Connect with us

Érdekességek

Ők az NFL igazi Checkdown Charlie-jai

A checkdown passzok lehetnek hasznosak, amennyiben épp minden összeomlik és keresni kell egy könnyen elérhető, biztonsági opciót, amivel meg lehet menteni egy sacket vagy negatív játékot. Viszont ha valaki túl sokat alkalmazza és a könnyű kiutat keresi a nehezebb, de sokkal több hozzáadott értékkel bíró passzok helyett, akkor már baj van, és ez negatív fényt vet az irányítóra. A PFF pedig az utóbbi két év adatai alapján összeállította, hogy mely irányítók dobják a legtöbb checkdown passzt, azaz kikre húzható rá a Captain Checkdown vagy Chekdown Charlie jelző.

A 10 legmagasabb checkdown-rátával rendelkező irányító rangsorát Blake Bortles vezeti, majd jön Mason Rudolph, az első jelenleg is kezdőnek számító QB pedig Derek Carr, aki elég sokszor tőlünk is megkapja ezt a derogáló jelzőt, az adatok szerint nem is alaptalanul. Ráadásul átlagosan 2,6 másodperc alatt dobja ezeket a checkdownokat, míg például Minshew 2,93 másodperc alatt. Minshew-nál csak Watson átlagos ideje volt hosszabb, ez pedig jót jelent a fiatal irányítóknak, hiszen ez azt mutatja, hogy inkább csak utolsó mentsvárként használják ezt az opciót. Watson neve furcsa lehet a listán, azonban azt is hozzá kell tenni az előző adat mellett, hogy neki van az egyik legjobb “Big Time Throw” aránya, tehát ő a chekdownok mellett nagyon jó arányban dob parádés passzokat is.

A legalacsonyabb checkdown-rátával egyébként magasan Josh Allen rendelkezik, akit Patrick Mahomes, majd Mitch Trubisky követ.

A PFF külön rászűrt a harmadik kísérletekre is, ahol ugyebár még nagyobb szentségtörés checkdownt alkalmazni, hiszen ezek kritikus kísérletek és egy ilyen passzból jó eséllyel nem lesz first down, át kell adni az ellenfélnek a labdát, főleg ha 1-2-3 yardnál többet kell haladni.

Innen eltűnt Derek Carr, így Garnder Minshew, Eli Manning és Deshaun Watson is feljebb mozgott a listán, ők hárman érik el a 10%-os határt. Watsonnál itt is ki kell emelni, hogy ugyan mindenkinél legalább 11-gyel több checkdownt dobott, ezeket átlagosan 3,15 másodperc alatt hajtotta végre, ami NFL-szinten egy örökkévalóságnak tekinthető. Dak Prescottot és Drew Breest lehet még kiemelni a jobbnak számító irányítók közül a listán, Brees ráadásul nagyon gyorsan is szabadult ilyen helyzetekben a labdától (csak Foles dobott gyorsabban checkdownt) és Brees számított a legkevésbé agresszív játékosnak ilyen helyzetekben, 43,4%-ban nem dobta el a labdát a first downt jelző vonalig, ami a legmagasabb arány volt az egész ligában.

A lista másik végén ismét Josh Allent találjuk, ő egyszerűen nem hajlandó checkdownt passzolni (egyetlen egyszer fordult csak elő ez vele és az is 3,24 másodperc eltelte után). A dobogóra Ben Roethlisberger (1,1%) és Patrick Mahomes fért még fel (1,3%), ők ketten tudtak még 2% alatt maradni.

(via PFF)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!