Connect with us

Prémium cikkek

Eljön a hosszabbítások új kora? – A Jalen Ramsey-szerződés

Jalen Ramsey nemrég egy 5 éves, 100 millió dolláros hosszabbítást kötött a Ramsszel, mellyel minden idők legjobban kereső defensive backje lett. Jelentős ugrás ez az eddigi 15-17 milliós szerződésekhez képest, de nem egyedülálló, az elmúlt két-három évben Julio Jones, Laremy Tunsil, George Kittle, Patrick Mahomes, Khalil Mack, DeAndre Hopkins vagy épp Aaron Donald is hasonló kontraktust kapott. Úgy néz ki, eljött a hosszabbítási szokások új kora.

Amikor egy játékos szerződéséről van szó, két megközelítést lehet alkalmazni: vagy az új pénzt vesszük alapul, vagy a teljes szerződést. Ha egy játékos a piacon ír alá például 5 évre 50 millióért, nincs kérdés: az új pénz és a teljes szerződés éves átlaga is 10 millió dollár. Ha azonban valaki úgy kap egy 5 éves, 50 millió dolláros szerződést, hogy volt előtte még egy egyéves, 1 milliós szerződése, akkor már érdekesebb a kérdés: új pénzt tekintve évi 10 millió dollárt keres, de a teljes szerződése 6 évre 51 millió dollárt ér, ami már csak évi 8,5 millió.

Ez az oka annak, hogy hiába kapott Zeke Elliott vagy Todd Gurley korábban többet ígérő szerződést, mint Le’Veon Bell, az újonc szerződésükből hátra maradt éveknek köszönhetően effektíve Bell jobban keresett náluk, az új pénz átlaga hiába volt kevesebb. Magyarán a régi hosszabbítási gyakorlat nem volt egy jó biznisz.

Az ilyen hosszabbítások olyanok, mint a lufi. Tegyük fel, hogy az adott poszton legjobban kereső játékos évi 15 millió dollárt kapott a piacon. Ha egy újonc szerződéssel rendelkező játékos úgy kapott egy 4 éves, 62 millió dolláros (15,5 millió/év) hosszabbítást, hogy volt még két éve hátra 10 millió dollárért, akkor igazából még mindig alul van fizetve. Hat év alatt 72 milliót kereshet, ami évi 12 millió, vagyis három millióval marad el a csúcstól.

Ez a trend most úgy néz ki, hogy megváltozik. George Kittle éves átlagban 4,5 millió dollárral kapott nagyobb szerződést, mint a korábbi legjobban fizetett játékos a posztján, Laremy Tunsil 5,5 millióval, Julio Jones, Khalil Mack és Aaron Donald ~4 millióval. Őket a csapatuk nem csak papíron, hanem tényleg a legjobban fizetett játékosokká tették, ez pedig új színt vihet az igazolási szokásokba. De nézzük előtte Jalen Ramsy hasonló szerződését.

Nem Tre’Davious White volt az ellenfél

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!