Connect with us

Prémium cikkek

A liga harmadának bűvészkednie kell, ha 175 milliós lesz a fizetési sapka

Ahogy mi is beszámoltunk róla, az NFL és a játékosok szakszervezete megállapodott abban, hogy a 2021-es fizetési sapka nem lehet kevesebb, mint 175 millió dollár, a további bevételkieséseket az ezt követő szezonokban kell elkönyvelni. Ez sokkal jobb, mint a pesszimista becslések szerinti 130 millió, de a liga több mint harmada így is nehéz helyzetbe kerül.

A fizetési sapkát 1994-ben vezették be, akkor még 34,6 millió dollár volt a limit. Azóta a plafon folyamatosan növekedett, különösen az elmúlt pár évben volt drasztikus a változás – 2011 óta közel 80 millió dollárral nőtt a cap és kis híján elérte a 200 millió dollárt (198,2 millió, csak hogy pontosak legyünk). A koronavírusjárvány miatt ez a tendencia minden bizonnyal megváltozik, és a jósolt 215 millió dollár helyett jó eséllyel csak 175 millió dollár áll majd a csapatok rendelkezésére.

Ez nem mindenkit érintene rosszul. Az OverTheCap adataiból kiindulva (amennyiben átmentik az idén fel nem használt összegeket) a Coltsnak például még 175 milliós cappel is 91 millió dollárnyi helye lenne a fizetési sapka alatt, de a Patriots, a Washington, a Chargers és a Jaguars is 50+ millióval várhatja a következő évet. Nyolc csapat viszont már most túllépi a keretet, ráadásul még nem is számoltunk a szerződés nélküli újoncokkal (bár belőlük egyre kevesebb van), illetve azokkal az összegekkel, amiket a szezon során kell elkölteni a sérülések és a koronavírus miatt kieső játékosok pótlására. Ez további öt, de inkább tíz millió dollár mínuszt jelent a 2021-es büdzsében, vagyis a liga több, mint harmada nehéz helyzetbe kerülne, ha bekövetkezik a legrosszabb.

A következőkben megvizsgálom mind a 13 csapat helyzetét – kiemelten nagy figyelmet fordítva a brutális mínuszban lévő Eagles, Saints, Falcons hármasra –, melyeknek valószínűsíthetően problémájuk lesz a 2021-es fizetési plafonnal (a fontos szabadügynökökkel most nem foglalkozok).

Carolina Panthers – 628 651 dollár

Akin a legtöbbet lehet spórolni kivágással: Kawann Short – $9,8M 

Akin a legtöbbet lehet spórolni strukturálással: Teddy Bridgewater – $8M

A Panthers alapvetően kényelmes helyzetben van. A legrosszabb esetben is csak 600 ezer dollárral lépik túl a fizetési plafont, tehát mindössze 2-3 módosítás/kivágás és a draft kell ahhoz, hogy kész legyen keret.

A legnagyobb nevű távozó a DT Kawann Short lehet, akin közel 10 milliót lehetne spórolni 11 milliónyi halott pénz mellett. Nem ideális a helyzet, de már nem az a domináns erő, ami pár éve volt, ráadásul az újonc Derrick Brown személyében meg is van a pótlás. Mellette még az irányító Teddy Bridgewateren lehetne komolyabbat spórolni, amennyiben a 17 millió dolláros alapfizetéséből ~16 millió dollárt aláírási bónusszá alakítaná a csapat és elosztaná a szerződése hátralévő két évére (az összes átalakítás általi megtakarítást ezzel a módszerrel számoltam). Később ez természetesen visszaütne, de a pandémia miatt mindenki szenved.

Rajtuk kívül még a center Matt Paradis és az elkapó Robby Anderson szerződésének átalakításával lehetne pár milliónyi cap space-t nyerni, kivágással pedig Stephen Weatherlyn (iDL) lehet a legnagyobbat nyerni ($6M), de a safety Justin Burrisen és a rúgó Graham Ganón is 3 millió fölött spórolna a gárda.

Los Angeles Rams – 1 894 994 dollár

Akin a legtöbbet lehet spórolni kivágással: Robert Woods – $9M 

Akin a legtöbbet lehet spórolni strukturálással: Jared Goff – $18M

A Rams minden téren a Pantherséhez hasonló helyzetben van. A roster tele van, tehát nem kell külön pénzt arra fordítani, hogy feltöltsék a keretet akár olcsó játékosokkal is (a fizetési plafonba csak a top 51 fizetésű játékos számítódik be), így csak a finomhangolás a kérdés.

A legtöbbet az elkapó Robert Woods elküldésével lehetne felszabadítani, és tekintve, hogy Sean McVay rendszere teszi naggyá az elkapókat, így nem is lenne olyan nagy kár érte. Ha pedig még igazolni is akar a csapat, mert érzi az erőt a nagy meneteléshez, akkor Jared Goff 25 milliós fizetéséből akár 24 milliót is aláírási bónusszá lehet alakítani, amit négy évre leosztva 18 milliót lehetne 2021-ben megspórolni.

Woodson kívül a támadófalból Rob Havenstein és Andrew Whitworth, a védőfalból pedig A’Shawn Robinson és Michael Brockers érezheti magát veszélyben, rajtuk egyenként 4-5 milliót lehetne spórolni, átalakítással pedig Aaron Donald ~20 milliós fizetésével lehet még machinálni.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Green Bay Packers – 5 198 715 dollár

Akin a legtöbbet lehet spórolni kivágással: Christian Kirksey – $6M 

Akin a legtöbbet lehet spórolni strukturálással: Za’Darius Smith – $4M

A Packers az első gárda, ahol nem olyan egyszerű komolyabb pénzeket felszabadítani. Aaron Rodgers mindössze 14 millió dolláros alapfizetéssel rendelkezik, minimálisan lehet akár átstrukturálássál, akár cserével spórolni. Hasonló a helyzet Davante Adamsszel, akit kivágni ugyan ki lehetne 13 millió dollárért, de ez egy öngyilkos lépés lenne, strukturálni pedig azért nem lehet, mert a szerződése lejár 2021 végén. Vele kapcsolatban hosszabbítás jöhetne szóba, de a 30-hoz közel már lehet, nem vele tervezi a jövőt a csapat.

Jobb híján tehát az áldozathozatal marad. Christian Kirksey és Ricky Wagner adja magát: hiába kezdők papíron, sérülékenyek és nem is képviselik a legmagasabb szintet, rajtuk egy 10-est lehetne spórolni. Melléjük lehet csatolni a védőfalember Dean Lowryt és a rúgó Mason Crosbyt 2-3 millióért, illetve a két Smith szerződésének átalakításával lehet még 2-4 milliót spórolni.

Dallas Cowboys – 7 157 570 dollár

Akin a legtöbbet lehet spórolni kivágással: Dontari Poe – $4M 

Akin a legtöbbet lehet spórolni strukturálással: Amari Cooper – $14,5M

Nincs irigylésre méltó helyzetben a Cowboys. A rostert nem kell majd feltölteni, de úgy lehet 7 millióval a plafon fölött, hogy nincs irányítója, ugyanis 2021-re sem Andy Daltonnak, sem Dak Prescottnak nincs élő szerződése. Ráadásul a mozgástér sem adott, mert hiába lehet Tyron Smith-en vagy Zack Martinon sokat spórolni, a liga legjobb falembereit kivágni óriási öngól lenne.

Így tehát marad az apró: a nose tackle Poe elküldésével 4 millió szabadulna fel, Gerald McCoyon is el lehet gondolkodni 3 millióért, de Greg Zuerleinnél is lehet olcsóbb rúgót találni. Átalakításokkal már egyszerűbb pénzhez jutni, Amari Cooper 20 milliós fizetéséből akár 14,5 milliót is fel lehet szabadítani, de DeMarcus Lawrence szerződésével is lehet babrálni 8-10 millióért. Kell is majd, ha irányítót igazolna a csapat – Prescott újabb franchise tage pedig a csökkenő fizetési sapka miatt különösen magas lenne százalékosan nézve.

Houston Texans – 9 983 932 dollár

Akin a legtöbbet lehet spórolni kivágással: JJ Watt – $17,5M / Brandin Cooks – $12M

Akin a legtöbbet lehet spórolni strukturálással: Deshaun Watson – $12M

Az előző két csapattal ellentétben a Texansnak nem nagyon kell izgulnia a cap csökkenése miatt, gyakorlatilag korlátlan mennyiségben tud pénzt felszabadítani. Csak a kisebb neveket nézve – Angelo Blackson (iDL), Duke Johnson (RB), Zach Fulton (G) – felszabadítható 12 millió dollár, de a sérülékeny és formán kívüli sztárokból is lehet válogatni.

Watt jövőre már 32 éves lesz, ami nem vészes, de ha megint nem tudja végigjátszani a szezont, akkor el lehet gondolkozni az elküldésén, legyen bármekkora klubikon (de egy fizetéscsökkentés a minimum). Brandin Cookson is 10+ milliót lehetne spórolni, Watthoz hasonlóan utána sem lenne halott pénz, ráadásul inkább csak átlagon felüli szintet képvisel, amit nem lehetetlen pótolni. Illetve ott van David Johnson, akinek az elküldésével 7 millió dollárt lehetne felszabadítani, ínséges időkben ne a futókra költsön a csapat.

Ami pedig a strukturálásokat illeti: Watson jövőre már 5. éves opcióval fog játszani, így egy hosszabbítás minimum kinéz neki. Amennyiben ez megtörténik, 10-12 millió dollárral is csökkenhet a cap száma, ami szintén nagy segítség lenne a szűkös plafon miatt.

Minnesota Vikings – 14 557 579 dollár

Akin a legtöbbet lehet spórolni kivágással: Riley Reiff – $11,75M 

Akin a legtöbbet lehet spórolni strukturálással: Adam Thielen – $7,5M

A Vikings annyi játékost draftolt idén, hogy kis szerencsével teljes fiatalítást végezhet a rosteren, szinte senki nem érezheti magát biztonságban. Kezdésnek a left tackle Riley Reiffnek lehet búcsút inteni, aki messze nem érdemli meg ezt a fizetést, de Anthony Barron ($7,7M), Kyle Rudolphon ($5,1M) és a jövőre 32 éves Harrison Smith-en ($10,25M) is el lehet gondolkozni.

Ami az átalakításokat illeti: Kirk Cusins adná magát, akár 10 milliót is lehetne rajta spórolni 2021-ben, de 2022-ben már így is 45 millió dolláros cap hitje lesz, nem biztos, hogy ezt fel kellene tornázni 50-55 millióra. Így a csapat legjobb elkapójának szerződéséhez lehet hozzányúlni, akár 7,5 millió dollárral is lehet csökkenteni a terheket.

Las Vegas Raiders – 19 813 777 dollár

Akin a legtöbbet lehet spórolni kivágással: Derek Carr – $19,625M 

Akin a legtöbbet lehet spórolni strukturálással: Rodney Hudson – $4M

A Raiders hagyományosan jó szerződéseket köt, most sem kell különösebben izgulni, rengeteg játékos van, akin halott pénz nélkül lehet nagyon komoly összegeket spórolni. A teljesség igénye nélkül:

  • Derek Carr, QB – $19,625M
  • Trent Brown, OT – $14M
  • Tyrell Williams, WR – $11,6M
  • Gabe Jackson, G – $9,6M
  • Marcus Mariota, QB – $10,1M
  • Richie Incognito, G – $6,35M
  • Jalen Richard, RB – $3,5M

Richardot és Mariotát leszámítva ugyan valamennyien kezdők, de túl sok könnycseppet egyikükért sem érdemes elmorzsolni. Carral nem lehet bajnokságot nyerni, Brown egy korrekt tackle, de messze nem pótolhatatlan, pláne nem ennyi pénzért, Incognito pedig jövőre 38 éves lesz. Jacksont már idén elcserélte volna a csapat, Williams pedig nem több, mint egy WR2.

Ha mindez nem lehet elég, még a center Rodney Hudson szerződéséhez lehet hozzányúlni némi apróért.

Chicago Bears – 20 482 663 dollár

Akin a legtöbbet lehet spórolni kivágással: Jimmy Graham – $7

Akin a legtöbbet lehet spórolni strukturálással: Khalil Mack – $12M

A Bears már nem köt olyan jó szerződéseket. Az OTC szerint konkrétan nincs olyan játékos, akit DM nélkül el lehetne küldeni, ráadásul Grahamen kívül csak jó játékosokon tud spórolni.

A TE elküldése adja magát, már legazolni sem kellett volna, ez egy már most kvázi borítékolható lépés. Mellette csak olyan top/jó játékosokon lehetne 5 milliónál többet spórolni, mint Akiem Hicks, Kyle Fuller, Eddie Jackson, Charles Leno vagy Bobby Massie. A csapat vagy kénytelen lesz áldozatot hozni, vagy Khalil Mack mellett a többiek szerződéséhez is hozzányúlni 2-4-6 millió dollárnyi spórolásért.

Könnyen lehet, hogy a Matt Nagyék után maradt problémákat már egy új rezsim fogja maga előtt görgetni.

Pittsburgh Steelers – 25 829 828 dollár

Akin a legtöbbet lehet spórolni kivágással: Eric Ebron – $6M 

Akin a legtöbbet lehet spórolni strukturálással: TJ Watt – $6M

A Steelers már idén is nagyon nehéz helyzetben volt a fizetési sapka miatt, ez jövőre sem lesz egyszerű. Jimmy Grahamhez hasonlóan Eric Ebron is jó eséllyel repülni fog, ugyanis már leigazolni is fölösleges volt. Mellette távozhat a másik TE Vance McDonald – eddig sem volt sok értelme két középszerű TE-nek 10+ milliót fizetni, most legalább ennyit lehet rajtuk spórolni.

Ideje lenne továbbá elengedni Maurkice Pouncey-t, a center már évek óta csak a nevéből él, illetve CB Joe Haden is könnyen lapáton találhatja magát – kettőjükön 15 milliót lehet spórolni. Illetve említhetném Ben Roethlisbergert is, de látva Mason Rudolphot, csak akkor küldik el 19 millió dollár spórolásért cserébe, ha a tavalyi év kihagyása után nem tud visszatérni a korábbi formájához.

Érdekes módon Big Ben szerződéséhez nem lehet hozzányúlni, mindössze 4 millió dolláros alapfizetése van (ellenben 15 millió dollárnyi roster bónusz). A legkönnyebben így egy TJ Watt-hosszabbítással lehet extra milliókhoz jutni, esetleg Stephon Tuitt szerződésével lehet némileg machinálni.

Kansas City Chiefs – 35 708 490 dollár

Akin a legtöbbet lehet spórolni kivágással: Eric Fisher – $11,5M 

Akin a legtöbbet lehet spórolni strukturálással: Chris Jones– $12M

Közeledünk az élmezőnyhöz, de előbb nézzük, mi a helyzet a regnáló bajnokkal. Jó híreim nincsenek, a csapat lehetőségei nagyon klorátozottak: egyrészt hiába kapott Patrick Mahomes rekordszerződést, rajta nem lehet spórolni, még mindig keveset fog keresni, másrészt csak sztárokon/kezdőkön lehet spórolni.

Eric Fisher annak idején 1/1-es volt, és bár soha nem tudott top 10-es teljesítményt nyújtani, azért egy korrekt játékos volt. Ez aligha ér majd meg 11 milliót ilyen nehéz anyagi helyzetben, így hiába ő a kezdő LT, könnyen az utcán találhatja magát. Mellette Alex Okafor érezheti veszélyben magát, a védőfalember elküldésével 6 milliót lehetne spórolni, illetve hiába a 8,4 milliós DM, a linebacker Anthony Hitchenst sincs sok értelme rosteren tartani.

Rajtuk kívül a safety Tyrann Mathieu-n lehet sokat megtakarítani, egészen pontosan 14,8 millió dollárt – csak hát ő a védelem második legjobb játékosa. Travis Kelce-t is említhetném, de 7 millió dollárért negyed ilyen jó TE-t sem lehet találni, de Mitchell Schwartz és Tyreek Hill sem a mozdítható kategória. Nincs mit szépíteni, megszenvedné a csapat 175 milliós capet.

A terheken némileg lehetne csökkenteni a fent említett sztárok fizetésének átalakításával, de csak pár millióról lenne szó esetükben, igazán nagyot csak Chris Joneson lehet szakítani: a 21 milliós alapfizetésének aláírási bónusszá átalakításával akár 12 millió dollárt is meg lehet takarítani.

Atlanta Falcons – 49 081 353 dollár

Akin a legtöbbet lehet spórolni kivágással: Ricardo Allen – $6,2M 

Akin a legtöbbet lehet spórolni strukturálással: Matt Ryan – $14M

Parádé, amit a Falcons művel, hisz egy nem igazán PO-esélyes csapatként sikerült ekkora mínuszban lenni. Kezdjük a kivágásokkal:

  • James Carpanter, G – $4M
  • Jamon Brown, G – $4,5M
  • Allen Bailey, Edge – $4,5M
  • Ricardo Allen, S – $6,25M
  • Tyeler Davison, iDL – $2,2M

Nagyobbat csak rajtuk lehet spórolni, de még így is csak 21,45 milliót takarított meg a csapat. Jöhetnek tehát az átalakítások:

  • Julio Jones, WR – $9M
  • Matt Ryan, QB – $14M
  • Grady Jarrett, iDL – $6M
  • Jake Matthews, LT – $8M
  • Deion Jones, LB – $5M
  • Dante Fowler, Edge – $5,5M

Amennyiben a hat legjobban fizetett játékosának szerződését a lehető legdrasztikusabb mértékben átalakítja a csapat, akkor sikerül felszabadítani 47,5 millió dollárt, de kelleni fognak a kivágások. Borzalmasan nehéz helyzetben lesz a Falcons jövőre, ha bekövetkezik a legrosszabb.

New Orleans Saints – 76 067 833 dollár

Akin a legtöbbet lehet spórolni kivágással: Janoris Jenkins – $7M 

Akin a legtöbbet lehet spórolni strukturálással: Drew Brees – $22M

A 76 millió dollár brutális, gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy ilyen körülmények között SB-aspiráns maradjon a csapat, így idén mindenképp győzni kellene. Ha mégsem, akkor kezdődhet az öncsonkítás:

  • Janoris Jenkins, CB – $7M
  • Malcom Brown, DT – $5M
  • Thomas Morstead, P – $2,5M
  • Latavius Murray, RB – $2,5M
  • Patrick Robinson, CB – $2,6M
  • Josh Hill, TE – $2,6M

Ez a hatos az, aminek gyakorlatilag mindenképp mennie kell, a helyükre pedig olcsó újoncoknak vagy veteránminimumos játékosoknak kell érkeznie. Nincs mese. De még velük is csak 22 millióval van bentebb a gárda, ami édeskevés, így muszáj bevállalni a “szargörgető hadműveletet”:

  • Drew Brees, QB – $18M*
  • Nick Easton, G – $2,5M
  • Cameron Jordan, Edge – $9M*
  • Terron Armstead, OT – $6M*
  • Michael Thomas, WR – $9M
  • Marshon Lattimore, CB – $5M
  • Taysom Hill, QB – $6M
  • Emmanuel Sanders, WR – $3M*
  • Andrus Peat, G – $5M
  • David Onyemata, iDL – $4M*
  • Malcolm Jenkins, S – $3,5M
  • Ryan Ramczyk, T – $6M

Nem semmi névsor. Ramczyk és Lattimore esetében egy hosszabbítás segítene, a csillaggal nem jelölt többi játékos esetében pedig egy hagyományos átstrukturálás: az alapfizetés szinte teljes összegét átalakítanák aláírási bónusszá, majd elosztanák a szerződés hátralévő éveire. A csillagozottak már érdekesebbek.

Azok a játékosok, akiket csillaggal jelöltem, már eleve megsemmisülő szerződésekkel rendelkeznek. Például Drew Brees szerződése a 2021-es szezon végéig érvényes, de 2022-re és 2023-ra is van 5,75 millió dollárnyi halott pénze, vagyis amint lejár a szerződése, azonnal keletkezik 11,5 millió dollár DM a sapkában. Rajta kívül még négy játékosnak van ilyen szerződése a listáról, vagyis a Saints már nagy erőkkel görgeti maga előtt a problémákat, de hát nincs mit tenni.

Brees esetében az tűnik az egyetlen megoldásnak, ha a 25 milliós fizetéséből 24 milliót aláírási bónusszá alakítanak, majd ezt leosztják a következő három évre – ha lúd, akkor legyen kövér. Lehet persze akár 5 évre is osztani, úgy is a 2022-es sapkát üti agyon, úgy még pár millióval többet is lehet spórolni, de én egyelőre 18 millióval számolok. Hasonló a helyzet a többiekkel: Onyemata, Jordan és Sanders szerződése plusz egy automatikusan megsemmisülő évet, Armsteadé pedig két évet tartalmaz, így én is ezzel kalkuláltam.

Így jött ki az összesen 77 millió dollárnyi spórolás, amivel a következő éveket terhelné a csapat. Illetve ebben benne van az, hogy Taysom Hillnek (akit én egyébként inkább elküldenék 5 millióért) önkényesen adtam plusz egy megsemmisülő évet, ezzel is nyerve még egy kevés pénzt. Paytonék amúgy is így szeretik.

Gyakorlatilag csak így tud kimászni a gödörből a csapat, és még mindig ki kell vágni pár játékost, hogy az újoncoknak és a 2021-es szezon során tudjon beugrókat igazolni a csapat. Még belegondolni is félelmetes.

Philadelphia Eagles – 81 538 722 dollár

Akin a legtöbbet lehet spórolni kivágással: Alshon Jeffery – $8M 

Akin a legtöbbet lehet spórolni strukturálással: Carson Wentz– $11M

Philadelphiában elhitték, hogy a fizetési sapka nem számít, ennek pedig ez lett a vége – ráadásul még csak nem is olyan jó a csapat, mint a Saints. Szokás szerint kezdjük a potenciális cutokkal:

  • Alshon Jeffery, WR – $8M
  • DeSean Jackson, WR – $5,1M
  • Marquise Goodwin, WR – 11,2M

Ennyi, nem több. Jefferyvel csak a világ több már Philadelphiában, azon túl, hogy bomlasztja az öltözőt, sok haszon nincs belőle. Jackson nem lenne rossz, már amikor nem sérült és nem ír antiszemita posztokat, így vele sem érdemes hosszú távon számolni, amint ki lehet vágni, ki kell. Hasonló a helyzet Goodwinnal, aki pont azért érkezett idén, hogy a menetrendszerűen megsérülő Jacksont pótolja, de mivel 2020-ban 4,2 milliót keres és DM-nélkül kivágható, így nem érdemes várni vele, jó eséllyel már most lapátra teszik (ezzel a 2021-es 7 millió dolláros fizetése is felszabadul).

Ez mindössze 24,3 millió dollárt jelent, vagyis muszáj hozzányúlni a sztárok alapfizetéséhez:

  • Carson Wentz, QB – $11M
  • Fletcher Cox, iDL – $9M*
  • Lane Johnson, OT – $6M*
  • Zach Ertz, TE – $4,5M*
  • Brandon Brooks, G – $6,75M
  • Jason Kelce, C – $3M*
  • Brandon Graham, Edge – $9M*
  • Malik Jackson, iDL –  $6M*
  • Darius Slay, CB – $7M
  • Derek Barnett, Edge – $6M
  • Javon Hargrave, iDL – $8M

Az Eagles sem aprózta el, összesen hat játékosának van legalább egy megsemmisülő éve a szerződésben, ezzel kalkulálva jöttek ki a fenti csillagozott összegek. A többiek esetében csak az alap szerződésnek a hosszával számoltam, tehát nem adtam hozzá önkényesen megsemmisülő éveket, hogy jobban el tudjam osztani az átalakított összegeket. Illetve Derek Barnett esetében egy hosszabbítással csökkentettem 6 millió dollárral a 10 millió dolláros cap hitjét – nála a kivágás sem elképzelhetetlen, az plusz 4 milliót jelentene.

Amennyiben mindezt hozzám hasonlóan így kimaxolja az Eagles (tehát a fenti játékosok szinte teljes alapfizetését átalakítja aláírási bónusszá, de nem ad hozzá extra megsemmisülő éveket a szerződéshez), akkor 76,25 millió dollárt tud felszabadítani. Ehhez hozzáadva a kivágásokkal megspórolt összeget már határértéken belül lenne a csapat, ami csak rövid távon jó, a 2022-es szezonban még nehezebb lesz a felszínen maradni – ki tudja, akkor hol húzzák meg a fizetési sapka határát.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!