyetlen fontos távozó Kendall Fuller volt, cserébe olyan, sérülés miatt a bajnoki hajrában nélkülözött játékosok térhetnek vissza a kezdőbe, mint Alex Okafor, Juan Thornhill vagy Andrew Wylie. Ez a csapat továbbra is az AFC egyik fő esélyese.

Tipp: 13-3


Las Vegas Raiders

  • Sorsolás erőssége: 29.
  • Vegas által várt győzelmek: 7,5
  • Bye week: 6. hét
  • Primetime: 4 (wk2 MNF vs NO, wk7 SNF vs TB, wk11 SNF vs KC, wk15 TNF vs LAC)
  • Pihenőnapok az ellenfelekhez képest: +2
  • Ellenfél támadók erőssége: 8.
  • Ellenfél védelmek erőssége: 26.

Legkönnyebb szakasz: 12-13. hét

Nincs egyszerű helyzetben a Raiders, mert nem kapott túl baráti sorsolást. Ha választani kell mégis egy könnyű etapot, talán a Falcons-Jets páros lehet az annak ellenére, hogy mindkettőt idegenben kell lejátszani. A Falcons a védelme, míg a Jets a támadósora miatt lehet verhető, de Julio Jonesékkal meg fog gyűlni a defense baja.

Legnehezebb szakasz: 2-7. hét

4 meccs egymás után csupa olyan csapattal, amely tavaly elérte a playoffot, köztük az NFC és az AFC egyik, ha nem a legjobb csapata ellen. A sok kérdőjel miatt a Patriots lehet a leginkább elkapható, de idegenben nehéz dolga lesz Carréknak. És akkor bye week után még jön a Bucs extra adaléknak…

Kedvenc ellenfél: New Orleans Saints

Jon Gruden edzőkarrierje szünetében az ESPN-en volt az MNF-ek egyik fő szakkommentátora. Ez alatt a Saints 12 meccset játszott, és 7-5-ös mérleget ért el, az utolsó három Gruden által közvetített találkozóját pedig egyaránt elvesztette. Chucky reményei szerint megtartja azt a szokását Sean Payton, hogy ahol MNF és Gruden van, ott messze elkerülik a győzelmek.

Legnagyobb kérdőjel: Paul Guenther

Amióta átvette Gruden stábjában a védelem vezére szerepét Guenther, ez a védelem nem jó. Nem is feltétlen a legprímább alapanyagok álltak a rendelkezésére, de akkor sem mentség arra, amit az elmúlt két évben láttunk. Rod Marinelli érkezése ráadásul könnyen elősegíthet egy szezon közbeni edzőcserét, ha továbbra sincs javulást. Rengeteg pénz és draft pick van ebben a védelemben, amin már javulást szeretnének látni. Az offense-zel nem hiszem, hogy komolyabb gond lesz, viszont ha a védelem nem javul, akkor itt nem lesz megint 7-9.

Tipp: 6-10


Los Angeles Chargers

  • Sorsolás erőssége: 5.
  • Vegas által várt győzelmek: 7,5
  • Bye week: 10. hét
  • Primetime: 2 (wk5 MNF @NO, wk15 TNF @LV)
  • Pihenőnapok az ellenfelekhez képest: -8 (harmadik legrosszabb a ligában)
  • Ellenfél támadók erőssége: 4.
  • Ellenfél védelmek erőssége: 8.

Legkönnyebb szakasz: 6-9. hét

A csoport legkönnyebb sorsolása egyértelműen a Chargersé, és bár a verhető ellenfelek többnyire szétszórodtak a 17 hétben, egy jó periódus azért összejött. A Jets-Dolphins-Jaguars-Raiders sor nem tűnik megugorhatatlannak első ránézésre, utána pedig egy bye weekkel a zsebben utazhatnak Coloradóba a Broncoshoz.

Legnehezebb szakasz: 2-5. hét

A könnyű sorsolást egy elég combos etap előzi meg, ahol három komoly ellenfél is akad. Minden tiszteletem a Pantherszé, de ők lehetnek a felüdülés a Chiefs és a Bucs között, hogy aztán az ötödik héten hétfő esti rangadót játszanak a Saintsszel.

Kedvenc ellenfél: Bengals, Jets, Dolphins

Ha Justin Herbert kezdő lesz az alapszakasz első hetén, akkor rögtön szembetalálkozhat az idei 1/1-es Joe Burrow-val. A Chargers újoncának nem ez lehet az első “bosszú” meccse a szezonban, hiszen a Dolphins és Tua Tagovailoa ellen is pályára léphet, így mindkét irányítóval találkozhat, akik megelőzték őt az idei drafton. A Jets Darnold miatt ráadás, aki 2016-ban elég csúnynán helyben hagyta Herbert Oregonját, a Pac-12 rivalizálást azon a meccsen kiélhetik magukból.

Legnagyobb kérdőjel: Justin Herbert

Persze a fenti hadjárathoz nem árt, ha megszerzi a kezdőt – jelenleg ugyanis nem biztos, hogy Tyrod Taylort kiszorítja. Egy rookie QB mindig megkeveri a kártyákat az esélyeket illetően, de a történelem nem neki kedvez. Dak Prescott volt az utolsó újonc, aki playoffba kormányozta csapatát, előtte a 2012-es csodaclass volt erre képes. A keret alapján ez a csapat adott ahhoz, hogy négy év után újabb rookie irányítót adjon a rájátszásnak, de a Chargers az a franchise, ahol mindig történik valami megmagyarázhatatlan, ami gátat szab a sikereknek.

Tipp: 9-7

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!