Connect with us

Szerződések

A liga harmadának bűvészkednie kell, ha 175 milliós lesz a fizetési sapka

Ahogy mi is beszámoltunk róla, az NFL és a játékosok szakszervezete megállapodott abban, hogy a 2021-es fizetési sapka nem lehet kevesebb, mint 175 millió dollár, a további bevételkieséseket az ezt követő szezonokban kell elkönyvelni. Ez sokkal jobb, mint a pesszimista becslések szerinti 130 millió, de a liga több mint harmada így is nehéz helyzetbe kerül.

A fizetési sapkát 1994-ben vezették be, akkor még 34,6 millió dollár volt a limit. Azóta a plafon folyamatosan növekedett, különösen az elmúlt pár évben volt drasztikus a változás – 2011 óta közel 80 millió dollárral nőtt a cap és kis híján elérte a 200 millió dollárt (198,2 millió, csak hogy pontosak legyünk). A koronavírusjárvány miatt ez a tendencia minden bizonnyal megváltozik, és a jósolt 215 millió dollár helyett jó eséllyel csak 175 millió dollár áll majd a csapatok rendelkezésére.

Ez nem mindenkit érintene rosszul. Az OverTheCap adataiból kiindulva (amennyiben átmentik az idén fel nem használt összegeket) a Coltsnak például még 175 milliós cappel is 91 millió dollárnyi helye lenne a fizetési sapka alatt, de a Patriots, a Washington, a Chargers és a Jaguars is 50+ millióval várhatja a következő évet. Nyolc csapat viszont már most túllépi a keretet, ráadásul még nem is számoltunk a szerződés nélküli újoncokkal (bár belőlük egyre kevesebb van), illetve azokkal az összegekkel, amiket a szezon során kell elkölteni a sérülések és a koronavírus miatt kieső játékosok pótlására. Ez további öt, de inkább tíz millió dollár mínuszt jelent a 2021-es büdzsében, vagyis a liga több, mint harmada nehéz helyzetbe kerülne, ha bekövetkezik a legrosszabb.

A következőkben megvizsgálom mind a 13 csapat helyzetét – kiemelten nagy figyelmet fordítva a brutális mínuszban lévő Eagles, Saints, Falcons hármasra –, melyeknek valószínűsíthetően problémájuk lesz a 2021-es fizetési plafonnal (a fontos szabadügynökökkel most nem foglalkozok).

Carolina Panthers – 628 651 dollár

Akin a legtöbbet lehet spórolni kivágással: Kawann Short – $9,8M 

Akin a legtöbbet lehet spórolni strukturálással: Teddy Bridgewater – $8M

A Panthers alapvetően kényelmes helyzetben van. A legrosszabb esetben is csak 600 ezer dollárral lépik túl a fizetési plafont, tehát mindössze 2-3 módosítás/kivágás és a draft kell ahhoz, hogy kész legyen keret.

A legnagyobb nevű távozó a DT Kawann Short lehet, akin közel 10 milliót lehetne spórolni 11 milliónyi halott pénz mellett. Nem ideális a helyzet, de már nem az a domináns erő, ami pár éve volt, ráadásul az újonc Derrick Brown személyében meg is van a pótlás. Mellette még az irányító Teddy Bridgewateren lehetne komolyabbat spórolni, amennyiben a 17 millió dolláros alapfizetéséből ~16 millió dollárt aláírási bónusszá alakítaná a csapat és elosztaná a szerződése hátralévő két évére (az összes átalakítás általi megtakarítást ezzel a módszerrel számoltam). Később ez természetesen visszaütne, de a pandémia miatt mindenki szenved.

Rajtuk kívül még a center Matt Paradis és az elkapó Robby Anderson szerződésének átalakításával lehetne pár milliónyi cap space-t nyerni, kivágással pedig Stephen Weatherlyn (iDL) lehet a legnagyobbat nyerni ($6M), de a safety Justin Burrisen és a rúgó Graham Ganón is 3 millió fölött spórolna a gárda.

Los Angeles Rams – 1 894 994 dollár

Akin a legtöbbet lehet spórolni kivágással: Robert Woods – $9M 

Akin a legtöbbet lehet spórolni strukturálással: Jared Goff – $18M

A Rams minden téren a Pantherséhez hasonló helyzetben van. A roster tele van, tehát nem kell külön pénzt arra fordítani, hogy feltöltsék a keretet akár olcsó játékosokkal is (a fizetési plafonba csak a top 51 fizetésű játékos számítódik be), így csak a finomhangolás a kérdés.

A legtöbbet az elkapó Robert Woods elküldésével lehetne felszabadítani, és tekintve, hogy Sean McVay rendszere teszi naggyá az elkapókat, így nem is lenne olyan nagy kár érte. Ha pedig még igazolni is akar a csapat, mert érzi az erőt a nagy meneteléshez, akkor Jared Goff 25 milliós fizetéséből akár 24 milliót is aláírási bónusszá lehet alakítani, amit négy évre leosztva 18 milliót lehetne 2021-ben megspórolni.

Woodson kívül a támadófalból Rob Havenstein és Andrew Whitworth, a védőfalból pedig A’Shawn Robinson és Michael Brockers érezheti magát veszélyben, rajtuk egyenként 4-5 milliót lehetne spórolni, átalakítással pedig Aaron Donald ~20 milliós fizetésével lehet még machinálni.

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!