Connect with us

Playbook

Merjünk nagyobbak lenni! – A 12 personnel előnyei

Ha van egy Gronkowski – Howard vagy épp egy Ertz-Goedert párosod, akkor alap, hogy minél többször el akarsz térni a bevett háromelkapós felállásoktól és két tight endet akarsz a pályára küldeni, hiszen ilyen fegyverekkel nem mindennap találkoznak a védelmek. De mi van akkor, ha azt mondom, hogy akkor is érdemes két tight endes felállásokat használnod, ha nincs két elit opciód a posztra? Így van, már az is zavarba hozza a védőket és megnehezíti a dolgukat, ha felpakolsz két TE-t a pályára! A 12 personnel rejtelmeivel megyünk bele egy újabb sakkjátszmába mai cikkünkben!

Múlt héten írtam arról, hogy a mai passzorientált NFL-ben a háromelkapós felállás lett az alap, a védelmek pedig erre válaszul átálltak nickel defense-re, és mára ott tartunk, hogy körülbelül 75%-ban van legalább 5 defensive back a pályán, tehát mindössze a játékok negyedében van hagyományos front7. Ezt egyes támadósorok úgy próbálják kompenzálni, hogy spread formációkból futnak „könnyű” boxok ellen, ezzel előnyt kialakítva a földön, mások pedig úgy mozgatják ki a védelmeket a komfortzónájukból, hogy „nehezebb” formációkat alkalmaznak, lekapnak elkapó(ka)t a pályáról és felküldenek helyette fullbacket vagy tight endet.

Legutóbb a 21 personnel (2 futó, 1 tight end, 2 elkapó) előnyeit mutattam be – ha nem olvastátok, mindenképp csekkoljátok, ehhez a cikkhez is vannak benne hasznos információk –, most pedig a még felkapottabb 12 personnel (1 futó, 2 tight end, 2 elkapó) lesz terítéken.

Merjünk nagyobbak lenni! – A 21 personnel előnyei

Kezdjük talán azzal, hogy kik használják ezt a legtöbbet és legjobban, utána pedig rátérünk a miértekre is. Warren Sharp adatai alapján tavaly magasan az Eagles használta ezt a felállást a legtöbbet (52%), majd a Vikings (34%), a Texans (30%), a Titans (29%) és a Chiefs (28%) következett. Mind az öt bejutott a rájátszásba, nem mellesleg. Ha pedig jósolni szeretnénk a következő évre, akkor érdemes lehet kiemelni, hogy a szezon utolsó négy meccsén a Rams és a Cardinals is 36%-ban volt 12 personnelben a pályán, így várhatóan ők is többet fogják ezt használni idén.

A cikk folytatódik!Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!