Connect with us

Minden ami NFL

A Vikings all int mondott Ngakouéval – Super Bowl vagy bust?

A Vikings ma megszerezte a pass rusher Yannick Ngakouét a Jaguarstól. A döntésben van ráció mindkét fél részéről, ráadásul a védő még áldozatot is hozott, de nem feltétlen a Minnesota az a csapat, amelyik csak úgy bevállalhat egy ilyen lépést. Ha összejön a Super Bowl, senkinek nem lesz egy rossz szava sem, de kicsit olyan ez, mint sorhúzó all int mondani az utolsó lap előtt.

A Vikings egy 2021-es második körös, illetve egy 2022-es kondícionális ötödik körös picket adott a pass rusherért, utóbbi egy bajnoki cím esetén harmadik körössé változhat (ha a játékos csak Pro Bowlba jut, akkor egy negyedik kört kell postázni). Emellett a védő 17,7 millió dolláros fizetését is kezelni kell, és leginkább ez okozhat problémát, felesleges költőpénze ugyanis nincs a csapatnak.

A piszkos anyagiak

Az egyszerűség kedvéért kezdjük a pénzügyekkel. Yannick Ngakoue idén franchise taget kapott a Jaguarstól, és mivel a határidő már rég lejárt, így a csapat nem tud hosszú távú szerződést kötni vele. Ugyanakkor így is vannak lehetőségek.

Minden franchise tagelt játékossal lehet egy éves szerződést kötni: ez jelenthet emelést vagy fizetéscsökkentést is. Ez nagyon ritkán történik meg, hisz egyrészt a csapat miért fizetne többet, ha eleve nem sikerült megegyezni, másrészt a játékos miért mondana le a garantált millióiról? Most azonban utóbbira láthatunk példát, Ngakoue már-már hihetetlen áldozatot hozott azért, hogy elmenekülhessen Jacksonville-ből.

A védő a hírek szerint 12-13 millió dollár közötti fizetést fog kapni, tehát nagyjából annyit, amennyi cap space jelenleg a Vikings rendelkezésére áll. Lemondott tehát 5 millió dollárról, ami nem kevés, de ez még nem minden. Floridában ugyanis nem volt személyi jövedelemadó, ellenben Minnesotában 9,85 százalékos SZJA van, tehát Ngakoue további 1,2 millió dollárnak búcsút inthet. Összegezve: lemondott a fizetése harmadáról, hogy csapatot válthasson.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ez a Vikings számára mindenképp pozitívum, ugyanakkor a gárda jelenleg csak elhanyagolható mértékű cap space-szel rendelkezik, jövőre pedig mindössze 17 millió dollárja lesz tovább növekvő 215 milliós fizetési plafonnal kalkulálva. A cap viszont garantáltan nem lesz 215 millió: ha bejön a legrosszabb forgatókönyv, és 175 millióra csökken a plafon, akkor a Vikings a potenciális extra kiadásokkal együtt alsó hangon 20-30 milliós mínuszban lesz.

A liga harmadának bűvészkednie kell, ha 175 milliós lesz a fizetési sapka

Ezen persze lehet segíteni: a left tackle Riley Reiffnek könnyedén búcsút lehet inteni ($11,75M), messze nem érdemli meg ezt a fizetést, de Anthony Barron ($7,7M), Kyle Rudolphon ($5,1M) és a jövőre 32 éves Harrison Smith-en ($10,25M) is el lehet gondolkozni. Továbbá át lehet alakítani Kirk Cousins és Adam Thielen szerződését is, amivel további 17,5 milliót lehet felszabadítani.

A helyzet tehát nem reménytelen, ugyanakkor a Vikingsnak mindenképp meg kell válnia 2-3 kezdőjétől, hogy beférjen a keretbe, miközben olyan játékosok szerződése jár le, mint Anthony Harris, Dalvin Cook, illetve természetesen Yannick Ngakoue. Ha nem is kerül a gödör mélyére a csapat, de rendkívül nehéz lesz szinten maradni – ha idén nem jön össze a bajnoki cím, akkor 1-2 évig aligha lesz reális cél.

Szakmailag megérte

A Vikingsnak hiányposzt volt a pass rusher, még ha tehetséges fiatalból akadt is bőven a keretben. Mike Zimmer egyébként is ért az edge játékosokhoz, kellenek is a védelmi rendszerének működéséhez, pláne most, amikor a CB-sor kvázi lecserélődött és csupa fiatalból áll. Szakmailag tehát mindenképp védhető volt a csere, ez nem egy olyan WTF megmozdulás, mint amikor például a Giants cserélt Leonard Williamsért.

Az ár is rendben van. A 25 éves Ngakoue 37,5 sacket szerzett eddig és mindössze egyetlen meccset hagyott ki, vagyis bőven az elmúlt évek legjobb elcserélt pass rusherei, Frank Clark, Dee Ford és Jadeveon Clowney előtt jár:

  • Clark: 25 éves (a csere pillanatában), 2 kihagyott meccs, 35 sack,
  • Ford: 27 éves, 13 kihagyott meccs, 30.5 sack,
  • Clowney: 26 éves, 18 kihagyott meccs, 29 sack.

A fentiek közül Clark volt a legdrágább, egy első és egy második kört adott érte a Chiefs a Seahawksnak (és megcserélték a 3. körös pickjeiket), míg Ford egy 2. körbe, Clowney pedig egy harmadik körbe került. Praktikusan tehát Ngakoue reális értéke is egy 1+2. kör kellett volna, hogy legyen, ehhez képest a 2+5. kör nagyon jó ár érte, még akkor is, ha nem sikerül vele hosszabbítani. Utóbbi esetben ráadásul egy harmadik körös kompenzációs picket kap a Vikings (hisz igazolni nem tud majd miből), tehát jó üzletet kötött.

Hasonló a helyzet a Jaguarsszal is. Bár a csapat áron alul adta el a védőt, még mindig jobb, mint amit a Texans vagy akár a Chiefs kapott, pláne annak fényében, hogy Ngakoue annyira le akart lépni, hogy simán benne volt a pakliban a szezon kiülése is. A Houston ráadásul még Clowney bérének egy részét is átvállalta, a lehetőségekhez képest ez egy fair biznisz volt.

Természetesen ezzel egy lyuk keletkezett a védőfalban, bár idén a gárda az első körben draftolta K’Lavon Chaissont, aki beugorhat ide, bár nyilván nem lesz akkor hatása a játékra rövid távon, mint Ngakouénak. A csapatnak viszont így most már a két első kör mellé lesz két másodikja is jövőre, ami nagyon jó kiindulási alap az építkezéshez (főleg, hogy az idei offseason tevékenység is rendben volt). Ebből lehet majd irányítót húzni, ha Gardner Minshew nem válik be, illetve nyilván lehet más posztokon erősíteni a keretet.

És említsük meg a védő helyzetét is: ő is jól járt. Ezt megállapítani nem nagy kunszt, gyakorlatilag bármelyik csapattal jól járt volna Ngakoue, amit nem Jaguarsnak hívnak. Ugyan pénzügyileg vesztett a dolgon, szakmailag pazar helyre került. Hacsak nem sérül meg, akkor Mike Zimmer rendszerében, Danielle Hunter párjaként parádézni fog. Mivel jó csapatban lesznek jó számai, így minden további nélkül 22-25 millió dolláros fizetést kaphat majd a piacon, illetve papíron még a bajnoki címre is jó esélyei vannak.

Értékelés

A Jaguars állítólag egy első körös picket szeretett volna a védőért, de a bizonytalan cap miatt erre nem volt reális esély. A második volt a realitás, azt sikerült is megszerezni, az apróval együtt pedig az elmúlt évek második legnagyobb ellenértékét sikerült begyűjteni. Nem tökéletes, de ennél jobb csak akkor lehetett volna, ha Bill O’Briennel üzletel a gárda.

A Vikings sem csinálta rosszul a dolgot, és ha nem lenne a pandémia, akkor ez egy csillagos ötös megmozdulás lenne. Ugyanakkor most már releváns tényező a fizetési sapka, ilyen körülmények között minden nagyobb, elsősorban rövid távú befektetést alaposan meg kell gondolni. Ngakoue érkezése az eredetiekhez képest 1-2 újabb fontos kezdő távozását jelenti, a mostani erősítést a következő évek bánhatják. Emiatt különösen értékes az 5 milliós kedvezmény, ha ez nincs, akkor lényegesen negatívabb lenne a csere megítélése.

Jaguars: A-

Vikings: B

[/ppp_patron_only]

22 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
22 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
acsdav2
acsdav2
2020-08-30 20:32

All in? Ne vicceljünk már :) Egy 50.környéki pickről beszélünk. Ha meg fut egy elit szezont és nem lehet vele megegyezni vagy taggel maguknál tartják és eltradelik (bevallom nem tudom, hogy ez beleférhet-e), vagy egyszerűen elengedik és bezsebelnek egy 3.körös kompenzációs picket, ami egy 50 helyes hátramozgás azért cserébe hogy egy ilyen pass-rusher duójuk volt egy évig.

Dongatto
Dongatto
Reply to  acsdav2
2020-08-30 20:56

Igen nekem is ez tűnt fel hogy Ngakue erkezesevel egybol all-in egy 2ik kör miatt? Meg Super Bowl??? 😯

Fetyke
Fetyke
Reply to  Dongatto
2020-08-30 21:52

Majd csak figyeld, mikor Brees karácsonykor alulról szagolja az ibolyákat a hazai műfüvön. :D

Dongatto
Dongatto
Reply to  Fetyke
2020-08-30 22:02

Addigra megtanuljàk a sràcok hogy a belülröl jövő nyomàst is fogni kell :D
A secondarytol meg nemtartok :)

renningan
renningan
Reply to  acsdav2
2020-08-31 00:49

Nem a második kör miatt all in, hanem a cap miatt. Az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy nem kell vele törődni, simán belefér bármi, de most a pandémia miatt ez nem játszik. Kivételesen kell figyelni a capre is, és nem egyszer láttuk, hogy egy összevásárolt, pénzügyileg tarthatatlan csapat évekre visszaesett (bár nehéz volt korábban, de túl lehetett költekezni).

A 2. kör egy dolog, de mellette a 12 millás fizetés, illetve az emiatt létrejövő nagyon nehezen kezelhető 20-30 milliós mínusz jövőre az én szemléletemben egy all in mozdulat, mert egy évig kapsz csak boostot, utána 1-2 évig próbálod menedzselni a következményeket.

Persze ha nem lesz annyira rossz a cap helyzet, akkor nem szóltam, de elnézve az aktuális híreket, az intézkedéseket és az amerikai járványkezelés hatékonyságát, én nem lennék túl optimista azzal kapcsolatban, hogy nem zuhan be a cap.

acsdav2
acsdav2
Reply to  renningan
2020-08-31 15:20

A felvetést értem, bár akkor nem hiszem, hogy azzal van a baj, hogy Ngakouenak kifizetnek 12M-t. Ez nagyon jó ár egy pass-rusherért, amikor 25M a top fizetés. Sokkal inkább fájó, hogy a safety duó elfoglal 22M-t. Ha a Vikings megakarja tartani Ngakouet és ehhez kivágja Smitht és Reiffet nálam legalább szinten tartanak a lépéssel és mellé van egy jó évük.

merlin
merlin
2020-08-30 20:56

És ez a fizetéscsökkentés teszi lehetővé, hogy Harris és Ngakue egyszerre legyen a rosteren? Mert így utóbbi hivatalosan már nem a franchise tag alatt játszik?

renningan
renningan
Reply to  merlin
2020-08-31 00:49

Ez nem számít, lehet a rosteren egyszerre két franchise tagelt játékos, hisz cserélhetsz érte. Ez az új szerződés csak azért kell, hogy a Vikings beférjen a fizetési plafon alá :)

acsdav2
acsdav2
Reply to  renningan
2020-08-31 14:51

Ami nekem inkább kérdéses, hogy ha a Vikings tageli jövőre, akkor mi a helyzet? A normál tag érték lesz vagy 120%?

katonadani
Reply to  acsdav2
2020-08-31 15:09

amelyik a magasabb

acsdav2
acsdav2
Reply to  katonadani
2020-08-31 15:20

az nyilván a 120%, a Vikingssal nem tag alatt játsza le az idényt, de taggelve volt. akkor ez a 2.tagnek számít?

katonadani
Reply to  acsdav2
2020-08-31 15:59

idei fizu 120%-a a kérdés, és azt nézzük majd az aktuális tag értékéhez.
de 2. tagnek számít igen.

RvBalazs
RvBalazs
2020-08-30 21:18

azért ez a deal nagyon messze van az All-in gondolatától.
Ahhoz, hogy reálisan értékeljük, jó lenne tudni, hogy mi a pontos helyzet Hunter-rel… 11 edzést hagyott ki a sérülése miatt, amiről alig tudni valamit.
VIszont NGakou érkezését én borítékoltam, valahogy nagyon adta magát a szememben.
Ha Hunterrel együtt mennek és Odenigbo helyét is megtaláljuk, akkor ez a D line messze az előző évek feletti teljesítményt hozza.
A CB sor tapasztalatlan ugyan, de nagy potenciál van benne, a szezon második felére már a jobbak közt fogjuk emlegetni.
Szerintem ez a trade pont annyit hozott a D-line-on, hogy a CB sort nem lesz idő megverni. (és ne feledjük a S párost, akik azért nagyot ütnek, és nem csak szó szerint)
Nagyon adom a trade-t és nagyon vártam is.
az ellenéérték rendben.
A jövő évi sapka még érdekes lesz, de szerintem ez azért inkább csapat-építés, mint egy egy éves all-in.

renningan
renningan
Reply to  RvBalazs
2020-08-31 00:49

Szerintem is jó a trade értéken, ha egy jó cap helyzetben lévő csapat csinálja, akkor simán csillagos ötös, ahogy írtam is.

Viszont szvsz ez távol áll a csapatépítéstől, mert Ngakuéra jelen állás szerint nem lesz pénz, hacsak ki nem lesz vágva Reiff mellett Barr és Smith is. Utóbbit meg elég nehéz elküldeni úgy, hogy Harris szerződése is lejár.

Fetyke
Fetyke
2020-08-30 21:52

Kötözködnék! :)
Mégpedig a piszkos anyagiakkal kapcsolatban. Valahogy nem ugyanazt a matekot nézzük, mert az OTC szerint jövőre 181,7 milliós a Vikings capje, amihez még hozzá kell adni 4,2 milliót az opt outolo Pierce fizuja miatt. Ez 186 milliós capre jön ki, azaz 215 millióval számolva jövőre nem 17 millió lenne a költhető keret hanem 29 millió (ilyen sok pénzünk egyébként nem is emlékszem mikor volt utoljára). Az idei 12,5 milliós keret áttolásával egyébként meg is lettünk volna 175 millióra leeső cap esetén is, így értelemszerűen kicsit trükközni kell. Ha Thielen és Cousins szerződésén fel lehet szabadítani 17,5 milliót, akkor Reiff kivágásával már meg is vagyunk, mert 175 milliós cap esetén is lesz 18 millió költőpénz, amiből bőven futja a lejáró szerződésű játékosok közül hosszabbításra azokkal, akikkel szeretnénk. Én tehát nem látom a szerző által gondolt több kezdő szükségből történő elküldését és az ezzel járó szinten maradás nehézségét. Én sem látom ebben azt, hogy all int mondtunk volna. Eleve nem 2 első kört adtunk fel, hanem 1 másodikat, miközben pickünk (igaz megint csak a 4. körtől) annyi mint a tenger. Másrészt ha úgy akarjuk, akkor évekre miénk az egyik, ha nem a legerősebb (szerintem egyébként az) pass rush páros a ligában, amire azért lehet építkezni bőven. És Zimmer általában tud is. Már csak az OL-t kellene végre valahogy rendbe szedni, és akkor onnantól egyértelműen SB contenderek lennénk…

renningan
renningan
Reply to  Fetyke
2020-08-31 00:49

Az OTC szerint 29 millió dollárnyi helyetek van 215 milliós cappel. Ebből 175 milliós cap esetén mínusz 40 millió millió, vagyis –11 millió dollár, illetve a tapasztalatok szerint kell majd még olyan 10 millió dollárnyi cap a normális működéshez. Ez már mínusz 22 millió dollár.

Na de most ugye itt van a pandémia. A Vikingsnak megvolt ez a 10 millió dollárnyi költőpénze idénre mindenféle trükközés nélkül. Most kb nullán van, így majd az a pénz, ami a beugrókra megy el, ami mondjuk legyen 5-10 milla, csak úgy fog rendelkezésre állni, ha már idén trükközni fog a csapat. Vagyis 175 millás cap mellett, ahogy írtam, 20-30 millió dolláros mínuszban lesz a csapat.

Persze ezt lehet menedzselni, de ha Cousins és Thielen szerződését átalakítod, és összehozol Kirknek egy 45 millás cap hitet a későbbiekben, az azért nem olyan jó. De még így is 13 milla mínuszban vagy, amin tudsz segíteni Reiff kivágásával, de még mindig el kell küldened valakit. Oké, valahogy kiokoskodod, hogy ne sztár legyen, ne mondjuk Barr vagy Rudolph, de még mindig nem tartasz ott, hogy újraigazold pl Ngakouét.

Kb az lesz, mint ami a Steelersnél volt idén. Legjobb esetben is a szintentartás jöhet össze, de inkább visszaesés. És amennyiben a pandémia kitart, mert miért ne tartana ki ilyen ütemben, lehet, hogy a 2022-es cap sem lesz valami combos.

Az ellenérték jó, a játékos is, a csapatos, a logika is. Be lehet vállalni, de ez nálam overall nem lesz soha jobb B-nél, 18 millás cap hittel pedig C-t adtam volna rá. És ugyanez igaz az összes bottom 10-es cap space-szel rendelkező csapatra :)

Fetyke
Fetyke
Reply to  renningan
2020-08-31 01:24

Ha tartósan kellene berendezkedni az alacsony capre, akkor azt mondanám, hogy igazad van. De egyelőre mindenki úgy számol, hogy a következő csak egy átmeneti év lesz, és ha megint lehetnek szurkolók a mérkőzéseken, akkor hatalmasat ugrik majd a cap a rá következő évre.

Nálunk pedig azért van tartalék a rendszerben. Nézzük tételesen. A legrosszabb esetben 175 milliós lesz ugye a következő évi cap, amihez képest 11 milliós mínuszban vagyunk/leszünk. Reiff kivágásával ezt le is dolgoztuk, ő tőle pedig már idén is szerettünk volna megválni, csak nem jött össze a trade Williamsért.

Azt mondod kell még +10 millió, az eddigi tapasztalatok alapján. Én ezt sokallom egyébként, hiszen ha ennyire lecsökken a cap, akkor bizony nem lesznek akkora fizuk sem jövőre az FA piacon. Második kör hiányában pedig 2-3 milliónál több a draftra nem kell. Jövőre már így is 55 játékos áll szerződés alatt, még vagy 10-et draftolunk, tehát a keret feltöltésére sem nagyon kell pénz. Viszont elfogadom, hogy egy két tendert biztosan kiosztunk meg pár 1-2 millió körüli játékost is megtartunk. Legyen 10 millió.

Thielen jövő évi szerződésének az átalakításával akár 8 milliót Cousinsén mondjuk 5 milliót meg lehet spórolni (aláírási pénzzé alakítva a 2021-es alapfizetést vagy annak egy részét). Akkor már maradt is 3 millió erősítésre. Átalakítjuk Barr 2021-es szerződését is, és ott megint fel lehet szabadítani 8 milliót (vagy akár hosszabbíthatunk Hunterrel is). 10 millióból már hosszabbítok Harissel és Ngakouéval is farnehéz szerződéssel (Spielman amúgy is az ilyet szereti).

Kell még pénz? Lehet hosszabbítani Smithel is, ezzel onnan is felszabadítva pénzt. Ha romlik a teljesítménye akár el is küldhető, de ez opcionális. Én nem látom ezt olyan tragikusan kezelhetetlennek, mint te, ha csak 1 évről szól ez a történet.

Persze ha évekre kell ilyen alacsony capre berendezkedni, akkor nyilván más a történet. Viszont ez esetben a csapatok fele megszívja és nagy átrendeződések fognak történni a ligában…

renningan
renningan
Reply to  Fetyke
2020-08-31 10:13

Akkor itt van a véleménykülönbség. Te arra számítasz, hogy a jövő évi egy kilengés lesz, én arra, hogy ha nem is masszív lejtmenet, de nem lesz olyan gyors növekedés.

Hisz a 175 millió abszolút minimum, amit mindenki bevállalt. Viszont ennél nagyobb lehet a hiány, amit ugye a következő évekre osztanak le. Általában a cap 10 millióval növekedett, nem kizárt, hogy ezt elviszi a pandémia, sok előrejelzés szerint jövő év decemberéig kell várni, hogy kezelhető legyen. Így pedig nem jó eséllyel 2-3-4 évig is 200 millió alatt maradhat a cap.

Fetyke
Fetyke
Reply to  renningan
2020-08-31 11:20

Az általad felvázolt esetben viszont arra (is) számítok, hogy a játékosok (nem csak nálunk) kénytelen lesznek komolyabb fizetéscsökkentésbe belemenni.

Hiszen nem nagyon lesz szabad, elkölthető pénzzel rendelkező csapat (kereslet csökken), viszont kivágott játékos meg mint a tenger (kínálat bővülés). Ezért nagyon komolyan bezuhannak a fizetések. Így a játékosok zöme még mindig úgy jár jól, ha nem kerül az utcára és nem kell tesztelniük ilyen környezetben az FA piacot.

acsdav2
acsdav2
Reply to  renningan
2020-08-31 15:02

Én ezt továbbra se hiszem el, hogy itt akkora hiánnyal kellene számolni.Eleve a központi költségvetésből 300M környékén kapni fog mindenki.Nem hiszem el, hogy helyi szponzoroktól és más bevételekből a local revenue ne lenne 50M. Akkor meg már meg is van a 175M a capre.

Gáspár Bollók
Gáspár Bollók
Reply to  Fetyke
2020-08-31 11:59

Azért egy Nick Bosa – Arik Armstead duóra simán elcserélnéd őket ;) (és akkor nem beszéltünk a Smith tesókról)

Fetyke
Fetyke
Reply to  Gáspár Bollók
2020-08-31 13:36

Nem! :)
A Bosa-Armstead kettősre semmiképpen sem cserélném el őket…
A Smith “tesókon” már el lehetne gondolkodni, mert csak a pass rush-t nézve ők jobbak, viszont ez a futás elleni védekezés hatékonyságának kárára ment tavaly nálatok. De az az igazság, hogy Huntert nem adnám semmiért. :D

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x