Connect with us

Kupaktanács

Kupaktanács #3 – NFC Least és szenvedő Brees

Ismét összeült a szerkesztőség, hogy elmondjuk a véleményünket a szenvedő NFC Eastről, a vízipisztolykarú Drew Breesről, Matt Nagy váratlan döntéséről és jól kezdő Steelers esélyeiről.  

Az Eagles 0-2-1-es, a Giants nyeretlen, a Washington és a Cowboys 1-2-es mérleggel vezeti a csoportot. Megtörténhet az a blamázs, hogy az NFC (L)Eastből negatív mérlegű csapat jusson rájátszásba?

Renningan: Már tavaly sem voltak messze ettől, most pedig szinte már ez tűnik a tuti tippnek. Egyedül a Cowboysban lehet bízni, ami azért képes szoros meccset játszani a jobb csapatokkal és a sorsolása is könnyű, míg a Giants az 1/1 egyik legnagyobb esélyese jelenleg, az Eagles és a Washington pedig kritikán aluli. Wentzékben még egyébként benne lehetne a comeback, a keret összességében elég jó, de amíg a coaching rossz és maga az irányító is gyengén játszik, addig nem nagyon van miről beszélni. Az eddigiek alapján a Cowboysnk a 6-0 szinte kötelező a csoporton belül, de egy 5-1 a minimum, ha ez megvan, akkor két győzelem már valahogy csak összejön a Browns-Cardinals-Vikings trió ellen (a Ravens, 49ers, Steelers hármas ellen sok jót nem jósolok). Egyelőre még tartom a 9-7-et, de nagyon necces.

Jarred: Nem ez lenne az első eset, hogy valaki negatív mérleggel nyeri a csoportját, és ha a csapatok nem találnak magukra, akkor könnyen megtörténhet megint. Ugyanakkor a Cowboysnak legalább annyi mentsége van, hogy szoros meccseket játszott playoff csapatok ellen. Úgy gondolom egy 8-8/9-7 nekik még összejöhet. A többiek meg készülhetnek a draftra.

Leonidasz007: Persze, hogy megtörténhet, láttunk már ilyet a történelemben. Ugyanakkor szerintem a Cowboys legalább 8-8-at fel tud mutatni majd a végén, de inkább pozitív lesz. Szerintem ez a csapat sokkal jobb, mint a jelenlegi negatív mérleg mutatja. A másik három csapatról már nem tudok ilyen optimista dolgokat elmondani, rém gyenge mind a három.

katonadani: Nem fog negatív mérleggel végezni a Cowboys, de egy 6-10-es mérleg is elég lenne a csoportgyőzelemhez.

alatriste: A Cowboys be fog jönni pozitív mérlegre. A támadósoruk tud yardokat szerezni és ha nem elit az ellenfél, akkor a védelmük is hatékony lehet. Az Eagles számomra óriási csalódás, persze főleg a játék képe miatt. Továbbra se tudom elengedni a kezüket és ha nem is masszív PO részvételt, de egy 50%-os mérleget még mindig elérhetőnek gondolok.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Matt Nagy meglépte azt, amit már hónapok óta meg kellett volna: lecserélte Mitch Trubiskyt Nick Folesra. A Bears 3-0-s, és ha nem is kelti jó csapat képét, ilyen kezdés után lehet esélye a rájátszásra. Meddig juthat idén a csapat?

Renningan: A 3-0-s mérleget nem kell magyarázni, legalábbis olyan tekintetben, hogy végülis Trubiskyval is összejött (bár talán ők sem értik, hogyan), szóval nagy baj nem lett a kései cseréből. Foles így kényelmes helyzetből várhatja a folytatást, a Bears akár még gondot is okozhat a jobb csapatoknak, bár a sorsolás ettől kezdve nehéz lesz: két Packers elleni csörte, Bucs, Saints, Titans, Rams, Colts, de még a Texans is nagyon nehéz ellenfél lesz (sőt, a Vikings és akár még a Lions is okozhat kellemetlenséget). Én Folesszal együtt sem látom az átütő erőt a Bearsben, 1-2 skalpnál több nem tűnik reálisnak, de ez a 3-0 sem tűnt annak, erre mégis összejött.

Jarred: Na végre! Sokkal hamarabb észhez kaptak, mint arra számítottam, így pedig máris megnőttek a Bears rájátszás esélyei. A csoportgyőzelemre nyilván kevés ez a keret, de egy wild cardra még odaérhetnek. Keletről nem kell senkitől tartani, délen a Saints épp azon van, hogy lemaradjon a rájátszásról, így igazán csak valamelyik nyugati gárdát kellene felülmúlni. Nem lesz könnyű, de nem is lehetetlen.

Leonidasz007: Bármikor máskor megléphette volna ezt a cserét Nagy, erre sikerült meghúznia a lehető legrosszabb pillanatban. Trubisky egész tavalyi éve indokolta volna, hogy ne ő kezdjen, de pont két győztes mérkőzés után, a harmadik meccs közepén? Nem mondom, hogy ellenállhatatlan volt az első fordulókban, de messze nem volt borzalmas, így pedig kicsit visszás a döntés a szememben. Mi lett volna, ha Foles rosszul játszik? Vagy közepesen játszik de kikapnak? Akkor most ki kezd? Konkrétan az egyetlen lehetséges jó forgatókönyv vált be Nagy részéről. A Bearst pedig továbbra sem érzem jó csapatnak, de elég stabilak tudnak lenni a QB poszt kivételével, hogy versenyben legyenek a rájátszásért.

katonadani: Nem lepne meg egy 7. helyes wild card bejutás a Bearstől, aztán meg jöhet egy újabb Foles-playoff. Na jó, erre azért ne számítsunk, de rendben lesz ez a Bears szerintem.

alatriste: Továbbra is csoda, hogy hogyan állnak ilyen mérleggel, de a 7 csapatos rájátszás miatt 3-0ról már igen kecsegtetőek az esélyek. Főleg, hogy pár NFC kihívó teritett betlivel kezdett (Eagles, Vikings…). Elérhető talán a PO is, bár szerintem ez a Bears még mindig túlteljesíti mint ami bennük van. Folest gondoltam már szezon előtt is kezdőnek, 2.5 meccset tévedett a vezetőség.

Drew Brees nem játszik jól, 5 yardnál messzebb nem igazán mer dobni, ez pedig nagyon limitálja a Saints offense hatékonyságát. Már a Bucs vezeti a csoportot, elképzelhető, hogy bezuhanjon a Saints és még a rájátszás se legyen meg?

Renningan: A Saints megnyerhette volna a Packers elleni meccset, de a Taysom Hillezés ezúttal rosszul sült el. Alapvetően nem rossz ez a csapat, még egy jó game manager Brees-zel is benne lehet a rájátszás, pláne ha Michael Thomas visszatér, de így messze nincs egy szinten a csapat a Chiefsszel vagy a Ravensszel. Nem gondolom, hogy Brees annyira rossz lenne, hogy ne legyen meg a rájátszás, de a csoportgyőzelem és kiemelés most már nagyon távolinak tűnik. Ennél több kell, pláne Breestől, de ha tényleg vízipisztollyá változott a karja, akkor nem lesz ebből egy Peyton Manning 2.0.

Jarred: Sokszor hallottam azt a mondatot, hogy öregkorra az ember teljesítménye hirtelen zuhan be, és nem fokozatosan romlik. Még nem vagyok abban a korban, hogy ezt saját tapasztalat alapján el tudjam fogadni, de Brees játéka látványosan visszaesett. Márpedig ha ő nem tud a checkdownon kívül mást megdobni, akkor ez a Saints offense nem fog tudni haladni. Így pedig már komoly veszélyben lesz a playoff szereplés is.

katonadani: Elképzelhető, hogy lemaradjon a Saints a playoffról. Nem mondom, hogy most ezt jósolom feltétlen, de szerintem a csoportot nem nyerik meg. Mondjuk most ránéztem a sorsolásra és igazából illene legalább három, de akár négy győzelemmel is folytatniuk (Lions, Chargers, Panthers, Bears), összesen pedig mondjuk ilyen 9-7, ami várható. Az meg elég lesz a wild cardra. Super Bowl-esélyesnek viszont egyáltalán nem gondolom már a Saintset.

alatriste: Egy szóval? Nem. A keret magasra rakja a padlót és Brees is noha öregszik, megfelelő game plannel szállíthat akár 2 számjegyű győzelmet is. Ha azonban nagyon beesne a teljesítmény, a Saints padján ül a liga jelenlegi talán legjobb csere QB-ja, aki biztos benne van a 32 legjobb aktív irányítóban. Bár isten káromlás lenne, de Jamies akár még kaphat is idén meccseket és nem is csak sérülés miatt.

3-0-val kezdett a Steelers, bár eddig csak három nyeretlen csapatot vert meg. Belerondíthat a favoritok terveibe a csapat?

Renningan: Ez a Steelers nem az a lehengerlő csapat, mint a Bell-Brown-Ben időkben, sokkal jobban hajaz azokra a brusztolós gárdákra, amelyekkel Super Bowlt sikerült nyerni. Big Benről egyelőre nehéz eldönteni, hogy megkopott-e, vagy még mindig csak rozsdás, de a támadófal jó, a futójáték működik, az elkapók jók, a front7 elit és ha az amúgy tehetséges secondary összekapja magát, akkor azért bárkire veszélyes lehet a gárda. Egyelőre nem tartunk ott, inkább csak a potenciál adott, ez majd leginkább a 7. héten, a Ravens elleni rangadón derül ki. Most a Steelersre fogadnék, a Patriotsszal és a Billszel karöltve szerintem minden esélyük megvan arra, hogy ne Ravens-Chiefs AFC-döntőt lássunk idén (erre a szezon előtt nem mertem volna fogadni).

Leonidasz007: Én már szezon előtt is sokat vártam Big Benéktől, mert tavaly egy rettentően rossz irányítóteljesítménnyel is majdnem playoffba jutottak. Big Ben játéka pedig idén sokkal közelebb van a jóhoz, mint a borzalmashoz. A rájátszást biztosra venném a részükről, de olyan messze még nem merészkednék, hogy a Chiefs-Ravens dolgát megnehezítsék a playoffban. Bár utóbbi ellen lesz esélyük felkészülni kétszer is az alapszakaszban.

katonadani: Nekem nem volt még annyira meggyőző ez a három kör a Steelerstől a mutatott játék és az ellenfelek erőssége alapján, én nem érzem a Ravens és a Chiefs szintjén a gárdát, de a következő polcon ott vannak egyértelműen a Bills és a Patriots mellett az AFC-ben. Ha már 3-0 és AFC, a Titanst még kevésbé érzem meggyőzőnek a +6-os pontkülönbséggel, még egy polccal lejjebb vannak, mint a Steelers.

alatriste: Egyértelműen. Szezon előtt őket mondtam a csoport győztesének. Az, hogy 3db 0-3-as csapatot vertek sokat nem jelent. Az ellen kell győzni aki szembe jön. A Steelers szerintem jelenleg az AFC 3. legjobb csapata és nem egy ilyen gárda jutott már túl az esélyesebb riválisain a rájátszásban. Ott pedig még jobban kidoborodik, ha egy csapatnak elit teljesítményre képes védelme van.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!