Connect with us

Játékos Portré

Büntetésből kezdett el játszani, minden idők legjobbja lett

15 éve véget ért a karrierje, de még mindig annyi rekordja maradt érintetlenül, mint ahány csillag van az égen. Az ember, aki munkamoráljával lenyűgözte az egész ligát, a teljesítménye pedig egy sokkal passzorientáltabb ligában is szinte megközelíthetetlen. Jerry Rice a nagybetűs Elkapó, három gyűrű büszke tulajdonosa, akinek ma senki nem ismerné a nevét, ha tizenévesen büntetésből nem tették volna be a gimnáziumi focicsapatba.

A kőműves segéd a drafton 

Jerry Lee Rice 1962-ben született Mississippi államban. Hét testvére volt, ami nagy kihívást jelentett a kőműves édesapjának, amire végül az lett a megoldás, hogy a srácok is beálltak segíteni a papának. Ez nem egy egyszerű munka, de Rice végtelenül hálás az így szerzett tapasztalatokért: édesapja megtanította a kemény munkára és arra, hogy értékelje a megkeresett pénzt, legyen az bármennyi.

Ezen kívül átlagos életet élt, mindössze egy komolyabb szenvedélye volt: a futás. Több kilométert is megtett egy nap, bár ő maga sem tudta megmagyarázni, miért élvezte ezt olyan nagyon.

“Imádtam futni. Sokszor untam, hogy egyedül csinálom, ezért elkezdtem lovakat kergetni. Az volt a célom, hogyha elkapok egy lovat, akkor aznapra az enyém lesz, és el tudok menni vele lovagolni.”

Ezt a hobbiját egyszer az iskolában is megpróbálta kamatoztatni, amikor egy napon úgy döntött, lógni fog kicsit és elrohant az őt üldöző tanárok elől. Ekkor vették észre, hogy mennyire gyors és mennyire könnyedén mozog, így büntetésből betették az iskola focicsapatába – kellemeset a hasznossal.

Nem volt ügyetlen, de nem nagyon kapkodtak érte a jobb programok. A gimnázium után egy kis egyetemre, a Mississippi Valley State-re járt, így papíron nem sok esélye volt arra, hogy felkeltse az NFL-csapatok figyelmét. A tehetsége viszont utat tört, ráadásul még partnert is talált hozzá az irányító Willie Totten személyében.

Kettőjük duóját csak “The Satellite Express”-nek nevezték és számos NCAA rekordot döntöttek meg mind egyénileg, mind párban. Rice egész egyszerűen elképesztő számokat hozott négy egyetemi éve alatt: övé volt a legtöbb elkapás rekordja egy meccsen (24), az egy szezonon belül szerzett 112 elkapása, 1845 yardja és  27 TD-je szintén rekord lett.

Bill Walsh, a San Francisco 49ers vezetőedzője azonnal bele is szeretett, és még cserélni is hajlandó volt azért, hogy az 1985-ös draft 1/16-os pickjével megszerezze az NCAA történetének legjobb szezonját hozó elkapóját.

A cikk folytatódik!Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!