Connect with us

Játékos Portré

Ki a Revis Islandre lép, hagyjon fel minden reménnyel 

Mindenért keményen megdolgozott, kiskorától kezdve a profi karrierről álmodott. Leírhatatlan tehetség, akinek pillanatok alatt tönkre ment volna a karrierje, ha anyu nem rakja helyre. Egy életművész, aki egyszerre lett mérhetetlenül gazdag és sikeres. Bemutatjuk Darrelle Revist, akinek saját szigete volt, melyet csak az önsorsrontók vettek célba.

Revis 1985-ben született és egész gyerekkorát Pennsylvaniában töltötte. Egy házban lakott három generáció, vagyis a nagyszülők, szülők és a gyerekek. Már kiskorában megmutatkozott, hogy komolyan veszi a focit és ennek is szentelné a karrierjét. Házuk egy dombos vidéken állt és minden nap fel a dobra, le a dobról futott, hogy javítson a sebességén és az így szerzett tapasztalatoknak hasznát vehesse a pályán – ez nagyon fontos volt, Aliquippa, ahol gyerekkorát töltötte, ugyanis egy olyan kisváros, ahol rettentő komolyan veszik a focit.

Ha esett, ha fújt, a szurkolók mindig ott voltak a középiskola pályáján és drukkoltak gyerekeiknek, családtagjaiknak. Ez pedig még jobban feltüzelte a diákokat, és mivel Revis csapata emellett még tehetséges is volt, így egészen a döntőig menetelt.

A finálé emlékezetesre sikerült, Revis öt hatpontost szerzett a mérkőzésen – három futott- és egy punt return TD-t jegyzett, illetve egy blokkolt mezőnygólt is visszahordott –, gyakorlatilag egyedül nyerte meg 32-27-re a a találkozót a csapatának. De nem csak focizni szeretett, a kosárlabda is a szenvedélyei közé tartozott és a kosárcsapatát szintén a döntőig juttatta.

A középiskola után maradt a szülőállamában, a Pittsburgh Panthers ösztöndíját fogadta el, de az egyetemi karrierje kis híján még azelőtt véget ért, mielőtt az elkezdődhetett volna.

Testvérével Pittsburghben vásároltak egy üzletben, amikor ott valaki fegyvert rántott és lövöldözés tört ki. Szerencsére a fiúknak nem esett baja, azonban a kocsijukat eltalálta egy golyó és ezt figyelmeztetésnek gondolta a fiatal védő. Végül az édesanyja győzte meg, hogy maradjon az iskolában, folytassa amit eddig, különben búcsút mondhat mindannak, amiért eddig küzdött.

Zseni

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Jól döntött, amikor hallgatott az anyukájára. Bár alig volt 180 cm magas és 90 kg, ez lett az ő előnye. Gyorsabb volt a legtöbb támadónál, könnyedén mozgott az ellenfelek között és nehezen lehetett őt megállítani, ha egyszer elkezdett sprintelni. Már a legelső egyetemi évében 11 meccsen volt kezdő a 12-ből, 49 tackle-t osztott ki, emellett két interceptiont is szerzett a csapatának. Második egyetemi éve is remekül alakult, majdnem minden számát megduplázta és punt visszahordóként is remekelt.

2006 volt az utolsó éve a pittsburghi egyetemen, a játékát pedig még magasabb szintre emelte. Bárkire rá lehetett állítani, az ország három legjobb CB-prospectje között tartották számon – annak ellenére garantált volt számára az első kör, hogy a Combine-on egy kisebb sérülés miatt nem vett részt (igaz, a pro dayén mindenkit lenyűgözött).

A várakozásoknak megfelelően Darelle Revist a 2007-es draft első körében választották ki: az 1/14-es pickkel a New York Jets csapott le rá egy felcsere után.

“Egészen kiskorom óta arról álmodtam, hogy egyszer profi játékos legyek. Nem utaztam el a draftra, a családommal és a barátaimmal akartam lenni. Teltek a percek és idegesen ültem a tévé előtt, egyre jobban kezdtem aggódni minden egyes felsorolt név után. Amikor pedig elérkezett a pillanat, elkezdtem sírni, mint egy kisgyerek. Hálás voltam, hogy megkaptam a lehetőséget, amiről olyan régóta álmodoztam”

– emlékezett vissza Revis arra a napra.

Addig ülök, amíg meg nem kapom, amit akarok

A fiatal játékossal azonban nem várt gondok adódtak, legalábbis a pénz tekintetében. Egészen augusztus közepéig ugyanis nem írt alá semmiféle szerződést, nem tudott megegyezni a klubbal. Édesanyjának kellett New Yorkba repülnie, hogy az üzlet megköttessen, végül pedig egy 6 éves, $36 milliós szerződést kötöttek egymással (bónuszokkal együtt). Ezek után kezdett csak el edzésekre járni, kihagyta jóformán az edzőtábor felét.

Mike Tannenbaum a szerződés megkötése után csak annyi mondott: “Örülünk, hogy végre vége”. Revis menedzsere, Neil Schwartz pedig a következőt nyilatkozta:

“Úgy érzem, ez egy igazságos szerződés, mindkét félnek megfelelő. Úgy tervezzük, Revis sokáig a Jetsnél fog játszani. Végre magunk mögött hagyhatjuk a papírokkal járó intézkedéseket és már csak az van hátra, hogy láthassuk őt játszani a pályán.”

Revis jól érezte magát az új légkörben. Örült, hogy kiváló veteránoktól tanulhatott, élvezte a playbook megtanulását és az égig dicsérte edzőit. Edzésen 110 százalékot adott bele, és megmutatkozott, mennyire is keményen dolgozik. Jól helytállt a táborban és az előszezonban, ezért egyből a kezdőben találta magát.

Az újonc cornertől még nem nagyon tartottak az ellenfél irányítói, így kifejezetten gyakran tesztelték. 95 labda szállt felé, négy TD-t is szereztek róla, de azért így is volt három pickje és a 62 százalékos engedett passzpontosság is elég jó volt. A második évében sem tisztelték eléggé, aminek a vége az lett, hogy az ellenfél irányítóinak átlagosan 59,1-es passer ratingje lett, ha célba vették. Még nem esett le nekik, hogy tiltott területre tévedtek.

Ki a Revis-szigetre lép, hagyjon fel minden reménnyel

Normális esetben, ha egy corner olyan szinten játszik, mint a másodéves Revis, akkor a QB-k még véletlenül sem néznek abba az irányba. Revisszel nem ez történt.

Karrierje harmadik idényében az irányítók valamiért úgy döntöttek, hogy ha megfeszülnek, akkor is a Jets cornere felé dobják a labdát. Az egész idényben összesen 127 passz szállt a CB felé, ami brutálisan sok, pláne annak fényében, hogy

a Revis Island nem tűrte a betolakodókat.

A liga vitathatatlanul legjobb cornereként Revis mindössze 48 elkapást engedett, ami 37,8 százalékos pontosságot jelent. Eközben bár szereztek róla két TD-t, ő összesen nyolc interceptiont gyűjtött és még egyet TD-re is visszahordott (rájátszással együtt). Az ellenfél irányítóinak 29,1-es passer ratingje volt, ha őt vették célba – ez sokkal rosszabb, mintha egyszerűen a földhöz vágták volna a labdát (ebben az esetben 39,5-ös passer ratinget érnek el).

Nem volt nála jobb védő ekkor a ligában, de ez sem volt elég ahhoz, hogy megnyerje az év védője díjat. Nem mintha nem érdemelte volna meg, de a döntéshozókat elvakította az, hogy az amúgy szintén zseniálisan játszó Charles Woodson kilenc INT-et szerzett az alapszakaszban, hármat pedig vissza is hordott TD-re. Pedig a felé szálló labdák 54,8 százalékából elkapás lett, a kilenc interception mellett pedig hét TD-t is engedett (rájátszással együtt), az irányítók pedig 63-as passer ratinget értek el vele szemben.

Mindezzel együtt nem volt kérdés, hogy Revis személyében egy abszolút elit játékosról van szó, aki viszont ennek megfelelő bérezést szeretett volna. 2010-ben emiatt ismét gondok akadtak közte és a csapat között, Revis nem edzett addig, amíg meg nem kapta az újat. Végül egy négy éves szerződés lett a vége, melyben garantált $32 milliót kapott a védő. Azonban egészen a megkötésig, szeptember 5-ig ki se tette a lábát az edzésre.

Amikor minden elromlik

A következő két szezonban Revis hozta a tőle elvárt szintet, majd következett a rémálom. A 2012-es szezon azzal kezdődött, hogy egy szép napsütéses mérkőzésen a saját csapattársa beletérdelt a fejébe, miután már a védő a földön feküdt. Elküldték egy meccsnyi pihenőre, mivel agyrázkódást szenvedett. Miután visszatért a pályára, szinte azonnal elszakadt a térdszalagja, így mindössze két meccsen játszott.

Hosszas műtét és rengeteg rehabilitáció várt tehát a tehetséges cornerbackre. A felépülési folyamatát végig dokumentálták, amit bárki megnézhet ma is. Azonban a sérülés elültette a fejében a visszavonulás gondolatát is. Szerencséjére volt a családban egy tapasztalt játékos, aki végig tartotta benne a lelket, ő pedig nem volt más, mint Sean Gilbert, aki lehúzott 11 évet védőfalemberként a profik között. Végig unokaöccsével volt a rehabilitáció alatt és nem hagyta volna, hogy visszalépjen, bármennyire is nehéznek tűnt a gyógyulás.

“Azt mondtam neki, hogy minden egyes játékos gondol a visszavonulásra, mindenkinek ez jár a fejében. Van, hogy a pályán jut ez eszébe valakinek, mert a foci egy lélekölő munka. Azt tanácsoltam neki, hogy  gondolkodjon ezen egész nyugodtan, de túl kell lépnie rajta.”

A visszatérés 

Revis felgyógyult és kész volt visszatérni. A visszatérése azonban nem úgy sikerült, amire akár ő, akár a szurkolók számítottak, ugyanis Jets elcserélte őt a Bucshoz. A szurkolókkal ellentétben azonban neki aligha lehetett fájdalmas a szakítás, miután a csapat adott neki egy 6 éves, $96 milliós szerződést, a legnagyobbat, amit egy corner valaha is kapott.

Mind a 16 mérkőzésen játszott, 2 interceptiont és 50 tackle-t jegyzett, de nem volt a régi. Revis helytállt ugyan, de ő egy tipikus shutdown CB, ebben a szerepkörben nyújtja a legjobbját. A Bucs viszont többnyire zónázott, így Revis nem ért meg évi 16 millió dollárt és mindössze egy év után kivágták (a csapat szerencséjére nem volt garantált tartalom a szerződésben). A kivágása után nem sokkal azonnal jöttek is a pletykák, hogy Bill Belichick érdeklődik iránta, pár órával később pedig a kiváló corner alá is írt egy 1+1 éves szerződést a Patriotsszal.

Revis remekül megvolt a Patriotsnál, mindössze egyetlen apró incidense volt egy másik cornerbackkel, Brandon Brownerrel. Egy sima edzés napján ugyanis egymáson gyakorolták a védekezést, mindig cseréltek, ki az elkapó és ki a védő. Revis elhalászta a passzt Browner elől és elkezdték egymást cikizni, szívatni, csakhogy Browner keze meglendült, Revis pedig kapott egy pofont. Majdnem verekedés tört ki, de a többiek még időben szétszedték kettejüket, és egy kézrázással megoldották a dolgot egymás között.

A New Englandnél töltött éve remekül sikerült, hozta a tőle elvártat. Rájátszásba jutott a csapattal, és nem volt megállás a Super Bowlig: ott ugyan nem ő szerezte a mindent eldöntő interceptiont a Seahawks ellen, de így is hibátlanul játszott, mindössze egyetlen elkapást engedélyezett.

Az életművész

A Patriots a szezon után nem élt az opciójával, így Revis szabadügynök lett. Mint egy igazi életművész – egy rekordszerződés után aláírt egy olyan csapathoz, amivel bajnok lett, majd ismét aláírt egy rekordszerződést. Ez utóbbit a Jetstől kapta meg: 5 évre $70 millióért írt alá (ebből $34 millió volt garantált.)

Revis bombaformában volt, 5 interceptionnel és 39 tackle-lel zárta a szezont. Két mérkőzést ki kellett hagyni agyrázkódás miatt, de utána ment minden a rendes mederben tovább. Azonban kezdtek problémák adódni a csapattársakkal, egyszerűen nem bírták elviselni Revis arcát.

“Egész egyszerűen csak hetek óta kisétál ide és mindenkit leugat, mintha csak egész életében ezt csinálta volna”

nyilatkozta Erin Henderson, Jets egykori linebackere.

Azonban nem csak az észt osztotta, de az ajándékokat is. A karácsony közeledtével megajándékozta csapattársait egy-egy Bose márkájú fejhallgatóval és mindenkinek azzal az üzenettel adta át, hogy “Itt egy kis ajándék, hogy a dolgok rendben menjenek. Hajrá Jets!”. Sajnos az ő esetében nem így történt.

Bezár a Revis Island

A második jetses szezonja nem alakult jól – a corner, akitől még a legjobbak is tartottak, megkopott, belassult. A 2016-os szezon után a Jets úgy döntött, ismét lapátra teszi Revist, és a 32 éves védőnek nem igazán adódott lehetősége új csapatot találni.

Egészen novemberig kellett várnia egy normális ajánlatra – végül a Chiefshez került, ott tengette karrierje utolsó meccseit. Összesen hat mérkőzésen játszott a rájátszással együtt és nem hozott igazán kiemelkedő formát. Nem is marasztalta a csapat, a corner pedig a két szörnyű év után a visszavonulást választotta. Egy napra aláírt a Jetshez, hogy végül onnan vonulhasson vissza.

Úgy érzem, rengeteget elértem a karrierem során, sok mindennel kellett szembe néznem ez idő alatt. Rengeteget kivett belőlem lelkileg és testileg egyaránt. Minden nap arra törekedtem, hogy ne csak a legjobb játékos legyek a posztomon, de én legyek a legjobb játékos az egész pályán. Ez az utazás csodás volt, minden egyes percét élveztem. A szívemet és a lelkemet beleadtam mindenbe és abba a fehér-zöldbe, amit viselek!”

Darrelle Revis 11 szezon után, 2018-ban hagyta abba a profi karrierjét. 7 alkalommal választották Pro-Bowlba és 4 alkalommal All-Pronak is. Sok mindent elért, sok elkapó és irányító életét keserítette meg és úgy vonult vissza, hogy elérte minden célját.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!