Connect with us

Minden ami NFL

A Steagles megszületése és minden idők legbizarrabb NFL-szezonja

A pandémia miatt rendhagyó lesz az idei szezon: elmarad a Hall of Fame-be iktatás, törölték a teljes előszezont, a legtöbb stadionban nem lesznek nézők, a játékosokat rendszeresen tesztelik Covid-19 fertőzésre, bármikor karanténba kerülhet a fél csapat, miközben végig ott lóg a levegőben a szezon felfüggesztése. Ez azonban semmi ahhoz képest, ami az 1943-as idényben történt.

Mi lehet rosszabb egy világjárványnál, ami megbénítja a gazdaságot, korlátozza az emberek szabadságát és több százezer életet követel? Egy világháború. Azt gondolhatnánk, ilyen körülmények között senkinek nincs ideje és energiája profi sportot űzni, pedig de – az NFL talpon maradt, ráadásul 1943-ban minden idők legbizarrabb és egyben egyik legfontosabb szezonját is megrendezte.

Új csapat születik… a maradékból

A második világháború egészen Japán Pearl Harbor-i támadásáig (1941. december 7) nem érintette közvetlenül az Egyesült Államokat, az ország csak ezek után szállt be hivatalosan a harcokba. Ami az amerikai futballt illeti, utóbbinak egészen 1943-ig nem volt komoly hatása a liga működésére, a háború csúcspontját azonban az NFL is megérezte.

Alapvetően mindenki hadköteles volt, aki képes volt futballozni, hisz már ekkor is fizikai szörnyetegek játszottak az NFL-ben. Ugyanakkor voltak kitételek, nem kellett bevonulni akkor, ha:

  • valakinek voltak tőle függő hozzátartozói (például olyan apák, akiknek a gyereke a Pearl Harbort megelőző kilenc hónapban született vagy fogant),
  • létfontosságú munkája volt a civil szférában vagy a hadiparban,
  • vagy krónikus- és egyéb betegsége, defektusa volt.

Az 1937-es szezontól kezdődőn a ligának 10 csapata volt, ami egy keleti és egy nyugati konferenciára oszlott. A bajnoki címért a két konferencia győztese küzdött, playoff pedig csak akkor volt, ha holtverseny esetén el kellett dönteni, melyik csapat jusson döntőbe. 1943-ban viszont a kivételek ellenére is olyan sok játékos jelentkezett szolgálatra (~600), hogy a Cleveland Brownsnak fel kellett függesztenie a működését, a megritkított Steelers és Eagles pedig jobb híján egyesült.

“A szükség hozta így. A háború nagyban zajlott és a legtöbb játékosunk szolgálatban volt. Sok edző szintén. Nem volt kellő emberünk a működéshez, ahogy az Eaglesnek sem, így úgy döntöttünk, összedobjuk az erőforrásainkat”

mondta idősebb Art Rooney egy 1974-es interjúban.

Így a szokott 10 csapat helyett csak nyolc indult a bajnoki versenyfutásban, köztük a Philadelphia-Pittsburgh Eagles-Steelersszel, vagy ahogy a szurkolók nevezték a gárdát: Steagles. Bár ez sem volt egy egyszerű történet, ugyanis a liga másik kilenc csapatának tulajdonosa közül négyen is úgy gondolták, hogy az egyesülés miatt túl nagy előnyre tesz szert a Steagles, így mindössze egyetlen szavazaton múlott a gárda megalakulása.

El lehet képzelni, hogy milyen minőségűek voltak a rosterek, ha a tulajok majdnem fele tartott attól a Steaglestől, aminek  a legjobb elkapója, Tony Bova az egyik szemére teljesen, a másikra részlegesen vak volt, a későbbi Hall of Famer fullback Bill Hewitt három évnyi visszavonultság után tért vissza, a kezdő támadófalban pedig ketten is legalább félig siketek voltak.

Egy házasság, ami gyűlöletről szólt

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!